Čojko je napisal/-a:Da presekam to "nabijanje" v prazno in čisto mimo teme (moderatorji naj zadevo uredijo, da bo pregledna in pobrišejo vse kar ni v zvezi z naslovnom teme).
Da povzamem o C6 (sem ga videl v živo, odprl vse kar se odpreti da in sedel na vseh štirih sedežih).
Oblkovno je avtomobil zelo všečen, reprezntativen, Citroenarski in hvala bogu drugačen od današnje nemško/japonske konfekcije. Osebno mi je zelo všeč. Oblika 5.
Notranjost je prostorna in zračna, namenjena udobju, vendar so uporabljeni materiali in spoji izpod kritike. Plastika na armaturki je enaka kakor v C4, premalo inovativnosti in napredne tehnologije v notranjosti (če primerjam z raznimi I-drive ipd. je C6 nula). Sedeži so foteljski, vendar še vedno bistveno zaostajajo za raznimi luksuznimi sedeži v avtomobilih istega razreda. Notranjost 2.
Tehnika naj bi bila napredna predvsem kar se tiče novega V6 HDI motorja, ki zna biti precej kompliciran in prava nočna mora za mehanike (vemo kako je s serviserji pri nas). Samo podvozje in vzmetenje je zadnje generacije, ki najbi bilo še boljše od HA3+ (hidropneumatsko aktivno podvozje tretje generacije), ki je sedaj vgrajeno le v najprestižnejša modela C5 (2.9 V6 in 2.2 HDI). Bomo videli kako se bo zadeva izkazala v praksi oz. proti konkurenci, ki uporablja fedre ali pneumatsko vzmetenje (podobna zadeva). Kar se tiče menjalnika je to bila vedno šibka točka Citroena. Upam, da bo menjalnik najboljši do sedaj, vendar sem skoraj prepričan, da bo še vedno zaostajal za recimo nemško konkurenco (o kakšni športnosti menjalnika lpo moje nima smisla niti razmišljati). Oceno tehnike je težko podati, ker avtomobila nisem vozil, vendar če malo taktiziram bi dal oceno 3+ (predvsem na račun vzmetenja in V6 HDI motorja).
Izdelava. Tista dva C6, ki sta bila razstavljena v Ženevi (en se je odprt vrtel za ograjo, drugega pa smo si lahko pregledali in pretipali kolikor nas je bila volja) sta bila izdelana zelo slabo. Prtljažnik je "strigel", oblazinjenost prtlajžnika je bila tako cenena kakor v kakem Hyundai-u izpred 10 let, predali na vratih so se zatikali pri odpiranju in so dajali občutek lahke plastike, itd. Srčno upam, da je bil to avto na hitro narejen zaradi same predstavitve na sejmu in bo v avtomobilih, ki bodo šli v prodajo vse to bistveno popravljeno in dodelano. Ocena izdelave razstavljenaaga C6 v Ženevi -2.
Cena. Glede na to kar vse avtomobil nudi, kako je narejen, v kakšen razred spada itd. je za moje poznavanje cena vsaj 20% previsoka od realne vrednosti avtomobola glede na konkurenco. Upam, da bo to Citroen kmalu uvidel in zadevo korigiral, sicer bo C6 redkeje viden avtomobil na cestah kakor recimo Ferrariji. Ocena cene glede na vrednost avtomobila 2.
Sicer pa komaj čakam, da pride na trg in v Slovenijo. Mogoče mi ga uspe tudi voziti.
Lp Čojko
btw. prosim, da se vsi držimo teme.
Čojko novinar? Lepo vas prosim. Mogoče bi bil pravšnji za slovenskega avtomobilističnega novinarja, ki so vsi po vrsti kronični germanofili. In s tem seveda po godu BMW motorsportu in podobnim.
Jaz ne bom preveč sodil o tem avtomobilu, ker v njegovem primeru ne morem biti objektiven. Me je pa nekaj zbodlo, in sicer tisto o menjalniku in o ceni.
Mislim, da so bili avtomatski menjalniki v Citroënih zadnjih let večinoma nemški, od firme ZF. Ravno ta del je pri Citroënih lastnikom povzročal kopico preglavic (osebno poznam gospoda, ki je imel 3 ZF-ove menjalnike v 3 citroënih in prav vse je moral popravljati oz. menjati). Toliko o velehvaljeni nemški tehnologiji. Če je menjalnik nemški, potem ni treba dvomiti o njegovi športnosti, očitno prej o njegovi kvaliteti. Vendar konec koncev je avto namenjen udobju in ne športnosti, tako da jaz športnega menjalnika v tem avtu niti ne bi hotel. Zato še vedno upam, da je ta menjalnik Aisin ali pa Borg-Warner.
Še vedno ne vem, zakaj bi bila cena previsoka, Čojko. Če je avto zate 20% predrag, potem ga daješ v cenovni razred audija A4, kar pa je za vsakega razumnega človeka naravnost slaboumno. Avto ponuja vsaj toliko kot A6, in to za primerljivo ceno.
In res ne vem, s tem avtom se obremenjuješ, kot da bi šlo za tvojo bodočo ženo. Kupi si pač Oktavijo in bodi srečen do konca življenja, boš lahko cele večere tipal njeno mehko plastiko na armaturki. Če bi jaz imel tistih €45K, ne bi niti za hip pomislil na A6 ali BMW 5.
Tudi se mi zdi zanimivo, ker ti gre tako v nos zaslepljena ljubezen v eno znamko. Meni se zdi to vrlina, ki izumira. Če imam jaz možgane v obliki chevronov, imaš ti kalvninistično-luteranske, rigorozno racionalne. Enako spoštujem ljudi, ki že od leta 1975 vozijo golfe, in tiste ki so začeli z Amijem 8, danes pa so na Xsari. To so zaljubljeni ljudje.
LP,
Joie