Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...
 
blazp
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 658
Pridružen: So sep 24, 2005 8:21 pm

Zavarovalnice še tuhtajo, ali bodo zvišale premije za avtomo

Napisal/-a blazp Ne jul 01, 2007 11:18 pm

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik//254912/

Zavarovalnice še tuhtajo, ali bodo zvišale premije za avtomobilsko zavarovanje

ponedeljek, 02.07.2007 00:01
Tekst: Bojan Glavič

LJUBLJANA - Sredi minulega tedna je začel veljati zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o obveznih zavarovanjih v prometu. Njegova glavna novost je, da zaradi prilagajanja evropski zakonodaji predvideva skoraj desetkratno povečanje minimalnih zavarovalnih vsot za obvezna avtomobilska zavarovanja.

To se bo do leta 2012 sicer zgodilo postopoma, a so že v veljavi približno petkrat višje številke. Kljub precejšnjemu skoku še ni povsem jasno, ali bo sprememba vplivala tudi na morebitno povišanje zavarovalnih premij. Strokovnjaki poudarjajo, da povišanje premij ni nujno, kaj šele samoumevno, saj so premije bolj kot od zavarovalnih vsot odvisne od izplačanih škod in odškodnin. Tudi te naj se zaradi novih številk ne bi avtomatično zvišale, ampak naj bi bilo to odvisno od morebitne drugačne prakse sodišč in njihovega dodeljevanja odškodnin.

"Glede vpliva zavarovalnih vsot na višino zavarovalne premije vam odgovora ne moremo posredovati, ker je določanje višine premije v izključni pristojnosti zavarovalnic. Kot nam je poznano, zavarovalnice še proučujejo morebitni vpliv povišanja zavarovalnih vsot na zavarovalno premijo," je povedal Ivan Voh iz Slovenskega zavarovalniškega združenja.

Podobno previdni so bili v Agenciji za zavarovalni nadzor. "Ker zavarovalnice same določajo višino premije, vam ne moremo odgovoriti, kako bodo ravnale zavarovalnice ob povišanju najnižjih zavarovalnih vsot, za katero mora biti sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti," je dejal Jernej Merhar, namestnik direktorja Agencije za zavarovalni nadzor, in dodal, da zakon po novem ne določa različnih najnižjih zavarovalnih vsot za avtobuse in tovorna vozila, vozila, ki prevažajo nevarne tovore, in druga vozila.

Povsem jasnega odgovora pa ta hip začuda ni mogoče dobiti niti v zavarovalnicah, ki očitno malce čakajo tudi na odziv konkurence. "V Adriaticu Slovenici trenutno ne predvidevamo povišanja premije zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Morebitne spremembe premije bodo tudi v prihodnje odvisne od analiz škodnega dogajanja pa tudi od razmer na zavarovalnem trgu, kjer želimo tudi v prihodnje ostati cenovno konkurenčni," je pojasnila Olga Pejovič iz Adriatica Slovenice.

"V Zavarovalnici Triglav bomo izračunali vpliv sprememb zavarovalnih vsot in se na podlagi te analize odločili o morebitni spremembi premij za obvezno zavarovanje," je odgovorila Duša Lindtner iz naše največje zavarovalnice. Da trenutno ne predvidevajo povišanja premij in da še čakajo na aktuarske izračune, so sporočili tudi iz Zavarovalnice Maribor, v zavarovalnici Generali pa so se zaradi odsotnosti odgovornih kakršni koli izjavi raje izognili.bojan.glavic@dnevnik.si


dvomim, da ne bodo zvišali premij. kakšno je pa vaše mnenje?
 
halo007
Novinec
 
Prispevkov: 235
Pridružen: Ne apr 23, 2006 11:21 am

re

Napisal/-a halo007 Po jul 02, 2007 12:16 am

Mogoče ne bodo. Konkurenca dela svoje. Triglav ni več tok močen...
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov