V tovarni znanja je ze kar podrobno in natancno opisan celoten postopek pridobitve vozila iz druge drzave in ureditev vseh obveznosti s tem v zvezi, ampak vseeno bom se jaz na kratko napisal kako je slo pri meni (od uvoza dalje) letos.
Iz Nemcije sem kot fizicna oseba pripeljal 8 let star osebni avto in tu sel urediti znane 3 stvari (po vrsti kot je treba iti) danes 12.feb.2007:
1 in 2: Davek na motorna vozila (DMV) in ekoloska taksa (okoljska dajatev):
Najprej sem sel na lokalni davcni urad kjer sem dobil obrazec za prijavo pridobitve motornega vozila iz druge drzave clanice EU. Obrazec sem izpolnil na okencu z osebnimi podatki (podatki o pridobitelju) in podatki o motornem vozilu. Hrbtno stran izpolni uradna oseba na okencu (vpis teze vozila in odmera okoljske dajatve, stempelj). Okoljska dajatev za leto 2007 znasa 0,0584 EUR za kilogram vozila. Potem sem v roke dobil dve poloznici, eno za placilo DMV (32 EUR) in eno za placilo okoljske dajatve, ki je za moj avto prisla 84,68 EUR (1535 kg tezak avto). Poloznici sem sel placat na banko cez cesto in zatem narediti kopijo obeh poloznic in izpolnjenega obrazca. Te tri kopije sem nato odnesel pokazat nazaj na davcni urad kjer sem potem dobil POTRDILO, da je bil davek od prometa motornega vozila placan dne 12.02.2007. Torej vse skupaj sem uredil v 20 minutah (izpolnil obrazec, placal poloznice, dobil potrdilo).
DMV se se vedno doloca po tabeli iz Zakona o davku na motorna vozila (ZDMV - UPB2) (Uradni list RS, st. 72/06) (
http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=83667). Ta je sicer se vedno zapisana v SIT.
3. Preverjanje ustreznosti/istovetnosti vozila:
Zatem sem se odpeljal na LPP (Celovska 160 v LJ ce se ne motim oz. tam ko delajo tehnicne preglede) kjer sem na okencu izpolnil vlogo za pregled vozila, pokazal POTRDILO o placanem DMV in staro Nemsko prometno dovoljenje (Fahrzeugbrief). Moski na okencu je naredil kopije le-tega in mi izrocil delovni nalog. Placal sem 96 EUR. Delovni nalog sem potem odnesel delavcu v delavnico in notri zapeljal avto. Mojster je v glavnem preveril samo stevilko sasije. Vzglavnikov ni stel in kaksnih meritev izpuhov tudi ni delal ceprav mu COC-ja (Certificate Of Conformity) sploh nisem pokazal. Verjetno za vozila iz EU ne delajo problemov. Je pa zelel videti servisno knjizico avtomobila (Serviceheft). Ne vem kaj je rabil prebrat iz nje. Cel "pregled" je trajal okoli 3 minute nakar sem se odpeljal ven iz delavnice in nazaj domov. Potrdilo o ustreznosti dobim naslednji dan po 14:00 uri. Ce bi prisel na "pregled" enkrat do 10:00 ure pa bi se baje dalo dobiti potrdilo se isti dan okoli 14:00 ali 15:00 ure. Preglede sicer delajo od 8:00 do 12:00 ure vsak delavnik. Potem me caka se obicajno zavarovanje, tehnicni pregled in registracija.
Torej stroski so bili naslednji:
1. DMV = 32 EUR
2. ekoloska taksa (okoljska dajatev) = 84.68 EUR (za avto z maso 1535 kg)
3. Preverjanje ustreznosti/istovetnosti vozila na LPP: 96 EUR
Skupaj: 212,68 EUR (50.966 SIT)