Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

vanili
Nov uporabnik

neregistriran avto - kazen?

Napisal/-a vanili So feb 09, 2013 3:14 pm

Recimo da ti preteče registracija in zavarovanja avtomobila in se v naslednjih mesecih ne boš vozil z njim, avto bo stal na parkirišču in boš podaljšal registracijo in zavarovanje komaj čez pol leta (službena odsotnost). Ali ti lahko napišejo kazen kako, če se spravijo preverjat? Je treba avto odjavit?

Vikking
Uporabnik

Re: neregistriran avto - kazen?

Napisal/-a Vikking So feb 09, 2013 4:10 pm

Zakon (ZMV) pravi takole:

Peti oddelek: Odjava vozila
40. člen

(odjava vozila)

IZSEK:
5. je veljavnost prometnega dovoljenja potekla pred več kot 30 dnevi ali pred več kot letom dni za mopede, motorna kolesa, motorna trikolesa, lahka štirikolesa, štirikolesa, bivalna vozila, bivalne priklopnike ter starodobnike, ali

(7) Če v primerih iz 5. ali 6. točke drugega odstavka tega člena lastnik ne odjavi vozila in ne izroči registrskih tablic, upravna enota, na območju katere ima lastnik vozila stalno prebivališče oziroma sedež ali začasno prebivališče, če v Republiki Sloveniji nima stalnega prebivališča, pisno opozori lastnika vozila, naj v 15 dneh po prejemu opozorila izpolni svoje obveznosti iz prvega odstavka tega člena. Če lastnik vozila v tem roku ne izpolni obveznosti, upravna enota temu vozilu v evidenci registriranih vozil spremeni status v »črtano« in o tem obvesti policijo, ki registrske tablice odvzame z neposredno fizično prisilitvijo na stroške lastnika vozila, če je vozilo udeleženo v cestnem prometu ali je na javni cesti, na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, ali drugi javni površini.

(8) Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju z drugim ali petim odstavkom tega člena.

Odgovor na tvoje vprašanje: Da, napišejo ti kazen 250€ (če se ne odzoveš pisnemu obvestlu UE), ter zaračunajo stroške za fizično odstranitev tablic (če do tega pride).

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon So feb 09, 2013 4:41 pm

Torej preprosto, avto greš odjavit iz prometa skupaj s tablicami ki jih vzameš dol z avta. Zadeva rešena.
Ko pa ga hočeš ponovno uporabljat, ga enostavno ponovno registriraš.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a NoF3ar So feb 09, 2013 4:51 pm

Prokarjon je napisal/-a:Torej preprosto, avto greš odjavit iz prometa skupaj s tablicami ki jih vzameš dol z avta. Zadeva rešena.

+ podat lokacijo, avtomobila. Tako da skupaj te pride na slabih 50€ :x

bunny01
Uporabnik

Kraj: Nazarje Zadrečka cesta 9

Napisal/-a bunny01 So feb 09, 2013 4:57 pm

Kazen dobiš od upravne enote dokle ker nisi vrniol reg. tablic. mislim da je kazen 250 eur.Policija ti kazni ne da, prav tako ne mestno redarstvo.Upravna enota hoče svoje reg. tablice nazaj, ker tablice imaš na izposojo. Država ti reg. tablice posodi in niso tvoja last, razen tistih, ki jih plačaš posebej če si kaj gor na njih napišeš.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus So feb 09, 2013 4:57 pm

NoF3ar je napisal/-a:
Prokarjon je napisal/-a:Torej preprosto, avto greš odjavit iz prometa skupaj s tablicami ki jih vzameš dol z avta. Zadeva rešena.

In kje si ti prišel do 50eur? Prosim ne širi neresnic. Strošek odjave vozila ni niti 15eur.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So feb 09, 2013 5:52 pm

bunny01 je napisal/-a:Kazen dobiš od upravne enote dokle ker nisi vrniol reg. tablic. mislim da je kazen 250 eur.Policija ti kazni ne da, prav tako ne mestno redarstvo.Upravna enota hoče svoje reg. tablice nazaj, ker tablice imaš na izposojo. Država ti reg. tablice posodi in niso tvoja last, razen tistih, ki jih plačaš posebej če si kaj gor na njih napišeš.

Tole ne drži. Kazen dobiš zaradi neodjave vozila iz prometa po preteku poziva od UE. Kar pomeni da si še vedno dolžan odjavit vozilo iz prometa (če tega ne storiš je kazen), ni ti pa potrebno reg. tablic vrnat, saj so tablice izdelane po naročilo vezane na lastnika in ne na vozilo.

Če bereš do konca tisti člen, vidiš da piše kje ti smejo sploh odvzeti tablice. Samo na "javnih" površinah. Če ga imaš v garaži ali svojem dvorišču ti policisti ne smejo odvzeti tablic.

Uporabniški avatar
divjak888
Novinec

Napisal/-a divjak888 So feb 09, 2013 6:55 pm

torej samo odjava vozila brez vračilo tablic?

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoF3ar So feb 09, 2013 6:57 pm

f.taunus je napisal/-a:
NoF3ar je napisal/-a:

In kje si ti prišel do 50eur? Prosim ne širi neresnic. Strošek odjave vozila ni niti 15eur.

4.00€ je preverjanje indentitete
9.22€ je odjava vozila
15*€ je podajanje lokacije vozila
---------------------------------------------------
28,22€

Potem pa ker si ga odjavil vrnil tablice pa še imaš stroške:

14,19€ izdaja PD
1,28€ PD z ovitkom
4€ ponovna indetiteta
9,17€ reg. tablica
9,17 reg tablica
----------------------------------------------------
37,81€

Torej skupaj: 66.03€

Vse cene razen lokacije ki nenajdem računa so točne, in sem jih plačal 5.2.13

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus So feb 09, 2013 7:54 pm

Identifikacija strank se obračuna le v primeru prodaje vozila, navedba lokacije pa samo v primeru menjave lastnika in le ta vozila nima namena ponovno prijaviti v promet. Ne mešaj hrušk in jabolk!

vanili
Nov uporabnik

Napisal/-a vanili So feb 09, 2013 8:02 pm

Kaj pa samo plačat registracijo, brez zavarovanja in plačila cestnine se ne da?

Uporabniški avatar
tade320
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a tade320 So feb 09, 2013 8:05 pm

Ne. Za registracijo je potrebno potrdilo, da je avto zavarovan.

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoF3ar So feb 09, 2013 9:04 pm

f.taunus je napisal/-a:Identifikacija strank se obračuna le v primeru prodaje vozila, navedba lokacije pa samo v primeru menjave lastnika in le ta vozila nima namena ponovno prijaviti v promet. Ne mešaj hrušk in jabolk!

Prepisal sem ti račun. In ne nisem novi lastnik!!

Po tvoje lahko vsaj neznanec ki najde prometno ali jo ukrade odjavi avto, ker indentifikacija se nedela. In nevem zakaj imamo zbirne centre za odslužene avte, če itak nerabiš podat lokacije, če nespremenis lastništva.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus So feb 09, 2013 9:55 pm

Na AMZS pride odjava 11eur, na upravni enoti pride 9eur. Ne da se mi ukvarjati s tabo, ker zastrašuješ z neresničnimi cenami (ko si izjavil, da ga pride odjava vozila 50eur). Tak da podal sem točne informacije, nadalje pa se mi ne da več vlečti nesmiselne debate na to temo.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So feb 09, 2013 11:46 pm

divjak888 je napisal/-a:torej samo odjava vozila brez vračilo tablic?

Mogoče sem malo nerodno napisal. Če imaš tablice ki so bile izdelane po naročilu, potem so tablice vezane na lastnika in teh tablic ne vračaš. Standardne tablice pa so vezane na vozilo in gredo vedno z vozilom naprej (karkoli se že zgodi z vozilom: proda, odjavi...)

striic
Nov uporabnik

Napisal/-a striic To feb 19, 2013 7:23 pm

OK, meni še zdaj ni jasno. Registracija in zavarovanje mi poteče 5.5.2013. Če grem avto in zavarovanje spet registrirat recimo 3.6.2013, ali mi potem veljata zavarovanje in registracija do 3.6.2014 ali do 5.5.2013?

Uporabniški avatar
NoF3ar
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoF3ar To feb 19, 2013 7:31 pm

Odvisno kako ti naredi zavarovalni agent. Ali ti podalša ( do 1mesec se da vse prestavlat) ali pa ti naredi na novo potem plačas pač odjavo pa prijavo.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Sr feb 20, 2013 9:18 am

striic je napisal/-a:OK, meni še zdaj ni jasno. Registracija in zavarovanje mi poteče 5.5.2013. Če grem avto in zavarovanje spet registrirat recimo 3.6.2013, ali mi potem veljata zavarovanje in registracija do 3.6.2014 ali do 5.5.2013?

Če se zavarovanje, podaljšanje prometnega dovoljenja uredi v roku 30dni od poteka police oz. potega registracije (datum zadaj v prometni), se upošteva VEDNO datum za nazaj.

Če se pa to ureja 31dan ali kasneje, je pa vedno novi datum. Sepravi zavarovanje za nazaj se NE plača, plača se pa odjava ter prijava.

Včasih celo 31dan še gre podaljšati za nazaj včasih pa ne..ne vem kak program imajo to na UE. Zato je dobro poklicat in vprašat za vsak primer posebej, vendar to velja le za 31-i dan.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To feb 26, 2013 10:17 pm

MasTTer je napisal/-a:
striic je napisal/-a:OK, meni še zdaj ni jasno. Registracija in zavarovanje mi poteče 5.5.2013. Če grem avto in zavarovanje spet registrirat recimo 3.6.2013, ali mi potem veljata zavarovanje in registracija do 3.6.2014 ali do 5.5.2013?

Če se zavarovanje, podaljšanje prometnega dovoljenja uredi v roku 30dni od poteka police oz. potega registracije (datum zadaj v prometni), se upošteva VEDNO datum za nazaj.

Če se pa to ureja 31dan ali kasneje, je pa vedno novi datum. Sepravi zavarovanje za nazaj se NE plača, plača se pa odjava ter prijava.

Včasih celo 31dan še gre podaljšati za nazaj včasih pa ne..ne vem kak program imajo to na UE. Zato je dobro poklicat in vprašat za vsak primer posebej, vendar to velja le za 31-i dan.

Če hočeš obdržati tablice, moraš registrirati v roku 30 dni.
Protonika ima bullbar.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To feb 26, 2013 10:18 pm

Za večmesečno odsotnost se ti res splača avto odjaviti, stane par evrov. Mislim, da tablice lahko deponiraš in te počakajo - ne vem pa, koliko to stane.
Protonika ima bullbar.
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov