Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Kraj: MB

Prikolica lastne izdelave

Napisal/-a totimato Pe jun 20, 2003 10:18 am

Včasih so si naši dedeki in ateji sami delali prikolice - ponavadi iz podvozij starih fičkov in nekaj lesa.

Kako je s tem, če želiš prikolico lastne izdelave legalizirat? Kakšen je postopek in kaj vse potrebuješ?

Recimo za prvi primer, da je ena takšna prikolica pri hiši in bi jo želel legalno uporabljati.

Recimo za drugi primer, da si želim narediti eno malo bolj stajliš prikolico, ki se bi skladala z avtomobilom - so kakšne omejitve ali pravila?

Hvala za nasvete!

lp

totimato

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Pe jun 20, 2003 10:23 am

uf.... ma si skromn :)
moj brat je samo OBNOVIL prikolico..paa je moral HOMOLOGACIJO delat... mislm gor je mogu dat stvari k jih nova prikolca ni mela..pa je nakonc se vedno usekov..
V8 POWER

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Pe jun 20, 2003 10:59 am

sam stajliš prikolice pa res ful pašejo za avto! to misliš verjetno tiste k so narete iz zadnjega dela avta? al pa so oblikovane v tej smeri?
Slika

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a *bojci* Pe jun 20, 2003 12:18 pm

Moraš it na A test, mislim da na LPP. Tam se dobi okvirček oziroma ploščica, kjer so vsi tehnični podatki gor. Taka je, kot jo imajo nove prikolice, le da je znak od LPPja.
No, na podlagi tega lahko greš prikolico potem registrirat.

Kaj pa vse rabiš pri atestu, pa me preveč vprašaš. :wink:
Slika
Renault Avtomobilistični klub Slovenija
http://www.rk.avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
*bojci*
Novinec

Napisal/-a *bojci* Pe jun 20, 2003 12:20 pm

Pozabil sem nekaj:

Baje moraš za tisto ploščico najti ustrezno mesto na prikolici (ali naprej kje ali pa strani). Najboljše, da na konstrukcijo privariš eno kovinsko ploščico, kamor potem pride ploščica od atesta.
Slika
Renault Avtomobilistični klub Slovenija
http://www.rk.avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din Pe jun 20, 2003 3:57 pm

Ruda (al kako se že pravilno reče) na sme bit varjena, mora bit privijačena z M10 vijaki in samovarovane matice, podvozje mora bit pravtako privijačeno na keson in ne varjeno, odsevniki na blatnikih, predpisane zadnje luči, osvetljena tablica, skoraj obvezno nov priklop, ker če vidi starega, ti že v naprej pove da ni izpravna, varovalka za zapiralni mehanizem zadnjih vrat, pa še bi se verjetno kaj našlo. V glavnem komplicirajo.
Slika

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Napisal/-a totimato Pe jun 20, 2003 9:08 pm

@Technoboy: kaj vse je moral tvoj brat dodati prikolici?

@zupi13: točno to mislim. Če bi kje dobil za mali denar samo zadnji del avtomobila ali pa spredaj totalno razbit avto, ki bi bil enak kot moj, bi se mogoče spravil kaj takšnega delat. Sedaj me zanima kaj vse mora prikolica imeti (in na kakšnih mestih).

@din: če je varianta z zadnjim delom avtomobila je podvozje in "keson" v enem, to ni problem, ne? Odsevniki, luči, tablica tako kot na avtu. Priklop, OK. Varovalko za zapiralni mehanizem bi naredil zato ker jo sam želim. Je potrebno paziti na še kaj?

Obstajajo kakšna pravila glede težišča prikolice, ali kaj takega?

lp

totimato

Uporabniški avatar
NoName
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoName So jun 21, 2003 8:08 pm

moj fotr je naredu ze pred enimi 10 leti prikolco... pa jo je mogu pred par leti mal modoficirat.. vrata od prikolce se ne smejo odpret cist dol (180°) ampak sam napol, torej iz navpicnega v vodoravni polozaj. vsaj men se zdi, da je mogu to spremenit, da so jo nanovo registriral.. ene 90% sm v to... bi blo pa fajn ce se kdo potrdi...

lp, jst.

Uporabniški avatar
din
Uporabnik

Napisal/-a din So jun 21, 2003 11:24 pm

NoName je napisal/-a:moj fotr je naredu ze pred enimi 10 leti prikolco... pa jo je mogu pred par leti mal modoficirat.. vrata od prikolce se ne smejo odpret cist dol (180°) ampak sam napol, torej iz navpicnega v vodoravni polozaj. vsaj men se zdi, da je mogu to spremenit, da so jo nanovo registriral.. ene 90% sm v to... bi blo pa fajn ce se kdo potrdi...

lp, jst.

Ne bo držalo, se nove tudi odpirajo za 180°

totimato: preden da se lotiš dela, se idi najprej pozanimat tja kamor misliš prikolico peljat na A test. Ti bodo sigurno najbolje znali svetovat kaj lahko in kaj ne :wink:
Slika

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Napisal/-a totimato Ne jun 22, 2003 9:08 pm

Ja, to bo še najpametneje. Hvala za nasvete.

lp

totimato
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost