Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Energija za vozila prihodnosti

Napisal/-a /miha\ Če nov 12, 2009 6:21 pm

Drugo leto bo na tržišču že kar lepo število električnih avtov, pa sem se začel spraševati, kaj bo pa čez 20 ali 30 let, ko bo liter bencina že kar pošteno drag in bodo najbrž prevladovali električni avti.

Kot veste energija, ki jo vsakodnevno pretvarjate iz kemične v kinetično na poti v službo, izvira iz pradavnine. Nismo je mi ustvarili, mi smo jo le načrpali iz globin. Hec električnih avtov pa je v tem, da bo treba vso energijo za njihov pogon od nekje dobiti.

Pa se bo kdo najdel in rekel, saj imamo vodik.
Ja...imamo...vendar rabmo elektriko, da ga dobimo in to kar precej. (mimogrede: obstajajo tudi alge, ki proizvajajo vodik pri fotosintezi, vendar raje ne povem v kakšnih količinah).

Pa se bo kdo najdel in rekel, da bomo uporabljali sončne celice.
Na sončen dan zemlja prejme približno 1kW energije na kvadratni meter. Od tega sončne celice uspejo pretvoriti le 15% v elektriko... torej... kolikšna površina sončnih celic bi zadostovala za en 50kW avto? In koliko za 100.000? In koliko za 1.100.000 (toliko je avtov v SLO)?

Ocenil sem, da bi v primeru, da gre cela slovenija na električne avte, morali zgraditi še dodatnih 5 jedrskih elektrarn Krško (720MW), da bi pokrili potrebe po energiji. Glede na to koliko so take zadeve drage, da imamo samo eno, pa še to smo gradili 8 let, se začnem spraševati kaj bo? 5 elektrarn x 8 let = 40let ! In kje je še vsa evropa s svojimi električnimi avti, kdo bo njihove potrebe pokril? In koliko jedrskih elektrarn bi mogl postaviti, če bi jih že slovenija potrebovala 5??

Zanima me Vaše mnenje oz. videnje tega problema, mogoče kakšna rešitev na to temo? Jaz imam eno v mislih, pa ne bom še povedal.
Sam ne se kregat :P

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če nov 12, 2009 6:27 pm

Obstaja že nekaj tem o el. avtih, o alternativnih pogonih itd.

V tem postu je nekaj linkov na teme, a še zdaleč niso vsi. Malo več preglednosti (in poprejšnjega iskanja) ne bi škodilo, zato nadaljuj v eni že obstoječih tem.

Zaklepam

--------------------------------------------------

PS
Tvoje številke so jako čudne oz zelo napačne. Daj jih malo preveri oz ponovno računaj, če hočeš količkaj resno debato. Začetek nikakor ni obetajoč.

Povprečen avto rabi pri 100 km/h 15 kW moči - torej za 100 km v eni uri ob (pre)velikem povprečju (ob manjših pa še manj + zastoji, semaforji itd) porabi 15 kWh elektrike (ob kvalitetnem regenerativnem zaviranju).

Avti v Slo v enem letu
0,15 kWh/km X 1100.000 X 15000 (povpr. avto 15000 km na leto) = cca 2500 GWh

NE Krško v enem letu
720 MW na uro X 24 h X samo 300 dni = cca 5200 GWh

Kot vidiš, je pol NEK-a dovolj za vse avte v Slo in ne kar 5. Le od kje jih pobiraš? Resna debata?

/miha je napisal/-a:.... mogoče kakšna rešitev na to temo? Jaz imam eno v mislih, pa ne bom še povedal.

Najbolj enostavna rešitev je ponavadi tudi najbolj elegantna - aritmetika za osnovno šolo! :P :roll:
Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov