Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Re: 2021 Peugeot 308 III.

Napisal/-a For To feb 25, 2025 1:20 pm

@void, sem šel brat stare poste v tej temi in vidim da si kar nekaj časa bil pri tem da vzameš 1.2, enako kot jaz (moja žena) zdaj. ;)

Mene dizel res ne prepriča in izgleda da bova kljub temu da je 1.2 najbolj osovražen vzela prav tega.

Razen tega, da bo pri kasnejši prodaji tega avtomobila problem, ne vidim drugih slabosti. Itak bo garancija 5 let.
Pa, glede na to da sva že imela ta motor v stari 308-ici točno vem kako je.
Po moje bova reskirala, ker se ponuja ugodno en novi GT z enodnevno registracijo lani.

Tem Renaultovim hibridom pa tudi ne zaupam. 1.0 pa res ni zanimiv
Če pogledaš Capturja ali 308 za isti denar, je peugeot bolj konkreten avto. :? :huh: …ne vem.

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void To feb 25, 2025 1:43 pm

Mah P308 je vrhunski avto za svoj dnar, tu je škoda debatirat. Sploh če ne uzameš kake boljše opreme, dobiš za ceno top cliota P308. Nek 1.2 puretech z allure opremo pride že za nekih 25k iz zaloge kolk vidim na avto.net. Clio ma smisla do nekih 18k, vse kaj je več, je preveč.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ To feb 25, 2025 4:13 pm

Ok in če kdo kupi avto s tem zloglasnim 1.2 Puretechom z jermenom v olju, kaj je dejansko preventiva, da bo avto delal tako kot treba - menjava olja prave specifikacije na 7-8k km in pa menjava jermena na cca. 60k km?

Koliko dejansko stane menjava jermena pri nepooblašcencu?
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

nasamorpheus
Novinec

Napisal/-a nasamorpheus To feb 25, 2025 7:06 pm

Je treba met j***a da kupis to.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas To feb 25, 2025 7:24 pm

... pa kombinacijo mazohizma in nerazgledanosti. Stellantis še vedno proda ogromne količine motorjev z jermenom v olju. Novejši kupci niso tako razgledani in kupujejo kar jim je všeč. Postavka všečnosti avta je na prvem mestu, posebej med žensko populacijo in penzionisti.
Jermen v olju je z inženirsko-tehnološkega vidika velik zločin.

.https://youtu.be/0SASSFjIt5I

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To feb 25, 2025 7:52 pm

Preventiva je po mojem mnenju oziroma izkušnjah pravočasna menjava olja na 10-15.000 max in menjava jermena na 60.000km. Po drugi vgradnji jermena pa bi sam izbral continental. Po mojih izkušnjah je original jermen iz leta 2015 boljši kot iz leta 2021. Ne vem pa kako je verzija od sredine 2022 naprej ampak vseeno, izbral bi continental. Ker sem sam žal prepozno menjal jermen, sem mogel menjati batne obročke ampak ok, itak bi počasi naredil velik servis in sem pač na 120.000km vse to združil. Avto deluje sedaj odlično in ne pije olja oziroma ga normalno, to je da prej pride servisni interval kot pa olje na minimum.

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void To feb 25, 2025 8:39 pm

Sedaj je interval na 20k za olje in mislim da 100k za jermen. Idealno je verjetno menjat na 60k in seveda za vsako staknit karter, preveriti sito, spucat tudi kanale v glavi in vakum pumpo.

In da, očitno kaže da so starejsi jermeni celo boljši kot pred vsemi temi modifikacijami.
Conti ma zdej neke nove variante ja, ki naj bi zdržale, ampak to je reku tut Dayco, ki je prva vgradnja. Bo cajt pokazau.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Sr feb 26, 2025 8:18 am

For je napisal/-a:@void, sem šel brat stare poste v tej temi in vidim da si kar nekaj časa bil pri tem da vzameš 1.2, enako kot jaz (moja žena) zdaj. ;)

Mene dizel res ne prepriča in izgleda da bova kljub temu da je 1.2 najbolj osovražen vzela prav tega.

Razen tega, da bo pri kasnejši prodaji tega avtomobila problem, ne vidim drugih slabosti. Itak bo garancija 5 let.
Po moje bova reskirala, ker se ponuja ugodno en novi GT z enodnevno registracijo lani.

Če pogledaš Capturja ali 308 za isti denar, je peugeot bolj konkreten avto. :? :huh: …ne vem.

Tukaj bi te opozoril, no sej mogoče si se pozanimal ampak poznam primer ki niso vedeli.
Garancija bo veljala od takrat ko je bil avto registriran prvič. Zdaj če gre samo za par mesecev ni panike. Pa še tu je skupaj 5 let, tako da je doba tako dolga.
Pišem za to ker poznam primer ko je bil avto v salonu 1.5 leta, z eno dnevno registracijo, pač bolj neprodajan model, avto pa 2 leti garancije.
Ali so to registracijo prikrili ne vem, ali pa je kupec bil totalno ne pozoren in sploh ni razmišljal o tem. V glavem, dobra pol leta star avto gre na "garancijsko" popravilo, in se ugotovi da je 24 mesecev že preteklo.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Sr feb 26, 2025 9:32 am

Ja, ti mi je jasno.
Bolj me muči ta trivaljnik :huh: :evil:

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr feb 26, 2025 11:06 am

Je že kakšna informacija od kdaj naprej bo veriga?

Sicer ni za polagati veliko upov glede trajnosti ampak vsaj razpadala ne bo kot jermen...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Sr feb 26, 2025 9:37 pm

Trenutno, če naročaš novega, lahko od bencinarja naročiš le ta 1.2 hibrid z verigo, 1.5 dizel in pa 1.6 priključni hibrid. Vsi so zgolj avtomatiki.
Na zalogi so pa z ročnim in avtomatskim 8-stopenjskim na voljo 130 konjski, ki imajo jermen. Tudi tukaj prepoznamo hibrida po tem, da ima v osnovi 6 konjev več + elektromotor. Kdor bo želel naročiti ročni menjalnik bo pa pomoje mogel počakati do prenove, ker kolikor opažam je stellantis najprej verigo dal v hibridne motorje z avtomatskim menjalnikom, ročne z verigo je pa najprej dal v res najnovejše modele kot so citroen c3, jeep avenger... Ostali pa najverjetneje še sledijo. Po celotni paleti pa je na voljo že hibridni 1.2 z verigo. Jaz pa mislim, da se 2x ne bodo šli tako zafrknit, da bi spet naredili takšno konstrukcijsko napako, nenazadnje gre za dodelan 1.2 motor, ne povsem novi, torej so se osredotočili na to, kar se ni izkazalo za pametno in najbolj opazna je sprememba jermen-veriga. Potem je v ozadju še veliko sprememb. Po moje je še najbolj morebitna problematična zadeva dvosklopčni menjalnik... Se pa ta hibrid prodaja že od konca prejšnje generacije 3008 tako da torej dobro leto pa nisem našel po forumih, da bi kdo imel kake težave zaenkrat.

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Po mar 03, 2025 3:55 pm

Void kako so pa kaj zvočniki? Sem razmišljal o focalovih ampak imajo na voljo samo v paketu s panoramskim oknom, kar mi je predrago. Sedaj imam tovarniške zvočnike in so kar vredu. Verjetno v novem 308 niso slabši.

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void Po mar 03, 2025 4:04 pm

Okej so, če jaz nimam pripomb, pa sem hobby "glasbenik" potem bojo tudi tebi verjetno uredu. Špila zadovoljivo. Focali so sigurno veliko boljši.
Treba se malo poigrat z eq pa špilajo super, default nastavitev je itak grozna, naj te to ne odvrne.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For To mar 04, 2025 4:35 pm

For je napisal/-a:@void, sem šel brat stare poste v tej temi in vidim da si kar nekaj časa bil pri tem da vzameš 1.2, enako kot jaz (moja žena) zdaj. ;)

Uf… :(

RUNAČ je tudi v enaki smeri spraševal, se mi zdi… :?
Kot, da bi iskal razlog za nakup.

nasamorpheus, limas sta (na tej zadnji strani) imela komentarje katere ne moreš ignorirat.

pleomax je še pri tem, da 1.2 ni tko grozen

void je pa itak odnehal in vzel manjše zlo

Mi dva z ženo pa sva si premislila. Pa sva bila že v salonu z vsemi papirji…samo še podpisat je bilo treba. :huh:

Vsak ima svoje potrebe in vsak zase ve kako se mora odločiti. Tisti ki vam je to prvi avto v družini vas razumem.
Nama z ženo je to drugi avto in sva lahko šla na malo manjšega. Kar se tiče motorja sva se odločila za 1.5 TFSI, 150 KS.

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To mar 04, 2025 5:27 pm

Od teh motorjev je najbolj ziher očitno res renault/mercedes 1.3, kjer res ni zaznati težav, medtem ko 1.5 tsi pa ima tudi lep spisek napak kot so žretje olja, težavno speljevanje oziroma lag, cukanje ko se izklapljajo valji... Zdaj nekaj težav so verjetno uredili, vprašanje pa če vse, ker sem se pozanimal kako je s tem motorjem, a konkretnega odgovora nisem dobil, le to, da so delali neke posodobitve, nikjer pa če je to dejansko rešilo vse probleme ali ne. Tudi za 1.2 puretech z jermenom so rekli, da od leta 2022 pa bi naj bil vredu jermen. Čas pa bo pokazal kako je v resnici. Prednost teh forumov sedaj je ravno to, da se res hitro da informirati kakšno je stanje s tehniko za razliko od preteklosti, ko so proizvajalci veliko lažje shajali z napakami, ker preprosto mi uporabniki nismo mogli tako zlahka priti do informacij. Bom pa seveda poročal kako se bo motor 1.2 hybrid obnašal skozi čas, se bom pa težko poslovil od trenutnega 1.2 puretech, ker sem drugače z avtom kot celoto zadovoljen. Pač olje redno menjavam in jermen malo vizualno pregledam pa je to to zaenkrat. Popravilo (batni obročki) je vsaj zaenkrat očitno bilo uspešno. Vredu je to, da se je poraba olja začela ravno pri teh kilometrih, ko sem imel tako ali tako v načrtu velik servis. Naj vam dobro služijo 1.2 puretechi, 1.2 hybridi in 1.5 tsi-ji pa bo :D Za najbolj ziher nakup bo pa treba na Japonsko.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ To mar 04, 2025 6:42 pm

For je napisal/-a:Uf… :(

RUNAČ je tudi v enaki smeri spraševal, se mi zdi… :?
Kot, da bi iskal razlog za nakup.

nasamorpheus, limas sta (na tej zadnji strani) imela komentarje katere ne moreš ignorirat.

pleomax je še pri tem, da 1.2 ni tko grozen

void je pa itak odnehal in vzel manjše zlo

Mi dva z ženo pa sva si premislila. Pa sva bila že v salonu z vsemi papirji…samo še podpisat je bilo treba. :huh:

Vsak ima svoje potrebe in vsak zase ve kako se mora odločiti. Tisti ki vam je to prvi avto v družini vas razumem.
Nama z ženo je to drugi avto in sva lahko šla na malo manjšega. Kar se tiče motorja sva se odločila za 1.5 TFSI, 150 KS.

Glede na slišano in prebrano sam nebi kupil kateregakoli motorja z jermenom v olju.
Me je pa zanimalo na koliko je dejansko treba znižati intervale in preventivno menjavati stvari, da bi motor delal vsaj zadovoljivo.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To mar 04, 2025 7:10 pm

Jermen na 60.000km, olje pa bi naj bilo ok na 10k, jaz menjam na 1 leto in to je običajno 13-15k.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For To mar 04, 2025 10:50 pm

Mogoče komu pomaga…
Od trgovca ki naj bi mi prodal 1.2 sem dobil tole:

“je bila težava odpravljena z menjavo dobavitelja jermena in posledično tudi z drugačnim materialom jermena. V primeru težav ima sedaj motor 10 letno garancijo v primeru, da se zgodi taka napaka. Tudi interval menjave pogonskega jermena je sedaj skrajšan iz 10 na 6 let, da se ta napaka ne bi zgodila.”

Tole iz 10 na 6 let pa mi ni jasno :huh:

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To mar 04, 2025 11:44 pm

Interval menjave je sprva bil mišljen na 10 let, sedaj je na 6 let.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For To mar 04, 2025 11:52 pm

6 let?
Koliko je to v kilometrih?
Tukaj vsi omenjate 60.000 km…
To jaz naredim v slabih dveh letih…
Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov