Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Šunka
Nov uporabnik

Kupiti avto...ni blema! Ali pač?

Napisal/-a Šunka Če mar 13, 2008 12:21 pm

Prvi post...že gnjavim za odgovor! :)

Torej! Rad bi si kupil neka rabljena študentska "kola". Sedaj pa me zanima procedura predvsem kar se €€€ tiče.

Primer (ni dejanska želja):

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1839421

1. Grem in vzamem leasing...4000€.
Ali se lahko vzame leasing npr. 5000€, če glih je vrednost avta 4000€?

2. Veljavnost TP je do 2009...recimo april.
Tu sem miren do naslednjega leta...ali?

3. Zavarovanje?
Recimo, da je avto zavarovan do tega in tega datuma. Sedaj jaz moram na sebe
vzet zavarovanje za ta avto, ali pa se lahko prenese zavarovanje iz prodajalca na
mene? Kolko moram pač dat €€€ v tem primeru?

V bistvu vse kolko tolko razumem, samo točka 3 mi dela malo "khm khm"! :noro

Če je pa že mogoče kje link do vsega tega pa mi ga naj prosim nekdo prilima, ker sem prebral že svašta na tem forumu pa ni melo učinka do sedaj. Sem že totalno zmeden. :ue

Hvala za odgovor (če sploh bo)! :?

Uporabniški avatar
famus
Novinec

Napisal/-a famus Če mar 13, 2008 12:25 pm

Teoretsko bi šlo, da bi do konca zavarovanja lahko ti vozo ja ampak v praksi pa vrjetno noben prodajalec nebo dovolil, da voziš na njegovo zavarovalno polico. TAk, da moreš ti na novo zavarovat.

Lp

aja vsaj mislim, da je tak :D

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če mar 13, 2008 12:35 pm

Ti kupš avto (z overjeno kupoprodajno pogodbo) in ga zavaruješ nase (kar je logično), dobiš tud svoje prometno dovoljenje, tablice pa lahko održiš stare ali pač kupš nove (po želji). Zavarovanje je pa odvisno od ccm3 motorja in kW, ter bonusa (če ga že kej imaš).

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Če mar 13, 2008 12:43 pm

predvsem pa se, če se le da, za avto ne pufaš.

denyto
Nov uporabnik

Napisal/-a denyto Če mar 13, 2008 1:01 pm

Lahko se naredi lizing za 5000 npr.Polog je 20%. Starost avta načeloma ne sme bit večja, skupaj z lizingom, od 10 let.ž

Če je avto registriran do np3 marca 2009 delaš zavarovanje do takrat, oz to je v bistvu tak za celo leto.Če je avto zavarovan do npr avgusta 2009 pa naredis zavarovanje do takrat.

naredis novo prometno in kasko, pa je to to.Zvarovanje dvomim , da ti bo kdo pustil gor.Oz dvomim da pri lizingu sploh to gre.Ti naredis svoje zavarovanje do datuma registracije, zdaj pa al je to pol leta ali eno leto je čist vseeno.Pusti pa ti prodajalec cestnino in registracijo, tako, da imas stroške samo s prometno in zavarovanjem.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če mar 13, 2008 1:09 pm

Mislm da je pr lizingu celo tako, da je v prometni napisana lizing hiša, ker avto ni tvoj dokler ne poravnaš vseh obrokov.

Uporabniški avatar
Šunka
Nov uporabnik

Napisal/-a Šunka Če mar 13, 2008 1:43 pm

Hvala za odgovore! Zdaj mi je že vse bolj jasno.

Mam pa še samo to za vprašat:

1. Polog pri lizingu mora biti v kešu? Predvidevam, da če vzameš lizing npr. 5000€, da
ti ne vzamejo pologa od teh 5000€?

2. Vzamem lizing za 5k €, kupim pa avto za 4500 €, ostalo pa porabim za
ostala "sranja" (zav., prometno...). Bi to šlo?

3. Avtomobilsko zavarovanje se lahko plačuje na koliko obrokov? Nekdo mi je reko,
da na največ 6.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Če mar 13, 2008 1:49 pm

Ce NIMAS casha za vsaj polovico avta, potem glej raje kaj drugega - za manj denarja.

Pa racunaj se redno/izredno vzdrzevanje in tankanje! Avto je kar draga rec.

Seveda je vse odvisno od tvojih rednih dohodkov.

Pravi studentski avto je AX ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Če mar 13, 2008 3:30 pm

AX, 1.5 diesel, ti je najugodnejša varianta. Troši skoraj nič,nizka registracija,zavarovanje. Dobiš sorazmerno poceni,tale lizing pa ne vem no...
Drgač pa pravjo,stegneš se lahko sam kolkr ti ketna pusti,boš sam vidu.

Uporabniški avatar
Šunka
Nov uporabnik

Napisal/-a Šunka Če mar 13, 2008 4:14 pm

AX? :D

Pol raje kupim skuterja! :D

No...ne rabim glih študentski avto, ki bi služo samo za prevoz gajbic piva, ampak pač avto, ki bi ga mel cca. 5 let. Ma itak ga mam že naglednjenega, tak da moram samo še starše piknit za poroke in bo. Upam! :P

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Če mar 13, 2008 4:27 pm

Ti ze ves :P

Pa upam, da imas dober plan sluzenja denarja, ker sam ne bi sel frocu za poroka samo zaradi lepsega. Ce ze, mu potem raje avto kupim in mi potem vraca - odgovornost mora bit ;)
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če mar 13, 2008 4:45 pm

em lizing je dost dražji ko kredit, vsaj ko sm jst pred časom neki gledu..

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če mar 13, 2008 4:55 pm

Šunka je napisal/-a:2. Vzamem lizing za 5k €, kupim pa avto za 4500 €, ostalo pa porabim za
ostala "sranja" (zav., prometno...).

Ni kasko obvezen pri lizingu? + mladi voznik - ostala sranja bodo res sranja (daleč čez 500 €)

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če mar 13, 2008 5:25 pm

1. Grem in vzamem leasing...4000€.
Ali se lahko vzame leasing npr. 5000€, če glih je vrednost avta 4000€?

Leasing hiša ti financira vrednost leasinga! Ti bi rad dodatnih 1000 EUR kajne (verjetno za zavarovanje ...). Prodajalec naj ti ga da za 5k EUR, on dobi denar od leasing hiše. Tebi da pa 1000EUR viška! :P Ker gre za finančni leasing načeloma leasing hišo pomoje ne briga koliko je vrednost avtomobila napihnjena (operativni je druga zadeva)! :-P To zadnje nisem siguren. Možno je, da je tudi pri finančnem leasingu potrebna cenitev vozila (beri: financirajo ti avtomobil za 5k EUR, ki je vreden nekej 4k EUR - ti ne plačuješ obrokov. Avto ti odpeljejo - potem so v izgubi). To se moraš pa pozanimat kako je pri leasingu rabljenih vozil.

Seveda, kasko (skupaj s krajo), 1% odbitna franšiza je obvezen pri kasku. S tem zavaruješ predmet leasinga. Zato pa ni potrebno dodatno zavarovanje (kot recimo pri bančnem kreditu). Ker gre pri leasingu itak za pravno osebo (pravni lastnik vozila) plačuješ zavarovalnino s tistim dodatkom za pravne osebe (če se ne motim potem ni potrebno prišteti za mladega voznika). Tako da tisti dodatek plačaš v vsakem primeru. Nimaš bonifikacije ... kar precej bo naneslo tole. Zna bit okrog 1000EUR ali še kaj več.

predvsem pa se, če se le da, za avto ne pufaš.

to je brezveze. drug način je pa šparanje denarja par let. in si spet v zgubi ker denar izgublja ceno. V vsakem primeru si v minusu. Pa še pešaka boš udarjal par let!

AX?

Pol raje kupim skuterja!

Kaj je pa z AXom narobe? Se zelo lepo pelje za ta denar. Neverjetno kako je študentarija ratala razvajena. :-P Pejte mal okrog rožne doline parking pogledat. Že težko vidiš res "študentski" avto! Ker si študent je morda bolje da vzameš nekaj cenejšega in nisi zapufan ter denar porabiš raje za kaj drugega. Dober avto boš lahko kupil kasneje.

edit: seveda rabiš polog pri leasingu. Verjetno boš tja 20% moral imeti. Pozanimaj se malce naokoli. Pa mimogrede: računaj da avto ni zastonj. Imej nekaj zraven še za kakšen servis, ob nakupu zamenjaj filtre ... zavarovanje, gume, stroški leasinga pri sklenitvi ... :-P

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če mar 13, 2008 5:37 pm

Evo tukaj si lahko narediš en okvirni izračun:
http://www2.zav-triglav.si/zavarovanje-online-EUR-1.asp?id=648

Tja okrog 800 eur naj bi prišlo, verjetno še kak EUR manj. Morda lahko leasing hiša zrihta še kakšen popust. Na kakšnih 700EUR se pa kar pripravi! :-P

3. Avtomobilsko zavarovanje se lahko plačuje na koliko obrokov? Nekdo mi je reko,
da na največ 6.

Verjetno odvisno od zavarovalnice. Tam na izračunu lahko pogledaš na kolk obrokov. Men se zdi da lahko na 10! A pol se boš tudi za zavarovanje zapufal? :roll:

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Če mar 13, 2008 5:57 pm

Šunka je napisal/-a:AX? :D

Pol raje kupim skuterja! :D

No...ne rabim glih študentski avto, ki bi služo samo za prevoz gajbic piva, ampak pač avto, ki bi ga mel cca. 5 let. Ma itak ga mam že naglednjenega, tak da moram samo še starše piknit za poroke in bo. Upam! :P

Malce za šalo, malce zares : najbolje, da si greš kar avto izbrat, "papirje" pa naj prideta kasnje mami pa ati podpisat

Svetujem : kupi nekaj za majhen denar - recimo, če hočeš nekaj v stilu "gajbice" - FIAT PANDA - daleč najzanesljivejši FIAT (beri:ne crkne, ker nima kaj "crknit") - marsikateremu lastniku novega G.PUNTO in ša kakšnega novejšega se kolca po njeni zanesljivosti in neproblematičnosti (beri FIAT forum)

Če odmisliš potovalno udobje, ki je sicer "špartansko" - te pa brez težav pripelje kamor hočeš, se boš z dobro ohranjenim primerkom vozil poceni in zanesljivo.

LP

denyto
Nov uporabnik

Napisal/-a denyto Če mar 13, 2008 6:05 pm

Zdaj odvisno od tega kaki človek si.Jaz mam tut avto na lizing, pa ne zarad tega , ker si ga ne bi mogo drugače privoščit, ampak zarad tega, ker nisem šparavn tip.Za položnico mi ni problem dat, da bi pa vsak mesec dal nekaj denarja na stran to pa že bolj težko.Pa takrat ko mam dnar na strani vedno pride nekaj zanimivega za kupit :D
Tak, da će veš da boš shajal skoz mesec, potem vzami, z glavo skoz zid pa ne.

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Če mar 13, 2008 6:26 pm

Čaki mal. V prvem postu si napisal,da rabiš ena študentska kola. Zdej se pa zmrduješ nad AX-i... Že vidm,da si en mali presranetek,ki bi rad mel fancy avto,pa mal bejbike jagal čez odprt okn,tastari pa lepo tvoj lizing pagare,a? Dej dej dej,tle se pa vid,da drži pregovor kdor z majhnim ni zadovoljen,velikega vreden ni. Pol boš pa spet tle gor spraševal,katere litke gor pašejo,k ti jih bo pa teta kupila za rojstn dan,al kako. Tipičen primer modrosrajčnega,kvadratnošpeglatega kvazi karierista. Pejd delat,pa zasluž,pa skeširi.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če mar 13, 2008 6:40 pm

Ti šunka.
Kaj pa če bi stari namesto tebe vzeli kredit pa njim odplačuješ in tistih 20% za kakšen polog pri leasingu raje njim daš? :-P Ker avta za 4k EUR se ne splača polno kasko zavarovati? Seveda če je le možnost. Vzamete na pet let in odplačuješ tja 80 EUR/mesec!

Uporabniški avatar
EMiR
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a EMiR Če mar 13, 2008 6:40 pm

Ma ne kupuj ta j***a francoska kva ti bo to k nesmes na morje k nisi siguren a bos prsu a ne do morja in DA govorim iz lastnik izkusenj ter NE ne favoriziram drugih znam ampak je iz prakse potrjeno mel 2 pezoja 206 in 307 1. lastnik oabdavs redno servisirana obadva crknla 206 se dons nevem kaj je blo k ni hotu vzgat 307 elektronika mu je spanska vas... tok o tem zdej pa izvolte in mi dajejte kontra ampak ga ni heroja k bi me prepricu da se kdaj pezoja kupm lp
A8 4.2 Quattro
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov