Nova vozila v prodaji, konceptna vozila in vsa vozila, o katerih lahko (zaenkrat) le sanjamo...

Uporabniški avatar
kiekoo
Nov uporabnik

2014 Opel Monza (koncept)

Napisal/-a kiekoo Po jul 08, 2013 11:02 am

Opel bo jeseni na IAA v Frankfurtu predstavil koncept kupeja z zadnjim pogonom na skrajšani osnovi Cadillaca ATS (motor spredaj, pogon zadaj) in s tem ponovno oživil ime Opel Monza 8)

Slika
vir: Opel@facebook

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: 2014 Opel Monza

Napisal/-a INFINITI Po jul 08, 2013 6:48 pm

Sexy :)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Kraj: LJ

Napisal/-a drugmirko Po jul 08, 2013 7:56 pm

eh, Opel... v ktero stran že mora bit obrnjen profil tistih gum, ki so mu jih namontirali? al je pa, če so gume namontirane prav, avto po sistemu "motor zadaj, pogon spredaj" =P :mrgreen:
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
maxipin
Novinec

Napisal/-a maxipin So avg 17, 2013 10:41 pm

drugmirko je napisal/-a:eh, Opel... v ktero stran že mora bit obrnjen profil tistih gum, ki so mu jih namontirali? al je pa, če so gume namontirane prav, avto po sistemu "motor zadaj, pogon spredaj" =P :mrgreen:

Hmm?

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Po avg 19, 2013 10:42 pm

maxipin je napisal/-a:
drugmirko je napisal/-a:eh, Opel... v ktero stran že mora bit obrnjen profil tistih gum, ki so mu jih namontirali? al je pa, če so gume namontirane prav, avto po sistemu "motor zadaj, pogon spredaj" =P :mrgreen:

Hmm?

kaj "hmm-kaš" =P

profil gum je namenjen čim učinkovitovitejšemu odvajanju vode izpod koles, a nede... torej, vodo, ki jo guma "nagazi", mora čim hitreje in čim bolje "izbrizgat" ispod kolesa, preden se pod njo ustvari "vodni klin", ki gumo loči od podlage in njene osnovne funkcije - oprijema! pojav poznamo pod imenom "aquaplaning" in ti je brez dvoma poznan tudi brez mojega sarkastičnega duhovičenja...
kakor ti je znano, so zato utori na profilu gum izrezan tako, da se -ko se kolo kotali naprej- cestišča (in vode na njem) najprej dotakne stičišče dveh "kanalov" na sredini gume, voda voda pa se, preden pride pod kolo sama, z obračanjem kolesa, izbrizga stran, na levo in desno, po vse širšem kanalu profila....

če pa so gume na avtu zmontirane tako, kot je na tem Oplu, pa bi se (pri vožnji naprej) cestišča najprej dotaknil najširši del "V-ja" posameznega para kanalov profila. zato bi se z obračanjem kolesa voda, namesto da bi jo izbrizgalo ven, v bistvu "zajemala" in "stiskala" proti sredini pnevmatike.... na, poglej si večjo sliko ;) :

Slika

seveda... razen, če avto vozi v rikverc! pol se tudi izpod tako namontiranimi pnevmatikami voda iztiska ven in ne na sredino.... torej, če je sodit po pnevmatikah, bi moral ta avto proti naprej vozi v "rikverc"... in če je "rikverc" njegova prava smer, je glede na smer vožnje tudi njegov pogn v bistvu res -zadaj! ;) =P
Zadnjič spremenil drugmirko, dne Po avg 19, 2013 10:57 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
pronto
Nov uporabnik

Napisal/-a pronto Po avg 19, 2013 10:56 pm

To je slabo narejen photoshop.Če dobro pogledaš tip je "namontiran" zraven avta, a i guma na drugi strani je drugačna.

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Po avg 19, 2013 11:03 pm

pronto je napisal/-a:To je slabo narejen photoshop.Če dobro pogledaš tip je "namontiran" zraven avta, a i guma na drugi strani je drugačna.

upam, da res.... ker bi drugače bilo prav zares preneumno... :?

moj prvi, "zlobni", komentar pa je bil itak namenjen na identično sliko v prvem postu te teme, v katerem je kot vir naveden "opelfejsbuk"... zato sem takrat sklepal, da gre za uradno Oplovo fotko... in sem pač "siknil" =P :mrgreen:
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG To avg 20, 2013 6:29 am

Ni PS, če boš dobro pogledal boš videl na tleh senco človeka pa tole je originalni Oplov koncept, predstavljen bo v Frankfurtu letos.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To avg 20, 2013 5:56 pm

Ni PS ja. Je pa zanimivo, da je na Oplovi strani (http://media.opel.com/content/media/int ... gends.html) ista fotka visoke resolucije le, da ima tam profil pravilno obrnjen. Na drugi strani je pa čisto drug profil ja. Pa še ena fotka je od spredaj kjer pa ima na obeh straneh isti profil.
Zakaj je tako pa ne vem.

Uporabniški avatar
pronto
Nov uporabnik

Napisal/-a pronto To avg 20, 2013 6:31 pm

PS 100%.Izvor svetlobe je na levi. Senca na avtu gre v eno smer(desno), senca od tipa pa naprej
proti nam.Tip je naknadno dodan na fotko.

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Sr avg 21, 2013 7:15 am

kakorkoli.... PS al pa ne, ne bo jim pomagalo =P !

šli so delat nekej "hudega":

Slika

... in človek se res razveseli in pričakuje, da bo končno kak dober coupe z zadnjim pogonom, ki nima 16 ton in potrebe za 22" feltnami, da ne bi zgledal neumno in debelo.... na koncu ti pa naredijo TOLE :shock: :noro

Slika

je*al ih Signum, da jih je*al! :/:o:/
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
kiekoo
Nov uporabnik

Napisal/-a kiekoo Sr avg 21, 2013 12:37 pm

Bodmo pošteni: če bi bil to Citroen, bi tema imela že 3 strani, od tega bi bilo tvojih objav z zagovarjanjem dizajna za vsaj 2 strani.
Tko je pa to 'samo en grd Opel' in iščeš napake v narobe obrnjenem profilu gum. Kako te bo šele bolelo, če bo (beri: ko bo) GM kupil Citroena...

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr avg 21, 2013 2:24 pm

kiekoo je napisal/-a:Bodmo pošteni: če bi bil to Citroen, bi tema imela že 3 strani, od tega bi bilo tvojih objav z zagovarjanjem dizajna za vsaj 2 strani.
Tko je pa to 'samo en grd Opel' in iščeš napake v narobe obrnjenem profilu gum. Kako te bo šele bolelo, če bo (beri: ko bo) GM kupil Citroena...

Nonsense! Če že hočeš "poštenost" - drugmirko je precej korekten kritik oblik, kar se vidi tudi po tem, da citroenove oblike zadnja leta v skupnem verjetno bolj graja kot hvali. Seveda je to normalno samo za ljubitelja znamke, ki je dovolj "nefanovski" (ali celo dovolj "fanovski"), da je kritičen in hoče več. To, da zate slučajna opazka o profilu pomeni "iskanje napak", tudi dovolj pove.

Sicer pa mi je zadnji del po svoje zelo všeč, je vsaj pogumen in originalen ter spominja na nadgradnjo hibrida 928 in (karavanske) Lagonde.

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Sr avg 21, 2013 2:25 pm

kiekoo je napisal/-a:Bodmo pošteni: če bi bil to Citroen, bi tema imela že 3 strani, od tega bi bilo tvojih objav z zagovarjanjem dizajna za vsaj 2 strani.

na-a, ne boš... =P. moja reakcija je enaka reakcijam na avtomobile (tudi na Citroene), ki se na koncu izkažejo za nekaj drugega od pričakovanega... in mislim, da smo, glede na prve fotke (in ime), vsi pričakovali en j*bački rwd coupe!
kar spomni se ali, če ne vrjameš, poglej mojie komentarje ob predstavitvi DS5 ;) . je blo kar nekaj "žlehnih" z moje strani (tudi kasneje, po tem, ko sem ga prvič zapeljal).
in nikjer ne pravim, da je dizajn grd... se mi je pa na prvi pogled zdel butast! no, če sem pošten se mi še zmeraj zdi =P... mi je pa (kljub dokaj generičnemu Opel dizajnu) marsikaj na njem tudi všeč! v bistvu mi poleg "generičnosti" (ki pa ji nikakor ne odrekam čistosti in skladnosti ter s tem tudi lepote) ni všeč samo njegova rit!

torej, če "rekapituliram"... zamerim mu sledeče stvari:

- butast ex Opel Signum koncept zasnove
- rahlo prisiljeno impozantnost zaradi impozantnosti same (absurdno velika vrata&"single window")
in, če pozabimo meni grdo rit
- rahlo pust in že viden a vendar vseeno skladen dizajn.

in mirno lahko povem, da mi je na tisti zgornji fotki od spredajdesno, kjer se ne vidi te butaste riti, prav carski! in profil gume na tisti fotki (fotošopan al pa ne) JE obrnjen narobe! če ne gre za shop pa je to (vsaj meni) enako tragično, kot je tudi smešno!
kar se pa Oplov in Citrenov tiče... razen absurdno velikih kromolajšten in bočnega okna, ki se (najbrž) tako kot na DS4 ne da odpret, ne vidim nekih vsporednic =P. če (ko) GM res prevzame PSA pa me ne bo "bolelo"... mi bo pa žal! ker... kot je videt iz primera Saaba, Daewooleta in tudi Opla, so oni bolj grobarji, kot pa rešitelji znamk, ki jih prevzamejo!
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Napisal/-a drugmirko Sr avg 21, 2013 2:31 pm

tnx esem... :D
in točno to... po znamki lahko res "pluvajo" samo fani! ker jo bolj razumejo od hejterjev, ki pluvajo "a'priori" in ker zato, hočejo več!
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
kiekoo
Nov uporabnik

Napisal/-a kiekoo Sr avg 21, 2013 2:35 pm

Tudi jaz sem pričakoval coupeja (nenazadnje nosi ime po coupeju), ampak to ne pomeni, da bi blo potrebno pisat da jih je je*al Signum, ker so šli delat svojo varianto shooting brake koncepta. Že od začetka se je vedelo, da to (žal) ne bo produkcijski model in bo samo nakazal ene smernice za (veliko)serijske modele čez par let, konc koncev je podobne oblike bil že koncept Insignie (ki naj bi bila nova Omega) itd...

Glede na to, da je o obliki napisal samo 'zelo konstruktiven' komentar z narobe obrnjenim profilom, to zame ni ravno konkretni komentar oblike avta. Sicer sem pa navajen takih komentarjev, sem pa opazil, da se tovrstni sarkazem (če to sploh še je) širi tudi po drugih portalih, brez kakšne konstruktivne utemeljitve.

Uporabniški avatar
kiekoo
Nov uporabnik

Napisal/-a kiekoo Sr avg 21, 2013 2:38 pm

drugmirko je napisal/-a:...
torej, če "rekapituliram"... zamerim mu sledeče stvari:

- butast ex Opel Signum koncept zasnove
- rahlo prisiljeno impozantnost zaradi impozantnosti same (absurdno velika vrata&"single window")
in, če pozabimo meni grdo rit
- rahlo pust in že viden a vendar vseeno skladen dizajn.
...

Ok, to je (malenkost) bolj konkretno, čeprav bi po mojem šlo tudi brez butastih besed :)

Uporabniški avatar
drugmirko
Poznavalec foruma

Re: 2014 Opel Monza (koncept)

Napisal/-a drugmirko Sr avg 21, 2013 9:16 pm

kiekoo je napisal/-a:Glede na to, da je o obliki napisal samo 'zelo konstruktiven' komentar z narobe obrnjenim profilom, to zame ni ravno konkretni komentar oblike avta. Sicer sem pa navajen takih komentarjev, sem pa opazil, da se tovrstni sarkazem (če to sploh še je) širi tudi po drugih portalih, brez kakšne konstruktivne utemeljitve.

kiekoo...
res ne bi rad izpadel žlehen in ne gre niti za kakšno posebno "cepidlačenje". ampak... dej prosim te lepo, preden razkladaš o "konstruktivnosti mojih komentarjev glede oblike", poglej datum tistega mojega posta o "narobe namontranh" gumah. pol se probej spomnit kolko slik, ki prikazujejo kej več kot Monzin nos, je blo takrat na voljo, da bi sploh lahko podali kakršenkoli "konstruktiven komentar" njene oblike!? ... ti pomagam? TRI!!! tista, s čepečim Neumanom, ki si jo nalimal ti (in na kateri ima "namontirano" gumo z narobe obrnjenim profilom) in še dve... ena s stoječim Neumanom in ena brez njega. ti dve sta bili tudi veliko bolj zatemnjeni in prikazujeta več kontur, kot pa detajlov! VSE TRI pa prikazujejo samo in izključno Monzin nos!
torej... če smo čisto iskreni, takrat ni blo kej dosti razlogov za komentiranje njene oblike ;). takrat smo lahko -ker je avto na njih zgledal tako "močno", kot tudi "misteriozno"- le na pamet, bolj ali manj navdušeno, ugibali ali gre za kak hud 2+2 kupe ali za kaj večjega. in vsak komentar "o njegovi obliki" bi bil približno tako "konstruktiven", kot tisti tvoj, da gre za "coupe na skrajšani osnovi Cadilaca AST"!
no... na koncu se je izkazalo da avto ni niti coupe (vsaj niti približno ne tak, kot smo pričakovali), niti da ni kej posebej "skrajšan" (saj je 5cm daljši od AST-ja) :?... toliko o konstruktivnosti!

torej, z zgornjim pisanjem ti želim obrnit pozornost na nekej bolj bistvevega.... na KONTEKST! najprej na "časovni kontekst": komentar o gumah leti na sliko v tvojem prvem postu, na kateri ma dejansko narobe obrnjen profil desne gume (photoshop gor ali dol)! vse ostalo kar sem napisal do posta s sliko Monzinega zadka pa je odgovor na maxipinov "hmm" in se tudi (čeprav je pisano kasneje) časovno nanaša na fotko v tvojem prvem postu oziroma, na mojo istodnevno reakcijo na njo. in ni "komentar oblike".
to nas pripelje do drugega konteksta, do pomenskega konteksta! to, da s svojim sarkazmom o gumah nisem komentiral oblike, je zdaj upam da že jasno. bi pa želel popolnoma razjasnit kaj sem mislil... če ne gre za amaterski photoshop anonimnega uporabnika interneta (in navedeni vir v tvojem prvem postu avtomatsko asocira, da ne gre) je objava take fotke za proizvajalca približno taka blamaža kot, če bi recimo... VW hvalu "zimske lastnosti" Golfa, zraven pa objavu sliko Golfa na snegu, s ketnami namontiranimi na zadnja kolesa! razumeš? ...ne glede na to kako dobro, obetajoče in športno na tisti fotki zgleda Monza, s tako diletantsko napako izgubi vsako kredibilnost in resnost pokazanega ;) .

hvala bogu se je z uradnimi predstavitvenimi fotkami pokazalo, da je res šlo za neavtoriziran fotošop, saj je Monza na njih obuta v "konceptne gume" in ne v tisti "eagle F1" profil s prve fotke...
kar se pa "komentiranja oblike" tiče, si žal ne morem pomagat... moj prvi komentar je zaradi razočaranja da ne gre za klasični kupe res "zajedljiv", vendar me avto s svojo dvovolumensko zasnovo in odkritimi "prestižnimi aspiracijami" žal vseeno avtomatsko spomne na njihov Signum koncept (in njegovo še bolj klavrno produkcijsko različico), s katerim so v premium delu D segmenta hoteli narediti nekaj novega. to, da je Monza v bistvu (rahlo prisiljeno, zaradi svojih enormnih dvojih vrat) klasičen shooting brake, pa asociacijo z "rahlo prisiljeno drugačnim" Signumom samo še povečuje... v tem primeru ne v fizični podobnosti, temveč v "metodi"!

kar se same "fizične podobe" tiče sem napisal že zgoraj... resno mu -razen zadka, ki mi s strani, s tistim nenavadno visokim in izrazitim spodnjim robom odbijača deluje kot, da je avtu nekdo pritisnil enega res orenk "vritnjaka" in da mi zaradi tega zgleda, kot da so ga nataknli na 42 colska kolesa- nimam očitat nič žalega!

upam, da ti je zdaj jasneje kako deluje moja čudaška pamet =P... pa brez zamere :D
živeo drugmirkooooo!!!!

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Re: 2014 Opel Monza (koncept)

Napisal/-a tomzzi Če avg 22, 2013 10:30 am

Koliko enga kompliciranja okrog koncepta, ki verjetno nikoli ne bo prišel v serijsko proizvodnjo!
Tako kot je kiekoo napisal.
Že od začetka se je vedelo, da to (žal) ne bo produkcijski model in bo samo nakazal ene smernice za (veliko)serijske modele čez par let, konc koncev je podobne oblike bil že koncept Insignie (ki naj bi bila nova Omega) itd...

Tako je.

Glede gum pa... nima smisla izgubljat besed. Poglejte sedaj na Opel Media Europe stran... Boste najdl še en tip profila... To je concept ki nikoli ne bo prišel v proizvodnjo. ;)
Vrni se na Vozila prihodnosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov