Debate, ki niso vezane na ostala področja...

mazonkla
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Slo vinjeta?... elektronsko cestninjenje...

Napisal/-a mazonkla So feb 09, 2008 7:13 am

Pozdravljeni,

Zanima me če ste za uvedbo slovenskih vinjet?

LP Tom

Uporabniški avatar
LudiLimun
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a LudiLimun So feb 09, 2008 8:50 am

naredi anketo v temi :idea: bodo rezultati bolj pregledni, namreč tudi mene zanimajo rezultati.

Uporabniški avatar
cossy
Stalni uporabnik

Kraj: Tržič

Napisal/-a cossy So feb 09, 2008 9:22 am

jast sm tud za

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 9:26 am

Bi bil absolutno ZA, če... Me ne bi prej zanimala CENA (po info s TV-ja naj bi bile slovenske vinjete dražje od Avstrijskih (pa koliko manjše avtocestno omrežje od njih imamo?) in dražje od Slovaških in dražje od Madžarskih) vinjete in interval vinjete za katerega jo lahko kupiš (najmanjša 10 dni? en teden?).

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Slo vinjeta???

Napisal/-a adis So feb 09, 2008 9:27 am

mazonkla je napisal/-a:Pozdravljeni,
Zanima me če ste za uvedbo slovenskih vinjet?
LP Tom

da in ne

zakaj da?
imeli bi končno urejen sistem plačevanja cestnin in s tem bi se odrekli nadležnemu plačevanju, ki ga moramo žal opraviti skorajda na vsakih cca. 35km na naših avtocestah

zakaj ne?
imelo bi zelo negativen ekonomski učinek, pomislite koliko ljudi ki sedaj dela na dars-u ( tisti, ki pobirajo cestnino) bi ostalo brez služb...sedanje cestnine so kar dobra finančna inekcija dars-u ki pa žal z tem denarjem ne dela racionalno

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 9:50 am

Živ,
ja se strinjam. Sedanje cestnine so KONKRETNA finančna injekcija za DARS, ampak glede na to, kako DARS porablja ta denar (veliko višji % cestnin se porabi za funkcioniranje Dars-a, kot pa za plačevanje kreditov - kot bi človek pričakoval).
Kar se pa tiče zaposlenih na Darsu.. Hja ne vem... Kdo bi pa potem nadzoroval uporabo vinjet? Nekaj sem bral o tem, da naj bi bili zadolženi za nadzor uporabe brezžičnega cestninjenja (ne satelitskega) prav uslužbenci Dars-a. Zakaj ne bi mogli biti tudi pri uporabi vinjet? Kako pa imajo to rešeno v Avstriji?

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy So feb 09, 2008 10:13 am

Definitivno zaaa... :D :D

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O So feb 09, 2008 10:29 am

NaceM je napisal/-a:Nekaj sem bral o tem, da naj bi bili zadolženi za nadzor uporabe brezžičnega cestninjenja (ne satelitskega) prav uslužbenci Dars-a. Zakaj ne bi mogli biti tudi pri uporabi vinjet? Kako pa imajo to rešeno v Avstriji?

Hja, vprašanje kakšne kvalifikacije rabiš za eno in drugo službo in kdo bi lahko opravljal oboje, pa koliko bi jih dali v prekvalifikacijo.

Kakorkoli že... če vas toliko moti ustavljanje za cestnine, kaj fali ABCju?
Slika

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo So feb 09, 2008 10:32 am

Osebno sem za, saj sem ogromno kilometrov na avtocesti...

Osebno bi dal 10 dnevno, mesečno, polletno ter letno vinjeto. Nadzor pa lahko opravlja ravno policija.

Za DARSovce se pa ne sekirat, saj jih je 80% tak preko študenta zaposlenih...

Aja pa še glede kazni - kdor se pelje po avtocesti brez vinjete, bi dal kazen 2000€...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar So feb 09, 2008 10:36 am

nebi bilo pravično... tudi zdaj ni.. (glede pretočnosti bi bilo pa bolje ja..)

predvsem bi dars od tujih tovornjakarjev dobil veliko manj in bi nastradali davkoplačevalci!
(zdaj plačajo cirka 30€ za relacijo šentilj koper, če bi bile vinjete bi pa dosti manj, ve pa se da so oni glavni uničevalci avtocet -40.000 tolko uničijo kot osebno vozilo)

p.s. tudi v avstriji niso zadovoljni z vinjetami ker je preveč stroškov, zato pa bodo uvedli satelistski sistem...

drugače pa na finance.si (je članek -boj pred cestninsko postajo - ter še dva članka kjer se grejo avtoprevozniki, strokovnjaki in dars javno debato.. -zanimivo za prebrat, morate se pa prijavit na finance... - izberite brezplačno prijavo...)

http://www.finance.si/show.php?id=201526

Stole
Nov uporabnik

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a Stole So feb 09, 2008 11:22 am

Shebo samo na svojo rit misliš,pa brez zamere,ampak veliko nas je takih ki avtoceste nimamo blizu in ti bi kar najman 10 dnevno .Povej mi zakaj bi jaz moral plačevati 10 dnevno.če grem morda 2 x na mesec na avtocesto,se ti to zdi fer.

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Shebo So feb 09, 2008 11:48 am

Ne ni fer. Ampak Avstrijci imajo tudi tako... Ampak vedet moraš, da za tistih xy € kolikor bi dal za 10 dnevno vinjeto, lahko voziš po avtocesti kolikor ti duša poželi...

Moraš vedet, da takšen sistem plačevanja na dneve uporabe cestnine pokriva 'izgubo' tistih ki so ogromno na cesti s tistimi ki so zelo malo.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 So feb 09, 2008 11:50 am

takoj sem ZA ! ker tote cestnine vsaki drugi kilometer so kr nekaj... :roll:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar So feb 09, 2008 11:53 am

Shebo je napisal/-a:Ne ni fer. Ampak Avstrijci imajo tudi tako... Ampak vedet moraš, da za tistih xy € kolikor bi dal za 10 dnevno vinjeto, lahko voziš po avtocesti kolikor ti duša poželi...

Moraš vedet, da takšen sistem plačevanja na dneve uporabe cestnine pokriva 'izgubo' tistih ki so ogromno na cesti s tistimi ki so zelo malo.

sklicevati se na avstrijce ki bodo kmalu ukinili, saj premalo pokasirajo je pa res dobro

a ne zastopite da bi bili tukaj najbolje skozi pršli tujci-tovornjakarji, ki zdaj plačujejo največ..

razlika bi šla pa od davkoplačevalcev....

ne zame to ni pametna rešitev ( s tega stališča)

saj če maš abc ni tako hudo..

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Shebo So feb 09, 2008 12:04 pm

Poglejte, sama infrastruktura cest in želznic je razvita kot albanska industrija - v riti smo...

Avtoceste gradijo z dvema pasovoma + odstavnim (v prekmurju še celo brez odstavnega pasu), ko pa vsi vemo da je pretok vozil skozi Slovenijo ogromen! Ko bodo zgradili celotno omrežje, bodo ugotovili, da je avtocesta premajhna, saj nam bo manjkal en dodatni pas. Zaradi prevelike obremenjenosti so že načrti za zunanji ring okrog Ljubljane, ki bo povezoval le glavne 4 krake avtoceste...

Železnico imamo še iz časov avstroogrske - počasne, neefektivne, stare ter drage za vzdrževanje. Od Divače do Kopra imamo le en tir, ki pomeni zastoj razvoja Luke Koper...

Najboljši sistem za vse tovornjakarje, kateri so v tranzitu je hucke pack tehnologija (po slovenski oprtni sistem), ki bi rešil vse probleme s tovornjakarji. Vendar za to vzpostavitev je potrebno ogromno €, saj je potrebna prenova kompletne železnice, izgradnja novih terminalov za nalaganje ter razlaganje tovornjakov/prikolic/zamenljivih zabojnikov ter dobra logistična podpora, da vse funkcionira tako kot mora...

Vinjeta bi meni osebno zamnjšala veliko stroškov s cestninami...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So feb 09, 2008 1:33 pm

...NE,NE,NE ........ samo si zamisli potovanje v par sosednih držav in vsi vinjete - posledično cela šipa polna nekih brezveznih "pildkov" ki jih mimogrede še težko odstraniš, Avstrijsko samo malo zalimam, tolk da drži.... :roll:

P.S sistem ABC nadgradit tako, da bo modul neviden enkrat na mesec plačilo po položnici, za dejansko prevožene kilometre, pregled stanja preko mobilnika.....za tujce ostanejo steze....

..za tovornjake tako, kot je predhodnik napisal...

Uporabniški avatar
slatncan
Novinec

Napisal/-a slatncan So feb 09, 2008 1:36 pm

totalno PROTI!

namreč relacija ki jo delam 2x tedensko(rogaška -> maribor) nima cestnine za tistih 15km avtoceste...in da bi jo kupoval za to je totalni absurd!
ok zaj bo se kir pamet jao pareko naj se pelem po stari cesti...ja pel se ti po taki cesti kot je tam...

ne dam dinarja darsu za take ceste kot jih mamo v sloveniji(se vedno najde obvoz cestnine - in nič časa ne zgubiš)

lp, slatncan

Uporabniški avatar
vilijem
Nov uporabnik

Kraj: Stajerska

Napisal/-a vilijem So feb 09, 2008 2:12 pm

Drzavljani naj imajo zastonj, tujci pa naj placujejo.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So feb 09, 2008 2:18 pm

Sem kar za.

Zdajšnje čakanje na cestninah se mi zdi neumno. Neumno se mi zdi, da računajo polno cesto, tudi ko je četrina AC gradbišče. Potem bi mi tako ali tako bilo vseeno.

Glede ABC. Praktično če ga imam ali ne. Edini normalni odstavni ABC pas je v LJ. Še tam se ti tovornjakarji štulijo, ker nimajo pojma kam bi šli. Folk hodi na ABC ONLY vhode in potem se čudi kaj je to za en k. Še vedno moram zmanjšat na 40kmh in tudi na 0kmh, kadar polniš, kar mi je že praktično isti k. kot da bi se ustavil vsakič. Gorijo zelene luči, kjer pas sploh ni odprt oz. ne moreš napolnit računa,.... lahko bi še našteval... ABC je večja šminka, kot pa tistih 10% uporabna stvar.

Z vinjeto bi prišparal na času in denarju.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar So feb 09, 2008 2:45 pm

vilijem je napisal/-a:Drzavljani naj imajo zastonj, tujci pa naj placujejo.

si hecen, če bi bila zastoj - torej bi jo plačevali vsi drževljani (za obnovo in gradnjo avtocest), bi bili na bolšem tisti ki se največ vozijo, razni potniki, firme...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov