Debate, ki niso vezane na ostala področja...

dongle3
Nov uporabnik

Speedster + 2x hayabusa

Napisal/-a dongle3 Če jan 02, 2003 5:06 am

Zivjo,

razmisljam o poceni "supersportnem" roadsterju, ki bi ga sestavil doma v garazi. A je morda kdo ze razmisljal, kaj bi se zgodilo, ce bi
vzel opel speedsterja, ki ima tak okoli 870kg, odstranil 147hp motor in namestil dva motorja od suzuki hayabusa. Na top gear so pred kratkim imeli eno oddajo, kjer je ena angleska firma naredila en roadster, ki ga je poganjal ravno motor od hayabuse in so sli na eno progo testirat, kjer se je zadeva izkazala bolje kot vecina supersportnih 10x drazjih avtomobilov.

Speedster ima porazdelitev teze okoli 40:60, 60 zadaj. S tezo tam okoli 870kg se mi zdi bi bil odlicna platforma za doma narejenega sportnika. Standerden suziku hayabusa motor ima okoli 160hp, s turbo polnilnikom pa ni problem doseci 300hp. Ce bi se dalo dva motorja uporabit z dvema turbo polnilnikoma, bi imel ~600hp skupno.

Pri racunanju teza/moc pridemo do zelo zanimivih izracunov. Ferrari 360 modena ima razmerje 1390kg/400hp=3.475kg/hp, Porsche 911 turbo ima razmerje 1540kg/420hp=3.66kg/hp, Porsche 911GT2 ima razmerje 1420kg/462hp=3.07kg/hp, in celo mogocna Lamborghini Murielago s 1650kg/580hp=2.84kg/hp in Ferrari Enzo s 1365kg/660hp=2.06kg/hp ne bi prisli blizu tej posasti. Ob upostevanju, da sta verjetno oba motorja in ustrezno "lepilo" malce tezje od standardnega speedster motorja, recimo da vzamemo tezo novega vozila skupaj s turbinami in vsemi potrebnimi ojacitvami na kaksni 950kg, potem bi dobili 950kg/600hp=1.58kg/hp (original speedster 870kg/147hp=5.91kg/hp, F1 bolidi pa 600kg/800hp=0.75kg/hp)). Teoreticno bi taksna posast morala pustiti zadaj Ferrarija Enzo, po mojem mnenju zagotovo na vsakem drag racu in prav tako na slalomu (ker je pac dosti lazji in gre cez ovinke dosti lazje). Sicer verjetno speedster podvozje ne more konkurirat ferrarijevemu, vendar razlika v tezi ... ???

Kaksne bi bile potrebne spremembe na speedsterju? Hmm, sam nisem mehanik tako da sem tukaj precej bos, zagotovo bi bilo potrebno zamenjati sklopko, za menjalnik ne vem morda tudi. Ali bi podvozje zdrzalo dosti vecje sile? Ne vem tudi kako bi se "zlepilo" skupaj oba hayabusa motorja - kaksna sklopka ali kaj podobnega? Kaksna elektronika za izenacitev obratov obeh motorjev?
Speedster ima sredinsko namescen motor, upam, da bi bilo dovolj protora za montirat dva hayabusa motorja in turbote pod sasijo.

Tudi pnevmatike in platisca bi bilo treba zamenjati, predvsem na zadnjih pogonskih kolesih bi potrebovali nekaj vecjega, standardno ima speedster zadaj 225/45/17, verjetno bi bilo bolje kaj v stilu 275/35/18. Jah pa nekaj bi bilo treba tudi naredit s zavorami...
Verjetno bi bilo pametno dodati se kaksno kletko, ce bi slo slucajno na testiranju kaj narobe in bi kaj "zablokiralo", da bi se lazje prezivelo kaksen izlet iz proge, se posebej na nasih dirkaliscih, kjer ni ravno veliko izletnih con.

OK, torej a obstaja kaksen zanesenjak, ki bi znal tole morda celo zmontirat skupaj? Ce bi se razvila kaksna resna debata in nasli kaksni resni ljudje podkovani s tehnicnim znanjem in z dovolj entuziazma, da bi se kaj takega skupaj dalo, potem lahko racunate name, da zrihtam ves material (enga rabljenega speedsterja, dva hayabusa motorja in turbote). Verjetno bi se dalo tudi kaksen mobikrog najet, da bi malo testirali zadevo in nasli tudi kaksnega poklicnega dirkaca, da bi morda celo slovensko dirko odpeljal s takih prototipom?

LP

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Re: Speedster + 2x hayabusa

Napisal/-a menjekul Če jan 02, 2003 9:38 am

tkole.kot prvo $$$ šuški so problem stari moj :(.kot 2,če tok obvladaš mašinerijo potem se kar spravi delat to hudobijo.jaz bi sodeloval kolikor bi pač čas dopuščal.želim vedet več o mehaniki in mi je zanimivo.in kot 3-je,vzemi raje hayabuso,lepši je pa čist dost let.obliko ma hudo,performanse pravšnje.opel speedster je vredu voziček ampak cene niso realne.pomoje bi moral bit okol 5miljončkov ampak očitno je nekaj več v tem avtomobilu,da ma tako ceno.čeprav ma kar nekaj minusov :(.a hayabuso sploh lahko uvoziš v slovenijo? a je splo namenjen za naše tržišče?
hja o gumah,sklopkah je lahko govort,več znanja zahtevajo prenosi oz. gearbox :),treba je znat iztisnit konje,...
na discoveriju mi je fajn gledat tipa v oddaji "a car is reborn".dela čudeže.dobesedno.ampak tip je bogat in on si vse to z lahkoto privošči,drugi ljubitelji zbirajo denar in sestavljajo avto tudi po več nekaj let.kje se da dobit kakšne knjige,da se mal učiš??

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če jan 02, 2003 11:42 am

manjekul:

pojdi v knjižnice. Tam imajo veliko knjig ki bi te zanimale

Ni treba bit bogat da obnoviš oldtimerja. Ampak kot vsak hobi tudi to nekaj stane.

Dongle3:

koliko denarja bi pa ti zapravil za ta projekt ?

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Re: Re: Speedster + 2x hayabusa

Napisal/-a menjekul Če jan 02, 2003 12:00 pm

Pero pravi:
manjekul:

pojdi v knjižnice. Tam imajo veliko knjig ki bi te zanimale
Ni treba bit bogat da obnoviš oldtimerja. Ampak kot vsak hobi tudi to nekaj stane.
Dongle3:
koliko denarja bi pa ti zapravil za ta projekt ?

a majo v knjižnicah? moram preverit :)
koliko bi on zapravil denarja? heheeh pa poglej kok stane motor hayabuse potem daj to krat dva...vzemi gištel od speedsterja + 18col kolesa in vse super dodatke za omogočanje življenja tega mini bolida:D

dongle3
Nov uporabnik

Napisal/-a dongle3 Če jan 02, 2003 12:27 pm

Pero:

VW je za razvoj svojega W12 zapravil verjetno milijone in ne tolarjev. Ce berem kako so zrusili rekorde v Nardu, potem cloveka rata kar malo strah. Po vsem denarju, ki so ga zapravili za razvoj so se vedno imeli polno problemov - difuzor jim je odpadel, platisca so morali konstantno menjati, ker so nastajale mikrorazpoke (!), tresljaji, za katere niso vedeli od kod prihajajo etc. In na koncu so za cel projekt se odpovedali serijsko proizvodnjo, ceprav so imeli ze prve prototipe. Kar pomeni, da je dosti vec problemov kot si en smrtnik predstavlja. Ti da malo mislit a ne. Res pa je, da so verjetno razvili celo zadevo iz nule, od motorja do podvozja in karbonske karoserije ...

Torej jaz razmisljam, ce je mogoce sploh vzeti kot osnovo tegale Speedsterja, ali bo zadeva razpadla na prvem ovinku? Verjetno bi bilo treba dosti vec predelav kot se komurkoli sploh sanja v tem trenutku, se najmanj meni. Ker nisem miljonar, bi bil moj budget dosti manjsi kot kaksen VWov. Recimo ce se nabavi vse novo: Speedster $36,000, dve hayabusi masini novi 2x$5000 (cel nov motocikel je $10,000, upam, da se samo masino da kupit in da je 50% celotnega motocikla), dva Hahn turbota 2x$3350. Torej za osnovni material bi tole zneslo $52,700. Recimo da bi bil moj budget $60,000. Vprasanje kaj bi ratalo na koncu, a bi to bila zadeva, ki bi pocla dol Ferrarija Enzo ali bi razpadla na prvem ovinku. Kolikor jaz poznam zadeve je za hiter ovinek teza bolida in nizko tezisce zelo pomembno in tukaj bi takle super speedster imel prednost pred enzom, ne vem pa nic o tem kaksen vpliv ima samo podvozje in nic ne vem o enzovem podvozju. Sami pospeski super speedsterja tudi ne bi bili od muh, teoreticno bi morali biti vecji kot od enza.

Torej kaj mislite ostali, a bi tole bil en velik polom ali bi na koncu se kaj zanimivega ratalo?

Sem se pogovarjal z enim mehnikom ze danes zjutraj (BTW idejo sem dobil danes ponoci, ko sem celo noc razmisljal ...). Jaz pravim, da bi oba hayabusa motorja bilo najlazje povezati s fiksno povezavo na pogonski gredi in z elektroniko enega motorja bi kot "shadow" krmilil se drugi motor, tako da elektronika sploh ne bi vedela, da krmili se shadow motor. Meni se zdi, da ce bi bila oba motorja povsem enaka, da bi zadeva delovala in da ne bi bilo kaksnih tresljajev in rezonanc. Sam ce pomislim, da se tele masine zavtijo na 10.000 obratov in da 600 konjev ne bi toleriralo kaksnih napak, ker ce bi kaj zastekalo, bi tole verjetno ne le ugasnilo, ampak razstrelilo?

Ali kdo ve kako se navor dveh motorjev "sesteva"? Namrec ce je navor majhen in moc velika, potem po moji oceni materili trpijo dosti manj, kot ce je tudi navor velik.

Ali kdo ve kako velik je speedsterjev oroginal motor? Ali bi dva hayabusa motorja sla v prostor za motor? Drugace pa ima Speedster se 206 litrov prtljaznika prostega zadaj?

Se eno cisto tretje vprasanje - kaksen je postopek za carbon fibre karoserijo naredit? Ali je to kaj takega kar se da naredit v domaci garazi, obrtnik v Sloveniji ali le v tujini za veliko dolarjev? Ali je to kaj enostavnega kot glass fibre ali je treba kalupe naredit in stiskalnice in peci?

LP

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Re: Re: Speedster + 2x hayabusa

Napisal/-a menjekul Pe jan 03, 2003 7:38 pm

dongle3 pravi:
Torej kaj mislite ostali, a bi tole bil en velik polom ali bi na koncu se kaj zanimivega ratalo?

Ali kdo ve kako se navor dveh motorjev "sesteva"? Namrec ce je navor majhen in moc velika, potem po moji oceni materili trpijo dosti manj, kot ce je tudi navor velik.

Ali kdo ve kako velik je speedsterjev oroginal motor? Ali bi dva hayabusa motorja sla v prostor za motor? Drugace pa ima Speedster se 206 litrov prtljaznika prostega zadaj?

Se eno cisto tretje vprasanje - kaksen je postopek za carbon fibre karoserijo naredit? Ali je to kaj takega kar se da naredit v domaci garazi, obrtnik v Sloveniji ali le v tujini za veliko dolarjev? Ali je to kaj enostavnega kot glass fibre ali je treba kalupe naredit in stiskalnice in peci?

LP

pozdrav nadobudnež:).ko sem omenil,da bi tudi sam sodeloval sem imel v mislil enega avtočka,ki bi pravzaprav bil pol-kart.na vprašanje,če se navor sešteva...žal raje ne bi odgovoril.ker ne vem:(.mislim,da ti bo to lahko povedal samo (res) dobr mehanik :)
kot drugo,slišal sem,da avto iz tovarne gre z pol nižjo ceno ven kot pa ga prodajo v salonih.(da se mi ne bo kdo usajal...pravim,da sem slišal).
na tretje vprašanje.tkole.na nove tehnologije predvsem karbona se spozna slovenski izdelovalec maloserijskih koles z imenom Nasa bikes.fantu oz. gospodu je ime Gorazd mislim,da bi ti lahko kaj povedal o izdelovanju zadevc v garaži.:D:D
v upanju,da boš vsaj malo še raziskoval to temo ti pošiljam nekaj kar so naredili nemci predkratkim. stran je : www.streetkart.de
podatki avtočka pa so taki:
prostornina: 1137ccm (kubikov)
moč: 110Kw/(150KM) pri 9500/min
navor: 117Nm pri 7500/min
gume: spredaj 195/45 Vr 13
zadaj 245/35 ZR 15
teža: 440kg
rezervar:30l
pospeški:0-100km/h v 3,9s
največja hitrost 210km/h
cena 45.000 eurov

ferrarije scat pelje,ne vem pa kako je z enzotom,ker me ni zanimal.
predvidevam,da ma premajhno končno hitrost zate.naj ti pa povem,da je cel avto odprt (kakor boš tudi videl na sliki) in da sediš v dveh super zicih Corbeau sport.merilniki so od honde CBR 1100XX pa še registriran je.men je všeč sam mal predrag špas ;)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So jan 04, 2003 10:23 am

Dongl, prinesi pokazat hranilno knjižico z denarjem pa ti povem kdo v Sloveniji ti lahko naredi nekaj podobnega kar te zanima.

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul So jan 04, 2003 10:41 am

opaaaa.:D a mamo mi ljudi,ki bi to znali?? dj dongle,akcija!! :D:D

Uporabniški avatar
Sale
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Sale So jan 04, 2003 11:00 am

dongle3 pravi:
nasli tudi kaksnega poklicnega dirkaca, da bi morda celo slovensko dirko odpeljal s takih prototipom?

Hmmm, tole pa najbrž ne bi šlo, ker pri nas v državnem prvenstvu trenutno še nimamo kategorije v kateri bi lahko dirkal s takšnim (od FIA-e) nehomologiranim "dirkalnikom". Če vam pa rata (držim pesti) pa povejte - vam lahko priskrbim enga dirkača, ki bi bil tole sigurno pripravljen stestirat ;).
Slika Slika

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek So jan 04, 2003 4:44 pm

eno vprasanje/ pomislek mam okrog takih stvari...

tako avti (ponavadi mali roadsterji, pod 900kg teze) niso nikdar bili misljeni za pretirane hitrosti, ampak za cisti uzitek v voznji, ki ti ga tak avto nudi tudi z ne pretirano mocnim motorjem - ki pa ob takih nastavitvah podvozja in sami tezi niti ni pretirano bitnega pomena...

bral sem namrec tes lotusove elise, v katero so presadili motor iz starega audija rs2, in naj bi dosegala dobrih 310kmh. pa je novinar ze kot naslov postavil dobro vprasanje "kdo se sploh hoce tako hitro peljat s takim avtom?". in je mel po moje cisto prav, ker avto ne nudi varnosti pri taki hitrosti, razen ce si raje v zraku, kot na cesti, pa se potem ceneje skoz prides s kakim ultra lahkim letalom - zmajem.
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

dongle3
Nov uporabnik

Napisal/-a dongle3 Ne jan 05, 2003 11:32 am

menjekul: Predno sem pogledal, sem mislu, da si najdu res enga gokarta. Sploh nisi najdu salbo zadevo. Res prava igracka. Sicer je morda za moj okus mal prevec igrackasta - beri bolj tezko se vozis po cesti, ce dezuje, pa se ljudje bi gledali za tabo kot za enim cirkusom. Se bolj slabo je pa to, da ni vec zabave, ker je zadeva ze sestavljena. Meni se zdi najbolj zanimivo to, da bi sodeloval pri sami izdelavi, morda vsaj z idejami glede na to, da ravno mehanik nisem.

pero: ni ti treba skrbet za financno plat. Ce bi bil rezultat zanimiv (beri: ce ne bo denar stran vrzen), potem bi jaz tole bil pripravljen financirat. Drugi teden ze grem k enem ekspertu, sej morda ga celo kdo pozna, Miro Kovic.

4sale: kolk je problem tole homologirat? Sem slisal, da za na cesto (street legal) je prava mala krusada in da je postopek zelo drag in dolgotrajen, razen v primeru, da je zadeva ze homologirana kje v EU, potem je dosti enostavnejse.

dobek: mene osebno zanimajo bolj pospesek in dober oprijem v ovinku, koncna hitrost nia pomembna, ali je 200 ali pa 400. Sem pa malo racunal kako hitro bi zadeva sla, ce bi imela 600hp. Ob kolicniku upora in ob povrsini speesterja, bi 600hp zadevo pognalo tja do ene 360km/h. Sam res kdo bi ga upal peljat pa ne vem, vprasanje tudi, ce bi avto sploh drzal take hitrosti.

Sem razmiljal tudi, ce bi se dalo stlacit v speedsterja audi masino 4.2 V8 bi-turbo. Relativno enostavne predelave te masine dajo 600hp.

LP

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Ne jan 05, 2003 12:24 pm

hja,tako kot je dobek napisal.v lotusa,poimenovanega "esthi" (predelovalec je dal ime kar po svoji hčerki),ki je pravzaprav elise 111s so namestili motor v6 z 2,7 litrov iz audija rs4.bremze in izpušni sistem iz lotusa esprit,menjalnik od A8 3.3tdi,ima 380KM,1000kg,hitrost ma tudi dobek napisano,pospešek 3,6 sek od 0-100km/h,začetek proizvodnje začetek 2003,cena je okoli 95.000evrov. bi financiral toliko denarja??pa tudi,če maš streho??....drag špas;) raje vrzi denar v investicijski sklad:D:D:D

p.s:če ti pri tistem streetkartu moti,da je že vse sestavljeno si potem s tistim samo pomagaj in preberi ogromno literature o varjenju in šasijah,nabavi si orodje za varjenje in...veselo na delo:D:D:D

dongle3
Nov uporabnik

Napisal/-a dongle3 Ne jan 05, 2003 3:34 pm

menjekul: sem si pogledal tole zadevo od Brandes & Dschuedow in moram rect, da je to, to kar sem imel v mislih (ok, jaz sem pac imel v mislih se malo vec konjev, samo to ne spremeni zadeve tako zelo). Zdej sem kar malo zgubil zagon, ker so zadevo ze naredil drugi ... Mogoce res boljs, ce kupim nekaj lekovih delnic ...

LP

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Ne jan 05, 2003 5:38 pm

ah ne stari :).možnosti maš še vedno.samo drago bo koštalo:(.eni za ta denar svojo kočo zgradijo:).če pa maš mal več denarčkov pa kar kupi kaj majhnega predelanega.zdaj bo tako in tako prišel ven mg tist ta manjši,ki bo lahko imel tudi do 900KM.mal se za tega pozanimaj...a ni poceni:D:D
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov