evo ja sam bio u šangaju uživo, malo se slikali, igrali...hehe, snimio sam sve šta ima novo, razgovarao sa direktorima firmi i čuo šta se sprema, evo moj neki dojam o sajmu, prvo 2 slike:
moji naljlepši hoveri
sada općenito o sajmu, kineski proizvođači su totalno zasjenili europske firme, europljani nisu predstavili baš ništa spektakularno, od samog izgleda štandova, do prezentacije vozila, kineski štandovi su bili puni blještavila, atraktivnih programa, skoro svaka tvrtka ja predstavila neki model vozila na alternativni pogon, posebno impresivni su bili štandovi gellya,faw-a, great walla, cherry-a, šta se tiće ostalih jako je aktivno bilo na štandovima luksuznih vozila gdje su redom prodani svi, bently, ferrari, aston martin...sve prodano
isto tako vidi se veliki napredak u samoj proizvodnji vozila, novih modela, njihovoj kvaliteti, isto tako sve je manje firmi koji prave kopije vozila, ovakav napredak u samo 2 godine kada sam zadnji puta bio na nekom sajmu u kini je zaista nemoguće opisati, također fascinantan je bio odnos prema kupcima, npr sve žene na štandu brilliansa su dobili crvene ruže,evo samo jedan detalj ali to je bilo dovoljno da skoro 2000 žena narhli tamo i potpuno blokira taj štand
na press konferenciji VW je najavio da će pregovarati sa BYD om o mogućoj suradnji te da im BYD ustupi tehnologiju za hibridna vozila i prije svega baterije koje proizvode
pregledao sam i kamione, ubedljivo najimpresivniji je dongfeng sa elektičnim kamionom od 7,5 tona, imao sam i prilike voziti ga kada sam posjetio fabriku, nečuje se a radi
mislim da bi pola šofera u europi prodalo sve kamione da mogu kupiti kamion na elektro pogon i to koji ima doseg 1000 km!!!
uglavnom sajam je bio impresivan, posjetio sam bio i ženevu i pariz i frankfurt ali nešto ovakvo nisam nikada vidio, svaka čast kinezi