Nasveti in napotki ter povpraševanja...

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline Če okt 01, 2009 3:04 pm

schranz je napisal/-a:Hoj, danes sem gledal kje je vijak za dolivanje menjalnega olja v mojem golfu 1.4 16v 2000 letnik, doma imam kanal in sem šel gledat pod avto, tam sem našel inbus vijak kar velik...spodaj na menjalniku, se pravi ta vijak je za izpust menjalnega olja, potem sem pa iskal vijak na dolivanje olja in sem ugotovil da je lahko tole kar imam na sliki, dajte pogledat če je to res.

Slika

Ta večji vijak sem odšraufav in je na vijaku taka mala bunkica oz. kroglica ki se premika, in sem povahal in fula smrdi kot da bi bilv 10 let star, na tem vijaku pa se mi zdi da je tudi taka mala luknjica kot da bi se filalo s kakšno injekcijo, kot je že nekdo napisal.

Potem sem v avtu pri menjalniku dal tisto usnjeno prevleko dol in notri je pač taka bela bunka...kaj tukaj lahko pošpricam oz. namežem s kakšnim oljem oz. mastjo?

Lp

Lahka sprobaš odvit tisti velki šrauf,tam notr je en federček ki drži prestavno ročko pr miru in je mogoče počen.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Re: trd menjalnik

Napisal/-a nevermind Če mar 10, 2011 10:44 am

Imam trd menjalnik, pa me zanima katero olje naj natočim v (ročni) menjalnik, da bo bolj mehko, ker ga bom v kratkem menjal.
V servisni piše 1,8 l SAE 75W90, pa me zanima, če je tole sintetično in ali bo vredu ta gradacija? Katere znamke olja so med boljšimi?
S čim namazat kuglo, vzvode in zajle pri menjalniku? Lahko z mastjo v spreju?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če mar 10, 2011 11:23 am

75W90 in specifikacija GL5 je vedno sintetika, firma ni pomembna, imaš pa očitno zahteven menjalnik, klasika je 75W80, odvisno od proizvajalca. Mažeš vodila z belo mastjo v sprayu, ker ni kislinska in je neagresivna za okoliško gumo. Če ni boljšega tudi konzervacijska mast za mitraljez, če imaš kaj takega doma, vse je boljše, kot na suho. Dolivaš toliko časa, da priteče čez merilno luknjo ven. vsaj tako je nekdaj veljalo, zdakj pa eni avti imajo paličko, ki pa zaradi ukrivljenosti in nedostopnosti bolj bogo kaže. Še najbolje je iti v LeClerc in nabaviti pumpo za filat (poceni). Tako odmeriš količino in jo pač nagoniš noter +0,5dl za izgube po pumpi cevi in je O.K.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Če mar 10, 2011 11:33 am

Hvala za odgovor. Najbrž bom izbral Motul gear 300. Je malo dražje (25€/l) ampak naj bi bilo top olje.

sebastjan13
Nov uporabnik

Re: Trd menjalnik

Napisal/-a sebastjan13 Po okt 07, 2013 8:27 pm

čare je napisal/-a:Če je Dizel pa je varjanta še poseden vztrajnik in s tem posledično pogreznjena sklopka katera ne odvaja dovolj.

Jaz imam golfa 4 letnik 98 tdi 110km 81 kw
Menjalnik je isto trd...pa ga gre ful tezko prestavljat v prvo in v vzratno prestavo se posebej...v tretjo pa cetrto se gre kr vredi v peto pa tud ful trdo...pa sklopko morem cist do konca stisnit ko menjam, pa ko spucam sklopko ze takoj zacne vlect avto. Tak da pomojem ni kuplonga hin al pač? Ker kolko vem mi je en pravo da ko mu je sklopka crknila. Pred tem ko je crknila je moral sklopko skoraj cist do konca spustit da je avto zacel vlect... Tak da nwm kaj bi blo narobe.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po okt 07, 2013 9:05 pm

Pozdravljeni

Zapeljite se do lokalnega mehanika/mojstra/popoldanca, naj pogleda in poda diagnozo. Po opisu je sklopka spustila dušo.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov