Napisal/-a weta Če apr 05, 2007 7:46 am
imam toledota 1.9 td, v bistvu isti motor in isti napenjalec mikro jermena na spiralno vzmet.
moj avto ima prevoženih 300 kkm. problem s tem napenjalcem je večen. ko sem avto kupil je imel 100 kkm in je bil cel nosilec z napenjalcem že menjan. en cajt je bil mir, nato pa spet vibracije v prostem teku. V glavnem, jaz sem 2x že menjal spiralno vzmet (strošek cca 20 jurjev ta starih) en cajt je bilo ok, potem pa spet. Lani sem popizdil, ker avto zaradi tega res dela kot da razpada, potem sem pa naredil svoj šponer za jermen. V bistvu sem starega pustil gor, na nihajno ročico sem montiral dodaten del, kjer potem z vijakom šponam jermen.sedaj je mir. Pazim, da jermena ne preveč našponam, da ne bi trpeli ležaji alternatorja, klime in kolesca napenjalca. je pa res, da sedaj ko je napenjalec fiksen, originalna vzmet nima več svoje prave funkcije, da drži enakomerno našponan jermen.
s tem sistemom sem naredil že cca 30 kkm in nisem zaznal problemov, včasih le ko ga vžgem, malce zaškripa v tistem predelu, po par sekundah pa teče, kot da jermena ne bi bilo, lepo tiho.
tudi meni so nekateri pravili, da ima lahko nosilec kolesca napenjalca luft v ohišju in zato trese in vibrira, mogoče je to res, ampak nekaj modificirat v tistem predelu je kar težko, eni so mi predlagali v nosilec droga, tam, kjer je luft, zvrtat luknjo, vrezat navoj in z vijakom, ki ga tam všraufaš fiksirat drog, da ne bi imel lufta..mogoče bi tudi to delovalo.