Blinder je napisal/-a:Daco je napisal/-a:ce hoces da vlece ga moras bolj terat in popsledicno vec pije.
To, da moras svoh avte bolj terat je razlog da pijejo manj, ker je motor bolj obremenjen in posledicno dela z vecjim izkoristkom -> manjsa poraba ....
Moral sem neki napisat, da folk nebi prevec verjel tisti "ponesreceni" izjavi...
lp
Blinder tvoja izjava se ne ujema z zakoni fizike.
Za gibanje (pot) je potrebno delo, za katero pa je potrebna energija v obliki eksplozije goriva.
Izkoristek je pri avtu tak kot je in ga veliko ne moreš spreminjati - če ga teraš je poraba višja pri vsakem avtu.
Meni polo 1,4 žre cca. 9,5 do 10 l na 100 km pretežno mestne vožnje in to zato, ker ga (seveda, ko se ogreje) redno priganjam v višje obrate, kar je pri bencinarju s 60 km in pomamkanjem navora potrebno za kultivirano, gladko vožnjo.
Prepričan sem, da kakšen dosti večji in močnejši avto porabi manj goriva, enostavno zato, ker ga ni treba toliko priganjati - posledica večjega navora.
Enak rezulatat dosežemo brez tolikšnega obremenjevanja motorja - na nižjih obratih, nižji obrati pa prihranijo bencin, saj je dejansko opravljeno manj dela.
Tako sklepam po logiki, če je na forumu kdo, ki obvlada fiziko pa naj me popravi, če je kaj narobe napisano.