Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Re: Avtomatski menjalnik na pohodu?

Napisal/-a Mojster Miha Po sep 11, 2006 6:43 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Še ena debata na temo splošne avtomobilske prihodnosti. TEMA NI NAMENJENA POVRŠNIM OSEBNIM MNENJEM A LA " :vrum forever"...

V ZDA ima 90% avtomobilov avtomatski menjalnik, njihov delež pa še kar raste, na Japonskem in v Kanadi čez okoli 80%, malo manj v Avstraliji, več kot pol v J. Koreji, Mehiki, le Evropa se mu upira. Na naši strani Luže imajo avtomati najvišji delež v skandinavskih deželah, Švici, Nemčiji (1/4 in raste). Večina današnjih avtomatov je še vedno 4-stopenjskih planetarnih s pretvornikom navora, narašča pa uporaba 5-, 6-, 7- in po novem celo 8-stopenjskih hidravličnih avtomatov ter CVT-jev. Za Evropo je značilen porast robotiziranih manualcev ter menjalnikov z dvojno sklopko, vendar se klasično šoltanje še vedno ne zdi ogroženo...

Slovenija skupaj z ostalimi južnoevropskimi narodi še vedno prisega na klasiko, edinole pri višjem razredu je več avtomatike ter seveda tam, kjer klasika ni mogoča.
V našem kraju je okoli 500 avtomobilov, od tega le za enega vem, da je avtomatik... Delež je torej 0,2%, v celi Sloveniji je mogoče malce višji, vendar najbrž še vedno pod 1%

Skratka, mislite, da je ročni menjalnik ogrožen tudi pri nas?

Spet provokacija "žrtvovana" za debato ? ;)

Na kratko : ročni menjalnik pri nas še lep čas ne bo ogrožen

Sicer pa povej ti meni, kateri avtomatski menjalnik je po tvojem prepričanju vreden doplačila na našem tržišču?
Po mojih izkušnjah jih v hipu naštejem za število prstov ene roke, mogoče bi se našlo še za drugo - potem pa bi počasi zmanjkalo oz veliko več "ne bi šlo".
Zame je namreč malo "avtomatikov", ki bi bili vredni doplačila. Sploh pa v najbolj množičnih razredih, kamor sodijo TWINGO, CLIO, GOLF in primerljiva druščina oz takšni, katere najbolj kupujemo.

LP

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Po sep 11, 2006 6:43 pm

Sicer ni v skladu s statističnimi normami, vendar se da ilustracijo pomagati z avto.net-om... Vzameš določen model, vtipkaš najprej "automatic", potem pa še brez.

Citroen C2: 2 avtomatika od 33, se pravi 7%
Citroen C5: 8 od 97, se pravi 8%
VW Golf V: 3 (DSG) od 132, se pravi 2,3%
Audi A6 (vse generacije): 110 od 332, se pravi 33%
MB razred E (vse generacije): 145 od 265, se pravi 55%
Renault Clio: 0%
BMW X5: tukaj se ustavi; kar za nekaj avtov piše, da imajo ročni menjalnik, a se izkaže, da so skoraj 100% avtomatiki. Podobno najbrž velja tudi za ostale. Tudi prodajalci so očitno totalno nevedi.
Kako to preverimo? Z modelom, ki nima ročne variante. Denimo Audi Q7. Od 37 skupno jih 33 prikaže kot avtomatike...

Vseeno ni slabo za ilustracijo.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Po sep 11, 2006 6:46 pm

Mojster Miha je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:Še ena debata na temo splošne avtomobilske prihodnosti. TEMA NI NAMENJENA POVRŠNIM OSEBNIM MNENJEM A LA " :vrum forever"...

V ZDA ima 90% avtomobilov avtomatski menjalnik, njihov delež pa še kar raste, na Japonskem in v Kanadi čez okoli 80%, malo manj v Avstraliji, več kot pol v J. Koreji, Mehiki, le Evropa se mu upira. Na naši strani Luže imajo avtomati najvišji delež v skandinavskih deželah, Švici, Nemčiji (1/4 in raste). Večina današnjih avtomatov je še vedno 4-stopenjskih planetarnih s pretvornikom navora, narašča pa uporaba 5-, 6-, 7- in po novem celo 8-stopenjskih hidravličnih avtomatov ter CVT-jev. Za Evropo je značilen porast robotiziranih manualcev ter menjalnikov z dvojno sklopko, vendar se klasično šoltanje še vedno ne zdi ogroženo...

Slovenija skupaj z ostalimi južnoevropskimi narodi še vedno prisega na klasiko, edinole pri višjem razredu je več avtomatike ter seveda tam, kjer klasika ni mogoča.
V našem kraju je okoli 500 avtomobilov, od tega le za enega vem, da je avtomatik... Delež je torej 0,2%, v celi Sloveniji je mogoče malce višji, vendar najbrž še vedno pod 1%

Sicer pa povej ti meni, kateri avtomatski menjalnik je po tvojem prepričanju vreden doplačila na našem tržišču?
Po mojih izkušnjah jih v hipu naštejem za število prstov ene roke, mogoče bi se našlo še za drugo - potem pa bi počasi zmanjkalo oz veliko več "ne bi šlo".
Zame je namreč malo "avtomatikov", ki bi bili vredni doplačila. Sploh pa v najbolj množičnih razredih, kamor sodijo TWINGO, CLIO, GOLF in primerljiva druščina oz takšni, katere najbolj kupujemo.

LP

Kje ti tukaj vidiš provokacijo, meni ni jasno... Jaz imam rad obe varianti.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po sep 11, 2006 6:59 pm

meni se zdi da je avtomatikou zmeraj vec ampak samo v visjem razredu audi a6,a8,q7
bmw 5,7,x5 mercedes e,s,ml...
to pomoje zato k so to vecinoma tud mocni avtomobili pa ce bi sami saltal je vecja vrjetnost da bi kj skurl(sklopko)
kar se pa nizjih razredov tice pa bo se doug ostal tko da jh bo 90% rocnih,ker so avomatiki predragi,avto stane cca 2,5mio sit avtomatik pa se pou miljona zravn.ni matematike
to je moje mnenje

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha Po sep 11, 2006 7:00 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:

LP

Piše "EU se mu upira"

Enostavno nemoreš primerjat ZDA in EU, sploh pa SLO - razlike so v oz različne so ceste, vozila (najbolj množična), vozniki (navade, pričakovanja, ... ) , predpisi oz zakoni ... in vse kar je povezano z uporabo, uporabnostjo .... (al kakor koli to imenuješ) "avtomatika"

Skratka - če je v ZDA "zakon" ni nujno, da je oz mora bit še pri nas ;)

V EU je "avtomatik" neko "nujno zlo" pri znamkah kot so MB (nekje 70 %), BMW (približno polovica), AUDI (malce več kot tretjina vozil) in podobnih po večini prestižnih znamkah z zmogljivejšimi modeli v prodajni paleti. Med množičnimi vozili je "avtomatik" bolj ali manj redkost. Veliko pa so za to redkost krive same tovarne, ker ne znajo ponudit dobrega menjalnika - oz takega, ki bi bil vreden doplačila.

LP

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Po sep 11, 2006 7:19 pm

Eh, Miha...

v Ameriki so si po vojni lahko marsikaj privoščili, medtem ko je bila takrat cela Evropa v totalni revščini in se je šele motorizirala. V Ameriki ni bil bistven zgolj avto, ampak so bili komercialno pomembni tudi dodatki, med drugim avtomatika. To je z desetletji prišla v ameriško, japonsko, kanadsko in avstralsko kri, medtem ko smo v Evropi praktično do zadnjih let vozili precej siromašne avtomobile.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To sep 12, 2006 12:11 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Eh, Miha...

v Ameriki so si po vojni lahko marsikaj privoščili, medtem ko je bila takrat cela Evropa v totalni revščini in se je šele motorizirala. V Ameriki ni bil bistven zgolj avto, ampak so bili komercialno pomembni tudi dodatki, med drugim avtomatika. To je z desetletji prišla v ameriško, japonsko, kanadsko in avstralsko kri, medtem ko smo v Evropi praktično do zadnjih let vozili precej siromašne avtomobile.

Tole si dobro napisal. Evropski avtomobili šele zadnjih nekaj let ponujajo več opreme in udobja. Zdi se mi da se tudi velikost avtomobilov in prostornina motorjev veča (vsaj pri dražjih avtomobilih). Počasi se bo tudi delež avtomatskih menjalnikov povečal. Samo tuki je problem ker se ljudje ne zavedajo uporabnosti AUT. menjalnika in jih je celo strah, da tega pa nebi znali voziti. To vem iz izkušenj ker mi je to že veliko ljudi tako reklo. Prepričan sem, da bi v Sloveniji vsaj polovica voznikov ostalo na AUT. menjalniku, če bi vsakemu dal na probo tak avto za mesec dni, še posebej bi ga bili veseli vsi, ki se vsako jutro vozijo v prometnih gnečah v službo in iz službe.
Vsekakor pa ročni menjalnik ne bo nikoli popolnoma izginil saj ima tudi ta svoje prednosti in pristaše. Dokaz za to so ZDA kjer kljub dolgoletni prevladi AUT. menjalnika nekateri še vedno kopujejo avte z ročnim menjalnikom.

Mojster Miha
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mojster Miha To sep 12, 2006 5:38 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:Eh, Miha...

Tole si dobro napisal. Evropski avtomobili šele zadnjih nekaj let ponujajo več opreme in udobja. Zdi se mi da se tudi velikost avtomobilov in prostornina motorjev veča (vsaj pri dražjih avtomobilih). Počasi se bo tudi delež avtomatskih menjalnikov povečal. Samo tuki je problem ker se ljudje ne zavedajo uporabnosti AUT. menjalnika in jih je celo strah, da tega pa nebi znali voziti. To vem iz izkušenj ker mi je to že veliko ljudi tako reklo. Prepričan sem, da bi v Sloveniji vsaj polovica voznikov ostalo na AUT. menjalniku, če bi vsakemu dal na probo tak avto za mesec dni, še posebej bi ga bili veseli vsi, ki se vsako jutro vozijo v prometnih gnečah v službo in iz službe.
Vsekakor pa ročni menjalnik ne bo nikoli popolnoma izginil saj ima tudi ta svoje prednosti in pristaše. Dokaz za to so ZDA kjer kljub dolgoletni prevladi AUT. menjalnika nekateri še vedno kopujejo avte z ročnim menjalnikom.

Pozabljata da oprema ni vse - je vsekakor dobrodošla, kdo bi se je branil

Ampak - kot sm rekel ZDA ni EU in obratno - recimo "čez lužo" zelo množičen F 150

Bi si upala takšen ZDA "ljudki avto" prodajat kot pooblaščena trgovca v SLO ? Mislim, da je vajina "zgodba o uspehu" obsojena na bankrot - kljub vsej opremi, ki jo častita in hvalita

Tako nakako kot v ZDA prodajat naš "ljudski" CLIO

LP

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! To sep 12, 2006 9:44 pm

:?

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna To sep 12, 2006 11:23 pm

Avtomatike se vsi bojijo zaradi domnevne, ne bi poznal, večje pokvarljivosti in neprimernio večjih stroškov morebitnega popravila menjalnika. Nekaj pa k odločanju za standard varianto prispeva tudi večja poraba avtomatikov. Tega problema s porabo mogoče pri novejših modelih več ni (ne poznam situacije), ampak pri starejših pa vem, da se je govorilo o liter ali več višji porabi.

Že klimo nekateri uporabljajo samo za praznike in jamrajo za litrom goriva, potem pa je tukaj še menjalnik, ki prispeva k naslednjemu litru.

Kolikor je meni znano, bi naj to bila glavna vzroka, da se avtomatika pri nas ni prijela. Pokvarljivost in drag bencin.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Sr sep 13, 2006 7:23 am

Dvomim. Glavni vzrok je nepoznavanje. Ko se je moj brat usedel v službenega passata tiptronic, mu ni bilo nič jasno ko je zagledal šalthebl. Prvič videl in slišal za kaj takega. Ko se je peljal tistih 80 km do LJ in nazaj, mu je bila stvar neznansko všeč, čeprav je še vedno iskal sklopko in pomotoma pritisnil na široki bremzpedal...

Kot je rekel cruiser1, če bi vsak slovenski voznik za en mesec dobil v roke avtomatiko, bi jih vsaj polovica ostala na njem.

Uporabniški avatar
zazi
Novinec

Kraj: inda bushezezz

Napisal/-a zazi Sr sep 13, 2006 11:11 am

prisegam na Manual Transmissions oz robotizirane ročne, ker je najslabša stvar po mojem mnenju, da dela avto k en skuter-sesalc..
Tigra ... by Opelklinika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr sep 13, 2006 4:24 pm

zazi je napisal/-a: ker je najslabša stvar po mojem mnenju, da dela avto k en skuter-sesalc..

To nima veze z menjalnikom ampak z delovno prostornino motorja!

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če sep 14, 2006 12:55 am

mene bi blo sram ce nebi znal rocnega menjalnika vozt. drgac je pa avtomatik precej uzivaska stvar, sam more bit kksna velika ladja, na mejhnih svoh avtomobilih je avtomatski menjalnik popolnoma brezveze. (mejhnih svoh avtov se pa po drugi strani pr ns najvec proda)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če sep 14, 2006 12:58 am

cruiser1 je napisal/-a:
zazi je napisal/-a: ker je najslabša stvar po mojem mnenju, da dela avto k en skuter-sesalc..

To nima veze z menjalnikom ampak z delovno prostornino motorja!

verjetn je mislu na prehod med prestavami. avtomatski menjalnik res tko salta kot ksn frco. variomatic pa tko dela kot skuter.

BMW Motorsport
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Center

Napisal/-a BMW Motorsport Pe sep 15, 2006 1:02 am

Js sm bil včasih ful za ročko neki pa d ne morm vozt avtomatike d je krneki pa to...

In glej odkar sm prvič pelu avtomatika (E320 CDI), sm se v to zaljubu... :oops:

To je tud razlog zakaj je moj 525i automatic!! Enostavno hud feeling je vozt se pa kickdowni, joooj, grem se js kr pelat!! :P
Bayerische Motoren Werke fuer immer!!!

P.S.: Need $ for Bavaria: Please donate... ;)

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Pe sep 15, 2006 12:20 pm

Voith in BMW Motorsport, debata ni namenjena osebnim preferencam.

Voith, tebi sploh velja povedati, da očitno nimaš pojma o avt. menjalnikih. S skuterjem in "sesalcem" bi lahko primerjal edinole CVT-menjalnike, pa še ti so v avtomobilih veliko bolj prefinjeni. Kljub "prefinjenosti" je najbrž najbolj "dolgočasna" vrsta menjalnikov.

Klasična avtomatika daje edinstven občutek, tu se moram z Motorsportom strinjati. Avto ima prestave, jih slišiš in včasih tudi čutiš.

BMW Motorsport
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-Center

Napisal/-a BMW Motorsport So sep 23, 2006 12:43 am

Joie de vivre! je napisal/-a:

LP

Piše "EU se mu upira"

Enostavno nemoreš primerjat ZDA in EU, sploh pa SLO - razlike so v oz različne so ceste, vozila (najbolj množična), vozniki (navade, pričakovanja, ... ) , predpisi oz zakoni ... in vse kar je povezano z uporabo, uporabnostjo .... (al kakor koli to imenuješ) "avtomatika"

Skratka - če je v ZDA "zakon" ni nujno, da je oz mora bit še pri nas ;)

V EU je "avtomatik" neko "nujno zlo" pri znamkah kot so MB (nekje 70 %), BMW (približno polovica), AUDI (malce več kot tretjina vozil) in podobnih po večini prestižnih znamkah z zmogljivejšimi modeli v prodajni paleti. Med množičnimi vozili je "avtomatik" bolj ali manj redkost. Veliko pa so za to redkost krive same tovarne, ker ne znajo ponudit dobrega menjalnika - oz takega, ki bi bil vreden doplačila.

LP

Tole se čist strinjam, velik je takih k res niso vredni dnarja..nažalost..

Ampak sm bil presenečen nad A6 3,0 TDI dans ker mi ni bil čist všeč ta občutek nekak čudn šalta za moje pojme, ful rab da vrže v višjo pa tud kickdowni niso nevem kolk hitri, še dobr da motor ni švoh..

Se mi zdijo automatici od MB velik bolši če ne celo najbolši!! ;)
Bayerische Motoren Werke fuer immer!!!

P.S.: Need $ for Bavaria: Please donate... ;)

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay So sep 23, 2006 12:53 am

ko sprobas avtomatika pol ves kaj je udobje itd lepo prestavljanje samo to se ni uveljavljeno pri nas :D
@bmwmotorsport glede kickdowna imas kr prav rabi nekaj casa samo ko kickne zalepi
vsaj pri meni z 5.7 v8 hemi engine
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

cosmic
Nov uporabnik

Kraj: KRANJ

avtomatski menjalnik

Napisal/-a cosmic So sep 23, 2006 8:46 am

Pozdravljeni!
Upam da to spada sem,namrec imam namen kupit VW PASSAT 1.9 TDI tiptronic letnik 2001, pa sedaj nevem kako je kaj stvar kaj zanesljiva in kako deluje v praksi če ima gdo izkušnje z tem avtom naj mi prosim kaj napiše, sem pač eden od tistih kot ste napisali,ki ne poznajo te zadeve in se jih po malem "bojimo"!

Hvala za odgovore!

COSMIC
Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov