Nasveti in napotki ter povpraševanja...

peroman
Novinec

Prevec olja v motorju

Napisal/-a peroman Po maj 30, 2005 12:38 pm

Zdravo,

A lahko motorju kaj skodi prevec olja? Gre za ford zetec 1.6 16V motor.
Predvsem me zanima ce zaradi tega lahko pride do okvare.

lp,
Peter

Uporabniški avatar
icely_slo
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a icely_slo Po maj 30, 2005 12:53 pm

Jaz ti svetujem da ven scrpas odvecno olje, saj lahko skoduje motorju. Ce ti olje ven vrze, znas met ene par problemov.

lp

Uporabniški avatar
puter
Novinec

Napisal/-a puter Po maj 30, 2005 1:00 pm

perveč olja v motorju ni dobro. če bi blo vseeno, pol nebi mel max dovoljenega olja tam označeno.

zdaj pa povej.... kak to, da maš preveč olja? si ga sam peveč dolil, al ti je zrastlo? če ti je samo zrastlo lahko, da ti je šla dihtunga na glavi in se je hladilna tekočina začela mešati z motornim oljem. Znak tega je to, da se ti naredi bela "smetana" (zgleda tak) na pokrovu za dolivanje motornega olja. Vendar to se vidi le pri segreti mašini.

ampak, saj vseeno, tak najbrž nimaš teh problemov. Pač mi je malo dolgčas pa sem se razpisal :) ajde...

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po maj 30, 2005 1:30 pm

Po moje ni nič narobe, če imaš malo preveč olja. Če ga je pa veliko preveč, pa pravijo, da ga ven zmeče pri tisti luknji, kjer je šibika za kontrolo nivoja. Ne vem pa če je to res.

Uporabniški avatar
_BANDIT_
Uporabnik

Napisal/-a _BANDIT_ Po maj 30, 2005 1:52 pm

LOL!

Če imaš preveč olja zato, ker si ga preveč nalil, potem ga spusti ven toliko, da bo na max. Če ga boš mel preveč, ti ga bo poronilo ven skozi kakšen semering in boš mel sranje. Tud na splošno ni dobro, če maš previsok nivo in ti glavna gred tolče v gladino olja v karterju.

Če pa ga imaš preveč kar naenkrat, brez da bi ga dolival, potem se ti nekaj meša z oljem (voda, bencin,...). Če je to to, potem imaš nekaj narobe z motorjem. Če imaš vodo v olju boš ugotovil po pregledu šipke z oljem ali pa malo odvil vijak za izpust olja in bo najprej začela ven teči voda (olje je lažje od vode in se voda zato nabere čisto spodaj).
Če imaš v olju bencin boš ugotovil tako, da boš potegnil ven šipko in malo povohal olje na njej. Če smrdi po benzu, potem je to to.

Upam, da si ga samo malo preveč nalil..... ;)
http://www.zup-racing.com/
THERE IS NO REPLACEMENT FOR DISPLACEMENT! Slika

Uporabniški avatar
blue tornado
Novinec

Napisal/-a blue tornado Po maj 30, 2005 2:32 pm

Najbolje da gres na petrolov BS,pa ti izcrpa odvecno olje ven....Najbolj primerno je,da ga imas 2-3 mm pod oznako max!! :)

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Po maj 30, 2005 3:01 pm

Par tednov nazaj sem kupil avto in takrat nakupom nisem gledal kolk je olja not. Pol ko sem vidu da ga je prevec, sem mislu je pac olje v kanalu za sipko. Zdej se mi pa ze mal cudn zdi.
Avto drugac teče vredu. Tut olje zgleda vredu. Nekak mi ne disi da bi olje sel ven spuscat(sam ce bo treba bo treba), ker moram avto lih dvignt.

BI lahko s prevec olja kako napaka motorja prikril.
Sam pomoje da je bil prejsnji lastnik samo tolk smotan da je prevec olja not dal.

Se pravi je treba olje obvezno vn odtoct.(nekak me ma da bi ga kr zamenjal ceprav je sam enih 5000km(vsaj na listku tako pise))

lp,
Pero

peroman
Novinec

Napisal/-a peroman Po maj 30, 2005 3:51 pm

no ja, verjetno ga je lazje vn scrpat, kot pa avto dvigvat, da bi ole vn spustu.
nekak ga bom ze vn spravu, ni panike.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po maj 30, 2005 4:50 pm

ce si par deci vec nalil se ne ubadaj s tem, ce pa je vecja kolicina pa cep na karterju odtegni malo spusti ven, zategni pa je toto.
Odvecno kolicino shrani in ko ti bo motor popapcal olje bos lahko tistega dolil :D
Nisi nic v minus sel.
ko ti bo kadi,l ko ga bos tisal na blokado se spomni da se mas doma pol litra oja :P :vc

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po maj 30, 2005 10:26 pm

ce mas not prevec olja ti zna unict katalizator. ce katalizatorja nimas, ni nobene panike, ker ti bo olje zmetal vn skoz avspuh.

je pa res da ce je kr naenkrat prevec not, pol zna bit kksna druga tekocina se prisotna.

tešo
Novinec

Kraj: Krško

Napisal/-a tešo Pe jun 03, 2005 12:04 pm

na katri mi je en mehanik nalil olja 1cm nad oznako max. ... pa sem šol na petrol in ga zastonj ven ščrpa. ... avto če ima preveč olja se bolj matra ni zaželjeno imeti nivo olja nad ozako MAXimun!

zdej če boš avto sam zarad tega dal na dvigalko in se mazal pa še kaj plačeval pojdi raje na petrol 5 minut počakaš ti ščrpa ven tista 2 dl, pa še zastonj in voziš dalje.
Slika
Slika
Lep Pozdrav By tešo

marky18
Nov uporabnik

Kraj: u lukn

Napisal/-a marky18 Pe jun 03, 2005 12:18 pm

Če maš preveč olja , ti lahko spustijo semeringi , ker ni narejeno za takšno količino.
Turbo Addict

Uporabniški avatar
avtomobil
Novinec

Napisal/-a avtomobil So jun 04, 2005 12:35 pm

Olje kontroliraj, ko je mašina hladna,pa boš videl,koliko ga je!Mogoče pa ga sploh ni preveč.
Avto,moj partner!!!!!!!!

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 So jun 04, 2005 12:59 pm

Lahko poskusiš s kakšno tanko cevjo sčrpat olje čez šipko če ni neka velika količina, pri parih avtih mi je ratal. Drugače je pa najbolje da narediš servis če si avto ravno kupu ker na besede prodajalca se jaz nebi zanašal.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
peroa
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a peroa Sr apr 19, 2006 9:32 pm

_BANDIT_ je napisal/-a:LOL!

Če imaš preveč olja zato, ker si ga preveč nalil, potem ga spusti ven toliko, da bo na max. Če ga boš mel preveč, ti ga bo poronilo ven skozi kakšen semering in boš mel sranje. Tud na splošno ni dobro, če maš previsok nivo in ti glavna gred tolče v gladino olja v karterju.

Če pa ga imaš preveč kar naenkrat, brez da bi ga dolival, potem se ti nekaj meša z oljem (voda, bencin,...). Če je to to, potem imaš nekaj narobe z motorjem. Če imaš vodo v olju boš ugotovil po pregledu šipke z oljem ali pa malo odvil vijak za izpust olja in bo najprej začela ven teči voda (olje je lažje od vode in se voda zato nabere čisto spodaj).
Če imaš v olju bencin boš ugotovil tako, da boš potegnil ven šipko in malo povohal olje na njej. Če smrdi po benzu, potem je to to.

Upam, da si ga samo malo preveč nalil..... ;)

No, ko potegnem šipko za olje ven, smrdi po bencinu, orenk.
Kakšna bi bila tukaj diagnoza?
Glavni simptom je pa prevelika poraba!
Gre pa za 1.6 16V mitsubishijev motor v protončku.
:?:

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Če apr 20, 2006 9:26 am

preveč olja škodi avtu!

zdaj če gre za kak deci ali dva je vseeno - problematično je od pol litra naprej

sem imel praktičen prikaz preveč olja v avtu na Alfi (mislim da) 156.....par let nazaj, smo vozili na AC ko nas je prehitela omenjena alfa...najprej je na prehitevalnem pasu (hitrost verjetno okrog 130 km/h) spustila tako dimno zaveso da je AC dobesedno izginila v dimu..in smo prižigali meglenke, ampka model, ki je vozil sploh ni ustavil....nato je bilo kak km v redu nakar spet še hujša dimna zavesa....potem pa smo že videli kako je le počasi ustavljal, izpd avta pa se je že videl ogenj...sicer ustavil na koncu je le, pa malo smo se trudili z gasilnimi apararati..je pa v roku 10 minut zagorel in zgorel ko bakla.

In razlog je bil (vsaj tako je vsak rekel ki je opazoval dogajanje in ogenj (po izpuhu...koje ole zabrisalo ven) da je bilo preveč olja v motorju.

Merilna palčka je v vatu z nekim namenom - in olje mora biti med obema črticama - ne preveč, ne premalo.

LP
Zadnjič spremenil vincent, dne Če apr 20, 2006 12:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
slobender
Novinec

Napisal/-a slobender Če apr 20, 2006 9:36 am

Lol, tak je moj zmešan očim naredo v alfi. Mu je nonstop gorela lučka za olje pa ne da bi na čipko pogledal je kr vlival. Pol je mel pa liter pa pol olja preveč in je na AC samo črne oblake spuščal. :lol:

Saj pol je šel na petrol in so mu potegnili ven ... vsaj nekaj.:roll:

evome
Nov uporabnik

Re: Prevec olja v motorju

Napisal/-a evome Sr jul 10, 2013 6:11 pm

Žijo vsem skupaj!

Imam volvota c30 2.0D, letnik 2007, 350.000km, motor si mislim da je od forda. Problem imam, ker imam konkretno preveč olja v motorju. Če je običajna količina 5,5l, sem ga danes nameril 7l. Da je stvar še bolj zanimiva, ta liter pa pol se je pričaral v pičlih 200km.
KAJ JE NAROBE?

Če pa objasnim celoten potek zadnjega meseca:
Vse je šlo normalno dokler mi ni v ljubelskem klancu zmanjkalo moči motorju, nato pa je motor znorel in čez avspuh naredil belo dimno zaveso in motor se mi ni ustavil tudi ko sem ključ potegnil ven, šele ko sem ga zamoril s prvo brzino, sem ga ustavil.
Na popravilu pri lokalnem mehaniku smo ugotovili da je olje porinilo čez turbino in menda ustvarilo kompresijo v motorju, kaj naj bi biu razlog, da je znorel. Turbino smo popravili, generalno servisirali avto, nakar smo pri izpustu olja našteli celih 10l olja.
Kasneje smo ugotovili, da so tudi šobe vbrizga (dize) zanič, ena je bila celo brez kapice, torej smo še dize zamenjali.
Avtomobilu je bil še nastavljen elektronski vbrizg.

sedaj pa imam tudi problem, ker elektronsko ustavi vrtljaje na 3000 in zmanjka moči. ko ga ugasnem in znova pohodim plin, grejo vrtljaji motorja do blokade kot normalno.

Kar sem se že do sedaj pozanimal in prebral po forumih, je po vsej verjetnosti narobe, ker se nafta meša z oljem v motorju. Kaj bi bil pa vzrok pa nikakor ne ugotovimo.
Prosim za pomoč.

Lep pozdrav!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: Prevec olja v motorju

Napisal/-a lisko Sr jul 10, 2013 8:37 pm

Kako ima gnano visokotlačno črpalko?
JAz sem imel enak problem....črpalka je pri meni gnana z zobniki.....spustu pa je semering na črpalki.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov