Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Rabljen golf IV

Napisal/-a sonic Če apr 22, 2004 12:18 pm

Torej mika me golf IV, tri- ali petvratni (NE karavan), najraje z bencinskim 1.6 motorjem, lahko tudi 1.8-litrski. Motor 1.4 odpade, tudi dizla raje ne bi (vsekakor ne SDI).

Ker sem izbirčen, hočem še klimo, šipe na elektriko, daljinsko centralno pa alarm. V redu bi bil letnik okoli 1999 ali 2000.

Zdaj me pa zanima:

- koliko je realno treba za tako zadevo odšteti? V oglasih se izklicne cene tega letnika gibljejo od 2 do čez 2,5 milijona in slednje je IMHO kar veliko. Koliko je pa potem po vašem mnenju ponavadi dejanska cena, se da kaj zbarantati?

- na kaj moram biti pozoren pri nakupu (katere so šibke točke teh golfov)?

- in končno, koliko je sploh pametno kupovati tak avto? So štirice dovolj trpežne in zanesljive, kakšne težave imam lahko z njimi, koliko eventuelno potem stanejo servisi? (sem iz LJ)

Alternativa rabljenemu golfu je nakup novega avtomobila nižjega razreda (npr. ogledujem si Peugeot 206 ali Hyundai Getz). Čeprav nad majhnimi avtomobili nisem zelo navdušen (udobje, varnost; tudi občutek kvalitete je v večjih avtomobilih ponavadi boljši, tudi ko so nekaj let stari). Je bolj smiselno kupovati novega manjšega ali je tudi rabljen golf lahko dobra izbira?

MAST
Nov uporabnik

Kraj: KOPER

Napisal/-a MAST Če apr 22, 2004 12:54 pm

RABLJEN GOLF JE DOBRA IZBIRA :!:

Uporabniški avatar
Sportivo
Poznavalec foruma

Kraj: Cerkno

Napisal/-a Sportivo Če apr 22, 2004 12:59 pm

Sem opel fan, vendar mislim da je golf 4 dobra naložba. Mislim da motor 1.6 deluje preobremenjeno, tak da je bolše če vzameš 1.8. Meli so neke težave z elektroniko in pa precej rad kuri zadnje žarnice. Svetujem ti nakup Avto Foto Marketa št. 176 oz april 2004 (na naslovnici ima ferrarija), saj je v njemu rubrika pred nakupom, v kateri je opisan golf vseh generacij, prednosti, slabosti,....

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Če apr 22, 2004 1:52 pm

Konec junija bo na voljo fotrov (1.in edini lastnik) Golf 1.9 TDI (81kw) letnik 1999, črne barve, 5 vrat, Highline oprema (ABS, usnjen višinsko nastavljiv volan, lita platišča, climatronic, 4x el. pomik stekel, radio, 2x airbag, naslon za roko, daljinsko centralno zaklepanje, alarm, zložljiv ključ, športni prednji sedeži, meglenke)
Avto je garažiran, redko vožen pozimi, ima 60.000 km, bil je servisiran vsako leto na dan natančno (ker ni nikoli prevozil 15000 km v enem letu), nikoli karamboliran, barvana so bila le zadnja desna vrata zaradi praske na parkingu). Cena se bo gibala okrog 2700000. Če koga zanima naj napiše.

Slikal ga se nisem, je pa na las podoben temule, ki sem ga za 12550 € nasel na autoscout24.de:

Slika Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če apr 22, 2004 2:31 pm

Mislim da motor 1.6 deluje preobremenjeno, tak da je bolše če vzameš 1.8

ne vem, sem enkrat vozil štirico z 1.6 motorjem in se mi je zdelo za normalne potrebe kar zadosti. a si mogoče imel oziroma vozil tak avto daljši čas? mogoče se to šele čez čas opazi.

so kakšni lastniki golfov IV tukaj, če lahko povedo kakšne okvare in koliko njih so imeli, pa koliko stanejo servisi ..?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe apr 23, 2004 7:33 am

Rjuhar,

hvala za ponudbo/informacijo, ampak se mi zdi nekam drago. Poleg tega se ne navdušujem pretirano nad dizli (itak ne delam veliko kilometrov), pa tudi črna barva mi ne sede najbolj. Kakšna temnomodra metalik bi bila kul, ali pa srebrna. No ampak to so že podrobnosti. V glavnem za pet let star golf se mi zdi 2,7 milijona preveč, pa če je še tako ohranjen. Kolega je kupil letnik 98 (1.6 bencin, vsa oprema) za 1,8 milijona.

Uporabniški avatar
woolff
Uporabnik

Kraj: Lukavci

Napisal/-a woolff Pe apr 23, 2004 8:34 am

Največ teh golfov je z 1.4 mašino, ki je veliko prešvoh. Moja nekdanja punca je kupila novega golfa IV ocean (avtomatska klima intd) pred letom dni in ji zdaj za njega dajo 2.8 M sit je pa 1.4 črne barve. Sam imam corso sport in je ne bi menjal za tega golfa. Vozil sem ga zelo veliko, je robusten in deluje trpežno, ampak ne vem volan je nekam trd (ima servo), menjalna ročica gre nekam na trdo in na splošno se mi zdi ful neokreten. Problemov zaenkrat še ni imela, razen škripanja pri prvem levem kolesu(opisano v drugi temi "škripanje"). Servisi se delajo na 15 k km stane pa te okoli 30 k sit :D
Če se bojiš brzine prelepi števec!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe apr 23, 2004 1:06 pm

Ja, to pa verjamem, da je 1.4 prešvoh. Kolikor vem ima tak motor 75 KM, točno toliko kot moja vectra 1.6 (l. 93) - kar je za dobro tono težek avto premalo, golf je pa še malo težji. (saj vem da je tole bolj neznanstvena primerjava, ampaj j*biga)

saj glih to je malo nadležno, ker je velika večina rabljenih bencinarjev v prodaji ravno z 1.4 motorjem, takih malo bolj normalnih (1.6, 1.8 ) pa ne ponujajo veliko.

še to: koliko kilometrov pa zdržijo takile golfi (moja vectra jih ima že skoraj 150.000, pa je še čisto OK, motor sploh bp)

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Pe apr 23, 2004 2:28 pm

Oglasi se na tem naslovu in ti bodo fantje iz prve roke povedali kje so imeli probleme.

www.vw-audi.tk
SlikaSlika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe apr 23, 2004 8:19 pm

Pozdravček!

Moje mnenje o golfu 4 je bolj slabo. Prejšnje poletje sem ga vozil mesec in pol v službene namene. Imel je sicer 1.4 motor, zato ti ne morem povedati kako se obnese večji motor (ta je bil povsem podhranjen). Na splošno pa sem bil precej razočaran nad njim. Od avtomobila, ki je rabljen vreden občutno več od konkurence sem pričakoval precej več. Blago na sedežih je sicer trpežno, vendar grobo kot na sedežni garnituri moje stare mame. Nad samo ergonomijo sedenja nimam večjih pripomb. Prestavna ročica je bila razmajana kot na mojem starem golfu (beri serija 1, letnik 1980, število km in lastnikov neznano, vsaj dvakrat totalka). Nimaš pravega občutka v katero kdaj se zobniki v menjalniku vsedejo.
Delovanje klimatske naprave je zelo slabo, saj tudi po 15 min vožnje še ni opazisti skoraj nobene spremembe.

Pri Golfu oz. vseh VW vozilih pa me moti tudi to da imajo desno zunanje ogledalo simbolične velikosti, saj pri hitrem menjavanju pasov v gneči nikoli ne veš ali si koga spregledal (pokriva premajhen vidni kot)

Naslednja težava ki te bo doletela so stroški servisiranja, ti so za vsa vozila VW koncerna nekoliko večji kot pri konkurenci.

Predlagam ti da si raje ogledaš konkurenco in izbereš kaj pri njih, saj boš za isti denar dobil precej več dodatne opreme in nižje stroške vzdrževanja. Če pa želiš na vsak način vztrajati pri koncernu VW pa ti priporočam Seat Leon.

Lp Tristan01

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe apr 23, 2004 9:17 pm

No, mene isces 8)

Mam Golfa IV 1.6 letnik 98 tri vrata, highline (brez klime :( )

Kupu sem ga pred priblizno dvema letoma za 2.1m s 16" feltnami in je mel 57kkm.
Zdej ga vozim dve leti, naredu sm 50kkm. Stroskov v tem casu sem mel cca 1.8m od tega 750 k za bencin. S tem da sm 2x kupu gume kar je 250k, pa enkrat en servis po moji krivdi 120k) Ostalo pa kasko pa zavarovanje brez bonitet in redni servisi.

Avto kuri, ce ga res lepo vozis (moj rekord enga tanka) 6.6, ce ga vozis po omejitvah 7.5 - 8, ob moji "normalni voznji" (navadne ceste 90-120, AC cca 140, mesto do 20, vecinoma 10 cez omejitev) je 8 - 8.5, najvecja poraba do zdej je bla pa 9.4. To govorim na osnovi enga tanka. Ne z racunalnikom. 1.6 masina je za voznjo po navadnih cestah, ce ne gonis k utrgan zadost. Pospesek praznega do 100 je mal cez 11 sekund. Ni pa ta avto s to masino za na nemsko AC, ceprov se da kr lepo peljat 160-180 do morja, samo mam filing da pr tem masina ze mal trpi. Tko da ce vozis po omejitvah je 1.6 vredu, 1.4 ne vzet, ker je res premal, bi pa jest na tvojem mestu premislu o TDIjih. Mocni so dost, vlecejo lepo, kurjo pa kr neki manj od bencinerjev. Frend ma SDIja, pa ce ga spara nardi 1200km z enim tankom (mal vec k 50 litrov). TDI ob sparanju pomoje ne bi nc vec skuru.

Avto se men ne kvari in zaenkrat ni blo z njim se nic vecjega narobe, upam da bo tako tudi naprej. Ce bos kupil 3-vratnega ti bo dost verjetno padla sipa sprednjih vrat notr, ce ne bos pazu nanje (men sta obe), del za popravilo ene stane 13k, pa je zdej vredu, tko da se to ne bo vec dogajal. Druzga pa, po krivdi avtomobila ni blo. Zarnice pa crkujejo, ja :? Men sta do sedaj obe sprednji enkrat, zadnje pa.. ne vem, ne stejem ene 3x al pa 4x ziher.

Cena za katero bi mogu dobit kej tazga bi bla pomoje od 1,9m s klimo, manj vprasanje. Glede alarma, niti ne gledat ce ga ma, rajs kupi naknadno, te ne pride velik. Klima je 400k. Kaj bi bla dejanska cena ne vem, so pa drazji od konkurence, samo meni ni zal. Jest sm zbarantal za 100k, brez problema, pa za radio (en blaupunkt, kr vredu) Je pa to cist od cloveka odvisno. Ce bi kupoval se enkrat bi zdej verjetno ze spet kupu golfa, verjetno dizla 130km pa klimo. Al pa mogoce Audija A3 ;p

Sibke tocke.. ne vem... Vprasi, ce je ze menju nosilce sprednjih sip :P Rjavijo ne, vsaj moj ni nikjer rjav, tud drugih ne vidm, za ksne druge dele tud ne vem da bi se kej izrazito kvarl. Pomoje dost vredu avto. Tak avto je pomoje pametno kupit, tezave mas lahko z vsakim avtom, za golfe pa ni slisat da bi se velik kvarl. Servisi so bli pr men tkole: 68kkm: 41k, 83kkm: 48k (mislm da so ble prednje ploscice zraven), 98kkm: 28k. To vse na rednem servisu, Avtohisa Vrtac Kranj. Redna cena je mogoce par jurjev vec, k jih poznam tm.

Jest bi rajs (tud sem) vzel par let rabljenga Golfa, kot nov mejhn avto. V par letih bos zgubu vec kot pol cene. Jest sm pa v teh dveh letih zgubil kasnih 200, 300k. Moje mnenje je, da je Golf dobra izbira.

Pa da se mal druge pokomentiram, pol bom pa nehu pisat:
Volan se men ne zdi trd. Je podobno lahek kot pri drugih avtomobilih tega letnika. Pedal za bremzo je pa zelo lahek.
Blago je res trpezno, sportni sedezi so zelo dobri, tud po 8ih urah me ni bolel hrbet. Je pa res, da ni mehko, samo me ne moti.
Menjalnik je pa trd, ja. Samo enim je to vsec, drugim ne.
Gelde desnega ogledala: na zacetku te zelo moti (vsaj mene je) zdej sm se pa navadu in mislm da nism za kej dost prkrajsan.

Tkole. Upam da ni prevec napisanga pa da ti bo pomagal pr odlocitvi. Ce te se kej zanima kr napisi, al pa poslji PM.
:)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po apr 26, 2004 1:09 pm

Mate,

hvala za tvoje informacije. Ne, ni nič preveč, ti kar napiši če se še kaj spomniš. Si pa že kar dosti uporabnega napisal, si mi že malo pomagal.

Vidim da bi bila 1.6 mašina zame kar v redu, glede na moje potrebe in stil vožnje mislim da ne rabim več kot tistih 100KM. Dizel se mi ne splača ker večinoma vozim na kratke razdalje in nisem v zadnjih 5 letih naredil več kot 50.000 km (se reče 10.000 km na leto), so pa dizelski avti tudi dražji, tudi rabljeni. razen če bi dizla kasneje tudi prodal dražje, a se na to ne morem zanašati. a so še kakšne druge prednosti (turbo)dizlov pred bencinarji, razen manjše porabe in cenejšega goriva ?

Hvala tudi vsem ostalim za vaše prispevke.

Lep dan vsem!

Uporabniški avatar
Daco
Uporabnik

Kraj: Medvode

Napisal/-a Daco Po apr 26, 2004 1:46 pm

Prednost je v turbini :mrgreen:
Slikaodkleni svojo Nokio brezplačno - www.odkleni.si

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate Po apr 26, 2004 3:29 pm

Hja, dizli majo dost vec navora v nizjih obratih.
Ce hocm jest nahitr pospest od 40 do recimo 70, morm skor nujno saltat v drugo. Pr TDIju bi pac pohodu gas v tretji, bi te nalimal, pa bi blo. Drgac pa ksnih drugi prednosti mislm da niti ni, mors pa pr TDIjih bl pazt, kako jih vozs. Ne smes ful po gasu dokler je mrzu in ne vrocega ugasat, ker s tem delas skodo turbini. To sicer velja za vse avtomobile, samo je pr turbincih se tolk bl pomembno.

No ja, se tole: prva gre nekje do 50, druga 85, tretja 120, cetrta 160, peta po ravnini pa cca 190. Rekord je 207 al 208 po klancu dol... ve pa garantirano ne gre, k ma blokado pr cca 6300 obratih. Sicer pa tm ze tok moci zgubi, da niti ni pomembno. Aja, tiste hitrosti so prblizne po cagarju.
Pa avto se tud na relacijah vredu obnese. Npr lansko leto do Splita cca 8h nepretrgane voznje z enim al pa dvema postankoma po ne vec k 15 minut. Tud "priganjanju" prot morju se ne upira, tko da lahko s kr polnim avtom peljes skoz 160, tud po vrhniskem klancu gor. (sicer je to zadnja meja, ampak ne pade pod 160 ;P ).
Tud pozim je do sedaj se vedno vzgal, tud ce je blo -20°C.

Lohk se pa tud za ksno pijaco zmenva, pa si ga mal pogledas. 8)

LP

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr apr 28, 2004 10:26 am

No ja, se tole: prva gre nekje do 50, druga 85, tretja 120, cetrta 160, peta po ravnini pa cca 190. Rekord je 207 al 208 po klancu dol... ve pa garantirano ne gre, k ma blokado pr cca 6300 obratih. Sicer pa tm ze tok moci zgubi, da niti ni pomembno. Aja, tiste hitrosti so prblizne po cagarju.
Pa avto se tud na relacijah vredu obnese. Npr lansko leto do Splita cca 8h nepretrgane voznje z enim al pa dvema postankoma po ne vec k 15 minut. Tud "priganjanju" prot morju se ne upira, tko da lahko s kr polnim avtom peljes skoz 160, tud po vrhniskem klancu gor. (sicer je to zadnja meja, ampak ne pade pod 160 ;P ).
Tud pozim je do sedaj se vedno vzgal, tud ce je blo -20°C.

a to zgoraj si mislil verjetno za 1.6 bencinski motor, ne?

no, za kakšno pijačo pa tudi lahko kdaj, ni problem.

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate Sr apr 28, 2004 12:36 pm

Ja, ja, moj benciner ;)

Tukile so pa tri slikce:

Zimske gume
Poleti
Masina

Uporabniški avatar
Alexx
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a Alexx So maj 15, 2004 11:36 am

Hm, sicer osebno nisem fan nemških avtomobilov, ker za le-te pri nas delamo notranjo opremo in vem kakšna je politika kakovosti v nemških firmah. Z eno besedo-porazna. Kar se golfov tiče...1.4 motor je za ljudi, ki na vse načine hočejo golfa, pa zanj nimajo denarja. Precej prešvoh. 1.6 je ena srednja izbira in glede na to, da se ne voziš veliko-ravno pravšnja. Če ne delaš več kot 10.000km na leto, se ti računica bencin-nafta res ne izide v prid nafti, glede na razliko v ceni med bencinarji in dizli. Mi imamo službene avte golfe 4, katere vozijo večinoma eni in isti ljudje. Problemi so predvsem pri sklopkah(menjavali smo jih pri 80.000-100.000 km, kar se meni zdi odločno premalo km-pri yugecu sem menjal lamele in potisno ploščo pri 110.000km). Na dveh je šel menjalnik pri 12.000km(menda je šlo za tov. napako), elektrika(centralno in pomik stekel) je pri dveh šlo pri 20.000km...Sicer so ti avti službena vozila, a vseeno se mi zdi pretirano.
Jaz bi, na tvojem mestu, pogledal pri konkurenci že zaradi nižjih cen in boljše opreme. Že zato, ker je golf včasih veljal za sinonim kakovosti, a to je veljalo za golfe 1 in 2 generacije. Pa pri nas, ker smo imeli slabo izbiro avtomobilov. Od jugeca pa je itak vsak golf bil boljši. Ne vem, jaz bi še konkurenco preveril. Veliko sreče.
Vruuuuum

Uporabniški avatar
Tilen
Moderator foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a Tilen So maj 15, 2004 1:04 pm

Sonic, moj nasvet:
GOLF IV 1.9 TDI 90KM (lahko tut več, sam ta mašina je res špica), po možnosti Generation izvedbo (bolj bogata oprema). Pa obvezno pejt v Nemčijo po njega, ker so pr nas precenjeni. Za objektivno kvaliteto jamčim, ker ga vozim že 4 leta. :wink:

LP Tilen
Slika

ale10
Novinec

Napisal/-a ale10 Ne maj 16, 2004 9:25 pm

RJUHAR.
Sem zainteresiran za nakup GOLFA, ze kr neki cajta iscem tak avto, dej mi prosm posl E-mail tvoj kontakti tel. ales.junc@siol.net
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 3 gostov