Frankfurt

Deset najbolj obleganih Frankfurta

Aha, zdaj se že sprašujete ali govorimo o avtomobilih ali o hostesah …

Jasno, najprej o avtomobilih. Lepotice pridejo na vrsto kasneje.

Pred odhodom na avtomobilski salon v Frankfurtu smo premišljevali, kaj bo letos najbolj vleklo. Futuristični koncepti, močna igralca segmenta C, bolj in manj luksuzni športni terenci ali križanci? Izbira je bila težka in zelo raznolika. Praviloma največji vtis tako na medije kot na širšo javnost naredi luksuz. Po drugi strani gledamo prestižne, kupujemo pa cenovno dostopne.

Bentley Bentayga popisovalciSpodaj smo izbrali deset modelov, ki so ob našem obisku nabrali največ publike, med katerimi so bili tudi obiskovalci z natančnimi popisi (zato smo jih poimenovali kar popisovalci), ki so si zelo od blizu in podrobno ogledovali ter popisovali detajle razstavljenih modelov. Saj veste, vsak res atraktiven avto ima nekje svojo kopijo.

Ekstravaganten futurizem: Mercedes-Benz koncept IAA. Razkrit na prevečer otvoritve salona, je dramatični koncept dvignil ogromno prahu s svojo prilagodljivo obliko, ki dosega neverjetne rezultate v boju z vetrom. Še en prikaz vizije prestižne nemške znamke, ki v zadnjih letih doživlja svoj razcvet.

Avtomobil presežnikov: Bentley Bentayga. Najhitrejši in najdražji prestižni športni terenec odpira povsem nove dimenzije terenske vožnje v stilu. Okoli njega je bilo videti cel kup popisovalcev, v njem pa so sedeli bolj ljudje, ki so bili videti precej premožni. Očitno model, ki bo kljub svoji ceni dobil kar nekaj kupcev.

Tekmeca na sosednjih razstavnih prostorih: Renault Megane in Opel Astra. Tako eden kot drugi sta bila deležna veliko pozornosti. Morda se je nekoliko več prahu dvignilo ob kompaktnem Francozu, ki je na sceno stopil zadnji, a to še ne pomeni, da bo pri tem tudi ostalo. Oba delujeta prepričljivo in oblikovno dodelano, napredek pa je možno občutiti tudi v notranjosti.

Dolgo pričakovani povratnik: Borgward BX7. Verjetno ni naključje, da se je znamka odločila narediti svoj veliki povratek na domačem terenu. Prvi vtis? Recept za uspeh je očitno oblikovna fuzija uspešnih konkurentov.

V polni formi: Alfa Romeo Giulia. Bolj opevana od Primicove Julije še preden se je sploh pokazala, od takrat naprej pa nastopa izključno v večerni toaleti. Osnovnega modela še vedno nismo videli.

Divja mačka: Jaguar F-Pace. Morda njegovo ime res ni najbolj posrečeno, sta pa zato oblika in zmogljivosti očitno dovolj, da bo Jaguar uspešno zakoračil v popularen segment. Seveda pa je, kot je komentiral Gašper, ob Bentaygi videti kot mali otrok.

Hm, zanimivo: Porsche Mission E. Zagotovo eno največjih presenečenj, saj smo v Frankfurtu vsi pričakovali Pajuna, dobili pa električno mešanico Caymana in modela 911 – ne samo po videzu, temveč tudi po zmogljivostih.

Brez presenečenj: Audi A4. Če je Porsche presenetil, pa A4 ni več novost, predvsem pa oblikovno v ničemer ne odstopa od ostalih družinskih članov. A kakor smo izvedeli že na predpremieri v Ljubljani, se njegove prave kvalitete skrivajo v ozadju, kjer vse deluje, kot bi si lahko le želeli in je napredek z vsako generacijo očiten.

Bolj resen: Volkswagen Tiguan. Že na pogled precej bolj prepričljiv od predhodnika, poleg tega pa prostornejši ter z več tehnološkimi odlikami, je po današnji gneči eden od najzanimivejših novincev na trgu. Za preverjanje večje prostornosti potniške kabine bo potrebno počakati na prvo naslednjo priložnost.

IAAZgornji povzetek seveda ne pokriva niti delčka najbolj obsežnega evropskega avtomobilskega salona. Frankfurt je res zgodba zase, razstavnih prostorov je ogromno, še bolj kot v Parizu ali Ženevi pa izstopa moč nemških proizvajalcev, ki si na domačem terenu res dajo duška.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman, Urška Radolović.)

 

 

 

 

 

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Inifiniti s Q30 raziskuje novo ozemlje
Jaguar F-Pace v vseh podrobnostih