HajdukS je napisal/-a:Ocitno niste seznanjeni z japonsko filozofijo nestroškovnega principa...
(v grobem zgleda razvoj takole: raziskava trga - lastnosti izdelka - načrtovana PC, dobiček - ciljni strošek - oblikovanje inženiring, cene dobaviteljev - ciljni stroški za vsako komponento prisilijo k pogajanju in sklepanju kompromisov - izdelava - trojno znižanje stroškov). Ceno izdelka določa tržišče, pri tem pa je treba neprestano zmanjševati stroške, če želimo, da cena ostane ista ob povečanju drugih cen (elektrike, materiala) PC - stroški = dobiček.
mi mamo ameriški stroškovni princip: (stroški + dobiček = PC)
Nevem ocitno se bolje obnese... (+ edini na svetu majo deflacijo, ki povzroci da cene njihovih izdelkov padajo)
Bljak, ekonomija. Me še čaka ta izpit na faksu.
Ne vem veliko ker se mi tema upira, ampak samo par stvari. To da je treba neprestano zmanjševati stroške je logično in dvomim da se tega držijo samo japonci. Navsezadnje je to zelo očitno na kvaliteti današnjih avtomobilov, po celem svetu. In verjemi da tudi japonce zanima koliko bodo zaslužili, že na začetku, ne pa: "hmm, pa da vidimo kolko denarja nam bo ostalo". Ker kakor si to sedaj prikazal so japonci preračunljivi in vse analizirajo, vsi ostali iz ameriškega modela pa samo na kup vržejo vse kar so zapravl in kolk bi radi zaslužili in je to to. Sleherna avtomobilska tovarna na svetu najprej analizira tržišče, in to še preden dizajnerji narišejo prvo črto novega modela na papir. In tudi dobiček iz ameriškega modela se prej analizira koliko je možno iz tega povlečt, ker če nebi, bi lahko dali ven vozilo ki ga noben nebi kupil, ali pa model sploh nebi ugledal luč sveta.
Aja, še to. Če je ta japonska filozofija tako dobra, zakaj je potem Nissan skoraj šel v stečaj in ga sedaj Evropski Renault postavlja na noge?
HajdukS je napisal/-a:Glede letalskih motorjev: A si kdaj slisal, za zero-sena, bojda najboljse dogfight letalo sredine 2. svetovne vojne... no naredil ga je mitsubishi- CELEGA. tko da ne ti men o letalskih motorjih...

Once again, you're missin the point. Govoril sem samo o tem da so te firme že zelo stare in da imajo neko zgodovino za sabo in s tem tudi uveljavljeno ime, nikoli nisem govoril o kvaliteti motorjev.
Ampak ko si že omenil japonskega Zera, ja, ga poznam. Vem da ga je izdelal Mitsubishi in je bil prekleto okreten in s tem velik trn v peti ameriškim lovcem. Vem tudi da so, ker so ga hoteli naredit čim lažjega, dali navadno steklo ter ni imel nobene zaščite za pilota in pogosto je strmoglavil zato, ker je ameriški lovec z brzstrelko ubil pilota, ne pa ranil letalo. Naredili so jih lahke in krhke, zato je bilo nekaj metkov dovolj da so ga sestrelili. Ampak dobiti ga na muho je blo težko ravno zaradi njegove okretnosti. Po drugi strani so bili ameriški Hellcati, Mustangi, Lghtningi (my favorite 2nd WW fighter) težko oklopljeni z močno oborožitvijo. In japonski piloti so tarnali da so v te avtione izstrelili polovico svoje zaloge svinca pa je zadeva še vedno letela. No ko so se japonske žrtve med piloti povečale so mu dodali več oklepa, ampak vse še poslabšali ker je avion izgubil na okretnosti. Toliko o tem.
HajdukS je napisal/-a:Audi ni DKW in DKW ni audi. Auto union in DKW sta podjetji ki ne obstajata vec in nimata veze audijem... (uspehi Audija pa vsi vemo da so ZEEEEELOOOOO skopi... tudi njihov OHOHO quattro pogon je pojedla lancia delta in to veckrat zaporedoma.)
Audi je naslednik Auto Uniona, pa čeprav ti dve firmi ne obstajata več. Izvoli, o zgodovini Audija:
http://www.audi.ie/history/go.htmlKo je prišel ven je bil najboljši in bil je prvi za uporabo v športnem avtomobilu in samo to sem hotu povedat. Kdo ga je kdaj presegel za kolikokrat nisem nič govoril, je logično da ga je.
HajdukS je napisal/-a:V sloveniji lexus nikoli ne bo dosegel imena AUDI (navsezadnje smo narod hlapcev in statusni simbol kot je AUDI je nujno potreben za normalno zivljenje... Podobno kot v Bosni... :P
Tega ne razumem čisto kaj si hotel povedat. Audi (a.k.a. Tišlermobil

) ima neko ime ki si ga je ustvaril z leti s tem da je prodajal kvalitetne izdelke za nižjo ceno kot njegova nemška konkurenta. Sedaj je cena narasla, krepko in se je cenovno izenačil, kak model je celo dražji. Popolnoma enako je z Japonci. Ko so moji starši kupovali Nissan Primero leta 2000 smo dobili skoraj vso opremo v avtu za manj kot 4 miljone, sedaj košta toliko Almera, Primera pa je v najbolj oskubljeni verziji za pol miljona dražja. Enako ostale firme.
Globalizacija dela svoje in kaj sem ti hotel (očitno neuspešno) dopovedat je da dandanašnji praktično vsi delajo enako, maksimalno ožemat vse ostale, sami pa minimalno od sebe dat.