Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Blond
Novinec

Kraj: Maribor

E k B in vožnja prikolice

Napisal/-a Blond Če mar 31, 2005 5:49 pm

Pozdravljeni !

Zgleda da nisem najbolj na tekoèem....
Slišal sem, da po novem potrebuješ za vleko prikolice nek E k B kategorijo ?

Kdo si je to zmislil in od kdaj je to v veljavi ???
Baje ima nekaj veze z skupno težo ??? al nekaj podobnega ???

Že dalj èasa vleèem tovorne in kamp prikolice z osebnim in tudi z kombi vozilom po Sloveniji in tujini, vendar na sreèo še nisem stal pred organi pregona.

Bimmer ali mi lahko ti poveš kaj veè o tem ?
Ali to res moram imeti ? A to pomeni, da morem v avtošolo ? Kako dolgo traja da to pridobiš in koliko to stane ?

Kako je s tem v tujini? Ravno vèeraj sem se vrnil iz nemèije z kombijem nosilnosti 1.5T in prikolico 1T nosilnosti ?
A sem bil v prekršku ? Samo pri nas ali tudi v tujini ???

Bimmer prosim za razlago.

Hvala in LP

Blond
Èe nimaš poèeti kaj pametnega ne poèni tega tukaj !

Uporabniški avatar
eXtreme
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a eXtreme Če mar 31, 2005 5:53 pm

Uporabi search, sta ze najmnaj 2 topica na to temo...
Drugace pa, kot sem jaz razumel, rabis EkB, ce je najvecja dovoljena masa presega 3500kg, in ce je teza prikolico+tovora težja od vlečnega vozila...

Blond
Novinec

Napisal/-a Blond Če mar 31, 2005 6:00 pm

eXtreme je napisal/-a:Drugace pa, kot sem jaz razumel, rabis EkB, ce je najvecja dovoljena masa presega 3500kg, in ce je teza prikolico+tovora težja od vleènega vozila...

Potem takem jas to rabim ? :cry:
a samo v SLO ali tudi v drugih državah EU ??

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Če mar 31, 2005 6:29 pm

to je v veljavi vsaj 10 let
ja rabš v slo definitivno
vrjetn tud v tujini - za to točn ne vem
pr tem e k b mi je glupo sam to, da lahko z yugotom recimo neko prikolco voziš samo z b kategorijo, to isto prikolco pa recimo z discoveryem ne morš- ker je skupna masa preko 3500 kg- kokr ti dovoli izpit b kat.
lp

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne Če mar 31, 2005 7:12 pm

kljukec je napisal/-a:to je v veljavi vsaj 10 let
pr tem e k b mi je glupo sam to, da lahko z yugotom recimo neko prikolco voziš samo z b kategorijo, to isto prikolco pa recimo z discoveryem ne morš- ker je skupna masa preko 3500 kg- kokr ti dovoli izpit b kat.
lp

Ni tako, z Yugotom ne moreš vozit take prikolice brez E k B,ker samo z B lahko voziš prikolico katere največja dovoljena teža ne presega teže praznega vlečnega vozila in skupna teža ne sme presegati 3,5t.
l.p.
Zadnjič spremenil Airborne, dne Če mar 31, 2005 7:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Born to be wild !

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če mar 31, 2005 7:16 pm

Airborne je napisal/-a:
lp

Ni tako, z Yugotom ne moreš vozit take prikolice brez E k B,ker samo z B lahko voziš prikolico katere največja dovoljena teža ne presega teže praznega vlečnega vozila in skupna teža ne sme presegati 3,5t.
l.p.

dobro ampak našo bivšo prikolco pa lahko vleče peugeot 405 1.6 karavan
se nm je zgodl
lp

Uporabniški avatar
Airborne
Novinec

Napisal/-a Airborne Če mar 31, 2005 7:23 pm

kljukec je napisal/-a:
Airborne je napisal/-a:
lp

l.p.

se nm je zgodl
lp

Ja se strinjam da je mal glupo vse skupaj.Jaz zdej sploh ne vem a naj grem delat ta E k B, ker avto je prazen ravno toliko težak kot max obtežitev prikolice, skupno je pa teža pod 3,5t. Poznam pa primere ko so jim zatežil policaji kljub temu da sta bila zgornja pogoja izpolnjena.Zdaj me pa zanima stališče kakega policaja, da bomo enkrat za vedno zvedli kako je s tem :twisted:
Born to be wild !

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če mar 31, 2005 8:28 pm

Airborne je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:
Airborne je napisal/-a:
lp

l.p.

se nm je zgodl
lp

Ja se strinjam da je mal glupo vse skupaj.Jaz zdej sploh ne vem a naj grem delat ta E k B, ker avto je prazen ravno toliko težak kot max obtežitev prikolice, skupno je pa teža pod 3,5t. Poznam pa primere ko so jim zatežil policaji kljub temu da sta bila zgornja pogoja izpolnjena.Zdaj me pa zanima stališče kakega policaja, da bomo enkrat za vedno zvedli kako je s tem :twisted:

če skupna dovoljena masa avta ter prikolce (ne praznega avta- vse se gre za nosilnost) pod 3.5t pol ni treba
če boš pa menu za težji avto, oz večjo prikolco boš pa mogu it
lp

Blond
Novinec

Napisal/-a Blond Ne apr 03, 2005 6:00 pm

Neumno ampak bo zgleda treba to nardit.

Koliko ur pa zahteva ta izpit ???
In kakšen je strošek ??

A je že kdo to delal in lahko pove iz lastnih izkušnjah ?
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov