Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Joker7a
Nov uporabnik

AVTOPLIN = VŽIG MOTORJA?

Napisal/-a Joker7a Ne mar 28, 2010 9:19 pm

Pozdravljeni,

pred letom in pol sem kupil Peugeot 307, letnik 03, avtomatik, 2.0 mašina, bencin. Novembra 2009 sem ga dal predelati na plin in od takrat so se konstantno pojavljale težave:

- antipollution fault obvestilo,
- ASR/ESP not functioning obvestilo,
- Catalyc converter fault obvestilo,
- motor je občasno treslo (vrtljaji so skakali gor in do),
- občasno je motor pred semaforjem, ko sem ustavil ali začel speljevati ugašal (gorivo je bil plin),
- po večkratnih servisnih popravilih in nedavno vgrajenih dodatnih delih je pred 2 tednoma motor popolnoma zgorel.

Do vžiga je prišlo na parkirišču, pred tem sem naredil z avtom max. 1,5km, tako da se motor ni imel časa niti segreti.

Ali mi lahko kdorkoli pove svoje izkušnje s plinskim sistemom ter izvajalcem? Ali je kdo že slišal morda, da je motor P 307 gorljiv??

Hvala za vsako informacijo,
joker
Priponke
AVTOMOBILIZEM.jpg

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Ne mar 28, 2010 9:32 pm

Kater plinski sistem pa je bil notri? Kdaj je bil nazadnje opravljen servis na plinski napeljavi?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne mar 28, 2010 9:48 pm

Pozdravljeni

Vsak motor je gorljiv. Osebno sem mnenja, da v koliko vozilo potroši preveč goriva ( velika prostornina motorja ) je potrebno nabaviti vozilo z 800 ccm, ta je pa šparovček. Sicer nisem pristaš plina v vozilu ( plin je za kuhanje ), vendar bi bilo zanimivo dati vozilo na pregled izvedencu zakaj in kje je začelo goreti. Tudi plinske naprave, kakor tudi vgradnja ima garancijo - in škodo krije povzročitel ( slaba naprava, nestrokovna vgradnja............... ).

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Ne mar 28, 2010 10:27 pm

Vau!

Tole pa res upam, da dobiš povrnjeno škodo. Če so že taki šalabajzerji, potem upam da se jim da dokazat krivda in vsaj ne utrpiš (prevelike) finančne škode.

Uporabniški avatar
dules
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a dules Ne mar 28, 2010 11:23 pm

hm sem popravljal neki avto kateri je bil predelan na plin in so bile težave pri avtu da je imel izpade pri vžigu tudi če ni imel plina prikloplenega , parkrat je bil tudi na našem servisu serviser za to plinsko napravo pa je vse drugo menjal sam ne tistega kar je potrebno
po predrkavanju kablov , sem ponorel , zvezal kar se je dal na original napeljavo in je avto delal
potem pa je serviser prišel in čudežn zamenjal tisto škatlo

je pa tak , poznam cca 2 ki imata to plinsko napravo noter , in jima kao delata ampak na sistemumu more vse delat dobre svečke .....

mah predelava na plin se po mojem ne splača če že hočeš si dizlna kup pa je
Volkswagen Golf MK1 motor 1.1 letnik 1978 v obnavljanju ter Golf MK4 1.9 TDi 130 Konj letnik 2003

Joker7a
Nov uporabnik

Napisal/-a Joker7a Po mar 29, 2010 7:01 am

[quote="LinuxFuter"]Kater plinski sistem pa je bil notri? Kdaj je bil nazadnje opravljen servis na plinski napeljavi?[/quote]

Prvi in očitno zadnji servis je bil opravljen v skladu z navodili v mesecu februarju letos. Plinski sistem pa je bil nek italijanski, ne spomnim se znamke.

Joker7a
Nov uporabnik

Napisal/-a Joker7a Po mar 29, 2010 7:09 am

[quote="dules"]hm sem popravljal neki avto kateri je bil predelan na plin in so bile težave pri avtu da je imel izpade pri vžigu tudi če ni imel plina prikloplenega , parkrat je bil tudi na našem servisu serviser za to plinsko napravo pa je vse drugo menjal sam ne tistega kar je potrebno
po predrkavanju kablov , sem ponorel , zvezal kar se je dal na original napeljavo in je avto delal
potem pa je serviser prišel in čudežn zamenjal tisto škatlo

je pa tak , poznam cca 2 ki imata to plinsko napravo noter , in jima kao delata ampak na sistemumu more vse delat dobre svečke .....

mah predelava na plin se po mojem ne splača če že hočeš si dizlna kup pa je[/quote]

ja, meni so tud menjavali neke zadeve, na koncu so mi baje dodatno inštalirali 2 "škatlici" ter zamenjali svečke in pol naj bi kao delal brezhibno. sem pa avto takoj po servisu, ko naj bi mi zamenjali tudi svečke, dal pregledat še mojemu mehaniku na pooblaščenem servisu, ki se je samo nasmejal.

Joker7a
Nov uporabnik

Napisal/-a Joker7a Po mar 29, 2010 7:25 am

aja, pa še nekaj info iz prve roke o LPG sistemih v avtu (ne trdim, da so vsi takšni, to so le moje izkušnje z italijanskim):

* poraba je bila večja od bencina za cca. 30%,
* prikaz količine plina ni bil nikoli točen (gre za nek približek) saj stanje plina kažejo 3 ali 4 lučke (zadnja je rdeča), zato sem non-stop skakal po bencinskih servisih,
* števec goriva (bencina) po vgradnji plina ni več nikdar pravilno kazal nivoja,
* po cca. 4-mesečni uporabi več ni bilo mogoče preklopiti iz bencina na plin (baje je bil nek del v okvari. in to samo po nekajmesečni uporabi LPG).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po mar 29, 2010 7:32 am

Po vgradnji plina v Bosni (za 750 evrov s polnim tankom) ni bilo nikoli nobenih problemov in tudi vse deluje tako kot mora. Poraba pa je večja s plinom samo za kak liter ali še manj.
Motor je vortecov 4.3 V6, multipoint injection in 200KM s 353Nm navora.

Očitno ne znajo ravno vsega prav poštimat v sloveniji. Pa v bosni je to orenk cenejše in še potrudijo se. Pri nas pa samo skup zmečejo in denar poberejo.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po mar 29, 2010 7:37 am

Glede na sliko bi rekel, da je res plin povzročitelj požara. Če prav vidim, je del haube dobesedno prežgan, medtem ko je npr. guma pod njo cela. Torej je očitno gorel usmerjen plamen, kot pri brenerju. Če bi bil krivec bencin, bi se verjetno razlil in bi zihr še guma zgorela. V bistvu je to prednost pogona na plin ali vodik, da se ne razlije povsod, ampak gori v usmerjenem plamenu.
Očitno je bil sistem narejen bolj šalabajzerjsko. Če je sistem vgrajen strokovno, je po mojm še vedno dobra varianta pogona (dokler je plin cenejši od benza).
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Joker7a
Nov uporabnik

Napisal/-a Joker7a Po mar 29, 2010 8:15 am

ja energetik, tvoje zadnje besede so bile tudi besede, ki sem jih slišal pri mehaniku.

a pozna kdo dobrega sodnega izvedenca, ki bi ga ta primer zanimal? trenuto že sodelujem z enim, ampak od viška glava ne boli.

ne gre mi toliko za denar, ker avto konc koncev ni bil vreden toliko (cca.6,5t eur), ko je še delal, ampak nedolgo nazaj sem zaradi vseh težav, ki so se začele pojavljati po vgradnji, zahteval vračilo denarja in demontažo plinskega sistema, pa sem dobil le aroganten odgovor, da naj si preberem ZVPot-2! :lol: Ko sem omenil, da se drugače kot da grem na Urad za varstvo potrošnikov, ne da pogovarjati, me je prepričal z obljubo, da bodo montirali še dva dela in pol bo avto ziher dobro delal. Sej je, dokler ga ni vrag vzel :twisted:

res je, da se je pri odpravi težave angažiral direktor, kar cenim in sem ga imel za OK fanta, še posebej ker je mlad in podjeten, vendar pa avta nekaj časa sploh nisem mogel uporabljati. še posebej zato, ker sem prav v času zadnjega popravila odšel v nemčijo na službeno pot in imel probleme z nadomestnim vozilom.

če pokažem sliko motorja vozila (letnik 1999), ki sem ga dobil od direktorja kot nadomestno za čas popravila, se bo mehanikom in ostalim, ki se vsaj malo spoznajo na motor, zvrtelo. akumulator je bil "zvezan" s klemami, ki bi lahko kadarkoli med vožnjo padle dol ali pa bi se kabel stopil, prišlo bi do kratkega stika in bi verjetno avto končal tako, kot je moj - jaz pa naj bi naredil 1.650km dolgo pot s takšnim avtom, na koncu pa bi tip po možnosti zahteval še odškodnino za avot...noro in neodgovorno!

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po mar 29, 2010 8:44 am

ma svašta se dugaja vidt res, sm da pa kr po sliki sodeč lohk potrdiš da je povzročitelj plin mi pa ne gre u glavo :D
drgač pa je pol mogu plin montirat res en pravi šalabajzer, sj glede na to kar pravš da se ti dogajalo
drgač pa lohk poveš, kdo je to sploh montiral, da bodo vsi vedli za kterga ''mojstra'' se sploh gre :D

Joker7a
Nov uporabnik

Napisal/-a Joker7a Po mar 29, 2010 10:13 am

to, da se je avto vžgal zaradi plina še ne trdim, zgolj postavljam vprašanje ali je to mogoče. o mojstru kaj več, ko izvedenec konča delo.

obstaja verjetnost, da mojster sploh nič ni kriv in bom to z veseljem tudi sporočil, saj je to edino pošteno. zraven bom omenil seveda tudi mojstra.

vsem pa iz lastnih napak priporočam, da za garancijska popravila ter servise od mojstrov zahtevate zapisnik iz katerega bo vidno, kaj so počeli ali pa ga sami sestavite in predajte mojstrom skupaj z blagom. samo zapisano ima namreč neko težo in če se mojster zmrduje nad tem, bejžte vstran.

snifix
Novinec

Napisal/-a snifix So apr 03, 2010 1:03 pm

Sašo zdravo,

Najpej moje sožalje za nesrečo. Ob branju teh vrstic sem tudi jaz malo podvomil v plinske instalacije, čeprav sem bil prepričan da jo vgradim v naslednji avto. Avto si že kupil drug? Moja honda je naprodaj :twisted:

Lp, Matej D.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Ne apr 04, 2010 4:42 pm

Jah, to je pa problem šalabajzerjev... :shock:

Kdo ti je pa sicer montiral? Meni po dveh letih in 50k km dela brezhibno. Poraba je sicer za 20% višja kot prej, vmes sem preventivno (kot se je kasneje izkazalo - nepotrebno) zamenjal svečke in cinšpule in to je to. Preklaplja kot šus (poleti dela na bencin ob vžigu celi 2 sekundi :lol: ), števec bencina BP, podatki na potovalnem računalniku BP, skratka moj naslednji avto po definitivno velikoprostorninski bencinar, ki bo takoj šel na plin ;)

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Ne apr 04, 2010 4:51 pm

No te avti so mel tudi problme z samo vžigom blo je pa nekak tko da so oksideral eni priključki pri servo pumpi (samo pozimi ko se ceste solijo) ta pumpa je na sovoznkovem delu kjer se vidi da je najbol zgoren avto.

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne apr 04, 2010 5:27 pm

Samo vžigom? Prvič slišim za to pri temu avtu, sem pa marsikaj drugega bral, tega še ne. Tudi sam imam ta avto in pol je poln serijskih napak?
Po sliki se lepo vidi da je ogenj bil nad motorjem, altenator se prav lepo vidi da ni niti malo ožgan, še cevke od klime so nedotaknjene od ognja. Torej je ogenj bil nad njem, prav tako se vidi da je samo plastika stopljena v motornem prostoru in bok iz plastike, ter izolacija kablov. Glede na to kakšen ogenj je bil, jo je avto še odlično skozi prišel, bi se ga lepo dal zrihtati. Škoda da nimaš slike z inštalacijo plina, ampak če primerjam z mojim, vidim par novih delov ki jih moj nima. Sicer na levem delu v avtu ni nič posebnega kar bi se užgalo ( ni niti posode za olje od serva) predvidevam da so oni tam svojo inštalacijo postavili. Se lepo vidi da je ogenj bil nad motorjem in da je okoli stopljeno od vročine, če bi bil bencin bi se vse okoli znal zažgat, ker bi se polil. Plin pa itak uhaja gor in zato tudi ostalo ni zgorelo ampak stopilo od vročine.

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Ne apr 04, 2010 5:50 pm

Imam še nekje članek od tega problema je pa v nemščini napisan.

Joker7a
Nov uporabnik

Napisal/-a Joker7a To apr 06, 2010 8:15 am

Matej, hvala za sožalje :) avto pa pravkar kupujem že 3 tedne in vmes sem si 5x premislil. Težava je v tem, da avto ni bil ful kasko, ker se mi ne bi izplačalo (no, v tem konkretnem primeru že mogoče, ampak kolikokrat pa človeku zagori avto sam od sebe?).

Vem pa eno zagotovo, da nikdar več ne grem na plin. Ti samooklicani mojstri (verjetno ne vsi, ampak "moji") so me hoteli na večih ravneh nategnit, najprej so rekli po telefonu, da bo vgradnja plina končana v 6 urah, jaz pa sem čakal na avto 2,5 dni, s tem, da sem prvi dan po 6 urah avto vzel napol končan, ker sem ga nujno potreboval, pol pa čez dva dni pripeljal nazaj na dokončanje. Ko je bila montaža gotova so mi hoteli zaračunati 30 EUR več, kot mi je bilo rečeno po telefonu. Pol pa še vsa tista nategovanja okrog raznovrstnih alarmnih obvestil (lučk)...Pred plinom pa prav nobenih težav.

Dokazat karkoli pa je tudi misija nemogoče. Zato, dokler nisem ziher glede krivca požara, žal ne morem povedati, kdo mi je plin vgradil. Je pa firma, ki je precej znana.

Tukaj pa lahko vidite kako je gorel (posnetek očividca nekaj sekund za tem, ko je prišlo do vžiga): http://www.youtube.com/watch?v=pXpHQ8H1_tM

north789; daj mi prosim pošlji ta članek, če ga imaš kje v e-obliki.

Še nekaj za vse forumaše: ali ima kdo podoben (enak) avto kot jaz s plinsko napeljavo? Namreč, rad bi primerjal enak avto brez plinske napeljave. Baje je nekdo v Slovenski Bistrici z enakim Peugeotom, kot ga imam jaz (to mi je povedal moj mehanik, ki pa nima kontakta te stranke, saj je pred časom prišel na servis zaradi enakih težav,kot sem jih imel jaz, pa jih Peugeot servis ne more odpraviti). Scorp84, kakšen avto voziš?

lp vsem skupaj

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To apr 06, 2010 8:30 am

Joker7a je napisal/-a:Tukaj pa lahko vidite kako je gorel (posnetek očividca nekaj sekund za tem, ko je prišlo do vžiga): http://www.youtube.com/watch?v=pXpHQ8H1_tM

To je pa konkretno gorelo... :shock:
Verjetno je bilo kar nekaj škode tudi na sosednjem avtu?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov