Sicer pa, če bi bilo avtomobilskim in naftnim mogotcem vsaj približno v interesu naredit uporaben okolju prijazen avto, bi se to že zdavnaj zgodilo! Do zdaj je vse to preseravanje s hibridi ipd. le zelo lepo mazanje oči naivnemu ljudstvu. Problem je tudi v tem, da gospodarstvo nebi preneslo takšnega šoka v hitrem obdobju, enostavno je preveč zaposlenih neposredno in posredno odvisnih od avtomobilske industrije kot jo poznamo danes. Nafta(vse od črpanja do distribucije), maziva, vsi podizvajalci za razne dele, avtomehaniki(večino bi morali nadomestiti električarji), itd. Vse to in še kup stvari je odvisnih od naših ljubih zastarelih avtomobilov. Zaradi večje enostavnosti samega pogonskega sklopa in tudi vzdržljivosti elektromotorjev, bi tudi vzdrževanje prinašalo dosti manj dobičkov. Vse to pomeni takšen izpad prihodka in posledično delovnih mest, da ni izvedljivo še dolgo časa.
Denarja za razvoj je seveda dovolj, ampak se ga (še) ne splača množično vlagat v kaj takega... nažalost.
V mestih bi to torej lahko že z današnjo tehnologijo funkcioniralo. Kot sem pa sam napisal, je problem pri prehodu na kaj takega zelo ukoreninjena naftaška in klasična avtomobilska industrija. Kapitalizem pač... Ta prehod bo pomoje trajal še zelo dolgo, predolgo...
Čakaj, že leta in leta se daje milijarde € subvencij za "elektro to" in "eko ono", pa še vedno se zgovarjate na naftne mogotce? Hudiča, General Motors ni šel v stečaj samo zato, ker je dobil ogromne subvencije za električni pogon (ki bo v Voltu), torej celo podjetje je preživelo zaradi ene subvencije. Nafto in bencin za pogon se noro obdavčuje (več kot POLOVICA cene so davki), same avtomobile se noro obdavčuje, za elektro avtomobile so velike subvencije pri nakupu (recimo v UK in USA), pa še vedno imajo marginalni del trga. Pa kakšne izgovore boste še našli? Težava je pač v tehnologiji in izvedbi. Delajo pa nekatera podjetja na tem že tudi 40let.
Če sem prav razumel,bi takšna proizvodnja lahko imela smisel, če bi se dovolj razširila. Vglevnem nekaj v tej smeri se mi zdi dosti bolj uporabno, ker enostavno ni in ni primernih baterij, čeprav jih obljubljajo in napovedujejo že dolgo!
Kot sem rekel, vodik ni VIR energije, je samo prenašalec energije. Da ga "pridobivaš" porabiš nekaj energije, potem pa na koncu v motorju dobiš ven nek del vložene energije. Torej manjše izgube so pri baterijah. Je pa fino, ker se vodik uporablja podobno, kot bencin (natankaš in pelješ), baterije pa se dolgo polnijo. Modularne baterije so sicer neka rešitev, ampak zaenkrat je to še oddaljeno dokler tehnologija še nekaj ne napreduje. Sploh kapaciteta na kilogram pri baterijah mora iti dol. Vsekakor pa so današnji "hibridi" z nikljevo baterijo (recimo Toyota Prius) zelo škodljivi za okolje in takšnih neumnosti se ne smemo iti več.