Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
trust
Stalni uporabnik

Kraj: Nad Žirmi

Napisal/-a trust Po nov 24, 2008 7:53 pm

Da ne odpiram po nepotrebnem novo temo me zanima naslednje.
Ali bodo mehanične delavnice imele manj dela, kljub manjši prodaji avtomobilov.

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Po nov 24, 2008 8:44 pm

mislim da kvečjemu več, ker bo na cestah več rabljenih avtov ;) :(

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Po nov 24, 2008 8:48 pm

trust je napisal/-a:Da ne odpiram po nepotrebnem novo temo me zanima naslednje.
Ali bodo mehanične delavnice imele manj dela, kljub manjši prodaji avtomobilov.

mogoče od začetka, ko bojo ljudje šparali. Ampak bo potem večji naval, ker se bojo avti bolj kvarili.
LP Rok

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin To nov 25, 2008 2:37 pm

Mah, kaj pa vem, verjamm da je zdj kriza, ampak nekateri uporabljajo besedo "recesija" kot sam izgovor. Pr americanih je zal tako, da imajo tako rekoc skor vsako stvar hipotekarno.

Glede avtov, ne vem tocn in se lahk motm...so imele firme, kok avtov bodo nardile na teden/mesec/leto?
There is no time...

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Če nov 27, 2008 2:42 pm

sej vem da ne spada na ta forum pa vseeno (je pa govora o krizi)
Stanovanjski kredit (10 let)- kaj se bolj splača vezava na EURe ali CHF- švicarske vranke (v tem trenutku je bolj ugoden EURo, kako bo pa v daljšem obdobju??
lp

Uporabniški avatar
Mitsubishi
Novinec

Napisal/-a Mitsubishi Če nov 27, 2008 3:51 pm

Ta kriza je sedajle šele začetek.

Po eni strani GM prosi za pomoč finančne injekcije, drgač bo mogu dol zaprejt, po drugi strani je pa zanč senator vprašal upravo GM-a ki so bli pri njemu na razgovoru, kjer so ga prosili za denar, jih je pa prašal naj dvignejo roko tisti, ki se bodo po tem razgovoru peljali domov z navadno linijo aviona in ne s svojim privat jetom!!! tut 1 ni roke dvignu! evo, to je to!
Firma ugaša, vse hudič vzema, uni kurci majo pa svoje privat jete in se preseravajo, izplačujejo plače da glava peče in delijo keš.
To ni več normaln no..

Glede na temo o tem, da bod pa vozila starejša od 10 let uničl in dodal subvencijo pol tistmu pri nakupu novega avta, pa samo vidm, da morm čimprej mojo firmo zapret, ker kmal ne bom mogu nobenmu več teh rablenih avtov prodt! Ja tko je! Vsi se jih bodo hotl losat, ne pa nabavt. Kdo bo pa še hotu kupt str avto, če bo dobu subvencijo pri novem!?= normalno da noben.
Tko je pač, časi so se čist spremenil za 180 stopin...in treba se bo zej temu prilagodit, hott al pa ne...tko je.
In da ne bo pomote, jes se strinjam da se stare avte da stran, ker preveč onesnažujejo okolje, to je 1x1....je pa res, da bo pa zaradi tega ugasnilo tudi veliko avtomobilskih youngtimerjev,legend in lepih exemplarjev, ki so včasih stal hudiča in pol...

Drugače pa sedajle v Nemčiji ponujajo tudi po 40% popusta na določenih znamkah, to ni blo še v celem času avtomobilizma tok. Včasih si mogu čakat pa bit vesel, da je bil avto sploh na razpolago,barva sploh ni bla važna, potem je začel upadevat vedno več firm, salonov, več modelov blablba..sedaj se je pa prenasičl, zaštofal,...nimamo kej, dejstvo.
Zato bodo sedajle še hudi in večji ukrepi, v Nemčiji sedaj pomagajo finančne družbe pri kreditih,leasingih da so sedaj čisto ugodni, da si ga sploh kdo privošči in upa privoščit, ker drugače so pa saloni dobesedno čisto prazni. Tko je.

Za vse tole normalizirat in stabilizirat, bo potrebno veliko truda, sprememb in časa.
Mitsubishi Sigma 3.0 V6 24V & Mercedes-Benz S 420 V8 32V
Slika

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Če nov 27, 2008 5:26 pm

Ja, to drži. Nemci se najbolj bojijo za svoje avtomobilsko industrijo. Zato pa hočejo, da bi EU financirala pri nakupu novega vozila, tiste, ki imajo staro pločevino. V upanju, da bodo ljudje kupovali njihove blagovne znamke.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Če nov 27, 2008 6:52 pm

Drugače pa sedajle v Nemčiji ponujajo tudi po 40% popusta na določenih znamkah

Katere pa?
Korejske, Japonske...?

Malo sem brskal po netu in nikjer našel ( kar pa ne pomeni, da ne verjamem!) oglasa kjer ponujajo 40% popusta. Pustimo zdaj tistega trgovca : dva za enega!

Glede na temo o tem, da bod pa vozila starejša od 10 let uničl in dodal subvencijo pol tistmu pri nakupu novega avta, pa samo vidm, da morm čimprej mojo firmo zapret, ker kmal ne bom mogu nobenmu več teh rablenih avtov prodt

Slab mesec nazaj se je govorilo, da se bodo (zmeraj več) prodajali rabljeni avtomobili - ker pač banke ne bodo ponujale ugodnih kreditov za nove + recesija in s tem povezane nižje plače, odpuščanja..

Uporabniški avatar
Mitsubishi
Novinec

Napisal/-a Mitsubishi Če nov 27, 2008 7:52 pm

simply je napisal/-a:
Drugače pa sedajle v Nemčiji ponujajo tudi po 40% popusta na določenih znamkah

Katere pa?
Korejske, Japonske...?

Malo sem brskal po netu in nikjer našel ( kar pa ne pomeni, da ne verjamem!) oglasa kjer ponujajo 40% popusta. Pustimo zdaj tistega trgovca : dva za enega!

Glede na temo o tem, da bod pa vozila starejša od 10 let uničl in dodal subvencijo pol tistmu pri nakupu novega avta, pa samo vidm, da morm čimprej mojo firmo zapret, ker kmal ne bom mogu nobenmu več teh rablenih avtov prodt

Slab mesec nazaj se je govorilo, da se bodo (zmeraj več) prodajali rabljeni avtomobili - ker pač banke ne bodo ponujale ugodnih kreditov za nove + recesija in s tem povezane nižje plače, odpuščanja..

Simply na radijski postaji antenne bayern (to je najbolj poslušani nemški radio) sedež pa ima v Muenchenu, so prejšnji teden cel teden imeli zaposlena 2 reporterja, ki sta hodila po salonih po Muenchenu, pri vseh firmah in enostavno poskušala dobiti čim ceneje avto.
Ko je bil teden mimo, so imeli okroglo mizo, ki je sestavljala nekega višjega funkcionarja iz Audija in BMWja, direktorico tovarne ki dela izolacije za avte, enga distributerja ter enega gospoda iz enga inštituta iz Landshuta, ki je odgovoren za avtomobilsko tržišče. Debatirali so o vsem živem: posledice,prihodnost,izkoriščanju prilike ipd. in vmes so poklicali tudi te2 v studio, ki sta delala to analizo cen v celem tednu.
Na žalost ti ne znam povedati pri katerem salonu in za katero znamko (to najbrž tudi nebi smeli objavt po radiu) sta dobila tudi 40%, ampak dobila očitno sta, ker so to ene 4x vmes ponovil, ker sm jes tut v prvo mislu, da ne slišm prov. Ampak ja, dejansko to je zdej ratal.

simply delno imaš prav glede cen, vendar lahko ti povem, da sem sam v tem poslu že 7 let in ti odkrito povem, da gre hudo hudo navzdol. Tisti, ki ti to ne bo priznal ali laže ali utaja davke ali pa počne kakšno drugo ilegalno zadevo. Ampak po poštenem načinu, sedajle zaslužkov ni več takih, zelo težko prodaš avto srednjega razreda (ker se kupujejo le avti ki so po 2,3,4 jurje in pa avti ki so nad 40,50 jurjev, torej le še bogata ali revna raja, vmesnega sloja pa je vedno manj, zato se tudi avtov za ta srednji sloj vedno manj proda)
Neko logiko imaš glede tega, da bi se lahko prodaja rab.vozil povečala, če ljudje ne bodo imeli več služb,tako visokih plač.
Vendar pa, če bo zakon tak, da boš MORAL avto, ki je starejši od 10 let dati v uničenje in če bo SIGURNO tudi subvencija ob novem, ti sedajle povem, da sem jaz in še marsikdo od moje konkurence bitko izgubil, ker se meni in stranki enostavno ne bo več izplačalo. Morda pri 2,3 letih starih, ko večino izgubi je pa še vedno dokaj ''nov'', medtem ko pa pri starejših pa ne bo več zanimivo, ti povem.
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če nov 27, 2008 9:00 pm

Mitsubishi je napisal/-a:Vendar pa, če bo zakon tak, da boš MORAL avto, ki je starejši od 10 let dati v uničenje in če bo SIGURNO tudi subvencija ob novem, ti sedajle povem, da sem jaz in

...nič ne boš moral....- to ima Italija že vrsto let; če hočeš, daš avto na uničenje in pobereš subvencijo za nakup novega, noben pa nobenga v nič ne sili in tudi ne bo - novinarji so vso zgodbo debelo napihnili(sploh tisti na "svetu" (A kanal))

P.S bi se pa znalo zgodit, da bodo "umazani" avti "tepeni" kar se tiče raznih "dodatkov" pri registraciji, ki bi znali orng po žepu udarit lastnike starejših vozil......

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če nov 27, 2008 9:33 pm

simply je napisal/-a:Malo sem brskal po netu in nikjer našel ( kar pa ne pomeni, da ne verjamem!) oglasa kjer ponujajo 40% popusta.
Na netu seveda takih oglasov (še) ni. Priti moraš v salon novih vozil. Pri VWju (vemo kako je bilo dosedaj s popusti pri VW) te skorajda namesto z "dober dan" pozdravijo na vratih z "10% popusta na nove tourane v zalogi"... doživel prejšnji teden, pa sem šel samo malo firbec past...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Mitsubishi
Novinec

Napisal/-a Mitsubishi Če nov 27, 2008 9:34 pm

sašo5 je napisal/-a:
Mitsubishi je napisal/-a:Vendar pa, če bo zakon tak, da boš MORAL avto, ki je starejši od 10 let dati v uničenje in če bo SIGURNO tudi subvencija ob novem, ti sedajle povem, da sem jaz in

...nič ne boš moral....- to ima Italija že vrsto let; če hočeš, daš avto na uničenje in pobereš subvencijo za nakup novega, noben pa nobenga v nič ne sili in tudi ne bo - novinarji so vso zgodbo debelo napihnili(sploh tisti na "svetu" (A kanal))

P.S bi se pa znalo zgodit, da bodo "umazani" avti "tepeni" kar se tiče raznih "dodatkov" pri registraciji, ki bi znali orng po žepu udarit lastnike starejših vozil......

ja tut toj res, čeprav kot sem jes razumu, ta novi ukrep bi bil novi za celo eu, torej nekaj novega tudi napram italije in da nej bi baje mogu...sam itak so zej sam špekulacije in nben še ne more vedt kakšna bo dejanska in končna odločitev

kar se pa tiče ''tepenja'' teh avtov je pa v nemčiji že dolgo časa tako imenovana ''umwelt-plakette'', torej nalepka različnih barv, najboljša zelena, potem mislim da rumena in oranžna zadnja pa rdeča. te se nalepijo avtom ob tehničnem pregledu na osnovi starosti in izpušnih emisij. barve teh nalepk pa določujejo koliko km se lahko približaš centru mesta.
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe nov 28, 2008 5:22 am

kljukec je napisal/-a:sej vem da ne spada na ta forum pa vseeno (je pa govora o krizi)
Stanovanjski kredit (10 let)- kaj se bolj splača vezava na EURe ali CHF- švicarske vranke (v tem trenutku je bolj ugoden EURo, kako bo pa v daljšem obdobju??
lp

najboljše je vzeti EUR ker je stabilen in nima več manevrskega prostora za oblikovanje svoje cene medtem ko pa CHF raste oz. pada in je sila nemogoče predvidevati kakšna bo njegova cena čez npr. 1 mesec, ker prejemaš plačo v EUR ti svetujem da denar vežeš kar v EUR-e in si tako prišparaš razliko od menjave valute ( EUR za CHF)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Pe nov 28, 2008 7:01 am

verjetno se nisva prav razumela, ker ne gre za vezavo denarja, temveč kredita, ki se mora ''vezati''/nanašati na eno valutp
če prav razumem priporočaš za kredit eur
hvala

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe nov 28, 2008 9:31 am

Včasih se je splačal LIBOR z možnostjo menjave na EURIBOR.
Profitiru si nekaj, ne veliko.

Drugače se je vedno splačal EURIBOR, še posebno če gre za dolgoročne kredite. Ampak ljudje ponavadi vidjo 1-2 leti naprej kredit pa vzamejo za 10 let ali več. Smo v evrskem območju.

Tisto o subvencijah je samo besedičenje. Ne more država prisilit državljanov, da lastniki avtomobilov starejših od 10 let morajo dati avtomobil na uničenje. Niti prodaje starejših od 10 let znotraj države....

Če pa bi bila subvencija 100% novega vozila pa se takšen zakon sploh ne potrebuje.

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Pe nov 28, 2008 9:37 am

ja, splača se kreditv EUR, ker je evro trenutno zelo močan. to pomeni, da je zelo malo možnosti, da bo v prihodnosti rasel-prej nasprotno- tak da ga boš lažje odplačal.. če bo pa šel dolj pa še tolk boljš zate...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe nov 28, 2008 10:21 am

kljukec je napisal/-a:verjetno se nisva prav razumela, ker ne gre za vezavo denarja, temveč kredita, ki se mora ''vezati''/nanašati na eno valutp
če prav razumem priporočaš za kredit eur
hvala

da tako je, priporočam EUR že zaradi prej omenjenih razlogov

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So nov 29, 2008 7:35 pm

Samo je res smešno tole s to krizo. Cele dneve poslušamo o unem ukrepu, tisem ukrepu, padcu cen delnic, medtem ko folk pri nas še vedno kupuje avtomobile, fura zvrhane vozičke iz trgovin, trgovine so nabito polne in tako dalje. Očitno smo imuni na krizo pri nas.

Pri nas doma sva s punco zaradi nestabilne fin. fituacije in nenehnih podražitev tistega in onega uvedla strogo varčevanje. Kino in podobne zadeve so v dnevni sobi, kupuje se enkrat na teden ko se gre vse 4 trgovine skos in se kupi željene in potrebne izdelke tam kjer so dejansko cene (pri nakupu 80 €, je razlike tudi za 10 € pri skupni vsoti) nižje, kuri se samo do 21 stopinj, vsa stand by elektrika razen wireless ruterja in modema offline, vsepovsod so varčne žarnice in te se redno ugašajo, vozi se še bolj na safe mode (pozimi imam nižjo porabo na isti dimenziji gum) intp. Rojstnih dnevi so postali tortica, miklavži, božički in dedki mrazi pa so do nadaljnega na dopustu. Preostanek denarja, TRR in mir.

Kaj pa se dogaja ko gledam folj: prodaja avtomobilov je še pri nas še vedno dobra (malo je upadla - za dve avtomobilski hiši ko poznam je razlika v procentih prstov ene roke), pred nak. centri nimaš še vedno kje parkirat, v blokih se še vedno dogaja da majo ntoer 25 stopinj in odprta okna in še bi lahko našteval, nakupovalni vozički so še vedno enako polni nepotrebne krame, trgovine s dragimi cotami so polne, intp. Očtino folk ima dost denarja.
Zadnjič spremenil Kael, dne So nov 29, 2008 7:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So nov 29, 2008 7:43 pm

Kael je napisal/-a:Samo je res smešno tole s to krizo. Cele dneve poslušamo o unem ukrepu, tisem ukrepu, padcu cen delnic, medtem ko folk pri nas še vedno kupuje avtomobile, fura zvrhane vozičke iz trgovin, trgovine so nabito polne in tako dalje. Očitno smo imuni na krizo pri nas.

krizo doživlja zahodni svet, zaradi izpada denarja iz obtoka predvsem zaradi padca delnic največjih podjetij in s tem povezanih bank, ki so imele v lasti te delnice za katere so mislili, da si bodo ustvarili prihodek a žal...

zakaj pri nas ni krize? no je še ni vsaj upam da je tudi ne bo je pa zaradi dejstva, da slovenija ni odvisna od tujih držav v nekaterih ključnih panogah gospodarstva, vse kar potrebujemo lahko ustvarimo doma

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So nov 29, 2008 7:56 pm

adis je napisal/-a:krizo doživlja zahodni svet, zaradi izpada denarja iz obtoka predvsem zaradi padca delnic največjih podjetij in s tem povezanih bank, ki so imele v lasti te delnice za katere so mislili, da si bodo ustvarili prihodek a žal...

zakaj pri nas ni krize? no je še ni vsaj upam da je tudi ne bo je pa zaradi dejstva, da slovenija ni odvisna od tujih držav v nekaterih ključnih panogah gospodarstva, vse kar potrebujemo lahko ustvarimo doma

Ne skrbi imamo enega takega "reveža" (direktorja) v familiji ki so mu tudi delnice padle, ampak vseeno zida palačo dalje in vozi A6 veselo naprej. Pa tudi on marsikaj pove, tako, da mi je marsikaj jasno, zakaj je tako stanje ko je - ne skrbi. Malo večji problem imajo podjetja le s krediti, pa tudi to ne vsa.

In ravno zato, ker nam 24/7 navijajo o tej krizi se smejem, ko pa med prebivalstvom ni nobene razlike, edino naj**** so tisti, ki so končn zaprl dol firme (oz. skidal odvečne delavce, oz. izkoristal "recesijo" za pometanje delovne sile iz službe) katere vlada umetno drži nad vodo že nekaj let. Nobenmu ne privoščim izgube dela in to je navečje sranje ki se ti lahko zgodi, ampak zdej se pogovarjamo o ekonomiji.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov