Za uvod... prebral sem vseh 10-15 tem na tem forumu, ki so imele kakršnekoli zveze z uvozom avtomobila iz USA (zda, amerike...), iskalnik se je temeljito namučil, jaz pa nekaj ur presedel za ekranom. Na podoben način sem obdelal še vse ostale forume in iskalnike, ki so mi vrnili rezultate. Pridobim sem kar nekaj informacij, tudi kontaktov, žal pa nič konkretnega. Povsod se piše in govori, kaj je možno in koliko kaj stane, da bi pa dobil nekoga, ki bi zadevo prevzel v svoje roke in uspešno izpeljal (seveda za plačilo), takih pa kar ni. Ali da bi vsaj imel konkretne izkušnje z uvozom novega avtomobila.
Seveda moram poudarit, da iščem varianto, kjer bi zminimiziral stroške uvoza na minimum. Gre namreč za novo vozilo v vrednosti $40.000, in v kolikor izpeljal zadevo uradno preko Slovenije, so stroški naslednji:
Osnova: $40.000 oz. 31.336 EUR
Prevoz: $1.200-$1.300 oz. 1.000 EUR
Carina 10%: 3.234 EUR
DDV 20%: 7.114 EUR
DMV 13% (ker gre za vrednost >6MIO SIT): 4.074 EUR
----------------------
Skupaj stroški uvoza: 15.422 EUR
Skupaj končna cena: 31.336 EUR + 15.422 EUR = 46.758 EUR
No, to moram že vnaprej povedat, da definitivno odpade. 1/3 tega zneska samo za stroške uvoza ne pride v poštev. In v kolikor ni druge variante, pozabim vse skupaj in se odločim za kaj drugega.
Slišal sem (ampak zaenkrat samo slišal) ogromno informacij, da naj bi se daleč najbolj splačalo uvoziti avto preko Nizozemske, saj imajo manjšo stopnjo davka (16%), poleg tega naj ne bi komplicirali, če se znesek-osnova napiše nižji kot je pa v resnici, zlasti če gre avto izven države, ker potem jih ne briga kaj dosti. Razlog za nižjo ceno bi lahko bil npr., da je bilo vozilo potopljeno ali kaj podobnega. V takem primeru bi se strošek že dokaj znižal, npr. 2 primera:
Osnova: 10.000 EUR
Prevoz: 1.000 EUR
Carina 10%: 1.000 EUR
Davek: 16%: 1.920 EUR
DMV 3.5%: 350 EUR
----------------------
Skupaj stroški uvoza: 4.270 EUR
Skupaj končna cena: 31.336 EUR + 4.270 EUR = 35.606 EUR
Osnova: 5.000 EUR
Prevoz: 1.000 EUR
Carina 10%: 500 EUR
Davek: 16%: 1.040 EUR
DMV 1.4%: 350 EUR
----------------------
Skupaj stroški uvoza: 2.890 EUR
Skupaj končna cena: 31.336 EUR + 2.890 EUR = 34.226 EUR
Ena izmed možnosti, kjer bi se lahko izognil vsem davkom, carini... plačal bi dejansko samo prevoz, bi bila, da bi se zaposlil v USA in ga tam tudi registriral, pri nas bi uredil le zavarovanje. Vendar tukaj nastane problem z dovoljenji itd. Poleg tega pa, v kolikor bi se čez leto, dve, tri... odločil avto prodati, bi pa takrat nastali vsi zgoraj omenjeni stroški (sicer za manjšo osnovo ker bi bil avto že rabljen, pa vendar). Zadevo bi rad izpeljal sedaj, ne pa da te skrbi le preložiš na kasnejši čas.
Torej, kakršnikoli nasveti, informacije, izkušnje, kontakti so dobrodošli.
Za konec pa... ja, vem da je potrebno storiti nekaj posegov na avtomobilu, da ga uspešno homologiraš (predvsem so na "udaru" luči, smerokazi, km/h skala)

LP
Uroš