sašo5 je napisal/-a:vse lepo in prav, ampak 2.0 tdi je daleč najboljša izbira, tako iz ekonomskega vidika (primerljiv bencinar stane enako) kot tudi nadaljne prodaje(čez čas) Pa neverjetno hiter si tudi z dizlom, tudi sam sem bil več kot dve desetletji goreč zagovornik bencinarjev, zadnjih nekaj let se je trend obrnil, tudi v moji glavi.
Poraba cca 6 litrov pri tem motorju je normalna zadeva, primerljiv bencinar je med 2-3 litre potratnejši, če pa si nepremičnina na cesti(zadnje čase videvam take tudi na AC) potem pa dizel lahko rabi cca 4 litrre, bencinc pa cca 5,5 tako, da rezlika le je_ni pa zanemarljiva tudi razlika nafta/bencin(vsi VW-jevi bencinci naj bi se itak vozili na "stotko" ki je še malce dražja)
Hehe kako to misliš "neverjetno hiter" - dej no dej

Lej iskreno zame "hiter" dizel ima najmanj 3 litra prostornine pa vsaj 1 turbino. Moj bivši 530d se mi je zdel sprejemljiv po performansah kot dizlaš. Tole zdaj 2.0 TDI se mi zdi ok kvečjemu zaradi navora, ko mu je praktično vseeno ali je do konca naložen ali ne - enako spodobno se bo fural.
Tudi poraba ni tako veliko večja pri bencincu - v AM je v eni številki bil močan TDI, potem pa še test octavie RS - poraba ni bila ravno gromozansko drugačna. Drugače pa definitivno občutek vožnje bencinar ali dizel - mi je bolj všeč bencinar in iskreno če nebi takrat ravno bil na zalogi tale moj superb pa s takšnim popustom bi vzel TSI-ja... ipak. Uglajenost bo vedno v prid bencinarja, to da zahodiš kot je treba brez turbo lukenj - precej raje imam top end pa višje vrtljaje.
Kolega je recimo imel 150km golfa TDI in ko ga je zahodil je res poskočil, ampak sem ga vedno prehitel s coupejem, ker ga je hitro zmanjkalo na obratih in začel šaltat, med tem ko sem jaz še kar nabiral mimo njega.
Podobno kot pri motorju, ki se je vrtel do 11K-12K obratov - to mi je bil feeling.
Najbolj všeč pa mi je bil katerikoli N/A bencinar ala BMW 3.0 motorji
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi