Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Re: 2013 Renault Zoe

Napisal/-a Locher Sr mar 18, 2015 11:14 am

Ja McLane in vsi se vozimo z Mercedesi S 6.3 AMG, ker je veliko boljši kot npr. Kia Cee'd.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr mar 18, 2015 11:55 am

Električni avtomobili so popolnoma drug, mnogo boljši svet, kot avtomobili, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem. Zoe bi v mojem primeru lahko nadomestil moj trenutni avtomobil saj zelo redko delam dnevno več kot 100 km. Pa še takrat so taki kilometri, da bi moja raje letela.

Mesečna najemnina za obdobje 3 let znaša dobrih 70 €. Trenutno dajem za telefon 50 € in že tu lahko potegnem 30 €. Dodatnih 40 € pa tudi najdem v raznih bedarijah, ki so popolnoma pogrešljive. Ker je baterija v najemu, je tudi v garanciji. Tu bode predvsem naša miselnost. Za milijon stvari plačujemo "najem" - nenazadnje, koliko vas najema stanovanje in si lasti avtomobil? Ampak najem te storitve je pa naenkrat absurd. Avto za 20 € na 100 km bode v oči kot primerljiv drug avto, kjer je zavarovanje tudi 500 €, plačaš pa še cestnino in letni servis (menjava vseh filtrov in olja).

@Locher, težko se strinjam s teboj. 15k€ za nov električen avtomobil je pol manj, kot stanejo razni električni "kinderjajčki" ala iMiEV. S tem, da je avtomobil normalno funkcionalen in za prevoze po Sloveniji čisto dovolj mobilen. Do Lendave in nazaj se pač 2x ustaviš za pol ure na Petrolu, če že je potreba s tem avtom na tako pot.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr mar 18, 2015 12:03 pm

Potrošniki smo pač taki da za nek denar hočemo izbrati najboljše, če bo EV prepričal potrošnike, da je boljši kompromis za isti denar bo prodaja stekla.

Pa prosim lepo nismo pri bogatunih z MB AMG, ampak je tu govora o avtu za 18k € (brez subvencije), ko pa nekdo omenja Octavio za 22k € je po to super duper ekonomičen avto.

Čreda ovac, furajte te dizelske traktorje.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr mar 18, 2015 12:28 pm

Ko bo prodaja stekla in se bo koncept električnega vozila izkazal kot boljša izbira od klasike, bom z veseljem prestopil v ev tabor. Do takrat pa si lahko privoščim konzervativnost in prepuščam financiranje novitet drugim. Octavia za 22.000 EUR zame ni ekonomičen avto in tega nikjer nisem dejal.

odprticlio, brez subvencij cena verjetno ni več tako privlačna. Subvencioniranje teh avtomobilov pa se mi zdi nesprejemljivo. Vsi vzkipite, ko gre denar za banke, ko pa gre denar za (ravno) takšne neumnosti, kot so subvencije ev avtomobilov, je pa vse v redu. Dvojna merila.

Glede najema je potrebno posamično izračunati, kaj nejamati in kaj ne. Zaradi mene lahko posplošite novo religijo in najemate tudi žene in otroke, če vam je všeč. Jaz bom vseeno ostal pri zdravi kmečki pameti.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr mar 18, 2015 12:45 pm

Locher je napisal/-a:Ko bo prodaja stekla in se bo koncept električnega vozila izkazal kot boljša izbira od klasike, bom z veseljem prestopil v ev tabor. Do takrat pa si lahko privoščim konzervativnost in prepuščam financiranje novitet drugim. Octavia za 22.000 EUR zame ni ekonomičen avto in tega nikjer nisem dejal.

odprticlio, brez subvencij cena verjetno ni več tako privlačna. Subvencioniranje teh avtomobilov pa se mi zdi nesprejemljivo. Vsi vzkipite, ko gre denar za banke, ko pa gre denar za (ravno) takšne neumnosti, kot so subvencije ev avtomobilov, je pa vse v redu. Dvojna merila.

Glede najema je potrebno posamično izračunati, kaj nejamati in kaj ne. Zaradi mene lahko posplošite novo religijo in najemate tudi žene in otroke, če vam je všeč. Jaz bom vseeno ostal pri zdravi kmečki pameti.
Se strinjam. Subvencioniranje EV je kraja vsem in dajanje premožnejšim, ki si bodo EV lahko kupili zaradi imiđa.

EV je sigurno boljše vozilo glede na sam pogon, tu ni kaj dodati. Matrajo ga baterije (cena in masa) ter počasno polnjenje. In tu ni videti neke hude izboljšave vsaj še v rangu 10, 20 let. Li-ion je trenutno najboljše kar se dobi glede kWh/kg, pa še vedno so par razredov za bencinom.

Ja, EV so odlični za mestne in primestne vožnje (in za tiste ki imajo bajto z nadstreškom + vtičnico), ampak spet samo glede tekočih stroškov. Nabavna cena je še vedno ubijalska, in to v glavnem zaradi baterijskega paketa - in to zaenkrat ne kaže še, da se bi spremenilo. Tako da ne hvala, jaz tankam na mesec manj bencina kot je tista najemnina za baterijo. In po 3-4km, ko se moj bencinar ogreje, je praktično brez vonja, sliši se ga pa tudi skoraj ne pri mestni vožnji.

Ko pa bo država pritaknila svoj lonček s trošarinami na elektriko, bo pa še slabše.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr mar 18, 2015 12:56 pm

Za nekatere je že sedaj EV boljša izbira za nekatere pa ne bo nikoli, je pa treba pospešiti zagon prodaje, subvencije so tu dobrodošle, pa četudi se izkaže, da je to slepa pot.

O dvojnih merilih pa tole, subvencije je lani šlo mislim da 1.600k €, ali manj kot 1€ na prebivalca. Sedaj pa še seštej koliko je šlo za reševanje bank, tu so zneski v miljardah ali v tisočih € na prebivalca. Namen je 100% bolj koristen za subvencijo tudi če bi šlo pri obeh zadevah za 1€/prebivalca.

Pa še to, lani je subvencij za pravne osebe zmanjkalo na prvi dan razpisa (avant-car), zato ta subvencija ni tako samoumevna zadeva za vsakega, ki se naprdne, da bi si kupil EV, pa tudi ko bo takih kupcev veliko se bo subvencije počasi manjšalo in ukinjalo - namen dosežen.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Sr mar 18, 2015 1:36 pm

Jaz sem tudi proti subvencijam. Si kupujejo Teslo za 80 tisoč eur pa še 5 tisoč eurov dobijo subvencije od EU. Na čigav račun? Davkoplačevalski seveda.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr mar 18, 2015 2:42 pm

Energetik81 je napisal/-a:
Locher je napisal/-a: brez subvencij cena verjetno ni več tako privlačna. Subvencioniranje teh avtomobilov pa se mi zdi nesprejemljivo. Vsi vzkipite, ko gre denar za banke, ko pa gre denar za (ravno) takšne neumnosti, kot so subvencije ev avtomobilov, je pa vse v redu. Dvojna merila.
Se strinjam. Subvencioniranje EV je kraja vsem in dajanje premožnejšim, ki si bodo EV lahko kupili zaradi imiđa.

Se zelo strinjam z obema. V bistvu ni nobenega pametnega razloga, zakaj bi morali subvencionirati eno vrsto pogona napram drugi. Velja tudi za različne trošarine bencin vs dizel. Naj ima vsak produkt ceno glede na stroške ter prostotržne mehanizme ponudbe in povpraševanja.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr mar 18, 2015 2:52 pm

J.McLane je napisal/-a:Za nekatere je že sedaj EV boljša izbira za nekatere pa ne bo nikoli, je pa treba pospešiti zagon prodaje

Zakaj je po tvojem treba pospešiti zagon prodaje?
In zakaj na račun vseh nas davkoplačevalcev, res mi ni jasno čemu je to potrebno.

subvencije so tu dobrodošle, pa četudi se izkaže, da je to slepa pot.

Ne, subvencije so izjemno ne-dobrodošle.
Razen če se zmenimo, da jih financirate samo tisti, ki se vam kdove zakaj to zdi dobra ideja. Potem zaradi mene kar izvolite, ampak od moje denarnice pa stran prste!

O dvojnih merilih pa tole, subvencije je lani šlo mislim da 1.600k €, ali manj kot 1€ na prebivalca. Sedaj pa še seštej koliko je šlo za reševanje bank, tu so zneski v miljardah ali v tisočih € na prebivalca. Namen je 100% bolj koristen za subvencijo tudi če bi šlo pri obeh zadevah za 1€/prebivalca.

Če je metanje denarja v sanacijo bank slaba zadeva, to samo po sebi nikakor ne upravičuje stran metanja denarja za druge nepotrebne zadeve. Pomemben pa je tudi princip, ne le velikostni obseg - s tem da se poleg EV subvencij meče denar tudi za številne druge 'drobne' traparije, in potem to vse skupaj počasi ravno tako nanesejo težke milijone in celo milijarde.

Pa še to, lani je subvencij za pravne osebe zmanjkalo na prvi dan razpisa (avant-car), zato ta subvencija ni tako samoumevna zadeva za vsakega, ki se naprdne

Good. Naj se jih ukine za vse.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Sr mar 18, 2015 5:01 pm

Prebral sem,da bi tovarna tudi pri 15-16000 evri,brez subvencij,imela dobiček,saj avto brez baterij ni vreden bolj kot Clio (cca 10000 evra,baterije pa cca 5000),torej,baterije nam prodajo 2x.Kaj niso oni sami del naftnega lobija,če se gredo takšne cenovne politike?
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr mar 18, 2015 6:45 pm

Realnost je pač taka da firma nastavi tako ceno, da lahko prodajo planirano (ponavadi omejeno) kvoto, jasno da subvencijo vključijo v svojo računico. To je realnost pri vsaki stvari ne samo pri EV.

Subvencije so bile pred dvemi leti omejene na vozila v vrednosti do 50k €, lani je kot kaže Avant-car zlobiral, da to ukinejo, da so lahko kupili nekaj Tesel. Ampak še vedno sem mnenja, da nam nič ne škodi, če damo tisti evro na leto za subvencijo v ta namen, biti proti temu ni nič drugega kot populizem.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr mar 18, 2015 6:50 pm

J.McLane je napisal/-a:Ampak še vedno sem mnenja, da nam nič ne škodi, če damo tisti evro na leto za subvencijo v ta namen, biti proti temu ni nič drugega kot populizem.

Jaz hočem subvencijo za nakup bele tehnike. Saj je "zelena", razreda A+++++. Tiste par evrov subvencije v ta namen ne bi škodovalo. Biti proti temu ni nič drugega kot populizem.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr mar 18, 2015 7:15 pm

:lol: Saj imaš na eko skladu tudi za gospodinjske aparate nekaj:
http://www.ekosklad.si/fizicne-osebe/na ... tionID=115

Pa samo A+ je dovolj :lol:

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Če mar 19, 2015 12:04 am

Ker nimate pojma iz katerega fonda se subvencije črpajo :roll: subvencije za nakup EV vozil niso na novo izumljene ampak se črpajo iz fonda, ki obstaja od leta 2008. Torej že od 2008 bogati pridobivajo dodaten denar za adaptacije z namenom zmanjšanja porabe energije. Električni avtomobil pa ni namenjen bogatim, sorry - če je avtomobil za 15 k€ namenjen bogatim, potem so bogati vsi ki si kupijo kar koli večjega od Polota. Lanske subvencije je "nekdo" rezerviral. Za nakup EV je bilo namenjenih 100.000 €, če sem prejel prave informacije. Izkoriščenega ni bila niti tretjina fonda. Preostali denar se ne bo prenesel v letošnje subvencije. Tudi nihče ne zna odgovoriti, kaj bo z denarjem oziroma če ta sploh še obstaja. Mene bolj to muči.

Škoda je časa za komunikacijo s prepametnimi in vase zagledanimi. Če bi se probleme v državi rešilo z ukinitvijo subvencij za EV, ki znaša 100.000 € sem takoj za. A sodeč po nedavno objavljenih honorarjih je to v naši državi drobiž. Nekateri pri nas sploh ne vedo od kod jim denar v podobnih zneskih curlja na TRR Da ne omenjam tega koliko naša država zgoni na umetnike, ki sem jih nekaj dni nazaj peljal v tujino. However it's none of my business. A pač - zdrava kmečka logika postaja čedalje bolj sinonim za trmasto prepričanost v lasten prav.

PS: v Renault EV je veliko slovenskih delov, tako da se teh 5.000 €, kolikor bi znala znašati subvencija, državi povrne hitreje kot jih država da... sem se zdaj spomnil, da sem pozabil vprašati, če so kaj poštudirali koliko je novih delovnih mest v Sloveniji samo zaradi električnih vozil.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če mar 19, 2015 8:24 am

Da ne bo nekega kreganja glede številk, lani je bilo za električna vozila namenjeno skupno 500.000 EUR:
- 200.000 EUR za fizične osebe
- 300.000 EUR za pravne osebe

Letošnji razpis naj bi bil objavljen enkrat v aprilu, govori se pa da bodo povečali sredstva in sicer 2M za pravne osebe in 500K za fizične.
To pomeni min 400 avtov za pravne in 100 za fizične.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 19, 2015 10:33 am

Vi in vaše pastirski fetiši na zmerjanje z ovcami, sama pamet vas je! :roll: Zakaj nisi kupil električnega oz. hibridnega ali pa vsaj bencinskega pick up-a, ovca? Me tudi zanima, kako zelo nujno potrebuješ takšen avto, da ostalim soliš pamet!

Edino kar bi pri naši bajti prišlo v poštev, je plug in hybrid, za vse ostalo je preveč kratkih in dolgih relacij. Kaj naj poberem par jurjev iz proračuna in še svojih 5-10 vržem v smeti, da za par pametnjakovičev ne bom ovca in se bom "ekonomično" vozil v 200 kil pretežkem avtu z bolj jalovim kompromisom med udobjem in voznimi lastnostmi ter omejeno uporabnostjo?

Pa pazi to foro, da bi zaslužil ta višek denarja v primerjavi z v večini pogledov boljšim dizlom, bi pokuril vsaj 5.000l nafte, lahko tudi krepko čez 10.000l. Če bi že imel namen toliko denarja brezveze zmetat v avto, bi si kupil nekaj za uživat, ne pa nek precenjen polizdelek.

Ko ponudijo neko finančno sprejemljivo alternativo brez kupa pomanjkljivosti, bom potencialen kupec, ampak tega ne bo, dokler s subvencijami pomagajo podjetjem z ogromnimi dobički in nešteto patenti ipd. v najmračnejših kotih arhivov. Subvencije my ass, bi videli kako hitro bi se obračala "desetletja" razvoja, če bi jih nekdo pošteno prijel za j***a, ovce!

Za lokalno drkarjenje po deželju je dost ena stara gajbica za par sto evrov, pa še noben problem ni it par sto kilometrov od doma, če je sila, ima 5 sedežev, normalno streho, nahrbtna laksarca gre v njo itd., za 20 in več tisoč kilometrov letno pa še vedno zmaga dizel.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Če mar 19, 2015 10:38 am

~toMmy~ je napisal/-a:Vi in vaše pastirski fetiši na zmerjanje z ovcami, sama pamet vas je! :roll: Zakaj nisi kupil električnega oz. hibridnega ali pa vsaj bencinskega pick up-a, ovca? Me tudi zanima, kako zelo nujno potrebuješ takšen avto, da ostalim soliš pamet!

Edino kar bi pri naši bajti prišlo v poštev, je plug in hybrid, za vse ostalo je preveč kratkih in dolgih relacij. Kaj naj poberem par jurjev iz proračuna in še svojih 5-10 vržem v smeti, da za par pametnjakovičev ne bom ovca in se bom "ekonomično" vozil v 200 kil pretežkem avtu z bolj jalovim kompromisom med udobjem in voznimi lastnostmi ter omejeno uporabnostjo?

Pa pazi to foro, da bi zaslužil ta višek denarja v primerjavi z v večini pogledov boljšim dizlom, bi pokuril vsaj 5.000l nafte, lahko tudi krepko čez 10.000l. Če bi že imel namen toliko denarja brezveze zmetat v avto, bi si kupil nekaj za uživat, ne pa nek precenjen polizdelek.

Ko ponudijo neko finančno sprejemljivo alternativo brez kupa pomanjkljivosti, bom potencialen kupec, ampak tega ne bo, dokler s subvencijami pomagajo podjetjem z ogromnimi dobički in nešteto patenti ipd. v najmračnejših kotih arhivov. Subvencije my ass, bi videli kako hitro bi se obračala "desetletja" razvoja, če bi jih nekdo pošteno prijel za j***a, ovce!

Za lokalno drkarjenje po deželju je dost ena stara gajbica za par sto evrov, pa še noben problem ni it par sto kilometrov od doma, če je sila, ima 5 sedežev, normalno streho, nahrbtna laksarca gre v njo itd., za 20 in več tisoč kilometrov letno pa še vedno zmaga dizel.

Amen!

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Če mar 19, 2015 10:49 am

Plug in hibridi, tako dizelski kot bencinski bodo serijski cez 8-10 let. Jaz ce bi imel druzino bi pa kupil kot drug avto zoe-ja. Vsaka noviteta je pi navadi drazja. Tako kot npr cd-ji vcasih isto se bo zgodilo scasoma z EV. Ne vem pa zakaj se nihce mnozicno ne loti pogona na vodik. V ZDA je nekaj vodikovih postaj vendar je vse skupaj bolj bogo.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če mar 19, 2015 10:53 am

~toMmy~ je napisal/-a:Vi in vaše pastirski fetiši na zmerjanje z ovcami, sama pamet vas je! :roll: Zakaj nisi kupil električnega oz. hibridnega ali pa vsaj bencinskega pick up-a, ovca? Me tudi zanima, kako zelo nujno potrebuješ takšen avto, da ostalim soliš pamet!

Komu solim pamet? Navajam dejstva in svoje poglede, sem morda koga užalil, sem morda komu rekel ovca? Med tem ko je tvoj izbruh direkten napad na mene.

Če klikneš spodaj link v podpisu ti bo morda jasno zakaj pick-up, in bi z veseljem kupil ne-dizla če bi v tej varianti kaj takega obstajalo, rabljenega za normalen denar, ker denarja pač ne serjem.

Edit: pa sem res prej napisal "čreda ovac" oops kakorkoli mišljeno je bilo kot fraza na splošno, ne vem zakaj bi moral biti nekdo zaradi tega osebno užaljen

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če mar 19, 2015 11:43 am

odprti clio je napisal/-a: Če bi se probleme v državi rešilo z ukinitvijo subvencij za EV, ki znaša 100.000 € sem takoj za. A sodeč po nedavno objavljenih honorarjih je to v naši državi drobiž. .

Ja, bi se rešilo večino problemov.
Ker niso problem samo "subvencije za EV, ki znaša 100.000 €", ampak malo morje drugih, ki skupaj dosti nanesejo. In vsak ki zagovarja eno drobno nepotrebno postavko državnega proračuna, lahko s prstom pokaže na stotine drugih nepotrebnih trošenj. Ampak to je v resnici zelo slab argument.
Ali lahko še vedno tako strogo nastopamo proti bajnim honorarjim, če je hkrati par premožnežev pobašejo denar iz proračuna, da si lahko kupijo Teslo in frajarijo v njej? Kaj pa obratno?
Treba je nastopiti proti vsem tovrstnim razsipavanjem, ne pa da eno metanje denarja stran upravičujemo z drugim, to je norost.

Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 21 gostov