Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

STARA CESTA VS. AVTOCESTA (Sentrupert-Krtina) UPDATE 3

Napisal/-a meganeman Ne nov 13, 2005 10:02 pm

Naredil sem eno malo studijo razdalij in prevozenih km, kjer sem primerjal pot med Sentrupertom in Krtino, saj se na tem odseku lahko izognes cestnini.

Slika

PS: V staro cesto niso vsteti uvozi/dovozi to je nekje 500 m vsak in 0,5 min, da ga prevozimo. Meritve sem opravil v casu, ko ni guzve na cestah. Drugace pa sami premislite, ce se splaca za 670 sit peljati po avtocesti in s tem prihraniti 5 min:)

PS2: Tabela je obnovljena z novimi podatki!!!
Zadnjič spremenil meganeman, dne Ne nov 20, 2005 10:07 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Ne nov 13, 2005 10:08 pm

jah če ni gužve na stari cesti se res ne splača vozt po autocesti, še podsebi pa ne zdej k so naštimal malo morje radarjev (oz jih še bojo)

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Ne nov 13, 2005 10:49 pm

Če maš na navadni cesti omejitve +10km/h bi lahko tudi na avtocesti dal omejitve +20km/h (saj kazen je ista 10k).

Lp
Slika

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Re: STARA CESTA VS. AVTOCESTA (Sentrupert-Krtina)

Napisal/-a Pudgar Uroš Ne nov 13, 2005 11:01 pm

meganeman je napisal/-a:Naredil sem eno malo studijo razdalij in prevozenih km, kjer sem primerjal pot med Sentrupertom in Krtino, saj se na tem odseku lahko izognes cestnini.

Slika

PS: V staro cesto niso vsteti uvozi/dovozi to je nekje 500 m vsak in 0,5 min, da ga prevozimo. Meritve sem opravil v casu, ko ni guzve na cestah. Drugace pa sami premislite, ce se splaca za 670 sit peljati po avtocesti in s tem prihraniti 5 min:)

Nekaj mi ni jasno...

Po AC si od Blagovice do Lukovice prevozil 3 km v 1 min, dalje pa si od Lukovice do Krtine prevozil 2 km v 7 min. Kako to? Edina razlaga mi je plačevanje cestnine.
Ampak tu se pa odpre novo vprašanje. Z ozirom na ostale rezultate si moral cestnino plačevati okoli 6 min. Če je to res si stal v koloni. Kolone pa sredi noči ni. Po lokalni cesti pa si meritev izvajal ko ni prometa, torej predvidevam ponoči. Poleg tega si po lokalni vozil 10 čez omejitev po AC pa po omejitvi.
Tvoje meritve se mi zdijo preveč subjektivne. Očitno si hotel izpostavit prednost lokalne ceste pred AC.
Saj prednosti verjetno so, tako kot tudi pomanjklivosti. Ampak dobro jih je predstaviti čimbolj objektivno, sicer lahko marsikoga zavedeš.
Možno pa da se o tvojih meritvah motim, ob tem bom vesel dodatne obrazložitve. ;)

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman Po nov 14, 2005 11:11 am

Uros:
Mas prov, tule je nea napaka noter, hehe Ves kaj je blo v eno smer sem sel po AC v drugo nazaj pa po stari cesti, blo pa je v nedeljo dopoldne in je bla tok prazna cesta, da nisem mogu tko pocas vozit, ko so omejitve, ce bi zelel bi lahka kamot pelal skoz se vec, ker ni bilo niti enega avta pred menoj:) Sam eden me je prehitel po mojem z ene 140 km/h:) hehe

Fora je v tem, da sem potem meritve obrnal okoli, kot da sem se v obeh primerih peljal iz Sentruperta proti Krtini in sem case narobe zasukal, zato je tam nekaj narobe s postajami km in casi, morem se enkrat zarotirat! V glavnem skupni casi drzijo, res pa je da morem se sedaj po AC peljati 10+ omejitve, ker ni objektivna primerjava:)
Slika

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman Po nov 14, 2005 11:17 am

Lahko pa bi raje teoreticni izracune naredil:

Stara cesta je dolga 41km omejitev 90 km/h, cas ki ga porabimo = 27,3 min + nekaj dodatka zaradi krajev kjer je omejitev 50 km/h. RECIMO 30 min!

Avtocesta 36 km (od tega 16 km z omejitvijo 100 km/h) drugo je 130 km/h iz tega sledi, cas ki ga potrebujemo = 19 min + nekaj dodatka za placevanje cestnine (odvisno ali z ABC ali brez) ter nekaj dodatka za zaviranje in pospesevanje pred in za cestnino. RECIMO 22 min!

Zanimivo, teorija se precej usklajuje s prakso :) V glavnem je prednost po avtocesti za 5-10 min, cena za teh nekaj minut pa je gromozanskih 670 sit!

Ce razmislimo, placamo potemtakem od 4020 do 8040 sit/h za voznjo po avtocesti, precej drag sport se vam ne zdi???
Slika

Uporabniški avatar
scorpion king
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a scorpion king Po nov 14, 2005 3:46 pm

meganeman je napisal/-a:Lahko pa bi raje teoreticni izracune naredil:

Stara cesta je dolga 41km omejitev 90 km/h, cas ki ga porabimo = 27,3 min + nekaj dodatka zaradi krajev kjer je omejitev 50 km/h. RECIMO 30 min!

Avtocesta 36 km (od tega 16 km z omejitvijo 100 km/h) drugo je 130 km/h iz tega sledi, cas ki ga potrebujemo = 19 min + nekaj dodatka za placevanje cestnine (odvisno ali z ABC ali brez) ter nekaj dodatka za zaviranje in pospesevanje pred in za cestnino. RECIMO 22 min!

Zanimivo, teorija se precej usklajuje s prakso :) V glavnem je prednost po avtocesti za 5-10 min, cena za teh nekaj minut pa je gromozanskih 670 sit!

Ce razmislimo, placamo potemtakem od 4020 do 8040 sit/h za voznjo po avtocesti, precej drag sport se vam ne zdi???

ne gre mi v račun kako lahko daš od 4 do 8k na uro, če za 22min plačaš 670 SIT???

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman Po nov 14, 2005 4:14 pm

Hm...nism ekonomist ampak to je tako rekoc nekak hipoteticna ekonomija (zame). Bom probu razlozit, recmo da mas siht kjer zasluzis vec kot 4000 sit/uro, torej se ti splaca it po avtocesti, ker bos v tem casu, ko bi delal zasluzil vec kolikor pa si dal za cestnino, v drugem primeru se ne splaca iti po avtocesti, ker zasluzis samo 1000 sit/uro napr. in ne zasluzis tolikor kolikor si izgubil (Razlika v casu med vozjo po stari in avtocesti, ki je nekje med 5-10 min) in ne celotna voznja, saj priti moras na cilj po eni ali po drugi, ne mores se kar izogniti eni:)

Najbrz ni razumljivo, mogoce mamo tuki kakega ekonomista pa bo boljs povedu.
Slika

sasiti
Novinec

Napisal/-a sasiti Po nov 14, 2005 4:29 pm

Hotu je povedat, da te razlika v času (5 min) stane 670 sit, kar pomeni, da moraš zaslužiti vsaj 8040 sit/uro, da si lahko "privoščiš" avtocesto.
Teoretično je to res, pozablja pa se na večjo obrabo avtomobila na starih cestah - tak da je razlika v tolarjih realno nekoliko manjša.

Moje stališče: če maš čas(včasih tudi živce), pojdi po navadnii cesti, če ga nimaš, pojdi po avtocesti. Osebno se rajši vozim po navadni cesti, ker je bolj zanimivo in tud kej vidiš... po avtocesti postane zanimivo (vsaj meni) šele pri 180+; sam zna bit drag špil...

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman Po nov 14, 2005 7:01 pm

Uros:
Sm ze popravu tabelo, neki sm se orng zatipkal, ko sem obracal km in cas:) Ko bo update 2, bo pa se avtocesta +10 km/h cez omejitve, da bo fer primerjava:)

sasiti:
dobra razlaga:)

Jst osebno v 90% primerih grem po avtocesti cez trojane pol pa dol z avtoceste pr Vranskem, navada pac:)
Slika

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Po nov 14, 2005 8:02 pm

meganeman je napisal/-a:Uros:
Sm ze popravu tabelo, neki sm se orng zatipkal, ko sem obracal km in cas:) Ko bo update 2, bo pa se avtocesta +10 km/h cez omejitve, da bo fer primerjava:)

Pazi na radarje ;)

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD To nov 15, 2005 10:21 am

meganeman je napisal/-a:Uros:

sasiti:
dobra razlaga:)

Jst osebno v 90% primerih grem po avtocesti cez trojane pol pa dol z avtoceste pr Vranskem, navada pac:)

+20 na avtocesti
gledaj kdaj so kazni iste drugače ni primerjave ;)
Slika

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor To nov 15, 2005 10:32 am

Kaj pa če bi rajš navadno po omeitvah še enkrat odpelu? Pa nebi nič kršil pa še najbol merodajno bi blo.

Drgač se je pa itak v praksi pokazalo takrat ko sva šla skup ( on po avtocesti jst pa od lukovice do vranskega po navadni) pa je od profitiral par minut.

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman To nov 15, 2005 1:44 pm

Takrat je blo 4 minute, sam ti nisi fural cit tocno po omejitvah, hehe!

OK, naslednic grem po stari po omejitvah pol pa se po avtocesti +10km/h, mogoce se kdaj +20 hehe sam raj nebi o govoril o kakih +100 km/h hehe pol pa itak avtocesta zmaga, kr bi na navadni ven letel:)
Slika

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman Ne nov 20, 2005 10:10 pm

Folk zdej sm tabelo ze tretjic updatal in zdej je cist fer play, ker sta obe narejeni v isto smer in z enakimi hitrostmi glede na omejitve.

Ste vidli, da se sedaj res dobro ujemajo podatki s teorijo, hehe. Razlika je torej okoli 7-8 minut!!

Za nadaljne pa moram se poizkusiti z drugimi hitrostmi:)

Lp,
Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če nov 24, 2005 6:11 pm

Po tem odseku se vozim v povprečju nekje 3x mesečno. Dol iz AC zavijem le pred cestnino na Vranskem in se potem nazaj vrnem pri Šentrupertu. Tam se da še največ prišparat zaradi cestnine pa povrh vsega gre za relativno kratek odsek stare ceste, tko da si hitr nazaj na avtocesti. :D Medtem ko se čez Trojane rajš pelem po AC že zarad zelo slabe (luknjaste) stare ceste in pa če bi se hotel povsem izogniti cestnini, bi se moral peljati vse do Domžal po stari cesti, to je pa potem kar dolg del stare ceste - tako da tu pa avtocesta za moje pojme zmaga. Torej jaz preferiram kombinacijo AC in stare ceste tam, kjer se je možno elegantno izognit cestnini in pri tem izgubiš minimalno časa. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Andy
Poznavalec foruma

Kraj: sLOVEnija

Napisal/-a Andy Če nov 24, 2005 7:05 pm

Polo78 je napisal/-a:Po tem odseku se vozim v povprečju nekje 3x mesečno. Dol iz AC zavijem le pred cestnino na Vranskem in se potem nazaj vrnem pri Šentrupertu. Tam se da še največ prišparat zaradi cestnine pa povrh vsega gre za relativno kratek odsek stare ceste, tko da si hitr nazaj na avtocesti. :D Medtem ko se čez Trojane rajš pelem po AC že zarad zelo slabe (luknjaste) stare ceste in pa če bi se hotel povsem izogniti cestnini, bi se moral peljati vse do Domžal po stari cesti, to je pa potem kar dolg del stare ceste - tako da tu pa avtocesta za moje pojme zmaga. Torej jaz preferiram kombinacijo AC in stare ceste tam, kjer se je možno elegantno izognit cestnini in pri tem izgubiš minimalno časa. ;)
Meni se pa zdi ravno prvi odsek kjer se lahko izogneš bol luknjast kot pa drugi, nevem no.... :?

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Napisal/-a meganeman Pe nov 25, 2005 11:33 am

Men se zdi, da je najbolj luknjasta pod Trojanami v smeri proti Ljubljani, ko se vzpenjas v on hrib, ki ima dvo pasovnico in smo vcasih po njej na veliko prehitevali:), kje so tisti cajti, ko se je blo se zanimivo furat v LJ:) hehe Sej folk kmal ne bo vec vedu kaj je to stara cesta:)
Slika

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Pe nov 25, 2005 12:45 pm

Ampak stara cesta je prov zakon. Prejšen vikend sem šel v soboto iz velenja ob 8h zvečer.. In sem po stari cesti mogoč prehitu 5 avtov. Uglavnem na odseku od vranskega do trojan sem bil sam na stari cesti ( tud nasprot ni blo nobenga) se je blo kr mal strašno vozit :) Najbolj luknast del je pa mimo cestnine od vranskega proti šentrupertu. Ko bojo tist mal porihtal bo pa zakon.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov