Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
pologti
Novinec

Kraj: krsko

zimska oprema

Napisal/-a pologti Pe nov 12, 2004 1:25 pm

pozdravljeni ali je potrebno imeti verige če imas gume m+s?

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina Pe nov 12, 2004 1:31 pm

ne
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
pologti
Novinec

Napisal/-a pologti Pe nov 12, 2004 1:32 pm

hvala za odgovor, kolega je trdil da je potrebno imet

Uporabniški avatar
Need_Power
Stalni uporabnik

Kraj: Lenart

Napisal/-a Need_Power Pe nov 12, 2004 1:41 pm

Verjetno tudi taisti kolega trdi, da so M+S letno-zimske gume....imam prav?
Drugače pa zakonsko res ne rabiš verig če imaš zimske gume (torej M+S), ampak če se voziš po kakih hribih so pa verige zelo fajn pomoje.

LP

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe nov 12, 2004 1:43 pm

kolega verjetno misli da so M+S "letno-zimske" pnevmatike kot so nekaterim rekli včas in da so prave zimske, pri katerih ne rabiš verig one stare dobre kramparce al pa cvekarce...tko kot misli večina predvsem starejšega folka...
M+S pomeni mud + snow in te gume so ZIMSKE gume, zaradi tega ne potrebuješ verig v prtljažniku...ampak...kdaj ti pa prov pridejo pa nikdar ne veš...tudi sodobne odlične zimske gume niso vsemogočne ;)

LP
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
pologti
Novinec

Napisal/-a pologti Pe nov 12, 2004 1:47 pm

se strinjam, sam mi je kot sem rekel en kolega ki je pri 40 rekel da je z enim policajem se menil pa da moras met verige tud če mas m+s. jaz se pa ze 3 leta vozim samo z m+s pa je blo do sedaj vse vredu če me je kontrola ustavila!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Pe nov 12, 2004 2:04 pm

ni straha...ne rabiš verig ;) Morš met pa 4mm profila...po 1.1 2005 pa 3mm ;)
In to je to...
Al pa letne gume pa verige u prtljažniku ;)
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Pe nov 12, 2004 3:56 pm

Ne, po 1.5.2004 (ob vstopu SLO v evropsko unijo)imaš lahko že 3 mm profila, čeprav so mi na policiji rekli, da moraš imeti do novega leta še 4 mm in še marsikje (AMZS) piše o 4 mm, na tehničnem in po radiu pa so rekli, da imaš lahko 3 mm
Piše v ZVCP-ju 8)

3. člen

V tretjem odstavku 8. člena se izraz: »4 mm« zamenja z izrazom: »3 mm«;
Besedilo petega odstavka 8. člena se nadomesti z besedilom, ki se glasi:
»(5) Ne glede na določbo prvega in drugega odstavka tega člena štejejo za zimsko opremo vozil, ki so v prometu na priobalnem območju Republike Slovenije, tudi samo letne pnevmatike. Priobalno območje je v skladu s tem pravilnikom del ozemlja Republike Slovenije, ki ga omejuje obala Jadranskega morja, meja z Republiko Italijo, meja z Republiko Hrvaško ter naslednje ceste (ki so vključene v to območje):
– G1- 7 mejni prehod Krvavi potok – Kozina;
– R2-409 Kozina – Klanec;
– G1-10 Klanec – Kastelec, in
– R3-623 Kastelec – Podgorje – meja z Republiko Hrvaško.«.

4. člen

Za 8. členom se doda nov 8.a člen, ki se glasi:

»8.a člen

Zimske pnevmatike so lahko tudi nižjega hitrostnega razreda (največ za dva hitrostna razreda), kot ga zahteva najvišja konstrukcijsko določena hitrost vozila.«.

Na koncu piše, da začne veljati ta pravilnik 1. maja 2004 :D :D
Zadnjič spremenil Cash, dne Pe nov 12, 2004 4:14 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Pe nov 12, 2004 4:09 pm

Pa še tole, glede verig

8. člen

(1) Zimsko opremo dvoslednih motornih vozil z največjo dovoljeno maso, ki ne presega 3.500 kg, in njihovih priklopnikov sestavljajo:
– zimske pnevmatike na vseh kolesih ali
– poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.
(2) Zimsko opremo dvoslednih motornih vozil z največjo dovoljeno maso, ki presega 3.500 kg, in njihovih priklopnikov sestavljajo:
– zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali
– poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.
(3) Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.
(4) Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako »M+S«.
(5) Ne glede na določilo prvega in drugega odstavka tega člena štejejo za zimsko opremo vozil, ki so v prometu v priobalnem področju Republike Slovenije, tudi poletne pnevmatike z globino kanalov dezena najmanj 2 mm. Priobalno področje je v skladu s tem pravilnikom del ozemlja Republike Slovenije, ki ga omejuje obala Jadranskega morja, meja z Republiko Italijo, meja z Republiko Hrvaško ter naslednje ceste (ki so vključene v to področje):
– G1-7 mejni prehod Krvavi potok – Kozina;
– G 1-10 Kozina – Kastelec in
– R3-623 Kastelec – Podgorje – meja z Republiko Hrvaško.

9. člen

(1) Z zimsko opremo morajo biti vozila opremljena pozimi in v zimskih razmerah. Vozila, ki uporabljajo zimsko opremo po drugi alinei prvega in drugega odstavka ter šestega odstavka 8. člena, morajo imeti v zimskih razmerah na pogonskih kolesih pravilno nameščene snežne verige ali verigam enakovredne pripomočke.(Moja opomba: to so zim.gume M+S)
(2) Določila prvega odstavka tega člena ne veljajo za lahke priklopnike brez zavor, razen v zimskih razmerah ter za traktorje in motokultivatorje ter njihove priklopnike.
(3) V skladu s tem pravilnikom v Republiki Sloveniji v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So nov 13, 2004 5:42 am

pologti je napisal/-a:se strinjam, sam mi je kot sem rekel en kolega ki je pri 40 rekel da je z enim policajem se menil pa da moras met verige tud če mas m+s. jaz se pa ze 3 leta vozim samo z m+s pa je blo do sedaj vse vredu če me je kontrola ustavila!

Mah buče..... men je lan sred zime polcaj ustavu pa gnjavu kje mam verige.... ustavo me je pa sred mb ko ni blo ne duha ne sluha o snegu..... a mel sem tko al tko zimske gume.... in še celo povedat sem mu mogu da mam zato ZIMSKE GUME da ne rasbm ketn.... mislim kr neki še pogledat se mu dalo kake gume so gor... kr s prve: "Kje maste pa verige?"

ma kr neki.... :roll:
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov