Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Uporabniški avatar
GoGy
Novinec

Kraj: Ljubljana

Uvoz P406 iz Italije, avto pripelje v LJ na ogled...

Napisal/-a GoGy Ne dec 09, 2007 10:59 am

Pozdravljeni!

Zanimam se za nakup Peugeot 406 HDI 2.2 letnik 2002 in sem našel enega tipa, ki jih sicer vozi iz Italije v Bosno. Pravi, da bi se ustavil na poti konec tedna v Ljubljani, da vidim če mi avto odgovarja in se lahko odločim ali ga pusti tukaj ali gre z njim naprej. Avto v Italiji še vedno ni odjavljen.

Prodajna cena naj bi bila 6000eur, ker ne dela original CD avtoradio, čeprav ima kontrole na volanu zanj.

Mene zdaj zanima, kaj moram vse narediti, če mi bo avto všeč... on bo verjetno želel, da mu plačam 6000eur in bo vzel registrske tablice in mi bo potem naslednji teden ko se vrne v Italijo uredil dokumente in mi jih poslal oz. prinesel spet konec tedna (tako je povedal).

Ali moram pri tem kaj paziti? Mu lahko zaupam 6000eur ali pa pač dam ARO za avto ali kako?

Kaj moram narediti potem ko bi npr dobil papirje... kakšni stroški me čakajo?

Se še vedno plača DMW?
Kakšni so ti stroški... DMW, DDV, homologacije... vse kar spada zraven... lahko tudi samo link do konkretnega veljavnega prispevka na forumu.

Kje si lahko preberem veljavne podatke o tem... pogledal sem nekaj tem ampak so nekatere stare že več kot 2 leti in ne vem ali to še vedno drži. Poleg tega nikjer nisem opazil ničesar konkretnega za uvoz iz Italije, samo iz Nemčije...

Če to bere kdo, ki se ukvarja z uvozom avtomobilov iz tujine, bi bil vesel če me kontaktira in mi razloži kakšen je postopek pri njih in kakšna je provizija za tak avto. Z nakupom se mi ne mudi, da bi moralo biti včeraj vse urejeno, nebi pa rad niti preveč zavlačeval. Mogoče je prilika po novem letu, ko se šteje, da je avto leto dni starejši oz. prestopil v novo leto.

Hvala za branje, vesel bom pravih odgovorov
odkleni svojo Nokio brezplačno http://www.dekodiraj.mobi
Baza ukradenih, izgubljenih in najdenih mobilnih aparatov http://www.baza-ukradenih-gsm.com

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne dec 09, 2007 11:16 am

če ti avto odgovarja potem se zmeni kako in kdo uredi ostalo dokumentacijo (homologacija,dmv...) in čebo to rihtal on kar bo tudi najbolje mu daš pač aro in člao ko dobiš papirje za registracijo v slo. mu daš ostali denar in adijo

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Napisal/-a imilet1 Ne dec 09, 2007 11:44 am

da ne bos slucajno dajal denarja brez pairjev!!!Lahko mu das nekaj are in obdrzis avto, ostalo ko bodo vsi listki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :!: :!: :!: :!:

Uporabniški avatar
GoGy
Novinec

Napisal/-a GoGy Ne dec 09, 2007 11:57 am

Seveda mu nisem planiral dat celega denarja brez papirjev.

V tovarni znanja sem zasledil naslednji prispevek

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... hp?t=45756

- Nato plačate DMV in 20% DDV (za vozila, ki so mlajša od 6 mesecev). V tujini se lahko zmenite z preprodajalci, da vam dajo neto ceno vozila

Tukaj me zanima, ali se 20% DDV ne plača za moj primer, kjer je avto letnik 2002 in se plača samo DMW?

Če sva s prodajalcem zmenjena za 6000eur, je to potem neto cena ali je to kakšna druga cena, ker potem ravno padem v 2% razred po lestvici za DMV?

Kakšne stroške ima on z urejanjem dokumentacije in potrebnih zadev v Italiji? Predvidevam da tistih tablic ne bo potreboval, glede na to da bo avto pripeljal v Slovenijo z navadnimi tablicami in ga potem tukaj npr pustil.

Koliko mene tak avto pride tukaj do registracije... se pravi da samo plačam še stroške, da se lahko peljem tukaj z njim?

Če prav vidim, je to glede na lestvico DMV 2% kar bi zneslo 120eur.
Ekološka taksa bi potemtakem znesla za 1460kg cca 85eur

Skupaj cca 200eur

Koliko stane homologacija? Predvidevam da je potrebno naredit klasični tehnični za cca 30eur?
Baza ukradenih, izgubljenih in najdenih mobilnih aparatov http://www.baza-ukradenih-gsm.com

Xprimozx
Nov uporabnik

Napisal/-a Xprimozx Sr dec 12, 2007 3:23 am

DDVja ne plačaš, plačaš samo DMV. Obračunajo ti ga pa od cene na kupoprodajni pogodbi. Če bosta na pogodbo napisala 6000€, boš od tega zneska plačal DMV. Plačaš še ekološko takso glede na težo avta, in pa še homologacijo,ki pa je nekaj čez 100€ Potem pa še tehničnega 30€ zavarovanje....in vse kar spada zraven.

Tablice bo on najbrž rabu ko bo avto odjavu v Italiji. Mora ti pa prinest odjavljeno prometno, mislim da tut italjansko homologacijo in pa OVERJENO pogodbo. Pazi da bo res overjena, ker brez tega ne boš mogel avto nase prepisat. Denarja mu pa ne prej dajat, dokler nimaš vseh papirjev v roki.

Nevem točno kako je z stroški prodajalca v italiji, najbrž samo overitev pogodbe in stroški odjave avtomobila.

Najboljš da on pusti avto v Sloveniji, ti mu daš aro, on odnese tablice, ko se vrne s papirji pa mu daš še ostal denar on pa tebi ključe. Al pa če bo hotu brez are, še boljš.

Glede papirjev, kaj vse rabiš se še malo pozanimaj da te ne bojo kej okrog prinesl, k mogoče še kaj rabiš pa jest ne vem.

Uporabniški avatar
mintavto
Nov uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a mintavto Če dec 13, 2007 4:40 pm

Te stvari znajo biti zelo zakomplicirane in paziti je treba na več stvari. Prva stvar je ta na koga je avto pisan ali je to firma ali fizična oseba. Ker če je fizična oseba (potrebna je overjena pogodba) potem ni DDV-ja, v kolikor jih vzema na firmo (zadostuje račun z pečatom in podpisom firme in pooblaščene osebe) pa lahko avto vzame po neto ceni in potem je potrebno kljub temu, da je avto starejši plačati 20% DDV. Avto mora biti odjavljen iz prometa (poštempljana stara prometna z datumom odjave), pri firmi morate paziti da je prava in da ni izmišljena (problem pri plačilu DMV-ja, ker po novem plačate položnico in potem počakate da se denar usede na račun davčne uprave. Ko pridete po papirje davčna uslužbenka pokliče v LJ kontrolorja za DDV, ki preveri ali je bilo plačano.) Glede na to da gre za tujega uvoznika morate biti zelo previdni v kolikor ga dobro ne poznate.

Uporabniški avatar
GoGy
Novinec

Napisal/-a GoGy Če dec 13, 2007 7:06 pm

Morda sem podal v začetku premalo podatkov.

Lastnik avtomobila je fizična oseba, jaz sem kot kupec ravno tako fizična oseba.

Hvala na opozorila, upam da bo avto tak, da se bo splačal nakup.

Obljubljen mi je P406 2.2 HDI

Radio je v okvari... ostalo vse štima.

Uporabniški avatar
GoGy
Novinec

Napisal/-a GoGy Pe dec 14, 2007 11:18 am

No glede na to, da sem temo začel... naj sporočim, da se za nakup tega avtomobila nisem odločil, ker je bil spredaj karamboliran in slabo narejen, manjka mu tudi nekaj plastik pod motorjem, turbina nagaja, lučka za FAP filter sveti (ta je bil tudi menjan in je še vedno nekaj narobe z njim kot je pokazala diagnostika v Peugeot servisu), spodnji desni rob dokaj pohaban zaradi robnikov, zadnje zavore slabe, veliki servis potreben čez 10.000km... skratka kar nekaj zadev je še bilo, ki jih ni za zanemarit.

Hvala vsem za pomoč :)

s55m
Nov uporabnik

nekaj dvomov

Napisal/-a s55m Če jan 24, 2008 9:41 pm

Bolj kot berem te uvozne procedure, bolj sem v dvomih z enim preprostim vprašanjem.
Za pomoč se že vnaprej zahvaljujem.
Zadeva:
Našel sem rabljen avtomobil v sosednji Italiji (kupujem ga kot fizična oseba), ki ga prodajalec prodaja za 22.500 EUR, omenja pa tudi možnost prodaje brez DDV (brez IVE). V tem primeru je ceno postavil na 18.500 EUR. Ko sem z njim govoril po telefonu in mu pojasnil, da bo vozilo ostalo znotraj mej EEC (Slovenija jasno), mi je dejal, da je vse kar potrebuje on, da opraviči prodajo brez davka fotokopija novega prometnega dovoljenja, ki ne bo Italijansko???? (Torej pridi, plačaj 18500, odpelji brez tablic,DMV,ET,homologacija,registriraj doma, fotokopiraj prometno,pošlji)
Sam si sicer razlagam stvar drugače, saj mislim, da znotraj EEC ne more odbijati davka na dodano vrednost? Morda pa se motim....
Če bi mi avto prodal za 18.500 EUR in na to plačam 9% DMV ter ekološko in homologacijo bi še šlo, če pa plačam 22.500 EUR za dve leti star avto, na to DMV in ostalo, me pride rabljen avto skoraj enako, kot nov v SLO.
Torej, prosim, kako je s tem DDV-jem oziroma IVO?

Hvala!

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če jan 24, 2008 9:55 pm

on ti odšteje davek, ti ga pa pri nas zopet plačaš in prideš nazaj na tisto ceno.

s55m
Nov uporabnik

Napisal/-a s55m Če jan 24, 2008 10:00 pm

Da, ampak ko sem na isti ceni, potem najbrž plačam na to še DMV?

s55m
Nov uporabnik

še to

Napisal/-a s55m Če jan 24, 2008 10:16 pm

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Davek_na_motorna_vozila/Pojasnila/Pridobitev_prevoz_sreds/dmvtabela3-prevoznasredstva.pdf

Sedaj mi je jasno še manj :)

Po tej tabeli DDV,ja ne plačam. Plačam le DMV. Sedaj je še vprašanje, kako je z Italijansko stranjo?

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če jan 24, 2008 10:39 pm

On ti more prodat avto z DDV, če pa bi mel firmo pa si DDV poračuna. Torej kot fizična oseba, ki kupuješ avto znotraj EU plačaš ceno z davkom. Tak je najbol simpl način, nevem pa če edini.
LP Rok
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov