Avto bi uporabljal za bolj ali manj mestno vožnjo med tednom in ob vikendih za relacijske vožnje ca. 180 km v eno smer in sicer po AC ter tudi čez hude ovinke (in da je udoben tako za voznika kot za sovoznika). Kupil bi pa en malo večji avto. Razmišljal sem o letniku 2005? Avto bi mel vsaj par let, ne vem pa koliko.
Za avto sem pripravljen dati ca. 8000€, do 9000€.
Moja favorita sta pa MEGAN GRANDTOUR in ALFA 156 SPORTWAGON. (Laguna tudi ni švoh?, sicer mi pa zunanjost lagune ni tako všeč kot druga dva). Oba ponujata za svojo ceno relativno veliko opreme ter nista tako težko dostopna (je kar veliko ponudbe). Tako Alfa kot Renault sta približno na istem glasu glede kakovosti (letniki od 2004 naprej naj bi bili OK).
Megan je celo malo v prednosti zaradi večjega prtljažnega prostora, zraven tega pa ima tudi ca. 0,5-1 l manjšo porabo. Alfa slovi po svojih dobrih voznih lastnostih, za Megana pa ne vem kako je glede voznih lastnosti?

Torej med drugim me zanima tudi:
-kaki so stroški vzdrževanja teh dveh avtov
-kaki so stroški zavarovanja (kasko)
-kateri avto je udobnejši
-kateri ima boljše vozne lastnosti
-kateri letnik naj zberem
-kakšno število kilometrov je sprejemljivo
-kako je s sistemi ESP/ASR, a naj raje iščem avto z ali brez teh sistemov
-čemu naj dam prednost pri izbiri: letniku, številu km ali stabilizacijskim sistemom
-če mogoče kdo konkretno pozna koga oz. mi lahko svetuje kakega dobrega prodajalca
-pred nakupom se mi splača naredit en dober pregled avta npr. na AMZS-ju. A pa obstaja kaka cenejša alternativa AMZS-ju oz. kje dobit kakega mehanika ali kako potekajo te zadeve?
-še kaj pozabil??

Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem!