Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Uporabniški avatar
before
Nov uporabnik

Re: 2010 Ford Focus III

Napisal/-a before So nov 12, 2011 11:04 pm

martin_krpan je napisal/-a:Korejci so testirali Focusa z rdeče urejeno notranjostjo (sedeži in plastika).

http://www.global-autonews.com/content/ ... 7&id=35356

Zanimivo branje... Preberite! :har

poletnik
Nov uporabnik

Napisal/-a poletnik Po nov 14, 2011 12:41 pm

before je napisal/-a:Tako! Nekaj kilometrov je prevoženih, mislim da dovolj, da lahko podam nekav vtisov o vožnji z novim Focusom in primerjavo z mojim predhodnim Focusom. V izogib kakršnim koli nesporazumom in za lažjo razumevanje napisanega, moram povedati, da sem čisto povprečen voznik in mi avtomobil ne predstavlja nekakšnega hobija, ampak mi služi le kot prevozno sredstvo, zadnja leta pa tudi predmet občudovanja z gledišča estetike, oblikovanja.

Torej, ta Focus je v primerjavi z (še enkrat poudarjam, mojim!) prejšnjim prava RAKETA! :twisted: Seveda, saj če primerjam tehnične podatke obeh, je to povsem razumljivo. Motor teče brez naprezanja, gladko, tiho, še kako se občuti navor turbo bencinskega motorja (240nM že pri 1600 vrtljajih na minuto, max. 270nM). Kabina je zvočno odlično izolirana od hrupa zunanjosti in motorja. A najlepše je, ko poženeš motor v višje obrate, ko kljub vsej izoliranosti zaslišiš rjovenje motorja. Pravi užitek je potegniti od avtocestne "cestninske postaje" od 40 km/h v nekaj sekundah na običajno avtocestno hitrost. Če se vrnem na razdrapane, profesionalno poflikane mestne ceste: vzmetenje novega Focusa je občutno trše od prejšnjega, tako da so mi nekatere ceste po katerih vsakodnevno vozim, bolj neprijetne, kot so mi bile med vožnjo z predhodnikom. Kakšno doživetje mora biti vožnja z novim Focusom z opremo Sport, ki ima še dodatno trše vzmetenje, si lahko samo predstavljam. Ampak nekaterim je to všeč. Pred nakupom sem se precej obremenjeval z tem kako deluje ta "stop & start" tehnologija. Nič bat! Sploh ni treba razmišljati o tem: enostavno ko menjalnik postavimo v nevtralni položaj motor ugasne in ko vnovič pritisnemo na sklopko se motor v trenutku spet zažene. Ta zadeva začne delovati, ko je motor ogret. Delovanje sistema nam pokaže tonamenska lučka/ikona na armaturki, pa tudi merilnik vrtljajev ki kaže "0". Se pa da ta sistem zaobiti z enostavnim pritiskom na gumb, če seveda to želimo. Ista stvar je z pomočjo pri speljevanju v klanec - ko pritisneš na sklopko avtomobil enostavno obstoji, kot bi potegnil ročno zavoro in ob speljevanju, ko sklopka "zagrabi" spelje, brez da bi se za centimeter spustil nazaj. ;) Ker sem starega Focusa prodal bratu imam možnost in priložnost občasno ponovno sesti za njegov volan. Občutek imam, kot da ga ne znam več peljati. Pa je minilo le tri tedne od takrat, ko sem ga še vozil. Nazaj k novemu Focusu - občutek kontrole nad vozilom ni prav nič slabši, kot pri prejšnji generaciji! Nekateri so (bili) skeptični glede električnega servo volana, tako da moram pomiriti običajne uporabnike Focusov: omembe vredne razlike ni! Posebno poglavje pa je uporaba glasovnega upravljanja z audio napravo, mobilnim telefonom in klimatsko napravo. V teh trenutkih se počutim kot "nightrider" :lol: . Pravi užitek je tudi prehitevanje. Pa ne brezglavo, ampak tisto nujno, ko je treba prehiteti vozilo, katerega voznik je sedel za volan preden se je sploh prebudil, ali se pelje kot na paradi ali se celo namesto z vožnjo ukvarja z svojim mobilnim telefonom! :evil: :evil: :evil:

Mislim, da sem kar obširno opisal svoje vtise prvih 1000 km druženja z novim Ford Focusom 1,6 Ecoboost 134kW/182kM Titanium. Če pa koga zanima še kakšna podrobnost, ki je nisem omenil, pa naj kar vpraša. Z veseljem odgovorim.

Kolk je pa kaj poraba?

Uporabniški avatar
before
Nov uporabnik

Napisal/-a before Po nov 14, 2011 8:12 pm

Povprečna poraba se je ustalila na 6,9 litra na 100 kilometrov.
lep pozdrav

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po nov 14, 2011 8:27 pm

before je napisal/-a:Povprečna poraba se je ustalila na 6,9 litra na 100 kilometrov.
lep pozdrav

ha, ha, ha :arrow: od sestre Fiesta ima sedaj, ko je že ziima kr proti 9 pa je 1.4 97ps :arrow: tako, da mal bučke prodajaš, ali pa BC kaže orng premalo....

PS. peš bo treba izračun naredit tankat 2x "čep/čep" in potem delit z prevoženim km boš kr :shock: .... :arrow: še na Audiju gre navzkriž, sploh če cel tank "vlečeš" rec. 14 dni, pa ne bo šlo na Fordu :lol:

Uporabniški avatar
before
Nov uporabnik

Napisal/-a before Po nov 14, 2011 8:44 pm

sašo5 je napisal/-a:
before je napisal/-a:Povprečna poraba se je ustalila na 6,9 litra na 100 kilometrov.
lep pozdrav

ha, ha, ha :arrow: od sestre Fiesta ima sedaj, ko je že ziima kr proti 9 pa je 1.4 97ps :arrow: tako, da mal bučke prodajaš, ali pa BC kaže orng premalo....

PS. peš bo treba izračun naredit tankat 2x "čep/čep" in potem delit z prevoženim km boš kr :shock: .... :arrow: še na Audiju gre navzkriž, sploh če cel tank "vlečeš" rec. 14 dni, pa ne bo šlo na Fordu :lol:

Jaz verjamem BC-ju, ti pa kakor hočeš. S porabo se ne obremenjujem, avto imam za vožnjo, ne za šparanje. ;) Sicer pa opažam, da poredkeje zahajam na bencinsko črpalko kot poprej, pa prevozim vsak dan skoraj identično število kilometrov. Pa tudi stila vožnje nisem spremenil . :D In še dodatna informacija: pri prejšnjem focusu 1.6 TiVTC 85kW/115KM, sem porabil 8,6l/100km.

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice To nov 15, 2011 12:50 am

Čestitke before tudi tebi ob novem avtu ;) in kakšna je teža tega vozila?
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
sp33dy
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a sp33dy To nov 15, 2011 1:29 am

before je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:
lep pozdrav

Jaz verjamem BC-ju, ti pa kakor hočeš. S porabo se ne obremenjujem, avto imam za vožnjo, ne za šparanje. ;) Sicer pa opažam, da poredkeje zahajam na bencinsko črpalko kot poprej, pa prevozim vsak dan skoraj identično število kilometrov. Pa tudi stila vožnje nisem spremenil . :D In še dodatna informacija: pri prejšnjem focusu 1.6 TiVTC 85kW/115KM, sem porabil 8,6l/100km.

sašo, bo kar držalo. znanec ima tudi novega focusa, isti motor pa še manjšo porabo: 6,7 l/100km. Če prav sklepam, se tista fiesta vozi samo po mestu oz. na kratkih relacijah, zato pa je takšna poraba ;)

za tistih par kilometrov, ki sem jih naredli s tistim focusom, je zelo dober avto. @before: srečno vožnjo in veliko (varnih) kilometrov, ker je res super avto...

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To nov 15, 2011 12:30 pm

Če TSI-ji bojda pijejo 6 litrov, zakaj ne bi tudi fordov turbo bencinar pil slabih 7 litrov? :mrgreen:

Je pa res, da je treba porabo računati kar lepo "peš", le tako lahko točno vidiš koliko ti pije v resnici. Ni ga avta oz. potovalnega računalnika, ki bi vseskozi kazal povsem točno povprečno porabo. In ponavadi oz. mojih izkušnjah kažejo premalo...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 To nov 15, 2011 3:21 pm

Polo78 je napisal/-a:Če TSI-ji bojda pijejo 6 litrov, zakaj ne bi tudi fordov turbo bencinar pil slabih 7 litrov? :mrgreen:

6 pije 1.2 105ps - tukaj je govora o 180+ konjev in 400ccm več....in še zima se je začela, pod 7 še na mojem težko vidim na kratke relacije(do šihta 15km, temp se komaj da malo odvoji od "nule"....)

A je Ford tudi direkten vbrizg, ali še MPI :?:

Uporabniški avatar
before
Nov uporabnik

Napisal/-a before To nov 15, 2011 3:27 pm

@ ice
Teža mojega Focusa je 1333 kg. Prejšnji Focus je tehtal 1273 kg, kar pomeni da je bil 60 kg lažji.

@ sp33dy
Moram še omeniti, da k manjši porabi goriva pripomore tudi Stop&Start tehnologija, ki je serijsko vgrajena v Focuse z Ecoboost motorji. Po navedbah proizvajalca za do 10%, odvisno pač od tega v kakšnem okolju vozimo.

Obema hvala za čestitke in dobre želje. :D

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko To nov 15, 2011 4:20 pm

sašo5 je napisal/-a:
lep pozdrav

sicer nisem bral cele debate nazaj in nimam pojma kak je to motor v sestrini Fiesti, kot tudi ne, katero Fiesto ma... vendar, kakorkoli obrneš, Fiesta ma, po zapisani porabi najbrž tak, prek palca... ene tono sto in max kakšnih 130Nm navora... torej se ni za čudit da žre ko svinja! tudi moj C2 jih žre čez osem (960 kil 118Nm navora, zato si tudi mislim, kakšni so ostali podatki "sestrine Fieste" =P )

tale ecoboost Foki ma pa dvesto kil več in DVAKRAT več moči IN NAVORA... z drugimi besedami, od Fieste je težji za 20%, ma pa za 100% več moči in navora! zakaj naj bi blo tako nevrjetno, da bi popil 7 litrov? nekje se pa ja mora poznat! jaz bi prej pričakoval še manjo porabo od zapisane! vsaj za kak liter... :?
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 To nov 15, 2011 4:33 pm

drugmirko je napisal/-a:tale ecoboost Foki ma pa dvesto kil več in DVAKRAT več moči IN NAVORA... z drugimi besedami, od Fieste je težji za 20%, ma pa za 100% več moči in navora! zakaj naj bi blo tako nevrjetno, da bi popil 7 litrov? nekje se pa ja mora poznat! jaz bi prej pričakoval še manjo porabo od zapisane! vsaj za kak liter... :?

turbote audije od 150-225 konjev sem zvozil tri, kilometrov preko 400 tisoč in sedaj, če mi je 1x slučajno (pod breg) pil 6,5 lit ne morem rečt, da je toliko porabi, ker vsi vemo, da je konje treba "futrat" pa ne glede čigavi so - seveda pod pogojem, da se VOZIŠ ne pa cjaziš. In če si kupil "konje" ima da si prvi na vasi in u mestu, potem so audiji pili med 9,5 in 12 lit. :arrow: in tale "foki" če se VOZIŠ, pije zglednih 8 litrov pa na gor..........pa na BC-je kr pozabite - peš bo treba raćunat in kot pravim, bo marsikdo debelo pogledal, sploh sedaj ko je zima....

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder To nov 15, 2011 4:41 pm

eh ta fiesta v istih pogojih mora porabit manj.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik To nov 15, 2011 5:12 pm

Bi se kar strinjal s sašom5, da ta focus spije od 8l pa gor, kljub temu, da so to novi motorji, da ima nizko kubikažo, toda težo in konje je potrebno hraniti... Sam sem dosegel najnižjo porabo s focusom 18 tdci (115KM), mesto, med naselji in nekaj malega super cest, 6,4 l preko računalnika... Če ne bom pozabil, bom poročal o povprečni porabi mojega focusa iz relacije Izola - Trieste - Zagreb in nazaj isto pot.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To nov 15, 2011 5:16 pm

svetilnik je napisal/-a:Bi se kar strinjal s sašom5, da ta focus spije od 8l pa gor, kljub temu, da so to novi motorji, da ima nizko kubikažo, toda težo in konje je potrebno hraniti... Sam sem dosegel najnižjo porabo s focusom 18 tdci (115KM), mesto, med naselji in nekaj malega super cest, 6,4 l preko računalnika... Če ne bom pozabil, bom poročal o povprečni porabi mojega focusa iz relacije Izola - Trieste - Zagreb in nazaj isto pot.

s takim focusom kot je tvoj sem imel najnizje povprecje okroglih 4. na cel tank pa 5.4.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To nov 15, 2011 5:32 pm

Dvomim, da računalnik "laže" za več kot liter... Oziroma dva. Pri moji astri se je poraba po BC ustalila pri 5.9. Ko sem pa peš računal sem dobil tam cca 6.3-4... Tako, da razlika ni velka. Vsekakor pa ne več kot liter ali celo več. Konje je potrebno hranit ja. Samo ne rabijo pa toliko priganjanja v obrate, da prilezeš nekam kot je to potrebno pri švohnej mašini a ne. Se motim?

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To nov 15, 2011 5:40 pm

tomzzi je napisal/-a:Dvomim, da računalnik "laže" za več kot liter... Oziroma dva. Pri moji astri se je poraba po BC ustalila pri 5.9. Ko sem pa peš računal sem dobil tam cca 6.3-4... Tako, da razlika ni velka. Vsekakor pa ne več kot liter ali celo več. Konje je potrebno hranit ja. Samo ne rabijo pa toliko priganjanja v obrate, da prilezeš nekam kot je to potrebno pri švohnej mašini a ne. Se motim?

Moj BC je cisto tocen ( deci gor dol ), prej pri astri H je lagal tud pol litra v plus, mi je avto dejansko manj pil kot je kazal BC.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To nov 15, 2011 5:42 pm

maniaxxx je napisal/-a:
tomzzi je napisal/-a:Dvomim, da računalnik "laže" za več kot liter... Oziroma dva. Pri moji astri se je poraba po BC ustalila pri 5.9. Ko sem pa peš računal sem dobil tam cca 6.3-4... Tako, da razlika ni velka. Vsekakor pa ne več kot liter ali celo več. Konje je potrebno hranit ja. Samo ne rabijo pa toliko priganjanja v obrate, da prilezeš nekam kot je to potrebno pri švohnej mašini a ne. Se motim?

Moj BC je cisto tocen ( deci gor dol ), prej pri astri H je lagal tud pol litra v plus, mi je avto dejansko manj pil kot je kazal BC.

Saj pravim... Dvomim, da laže za toliko. Pri nobenem mi ni pa tudi pri trenutni astri mi ne laže za liter ali več. Največ tam pol litra če zaokrožim.

Edit:

pa upam, da ti bo dobro služil before... Gledam skorajda vsak dan rdečega... Pa niti ni toliko napačen v pravi barvi. Spredni konc zgleda kar masivno v živo. Fajn ga vozi. :)

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso To nov 15, 2011 5:48 pm

včeraj je punca dobila v uporabo nadomestno vozilo novega Focusa do četrtka, ko dobi nazaj Fiesto (popravilo laka v garanciji).
šel sem en krog z njim in me je prepričal z udobjem, ki ga premora, saj sem večina vajen mestnih avtov. voznikov prostor je utesnjen, kar bo nekaterim všeč, drugim ne, motor je 1.6 "tašvoh"bencinar in ne gre nikamor, za normalno vožnjo dovolj, ampak gre Fiesta 1.4 97km konkretno bolje. morda se pozna da ni še utečen (ima 4000km). ima pa Fiesta veliko bolj športno in uživaško nastavljeno podvozje, kar me je malce presenetilo, sploh volan in stopalka za plin so pri Fiesti bolj občutljivi in neposredni, je pa Focus veliko boljši kar se požiranja lukenj in grbin tiče (ki jih na naših cestah ne manjka). minus bi pripisal hrupnosti motorja v kabini, saj ko greš čez 3000 obratov/min, postane (presenetljivo) bolj hrupno kot v Fiesti. Pa še zanimivost, materiali v notranjosti spredaj so enaki kot Fiestini, le volan je mehkejši in debelejši, vendar tudi položnejši, ter kokpit je in gladke plastike, zadaj pa nisem sedel, tako da ne morem komentirati.
zagotovo bi višja oprema in novejši motor Ecoboost pripomogla h kakšni spremembi minusa v plus, vendar bo takih najbrž največ na cestah, saj omenjene sprememba terjajo precej povečan proračun.
to so nekako moji vtisi iz kratkega testa, 20 prevoženih kilometrov.
aja pa še odgovor glede porabe. nam Fiesta po BC porabi 5,9l/100km, izračunano 6,1l/100km, s tem da je vožnja relativno hitra, 90% relacij, 10%mesto, 0%avtoceste. Focus zaenkrat 7,2l/100km po BC, enake poti.
Before, srečno vožnjo, lep in fanj avto imaš!
lp

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik To nov 15, 2011 6:19 pm

maniaxxx je napisal/-a:
svetilnik je napisal/-a:Bi se kar strinjal s sašom5, da ta focus spije od 8l pa gor, kljub temu, da so to novi motorji, da ima nizko kubikažo, toda težo in konje je potrebno hraniti... Sam sem dosegel najnižjo porabo s focusom 18 tdci (115KM), mesto, med naselji in nekaj malega super cest, 6,4 l preko računalnika... Če ne bom pozabil, bom poročal o povprečni porabi mojega focusa iz relacije Izola - Trieste - Zagreb in nazaj isto pot.

s takim focusom kot je tvoj sem imel najnizje povprecje okroglih 4. na cel tank pa 5.4.

To si pa res ekonomično vozil... ;)
Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost