Nixxon je napisal/-a:Pojma nima tisti ki strokovnjaka, kot je Bangle, tako ponižuje. Očitno je da niste/niso nikoli prebrali kakega intervjuja z njim, kaj šele prebrali kak strokoven članek na to temo. Jaz sem jih in lahko rečem svaka čast človeku.
Tudi če bi vedeli kako delujejo vtomobilski koncerni, kateri koraki so potrebni da se avto izdela in v kakem vrstnem redu si sledijo, bi vedeli da odločitev, kakšen bo kak avto, v končni fazi ni odvisna od oblikovalcev, ampak direktorjev. Oni imajo zadnjo besedo. Oblikovalci dajo več predlogov, vodstvo se za enega odloči in tistega se razvija naprej. Da niti ne omenim da so že vnaprej postavljeni pogoji glede oblike, dizajnerji se samo potem v okviru tega lahko gibljejo.
Tako da JA, trdim da vsi ki takole zaničujete Bangla nimate pojma. To da pa vam neka oblika ni všeč, pa se da predstaviti tudi na drugačen način.
Za začetek bi te prosil, da prilepiš link na kakšen intervju (v angleščini - če je oz ga imaš, seveda), kjer Bangle govori o oblikovanju BMW-jev.
Ta o poniževanju se zdi malo (pre)divja. Verjetno večinsko negativno mnenje o Bangle-u je najbrž posledica sprememb v BMW dizajnu in ne neko a priori sovraštvo do Bangle-a. Tudi ostro odklanjanje ne leti toliko na Bangle-a - on je bolj simbol in priročna tarča. BMW je imel dolgoletno tradicijo lepo oblikovanih umerjeno agresivnih vozil, s prihodom Bangle-a se je to ob istih šefih spremenilo. Mene sprednje luči a la Bangle asociirajo - vendar predvsem glede na prejšnje modele - na metuljčkasto frfotavost, ki mi nikakor ne potegne in mi je neskladna z BMW-jevo ostrino stroja in športnosti.
Seveda je jasno, kdo požegna končni predlog, kot je jasno tudi, da so ravno ti isti šefi pripeljali Bangle-a v BMW. Žal pa je jasno tudi, da Bangle kot šef oblikovanja stoji in mora stati za svojimi predlogi, da jih je on naredil in ponudil in da je imel možnost prepričevanja in zagovarjanja njemu najbolj optimalne variante. Tu se ponujata dve možnosti - ali je to njegov najboljši donesek in domet (odličen za kakšnega Korejca, a za BMW enostavno neustrezen) ali pa je on hotel nekaj drugega, pa šefov ni uspel prepričati. Dvomim, da je to drugo, saj bi, če je verodostojen, v tem primeru lahko/verjetno odstopil, a tega ni storil.
Kakorkoli obračam, ne vidim elegantne rešitve dileme, ali je bilo prej jajce ali kura, predvsem ne za Bangle-a. Dvomim, da so šefi taki, da bi kar nekaj odločali o dizajnu ob (hipotetičnem) vztrajnem prepričevanju v nasprotno njihovega šefa oblikovanja.
Meni se njegove oblike ne zdijo slabe, zdijo pa se mi slabe za BMW in njegov image. Recimo, da ima dobre ideje na napačnem mestu oz za napačno znamko. Poraja se vtis, da Bangle enostavno ni dojel pravega imidža, pomena in mesta BMW-ja v srcih evropskih avtomobilističnih navdušencev. Najmanj zelo velik odziv na novosti je to potrdil. Kot bi ukinili najbolj priljubljeno pivo, češ da novo je pa boljše.
In tu je srž srda na Bangle-a - ljudje (kao) vemo, kako naj bi se BMW ostrina kazala na zunaj, pa pride nekdo, ki to poruši in nas prepričuje, da je novo boljše, da je mehko trdo, da je zaobljeno tudi ostro. Res je kdaj že kakršnakoli sprememba dobrodošla, a tu temu ni bilo tako. Nekako se je Bangle dotaknil osnovnih estetskih kriterijev v marsikom in jih relativiziral oz rušil, žal brez vsakega pravega presežka. Normalno je, da se ljudje temu uprejo.
Koliko pa Bangle s temi površinskimi domislicami o BMW image-u ponižuje naše svetove estetskih občutkov in kriterijev, je pa druga zgodba.
lp
PS lep primer za ponazoritev gornje dileme o smeri BMW dizajna je dihotomija Lancer Impreza. Oba iščeta soroden krog kupcev. Verjetno ni potrebno povedat, čemu je podobna smer oblikovanja Impreze (še luči malce kopirajo Bangle-ove). Odziv je pa tudi znan.