Novice

Več kot le lepotna obdelava najhitrejšega člana družine AMG GT

Najnovejši divjak, Mercedes-Benz AMG GT R, ni bil le razvit in testiran na slovitem dirkališču Nürburgring, temveč je tam dobil tudi ime za svojo zeleno zunanjo barvo – Green Hell Mango. Kljub temu, da je bil uradno predstavljen na festivalu v Goodwoodu, je jasno, kje je njegov prvi dom – v Zelenem peklu.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“Tretji član hitro rastoče družine AMG GT je najmočnejši produkcijski Mercedes po posebni različici SLS AMG Black Series. GT R vstopa v velike čevlje predhodnikov, zato so inženirji za osnovo vzeli obstoječi štirilitrski osemvaljnik z dvema turbinama in dvignili zmogljivosti s 375 kilovatov in 650 njutnmetrov navora na 424 kilovatov in 700 njutnmetrov.

A v tem primeru ne gre za preprosto povečanje motorne moči. Inženirji so odstranili starejši turbini in v obliko V namestili novi, ki sta manjših mer in prinašata višjo odzivnost. Poganja ju višji tlak, zato ustvarita več moči. Pri Mercedesu so optimizirali še izpušni sistem in popravili kompresijsko razmerje. Celoten proces zgorevanja je sedaj prilagojen uporabi na dirkališču, kljub temu, da gre za cestno zver. Za prenos moči na kolesa skrbi samodejni menjalnik, ki pa je 0,7 kilogramov lažji od tistega vgrajenega v modelu AMG GT S.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“Na zadku so zaradi teh izboljšav nameščeni trije izpuhi. Največji je sredinski, druga dva pa sta nameščena ob strani difuzorja. Zaključki so izdelani iz ogljikovih vlaken, za zvočno simfonijo pa skrbita dve brezstopenjski zaklopki, ki sta nameščeni na vsaki individualni cevi.

Še nekaj pomembnih podatkov, ki jih ne smemo spregledati. GT R je od šibkejšega brata lažji za okroglih 90 kilogramov, zaradi posodobljenega 7-stopenjskega samodejnega menjalnika je prestavljanje hitrejše. Posledično za pospeševanje od 0 do 100 km/h potrebuje le 3,6 sekunde in doseže najvišjo hitrost 318 km/h. Za najbolj zahtevne kupce je tukaj še keramični zavorni sistem, ki skupno maso olajša za dodatnih 17 kilogramov.

Za konec še nekaj podrobnosti o zunanjem videzu. Oblikovalci so pri ogromni maski AMG inspiracijo iskali Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“pri Mercedesovemu modelu 300 SL, ki je zmagal na legendarni mehiški dirki Panamericana leta 1952. Pod masko je nameščen ogromen usmerjevalnik zraka za zmanjševanje vzgona, dodatne zračne odprtine pa preusmerijo zrak proti blatnikom. Ob premiku na zadek vidimo nekoliko drugačen difuzor in ogromen usmerjevalnik zraka. Slednji se ponaša z ročno nastavitvijo naklona in pripomore k izboljšani aerodinamiki pri višjih hitrostih. Celoten zunanji paket pri najvišji hitrosti ustvari dodatnih 155 kilogramov podtlaka.

Ste navdušeni? Pripravite se, da boste novembra globoko segli v žep.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto: Mercedes-Benz)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
V Ljubljani je potekala konferenca za večjo varnost v cestnem prometu
Poklon legendi: 40 fotografij za 40 let Ford Fieste