Novice

Jaguar F-Pace v vseh podrobnostih

Jaguar je s ponosom pokazal svoj najnovejši izdelek F-Pace.

Britanski proizvajalec vozil je model F-Pace postavil na najnovejšo lahko aluminijasto arhitekturo, ki jo dopolnjujeta zadnja generacija bencinskih in dizelskih agregatov z močjo od 132 do 280 kilovatov.

Motorno paleto sestavljajo dvolitrski dizelski agregat s 132 kilovati (z možnostjo ročne nastavitve pogona na zadnji kolesni par/štirikolesni pogon ali pametni samodejni štirikolesni pogon), dvolitrski bencinski agregat s 177 kilovati (s pogonom na zadnji kolesni par),  trilitrski šestvaljni dizelski agregat z 221 kilovati (s pogonom na zadnji kolesni par),  trilitrski šestvaljni bencinski agregat z 250 in 280 kilovati (s štirikolesnim pogonom).

Lahka, a obenem toga karoserija je izdelana iz 80 odstotkov aluminija. Dodatno k manjši masi pripomorejo še prtljažna vrata iz kompozitnih materialov ter deli, izdelani iz magnezija. F-Pace z nameščenim osnovnim dizelskim agregatom in ročnim menjalnikom tehta le 1.665 kilogramov ter proizvede 129 gramov škodljivih emisij CO2. V najmočnejši izvedenki z 280 kilovati potrebuje F-Pace za pospeševanje od 0-100 km/h le 5,1 sekunde in se požene do elektronsko omejene hitrosti 250 km/h.

Zaradi velikodušne medosne razdalje (2.874 milimetrov) potnikom nudi maksimalno udobje med vožnjo. S 650 litri prtljažne prostornine pa bo zadovoljil tudi prostorsko bolj zahtevne potnike.

Modeli s štirikolesnim pogonom so opremljeni z nadzorom vektorjev navora, ki je vzet iz športnega modela F-Type. Britanski proizvajalec trdi, da je ustvaril najbolj sofisticiran štirikolesni pogon doslej, z najvišjim prenosom navora. Štirikolesni pogon je hišni produkt, ki deluje s podporo sistema Intelligent Driveline Dynamics (IDD). IDD ohranja agilnost zadnjega kolesa in vzdržuje oprijem, obenem pa lahko nezaznavno prenese navor na sprednja kolesa ter doseže boljši oprijem na vseh površinah.

V potniški kabini je nameščen 10,2-palčni večopravilni sistem InControl Touch Pro z zaslonom na dotik. Za njegovo nemoteno delovanje skrbijo štirijedrni procesor, disk SSD in hitra internetna povezava. Vozniku je na voljo tudi projicirni zaslon z vsemi ključnimi informacijami o hitrosti, omejitvah in nastavitvah tempomata.

Jaguarjev prvi športni terenec je opremljen z aktivnim ključem – zapestnico, odporno na udarce in vodo, z vgrajenim oddajnikom. Tehnologija je namenjena vsem z aktivnim življenjskim slogom, saj lahko z zapestnico običajni ključ zaklenejo v vozilo, s tem onemogočijo njegovo delovanje, dostop do vozila pa je vseeno mogoč preko aktivne zapestnice.

Za impozanten prikaz njegovih sposobnosti si je znamka izbrala kaskaderja Terryja Granta, ki je z F-Paceom naredil 360-stopinjski obrat v višini 19 metrov ter s tem postavil nov Guinnessov rekord.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Jaguar)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Deset najbolj obleganih Frankfurta
Presenetljivi Porsche Mission E