Si lastim 214Si, to je 1.4 16V, 103KM, letnik 96/12, 112k km, 3 vratna verzija, teza 1015kg. Navora 136nm pri 4400 obratih (mal prej, neki cez 4k obratov se dobro cuti pospesek ko zacne delovat druga odmicna gred), najvecja moc pri 6500 obratih, blokada 7k, pospesek do 100km/h je 9.7s.
Tkole vam povem. Avto ma fajno lego na cesti (moj je nekam mehak, ampak so ze amortizerji bolj bogi; sem se peljal z enim ki je ze menjal amortizerje, precej boljsi kot moj), potegne zelo solidno (se si sam v avtu. vkolikor nabases vec folka v avto, se takoj pozna mala masina in malo navora), klima je dost svoh (ne, nimam premal plina) ampak opravlja svojo nalogo (hm, mogoce se mi samo zdi svoh, ker je moja kibla grafitno crne barve), masina ni zahtevna cist nic (olja spije minimum), pije cist odvisno kako ga furas (najmanjsa poraba 6l, relacija, zelo sparovna voznja, najvecja poraba 10l, vecinoma stalno gonjenje, povprecno imam porabe 8l), avto je za voznika in sovoznika zelo udoben (potujoci na zadnjih sedezih so pac bolj utesnjeni, ampak se da zdrzat), sedezi imajo fino skoljkasto obliko da v ovinkih ne drsis kaj pretirano sem pa tja, volan je zelo fino debel in ga je nasploh fino drzat..
Rezervni deli.. Pri nas jih skoraj ne dobis nikjer takoj. Neoriginalnih je zeeelo malo, originalni samo po narocilu iz tujine (ravno kaka dva tedna nazaj sem avto dobil nazaj, tamala zgazila srno, treba menjat havbo, prednji odbijac, zgornjo vezno steno in eno luc, na original dele sem cakal 3 (tri) tedne). So pa originalni dragi kot hudic, ena prednja luc je baje 100k sit, zunanje ogledalo je 60k sit (nic elektricno, nic ogrevano, cist navadno ogledalo), SRS stikalo v volanu je blo 35k sit, benc pumpa je 90k sit.. Niti ne bom naprej nasteval.
Avto sem kupil leta 2001 s 63k km, od prvega lastnika. Je pa narjen decembra 96, prva registracija februar 97. Do sedaj nabral 112k km, problemi in zamenjave so sledeci (rednih servis seveda ne bom omenjal): SRS lucka se velikokrat prizge sama od sebe (prvic ko se je zacelo prizigati so ugotovili volansko stikalo za SRS, 35k sit. Zdaj se mi spet priziga, se nisem imel casa peljat na servis), zadnje zavore ne bremzajo dovolj (ze zmenjen z mehanikom, pa nima casa zame

), zice na preklopu prtljaznih vrat so se precvikale (par jurjev enmu lokalnemu avtoelektricarju), klima pusca plin (drzi mogoce celo poletno sezono), pleh pri tecajih prtljaznih vrat neki kaze znake rjavenja, .. Ce se bom se kaj spomnil, bom napisal.
Glede drugih modelov pa tako.. Baje 216kam rade pokajo glave (slisal nekje, nepreverjene info), 200vi pa je ubitacna makina, 1.8, 143KM. 1 cm je nizji od ostalih verzij, ima ze serijsko trse podvozje, masina pa stegne zelo fino (tud pije baje komaj kaj vec od moje kible).