Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Kraj: Velenje

Ford Fiesta ali Chevrolet Aveo?

Napisal/-a davorz Sr dec 10, 2008 8:56 pm

Pozdravljeni

V prvem ali drugem mesecu drugo leto bom po vsej verjetnosti kupil nov avtomobil.

Najprej splošno: Budget je nekje 9000€, vzel bi ga na obroke (za poroka mi gre oče, obroki bi se shodli s štipendijo ter študentskim delom). Vzel bi pa NOV avto, ker sem imel slabe izkušnje z nakupom rabljenega. Če lahko dobim nov majhen avto za takšen denar, zakaj bi kupoval nekaj rabljenega z ne vem kakšno opremo.

-Ne potrebujem velikega avtomobila, saj se po večini vozim sam, se pa zgodi da se nas pelje kdaj več. Nekako bi rajši imel 5 vratni avto kot takšnega s tremi vrati.

-Ne potrebujem 100kw ter več, če sem lepo se 3 let vozil s polotom 37kw, mislim da ne bo problema sedaj s kakšnim 1.2 mlinčkom se vozit naprej.

-Od opreme potrebujem: v bistvu nič kaj dodatnega kar novi avti sedaj ponujajo že v serisjki opremi

-Poraba: ni zdj nujno da pijejo po 4L, saj je to nerealno za pričakovat, tam nekje 7 litrov povprečja pa se še da preživet (bodmo realni, na polotu 50KM mi ga tut ni uspel spravit pod 7 če nisem hotel imeti kolone za sabo)

Sedaj pa kandidati:

Najboljši kandidat se mi zdi Ford Fiesta, ki se jo sedaj v akciji da dobiti za 8990€, s tem da ima vse kar potrebujem. 1.4 motor s 80KM. Zanimiva je tudi ponudba 5 letne garancije za 250€ doplačila, vsekakor za doplačat! Primer:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2253840

Tale je še posebej lepe barve :)

Drugi kandidat je Chevrolet Aveo. 1.2 motor s 85KM. Cena 9160€. Primer:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2286572

Od ostalih pa na hitro, kaj je še v tem rangu: Hyundai Getz, Kia Rio (mamljiva ponudba), Renault Clio Storia (nekak zadnja izbira, ker sem že vozil Cliota, pa mi ni všeč v vožnji niti malo).

Kandidati, ki pa mi jih ni treba predstaviti pa so: Nisan Micra (da se jo dobiti za ta denar, vendar se mi avto sploh ne dopade), Citroen C1 ter druga tretjina trojčka Peugeot (niti pod razno) Aygo je tak dražji. Tudi Citroen C3 je sedaj v akciji, pa vseeno, ne hvala sem ga že tudi vozil na malo daljšo razdaljo, katastrofa kar se tiče vodljivosti (volan, nagibanje).

Torej kaj me zanima? Ali ima kdo mogoče izkušnje z zgoraj omenjenimi kandidati? Najraje bi kupil Forda, kaj se vam zdi? Je ta motor zanesljiv? Kaj pa Aveotov motor. 1.2 pa ima 5KM več kot pri fiesti 1.4?

Če ima še kdo kakšen predlog naj ga pove, bom vesel, lahko kritizrate vse je dovoljeno :lol: Avta pa še ne bom kupil letos, ker bom počakal da se začnejo odprodaje letnika 2008, bodo avti verjetno še kakšnih 100€ cenej, kajne?
zakaj imamo moški radi ženske v usnju?? ker dišijo po novem avtu :):)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 10, 2008 9:06 pm

Fiesto absolutno, zarad enega boljših ( če nenajboljšega ) podvozja v razredu, vodljivost je izredna, opremo maš kar rabiš...priporočam.

Samo s fiesto malo pohiti, ker pride nova...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
tha_man
Uporabnik

Napisal/-a tha_man Sr dec 10, 2008 9:18 pm

Tako Fiesto sem že fural, in se mi je zdel motor dovolj poskočen, handling odličen (verjetno kar najboljši med podobno velikimi avti), pohvale gredo tudi menjalniku. Avto je zelo pregleden, motilo pa me je visoko sedenje in nekam ozki sedeži. Notranjost je za ta razred kar kvalitetna, bolj kot v Aveu. Prav tako se je Fiesta precej bolje odrezala na crash testu. Avea sicer nisem vozil, tako da kaj več o njem ne vem, ampak me niti ne zanima preveč - jaz bi se med tema dvema odločil za Fiesto.

Moj favorit pa je še vedno Grande Punto 1.4 8V z active opremo. IMO največ avta za svoj denar - v akciji je trivratni bel (bela mu zelo paše) približno 9k EUR, če vzameš 5 vrat in katero izmed kovinskih barv pa pač nekaj več. Odličen motor, zelo udoben in prostoren, v vrhu razreda po varnosti, pelje pa se tudi lepše kot večina tekmecev.
Zadnjič spremenil tha_man, dne Sr dec 10, 2008 9:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr dec 10, 2008 9:23 pm

Jaz bi rekel ali Kia ali getz. stroški vzdrževanja so najmanjši od vseh.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Sr dec 10, 2008 9:28 pm

Torej o fiesti same dobre stvari :) Tisto o visokem sedenju: ne vem seveda bo treba v vsak avto se usedit ter sprobat, vendar mislim da mi to ne bo delalo preglavic, saj sem velik okoli 180cm, imel pa bom boljšo preglednost :lol:

@speedfreak: ja, fiesta pride nova, te se še bodo prodale, ki so na zalogi. Upam da bo zaloga še zdržala. Seveda mi bo vsak trgovec rekel, da ne bo, da je najbolje kupiti takoj, vendar samo zato, da bi prodal avto. Res pa je, da pri fiesti ne bom mogel kombinirati kakšne opreme ter barvo. No opreme tako ali tako ne morem kombinirati, saj je za ta model na prodaj le še model Confort Plus, izbiram lahko samo barve, ki so še na zalogi.

@tha_man: Ja, Fiat Grande Punto. Primer:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2346764

Ali je za doplačilo drugi par vrat, tako kot je pri mislim da VW? Je pa že malo nad budgetom. No, toliko se ravno ne bi poznalo na obrok, pa vendar postavim mejo za 500€ višje, pa zakaj pa ne bi še za 500€ in sem že na 10.000€... 9.000€ mi je res zgornja meja, pa saj se da dobit nov vredu avto(avtek) za takšen denar!

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Sr dec 10, 2008 9:31 pm

jst bi reku
corsa
fiesta in
fiat grande

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Sr dec 10, 2008 9:32 pm

@Templar: Stroški vzdrževanja: avto je nov. Redni servisi, vsaj prvi tamali do 60kkm se pri teh razlikujejo morda le za 20-30€. To se da potrpet. Primer spet s prejšnim avtom: 10 let star, mali avto, mali servis me je obakrat prišel 120€. Mislim, da Ford naprimer nima prve 3 servise dražje od Hyundaia naprimer za 100€ ali več. Najbolj me mika pri Fiesti ta garancija 5 let. v tem primeru sem pripravljen prestopit budget za 250€ :lol:

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Sr dec 10, 2008 9:34 pm

Punto bi bil moja izbira.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Sr dec 10, 2008 9:36 pm

@Mevden: Corsa je predraga, drugače pa zlo vredu avto, ma kolega takšno in se zlo lepo pelje!

Torej Grande ali Fiesta. Bo treba it na probno vožnjo. Puntotov vsaj do januarja ne bo zmankalo: :lol:

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 10, 2008 9:36 pm

Punto je vsekakor sodobnejsi in prostrnejsi, ampak ima fiesta boljsi motor, bolsi handling pa preverjen motor je. js mam 183 cm pa mam prostora dost, samo se pa res visoko sedi, kar mi ni usec.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
ducky
Novinec

Napisal/-a ducky Sr dec 10, 2008 9:37 pm

jaz bi vsekakor sprobal tudi GETZA. Hyundai nasploh je bolj kakovosten izmed teh vseh, pa še cenejše vzdržavnje itd.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr dec 10, 2008 9:40 pm

...
Zadnjič spremenil chevy, dne Če jul 08, 2010 11:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Sr dec 10, 2008 9:43 pm

No, pa poglejmo še Getza. 1.4 motor s 97KM. Najmočnejši od vseh. Sem pa slišal, da niso to najbolj varčni motorji. Seveda sem to slišal po sistemu baba čula baba rekla, to niso preverjene informacije. Cena 9115€ + doplačilo za kovinsko barvo :( Primer:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2074830# (obvezno druge barve :lol: )

Opremo ima takšno kot drugi, saj je tudi pri vseh ostalih klima ročna in ne avtomatska.

@Chevy: tep pa še 1x hvala za vse informacije, sj sm reku če se srečamo gremo na :pivo

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr dec 10, 2008 9:48 pm

...
Zadnjič spremenil chevy, dne Če jul 08, 2010 11:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr dec 10, 2008 9:57 pm

Hyundai nima nic drazjih servisev, je pa precej pozresen ja.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr dec 10, 2008 10:00 pm

Poleg vsega je Aveo truga na kolesih - 1.5 zvezdice na Euroncap.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr dec 10, 2008 10:03 pm

Fiesta ali Aveo?
poglej tole:
http://www.euroncap.com/tests/chevrolet ... 6/250.aspx
http://www.euroncap.com/tests/ford_fiesta_2008/333.aspx
lp pa srecno.
Moj glas pa definitivno za Fiesto!

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr dec 10, 2008 10:06 pm

davorz je napisal/-a:No, pa poglejmo še Getza. 1.4 motor s 97KM. Najmočnejši od vseh. Sem pa slišal, da niso to najbolj varčni motorji. Seveda sem to slišal po sistemu baba čula baba rekla, to niso preverjene informacije. Cena 9115€ + doplačilo za kovinsko barvo :( Primer:

http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=2074830# (obvezno druge barve :lol: )

Opremo ima takšno kot drugi, saj je tudi pri vseh ostalih klima ročna in ne avtomatska.

@Chevy: tep pa še 1x hvala za vse informacije, sj sm reku če se srečamo gremo na :pivo

Glede tistega Getza iz avto.net ti lahko povem da je slika napačna ker je avto na sliki dizelaš, preverjeno.

Smo pa doma že dva meseca ponosni lastniki novega 1.4 Getza. Avto že gre proti oz preko 3000km in zaenkrat vse BP. Poraba je sledeča: AC=6,0-6.5, relacije pade pod 6, kombinirano malo pod 7 do malo nad 7. Motor ima pohvalno najvišji navor že pri 3200 obratih in je na splošno precej prožen in se rad vrti. Zelo hitro si tudi nad omejitvijo...
Glede motorja lahko rečem same pohvale, klima sicer ni avtomatska vendar tudi ni po sistemu full ON ali Full OFF, razume namreč če se pomika gumb za bolj toplo in bolj mrzlo. Mogoče en bonus ki pri nas odtehtal za Getza je bilo Kasko in osnovno zavarovanje za 1euro, sicer smo še ene kombinacije doplačali samo se še vedno pozna.

Še to, cena ure dela na Hyundaiu je pri našem pooblaščenem 25€.

Kupil in vozil boš sam tako da je vedno tvoja odločitev, veliko sreče pri izbiri, in seveda veliko varnih km.
Zadnjič spremenil Templar, dne Sr dec 10, 2008 10:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Sr dec 10, 2008 10:06 pm

...
Zadnjič spremenil chevy, dne Če jul 08, 2010 11:08 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
davorz
Stalni uporabnik

Napisal/-a davorz Sr dec 10, 2008 10:09 pm

Točno ja, tega se pa nisem spomnil! Res je, sem bral to v Motoreviji. Hm, Aveota bom res počasi začel samo zaradi tega črtat s spiska.

Če sedaj po kratkem razmisliku malo razvrstim kandidate:

1. Ford Fiesta 1.4 80KM za 8.999€
2. Hyundai Getz 1.4 97KM za 9116€
3. Kia Rio 1.4 97KM (isti motor kot Getz??) za 8837€

Pri vseh je za doplačilo kovinska barva.

Pogojno, če se odločim malo dvignit budget pa se na 2. mesto vrine Fiat Grande Punto 1.2 65KM za 9647€

Ve kdo kaj o Kii Rio?
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov