Hvala fantje, avto se pelje sanjsko in sem po 350km noro zadovoljen, predvsem z motorjem in udobnostjo. K feelingu pa pripomore to, da mam lahko ključe vedno v žepu, avto jih prepozna in tudi štartam kar tako. Preglednost zadaj pa fino dopolnuje kamera s katero lahko parkiram na 1-2cm od ovire.
Sem stestiral vsaj 7 vozil (nekatera so mi odstopili tudi za več dni - najbolj so šli na roke pri Peugeotu in Nissanu).
Tkole nekako če strnem kako sem se odločil za Sportaga:
- prvič sem ga šel testirat mesece nazaj ko sva z mojo iskala nov "family" car. Nisva izbirala glede cene, edini pogoj je bil SUV oz. crossover vozilo. Karavanov ne marava (bi po vsej verjetnosti vzel Škodo Superb 3.6 FSI 4x4 DSG) prav tako ne raznoraznih limuzin. Vozila sva testnega 2.0 136KM Motion, ki je imel polno opremo (razen navigacije) in deljeno panoramsko streho. Peljal se je odlično, predvsem sva bila zadovoljna s podvozjem. Najbolj pa avto preseneti ko zapelješ iz asfalta na urejen makadam in ne občutiš neke hude razlike.
Izbirala sva še: Peugeot 3008 150km, Quashqai 5+2 največja oprema+najmočnejši motor, Ford Kuga 163km 4x4, VW Touarega pri Vrtaču - ki pa bi ga kupila le rabljenega, tudi testni so bili še vedno predragi za tisto kar ponuja... prav tako sva gledala še Mercedes ML 320, ki pa je imel to nesrečo da dajejo v začetku 2012 ven novega z močnejšimi motorji in mnogo manjšo porabo od testnih "12 litrov". In da stane ca 30k nekaj let rabljen in da ne veš kaj gre lahko narobe vse z njim in v kakšen stanju bi bil iz Nemčije...
Aja Hyundai ix35, ki si deli platformo s Sportagom: katastrofalen odnos do stranke (praktično kupca z denarjem v žepu!) v njihovem salonu v Lescah - 2x ignoriranje po 20minut(!), pogovor kot z nekim mulcem, Santa Feja sva si z mojo morala ogledovat v temnem salonu brez prižganih luči, testno vozilo so mi z ogleda odpeljali stran za trenutek ko sem stopil stran... bil sem šokiran kaj se v času "krize" počne s stranko. No, v tistih nekaj minutah sem ugotovil da Hyundai začuda zaostaja za Kio tako v notranjosti kot zunanjosti (oblika je res smešna, čudne linije), da manjka tehnologije ne omenjam. S salona sem šel brez "adijo" in dvomim da me še vidijo kdaj tam. Toliko o opevanem Hyundaiju.
4007 in tistega Citroenovega bratca nisva testirala ker pride naslednje leto nov model in so se v salonih ga kar otepali prodat

Tako da je bila ostala izbira:
2. mesto: Ford Kuga
Prišel bi me toliko kot Sportage (~29-32k po ceniku s popusti) - mene so kot stranko izgubili s tem da niso imeli na zalogi 4x4 (sem pogruntal da vsi stari prdci kupujejo le 2x4 pogon, !?!? wtf) z najmočnejšim motorjem 163KM... čakat bi ga moral do tega meseca ali decembra, s tem da so mi v 2ih salonih rekl da bi plačal 29 ali 32k eur - pač odvisno kdaj pride ker 1. decembra gredo popusti dol za 2500 eur... sej niso resni, če avto kupim želim jasno določeno ceno! Ampak krivec niso saloni temveč očitno principal, ki se tako "tržno" obnaša. No, naslednje leto itak pride nov model - čisto novega avta pa ne kupim več po fiascu z renaultom ko sem bil praktično njihov beta tester

Vozi se drugače fenomenalno - avto je udoben, praktičen in stabilen, motor bi načeloma zadostoval že dizel s 140km. S tem ko vrnejo cene osnovnih modelov nad 30k bodi izgubili kar nekaj kupcev... na žalost. Penzionisti pa bodo še naprej kupovali 2-kolesni pogon pri crossover vozilu.
3. mesto: Quashqai
Tretja izbira je bil Quasqai 5+2, vendar ponovno problem dokaj majhnega prtljažnika, notranjost je bila odlična - super panoramska streha, ampak ga nisem izbral zaradi "preveč Renfaultovega feelinga".... ko sem gledal tist display sem imel feeling da vozim ravno francoza v katerega pa nekateri na tem forumu veste, da nimam nikakor več zaupanja vanj po prigodah med leti 2002-2005. Da 2.2DCI espacov in 1.5dci meganov ne omenjam ... brrr. Nissan je dobro vozilo, ampak v španoviji z Renaultom - ne, ne upam več - kako gre že tista, osel gre samo 1x na led

Pathfinderja nisva testirala (cene 34k+, poraba ca 12 litrov z mojo nogo) ker ima kolega Navaro ki je notri praktično enaka, motor 172km pa tudi. Nope, naja ne zanima, povrhu nama je bil prevelik. Pa v mojem mestu že nekdo vozi belega

p.s. Juke = Puke, moje osebno mnenje. Vsaj kar se tiče uporabnosti za družino. Bi ga pa vzel kot 2. vozilo, seveda napedenano različico k pride v kratkem

4. mesto: Peugeot 3008
Uredili so nama testnega z dizel 150km in precej opreme, na žalost ne polno. Prodajajo ga kot nek crossover, vendar to ni to. Ima odlične vozne lastnosti in eno boljših notranjosti v tem segmentu, res udoben in praktičen... ampak premajhen prtljažnik in za moj okus grozno obliko sprednje masko - enostavno ne morem kupit takšnega avta, ostal je na 4. mestu na testu). Razlog: neprivlačna zunanjost. Aja in ata k je pripeljal že parkrat nazaj 508SWja ko sem bil tam in mu še vedno niso rešili neke težave

klasika.
Ostala vozila bi kupila rabljena nekaj let, no na test Honde C-RV nisva šla, ker sem jo imel priložnost preverit pri kolegu in se mi ni zdela gut notranjost, manjkala pa je tudi nova tehnologija (vžig na gumb ipd.).
Če se vrnem k Sportagu. Sprva sem želel kupit 2.0 SX GDI turbo varianto z 265KM, vendar jo bučki od Kie ne prodajajo v Evropi. Časa zajebavat se z uvozom iz Kanade ali ZDA pa nimam... tako da je padel kar ta 135kw/184km.
Preizkusil sem tri motorje, 2.0 dizel 136KM, 1.7 dizel 116KM (baje prodajo največ teh, ker folk ni ravno zahteven in gledajo povrhu še na porabo - motor se mi zdi mal prešvoh za 1500kg vozilo, kaj šele če je polno naložen in greš čez kak Vršič) in 135kw/184km (hvala Črešniku za test in izjemno uslugo, na žalost na koncu nekako nismo prišli skupaj in sem ga vzel drugje).
Slednji motor je zame svetlobna leta od ostale ponudbe, da ne omenjam da se ga da spravit na 480nm navora in vse do 230-238km! No, to vozilo služi kot family car in za službo - tako da se bom za 200+ konjičke odločil raje pri "sekundarnem" vozilu

Motor 135kw je na voljo le v AWD / 4x4 različici, kar je tudi prav. 2WD sportage se mi ne zdi smiselen nakup, razen še si nek tipičen mestni pozer, ki nikoli ne zaide na brezpotje in se ne gre raziskovanja po daljnih krajih

ali če pustiš avto doma ko zapadeta 2 cm snega

Oprema:
- xenon in led dnevne luci s senzorjem za temo
- vzvratna kamera z displayem
- parkirni senzorji
- nastavljiv senzor za dež
- stabilizacijska kontrola, ABS, ESC, VSM...
- traction control in tipka za izklop ki ni omejena na hitrost
- sistem za samodejno vožnjo s hriba do hitrosti 18km, držiš le volan naravnost
- "steyrjev" dynamax 4x4 pogon
- pomoč pri speljevanju v klancu (ne rabim, je pa fino)
- 6 airbagov (zavesa se sproži tudi ob detekciji prevračanja)
- ***** ncap varnost
- samodejni vklop 4 žmigovcev ob hudem bremzanju
- vžig na gumb, ko je ključ lahko v žepu - prav tako odklepanje vrat
- prižiganje luči ob detekciji in tudi po zaklepu vozila
- 2-področna avtomatska klima,
- ionizator zraka
- usnje in gretje (2stopnji) tako spredaj kot zadaj
- alarmna naprava ob neavtoriziranem vstopu
- potovalni računalnik
- prepoznava govora za bluetooth napravo, svoj imenik in prepoznava imen in cifer
- ipod, usb,
- indikator primerne prestave
- progresivna trdota volana glede na hitrost
- 500l prtljaznika po defaultu, lahko tudi več če daš ven predalnike skrite spodaj
- prevoz tovora dolgega do 140+cm če podreš zadnje sedeže v tla
- luči "follow me home"
- dve električni vtičnici
- serijsko 18" feltne
- pospravljiva ogledala na gumb (kadarkoli, tudi med vožnjo - ne kot pri peugeotu samo k ga ugasneš)
- tempomat in pospeševanje do nastavljene hitrosti
- pregledne kontrole na volanu
- cornering dodatne luči ob zavijanju
- hladilni predal pri sopotniku
- s tem motorjem vleka prikolice do 2000kg (pride prav za kakšno jahto ali nosoroga, hehe)
- odmrzovalnik tudi sprednjih stekel, itd. lol kr precej je tega glede na to da gre za Kio

Dva filma o zmogljivostih Dynamax pogona v tej Kii:
http://www.youtube.com/watch?v=XkJ8PnB72NMhttp://www.youtube.com/watch?v=7qT2TvKJ ... re=relatedKul, ne?

Podvozje Sportaga je odlično in se obnese bolje od Touarega ki bi me prišel ravno še enkrat več (62k) in ki je slabše opremljen kar se tiče tehnologije

to da plačujem $$$ za znamko se pri meni ne obnese, s tega razloga ne uporabljam niti Appla

aja, testnega z 2000km bi dobil za ~50k, koliko bi že izgubil po letu dni uporabe pa raje ne razmišljam

Skratka, Sportage naja je oba prepričal - kar sem raziskoval so bile težave le z:
- štekanje Siemens / LG radia, so opravili z updati firmwarea že v letu 2010 ali začetku 2011 - itak pa se tak crappy radio menja
- glasen veter pri varianti z deljeno panoramsko streho (midva je na koncu nisva vzela ker bi na tako vozilo čakala vsaj 2-4 mesece)
- nek tujec je v ZDA ali Kanadi uničil pragove in spodnji stranici vozila po vožnji 40km peska, vendar vprašanje kaj je delal... je pa res da ma sportage na zadnjem delu nalepko k preprečuje udarce na lak, verjetno ne zastonj. Čudi naja tudi da sva z opremo Style dobila zastonj mudflapse (plastične zavese)... mogoče pa je kaj na tem

rešitev poškodb po trditvi tistega tujca je zamenjava plastičnih pragov z drugimi širšimi. Kamenje naj bi namreč po defaultu letelo na lak, naj bi šlo za "design" težavo vozila, ampak bomo videli... do sedaj se še nihče ni pritožil pri nas.
Glede 4x4 in teže: moj ima 1600kg, torej ne gre za "pol tone" težje vozilo? Sklepam da je ~100kg razlike.
Gosic: MPC cena tega vozila je ~30k. Z novim letom pa je predraga država poskrbela da bo še kaka 2 jurčka dražji (nov davek na motorna vozila).
Vam bom pa sproti poročal kako in kaj, sedaj me čaka utekanje motorja do 1000km - 3k limit obratov, redno spreminjanje hitrosti... , ... lahko pa prvič rečem to: na žalost imam službo le 700m stran

p.s. a kdo ve a Kia ima urejeno vleko okvarjenega vozila? Ker trenutno nisem vzel asistence pri zavarovalnici, če bi slučajno rabil kje v tujini.