Tjaša Cerar je napisal/-a:Pozdravljeni!
Imam še eno vprašanje. Kaj menite o bencinski različici tourana 1,6 Trendline? Zdi se mi privlačna cena v primerjavi z dizlom in tudi letna kilometrina po vsej verjetnosti ne bo presegala 10.000 km?
Hvala.
Preden pišem dalje za boljše razumevanje: Seat, kot znamka kocerna Audi, Seat, Skoda, Volkswagen v svoje avtomobili vgrajuje povsem iste motorje, kot so v Volkswagnu. In tako je tudi z motorjem 1.6 s 102 KM. Ta motor sem vozil v novem testnem Seat Leonu, kateri je 200 kg lažji od Tourana in lahko rečem, da sem bil nad njim že v Leonu razočaran. Leon opremljen s tem bencinskim motorjem ni kazal nobene živahnosti, pomanjkanje navora je bilo tudi občutiti. Seat Leon 1.9 TDI s 105 KM je dosti bolj suveren, enako velja tudi za Tourana 1.9 TDI. Poraba v bencinsko gnanem Leonu (torej 1.6 s 102 KM) je znašala po mestu slabih 10 l, relacijska vožnja 7.8, kombinirana poraba pa se je gibala okoli 8.5 do 9l. Uporabnik "hladni" je testiral taistega Leona in poroča še o višji porabi, krepko čez 9l. Seat Leon je napram Touranu dosti bolj aerodinamično vozilo + 200 kg lažje in takšna poraba. Če sedaj dodamo še Touranovih 200 kg zraven in slabšo aerodinamiko, pod 9l gotovo s tem motorjem, 1.6 102 KM ne bo šlo. Potrditev o porabi 9l Tourana na 100km lahko dobimo tudi od tukaj
http://avtomoto.siol.net/default.asp?article_id=11181010704190839120, kjer je test Seat Altea XL s istim motorjem (1.6 102 KM). Poraba na testu 8.7 l / 100km. Osebno še enkrat ta motor odsvetujem. V ponudbi je tudi 1.4 TSI motor, kateri sodeč po
http://avtomoto.siol.net/default.asp?article_id=11181010609110824020 porabi še več goriva, torej še bolj odsvetujem. Na splošno o dizelsko gnanem Touranu in prenovljenem Touranu, kateri se prodaja sedaj pa tukaj:
http://avtomoto.siol.net/default.asp?article_id=11181010703050553070. Motor je res drug, vendar pa o vozilu izvesta govotu še kakšnp informacijo.
In sedaj kot zanimivost: zapisal sem, da bencinski motor 1.6 porabi okoli 9l, dizelski motor pa 6.3 l, pa da zglihamo morebitno napako, zaokrožimo na 2.5l / 100 km razlike v porabi. Preprost izračun bo pokazal "zanimivost":
- Koda: Izberi vse
9l na 100 km = 90 l na 1000 km = 900l na 10.000 km (bencinski motor)
6.5l na 100 km = 65 l na 1000 km = 650l na 10.000 km (dizelski motor)
1l bencina 95 = 1,103 €, 1l nafte = 0,962 €
Naredimo izračun:
Stroški bencin za 10.000 km = 900 * 1.103 = 992,7 €
Stroški nafta za 10.000 km = 650 * 0.962 = 625, 3 €
Razlika: 367,4 € na 10.000 km, ali: 88.000 sit ob trenutnih cenah. To pomeni, da vsakih 10.000 km dobiš 88 jurjev nazaj, mene je prepričalo v razliko, da sem vzel dizelsko gnanega Leona, prevozim pa okoli 15.000 km letno. Je pa res seveda, da je treba v zakup vzeti, da so servisi za dizelske motorje nekoliko dražji + na dizelskem motorju ob nepravilni uporabi lahko crkne turbina in podobne zadeve, katere popravilo je ogromen strošek. Po drugi strani pa tega pri bencinskem motorju ni. Tudi zavarovanje bi bilo zaradi 1.6 motorja nekoliko nižje, zaradi osnovne cene, po KW pa padeta v isti razred. Malenkostna razlika je tudi v cestnem skladu, ampak to je skoraj zanemarljivo. Seveda se v splošnem, to niso moje besede, ampak kolegice, lastnice Seatovega avtosalona, se enoprostorce z bencinskim motorjem teže proda kot dizelske.
Stran od tega bencinskega motorja 1.6 s 102 KM govori tudi dejstvo, da ima le 5 prestav, kar spet pomeni glasnost na avtocestnih ravninah.... Dizelsko gnani Touran, pa jih ima 6, vožnja po avtocesti pri 120 je mnogo bolj udobna.
V osnovi je res, da dizelski vs. bencinski motor izbiramo po principu koliko km na leto, pa vendar še nekaj: odvisno je tudi kakšnih bo teh 10.000 km. Bodo to "potovanja" tipa: 50km v eno smer, 100 km v iz Cela v Ljubljano pa nazaj - torej relacijska vožnja večinoma ali bo avto namenjen otroke v vrtec 2km, vožnja po mestu, vožnja do službe pa nazaj do katere je samo 5 km. Dizelski motor namreč potrebuje dlje, da se ogreje, zato neprestano prižiganje in ugašanje motorja in vožnja hladnega motorja dosti bolj škoduje dizelskemu motorju (turbinam,...), kot bencinskemu. V kolikor bo avto samo za take fore, potem je spet res, bencinski motor bolj pametna odločitev. Da se ne razumemo narobe: motorja nau hudič vzel, zato ker se enkrat na teden peleš 3km daleč, pa greš v Špar. Če pa to delaš 90% časa vožnje, pa je druga zgodba. In še eno dejstvo: že res, da je dizelski avto dražji, pa vendar, ga napram bencincu za isti letnik kasneje tudi draže prodaš. Primerjajta malo cene bencinskega avta in nato dizelskega avta na avtonetu. Morda bosta našla podoben vzorec.
Še enkrat pa namig: sam bi resno šel pogledat Seat Alteo XL 1.9 TDI s 105 KM oprema Stylance, ki pride dobrih 5 mio. Opreme ima ogromno: potovalni rac, lita platisca, avtomatska dvopodrocna klima, esp, ebv, abs, 6 airbagov, mp3 radio s 6 zvočniki in tako dalje. Nekako bliže HighLine touranu, kot TrendLine touranu, za nižjo ceno; njene pomankljivosti pa sem napisal. Če bi izbrala Alteo XL, lahko kot rečeno, vaju lahko predam kolegici, ki bo našla zelo dobro ceno za novo vozilo.
Test avtomobila Seat Altea XL si lahko prebereta tukaj:
http://avtomoto.siol.net/default.asp?article_id=11181010703291255150