Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

hippo
Poznavalec foruma

Re: Katera zavarovalnica se najbolj splaca?

Napisal/-a hippo Pe jan 17, 2014 2:27 pm

Jaz sem bil prijetno presenečen lani pri izračunu AO in AO+ za moja dva voza na G24.
In tako bo letos spet...

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe jan 17, 2014 6:16 pm

odprti clio je napisal/-a:Off: Vzajemna bo pocenila premije :D

Zvestoba pa velja, predvsem pri kasku. Stvar je zgolj v tem, da imajo zastopniki Triglava zvezane roke napram ostalim (kolikor sam vidim), pa še to včasih butnejo nore cene ven. Šteje pa zvestoba vsekakor v primeru škod.

Jaz bom zvest najcenejšemu, pri obveznemu. Za vse drugo se mi fučka. Za kasko bom pa pri naslednjem novem avtu dobro premislil, če ga bom sploh vzel. Če nisi dal zadnjega evra za avto, se splača tvegat. V tej igri je v povprečju vseeno zavarovalnica na dobičku :) Druga stvar je hiša in podobno, kjer lahko res ogromno zgubiš.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jan 20, 2014 10:08 am

Ma ne vem, ravno bom fotru delal polni kasko za mojega Clia, pa za unih 380 € (novonabavna 14.500 €) sploh ni vredno tvegat. Samo vetrobransko steklo je precej dražje za zamenjavo. Enkrat ko si že malo v letih in imaš precej bonusa, ne vidim razloga da ne bi imel kasko. Imam stranke, ki imajo polni kasko na cliu '01 za vsega skupaj 300 € ravno zaradi pizdarij in če se slučajno kam zakantajo. Razumem pa, da za 1.000 € človek razmisli, če bi sploh vzel kasko.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Po jan 20, 2014 1:32 pm

Ja eni pozabijo, da če stolčejo 10 let starega cliota, da ne morjo dobit več kot 1500 evrov, še tolk težko.

Lahko vsakemu, ki ima 50% bonus, zrihtaš polni kasko za 380 za nabavno vrednosti 14,900? Če zrihtaš meni (imam bonus), pa še obvezno po tisti ceni, ki si mi tudi že naračunal, se čez pol leta morda oglasim pri tebi:)

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Po jan 20, 2014 2:37 pm

OFF: Dopolnilno zdravstveno zav. se ukinja in naj bi še letos to ukinili. Sicer ne vem če bo Vzajemna potemtakem ukinjena, ampak tako se odločajo. Po moje bomo vsi na slabšem, ker država se ne ve pogajat z farmacevti itd. in bo obvezno zdrav. zav. namesto sedanjih 20€ x 3.
Tako da tista 1€ nižja premija pri Vzajemni je po moje samo zato, da jih nebi ukinili... vsaj ne tako hitro.

Glede kaska na novo vozilo, se pa po moje vsekakor splača za zavarovance, kajti ta kritja gredo v minus in zavarovalnica več izplačal kot dobi not ;) Vsaj tisto leto, dve, tri, dokler se privajaš na vozilo in je res še novo. Seveda pa gre tudi brez tega, ampak večina ima kaska, že zaradi leasinga. Leasing pa imajo zato (leto, ali dve), da dobijo vozilo ceneje, kot če bi z gotovino plačali. To je preračunano in drži... Pač leasing hiše kupujejo/financirajo po nekaj tisoč avtov letno in dobijo ugodnejšo ceno.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jan 21, 2014 9:26 am

MasTTer je napisal/-a:OFF: Dopolnilno zdravstveno zav. se ukinja in naj bi še letos to ukinili. Sicer ne vem če bo Vzajemna potemtakem ukinjena, ampak tako se odločajo. Po moje bomo vsi na slabšem, ker država se ne ve pogajat z farmacevti itd. in bo obvezno zdrav. zav. namesto sedanjih 20€ x 3.
Tako da tista 1€ nižja premija pri Vzajemni je po moje samo zato, da jih nebi ukinili... vsaj ne tako hitro.

Tu si brcnil mimo. Cene zdravil določa "država" in se še kako dobro pogaja. Celo tako dobro, da raje nimajo zdravila, kot pa da bi zanj plačali tistih nekaj € več. Spet - iz lastnih izkušenj za relativno novo zdravilo, katerega prodajo pri nas je država izpogajala na zelo trd način.

Zdravstvo pri nas je na slabem glasu, ker vztrajajo nekompetentni zdravniki na svojih stolčkih zaradi statusa, ker imamo velike ponirje kapitala (tu se kaže naša patriotska plat in ponos na Kras) in še marsičesa drugega.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer To jan 21, 2014 2:39 pm

odprti clio:

Tu si brcnil mimo. Cene zdravil določa "država" in se še kako dobro pogaja. Celo tako dobro, da raje nimajo zdravila, kot pa da bi zanj plačali tistih nekaj € več. Spet - iz lastnih izkušenj za relativno novo zdravilo, katerega prodajo pri nas je država izpogajala na zelo trd način.

Zdravstvo pri nas je na slabem glasu, ker vztrajajo nekompetentni zdravniki na svojih stolčkih zaradi statusa, ker imamo velike ponirje kapitala (tu se kaže naša patriotska plat in ponos na Kras) in še marsičesa drugega.

Mogoče sem malce napačno napisal. Recimo, da pride isti račun k državi (obvezno zdravstvo) in k zavarovalnici (dopolnilno zdravstvo). Država bo izplačal saj to ni "njihov" denar. Zavarovalnica, bo pa 10x preverila če bo res izplačala in koliko bo izplačala, saj lastniki želijo imeti čim več dobička.

Torej če bi država vsaj pol tako delala z našim denarjem, kot da gre iz njihovega lastnega žepa, bi bili mi 2x boljši od Švice. In to me skrbi, zdaj ko bodo ukinili dopolnilno zdr. zav. bo ves denar šel k državi, katera bo ta denar zapravila za nekaj drugega (pa upam, da ne spet za železnice, mogoče za popravilo cest) in bo zdravstvo spet brez denarja.

Saj konec koncev, bolj bolan je človek, tem več denarja ima država....preko davkov na cigarete, zdravila, alkohol itd...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jan 21, 2014 3:13 pm

Zna biti kaj na tem. Ceno zdravil določa JAZMP, ki se zna pogajati, pa bi raje rekel da izsiljevati. Več ne bi niti govoril o tem, ker ratam pikast :D

Osebno se bojim dneva, ko bodo ukinili dopolnilno zavarovanje. Prepričan sem namreč, da bodo ponudili neke vrste "dodatno" zavarovanje, kot državni produkt in še dodatno okrnili obvezno. Dodatno zavarovanje pa bo v večih variacijah, ki se bodo med seboj vsebinsko in cenovno močno razlikovale. Na ta način bo:
1. več denarja za vse, ki jih volite in one druge, ki jih sovražite,
2. več plačljivih storitev,
3. dodatno socialno razslojevanje.

Vzajemni se kak čas še ni za bati, saj imajo počasi tudi druge produkte.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če feb 13, 2014 3:50 pm

MasTTer in odprti clio, če se ne motim, sta "znalca" o zavarovanjih. Rabil bi nasvet glede zavarovanja za mladega voznika. Jaz imam avto zavarovan pri Tilii (osnovno+polni kasko) brez doplačila za mladega voznika in še 2 meseca do podaljšanja zavarovanja. No, zdaj bo moj avto vozila tudi mlada voznica. Baje je najbolje, da ona sama sklene svojo polico, s katero lahko vozi potem katerikoli avto, lahko pa se pripoji moji polici.
Kaj priporočata? Baje ima to samostojno polico za mlade voznike najugodneje Adriatic, kljub temu da imam avto pri Tilii. Približne cene za 2 meseca? Še kakšen drug nasvet?
Ko bom moral čez 2m podaljšati - ali še vedno bolje da ima svojo polico ali kar jaz doplačam pri svoji avto polici?

Hvala.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če feb 13, 2014 4:09 pm

Zadevi se reče Moja prva avto polica AS. Zgleda pa nekako takole:

S sklenitvijo Moje prve avto police lahko mladi odslej brez doplačila vozijo katerikoli avtomobil, ki ima obvezno avtomobilsko zavarovanje pri Adriaticu Slovenici.

Cena zavarovanja znaša 90,00 EUR
(cena vključuje 6,5% davek od prometa zavarovalnih poslov)

In še več! Moja prva avto polica velja tudi za tiste avtomobile, ki so zavarovani pri drugih zavarovalnicah in tudi za vozilo, katerega lastnik je mladi voznik.

Cena za razširjeno obliko zavarovanja znaša 150,00 EUR
(cena vključuje 6,5% davek od prometa zavarovalnih poslov)

Se pravi če si ti pri Tilii, sklenil pa bi tole za 2 meseca pri Adriaticu bi zadeva stala (150/365)*62, se pravi 25€ prbližno. Kot vidiš je pa razlika če v prihodnosti potem skleneš zavarovanje pri AS.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe feb 14, 2014 10:18 am

Mlada voznica lahko samostojno polico sklene kjerkoli - pogoj je le, da ji pripravijo polico ki krije škode tudi v primeru, če je vozilo zavarovano pri drugi zavarovalnici.

Zanima me nekaj drugega. Čemu bi jo sklepal zgolj za dva meseca? Verjetno bo punca peljala še kakšno vozilo? Osebno bi ti svetoval, da naj ima naslednja tri leta dama svojo polico, če bo le uporabljala več vozil.

Če boš pa dal doplačilo na svojo polico znaš ostati brez kakšnega vezanega popusta, če me zastopiš :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe feb 14, 2014 12:09 pm

Ja približno razumem. Zelo malo verjetno je, da bo vozila kakšno drugo vozilo. Je pa spet odvisno od razlike v ceni med vezano polico na moj avto in njeno samostojno polico (za vse avte). Če je razlika majhna, potem bo jasno sklenila svoj polico in ima potem možnost voziti karkoli. Če je pa razlika velika (npr. >100€), potem bo pač vozila samo moj avto. In ravno ta razlika me zanima.
P.S.: baje ima Adriatic v času ZOI neke 30% popuste, morda se splača kar pri njih vzet.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe feb 14, 2014 12:52 pm

cc09 je napisal/-a:Jaz bom zvest najcenejšemu, pri obveznemu. Za vse drugo se mi fučka. Za kasko bom pa pri naslednjem novem avtu dobro premislil, če ga bom sploh vzel. Če nisi dal zadnjega evra za avto, se splača tvegat. V tej igri je v povprečju vseeno zavarovalnica na dobičku :) Druga stvar je hiša in podobno, kjer lahko res ogromno zgubiš.

Meni pa se tole zdi zelo zdravo razmišljanje! Res imajo zaarovalnice ogromen dobiček in verjetnost da boš potreboval kasko, je manjša kot pa znesek, katerega plačuješ. Na dolgi rok. Če bi bilo drugače, zavarovalnice ne bi imele dobička. Če pogledamo na situacijo matematično.

Namesto plačevanja premije kaska se mi zdi veliko veliko pametneje isto premijo, kot bi bil kasko, položiti vsako leto na varčevalni račun, s tem si deležen obresti itd.. In če se kaj zgodi, ni razloga, da bi ti bilo težko vzeti denar s tistega računa. Če se po 10 letih nič ne zgodi, ti pa ostane vplačan denar + obresti! S tem da zna tisti znesek po 10 letih biti blizu vrednosti novega avtomobila.
Skratka jaz in kasko = NO GO!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe feb 14, 2014 1:14 pm

Ne vem, če pravilno razmišljaš. Recimo jaz plačujem za polni kasko cca. 330€/leto in to zdaj, ko imam le minimalen bonus, čez par let bo veliko manj. Že če mi vandali butnejo po havbi ali če mi pade teglc iz 4. štuka na streho ali šipo (kar se lahko zgodi praktično vsak trenutek) je to praktično vsaj 2x vsota letnega zavarovanja. Seveda je vse stvar verjetnosti, in to mora pač vsak zase oceniti.
Že če bi živel v bajti in imel nadstrešek, jaz zelo verjetno ne bi plačeval kaska.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe feb 14, 2014 1:19 pm

Odvisno je od marsičesa, običajno pa zna biti znesek kaska precej višji. Torej odvisno od vrednosti vozila. Morda bo lahko kdo, ki ima novo vozilo, povedal točno vrednost in tudi kolikšna je polna cena polnega kaska. Potem se da konkretneje predvidevati.
Ampak gotovo je bolje imeti "kasko" na lastnem računu, čeprav je znesek večji. Saj je velika verjetnost, da ti tisti denar ostane tido po 10 letih.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe feb 14, 2014 1:38 pm

Sej plačuješ za vrednost novega avta ves čas. Le z leti se ti premija manjša, če nimaš škode. Jst mam samo 5% bonusa, pa je tak znesek. Ko (če) bom imel -50%, se bo še bolj splačalo. Imam avto pač parkiran na neugodnem mestu, kjer se mu lahko ves čas kaj zgodi. In klepanje+ličanje ni poceni, šipe tudi ne. Pa nisem zdj picajzel, da bom šel praske popravljat, ampak z razbito šipo ali močno udrto streho se pač ne morem vozit naokoli...
Načeloma bi jaz dal zavarovati poleg prometne nesreče samo še točo, padce predmetov in snega, ampak potem vidiš da doplačaš par 10€, pa imaš polni kasko.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer Pe feb 14, 2014 3:05 pm

zzitop je napisal/-a:Meni pa se tole zdi zelo zdravo razmišljanje! Res imajo zaarovalnice ogromen dobiček in verjetnost da boš potreboval kasko, je manjša kot pa znesek, katerega plačuješ. Na dolgi rok. Če bi bilo drugače, zavarovalnice ne bi imele dobička. Če pogledamo na situacijo matematično.

Namesto plačevanja premije kaska se mi zdi veliko veliko pametneje isto premijo, kot bi bil kasko, položiti vsako leto na varčevalni račun, s tem si deležen obresti itd.. In če se kaj zgodi, ni razloga, da bi ti bilo težko vzeti denar s tistega računa. Če se po 10 letih nič ne zgodi, ti pa ostane vplačan denar + obresti! S tem da zna tisti znesek po 10 letih biti blizu vrednosti novega avtomobila.
Skratka jaz in kasko = NO GO!

Kasko kritje, torej polni kasko, ter dodatna kritja so v minusu. Tukaj ni dobička, ker je izplačanih več škod, stroškov dela itd., kot je sam prihodek. Torej kasko se splača zavarovati.

Pri obveznem zavarovanju je pa dobiček, ampak to pa more biti na vsakem vozilu ;)

Če veš, da ti recimo zamenjava stekla na cliotu stane 300€, na bmw 450€, zamenjava branika+barvanje stane krepko nad 300€ itd., lahko hitro sam odločiš kako in kaj.

Seveda lahko vzameš samo obvezno zavarovanje, in takoj položiš kasko denar na svoj varčevalni račun. Vendar če tega ne boš takoj naredil, verjemi, da tisti denar nikoli ne boš imel.

Torej na rizičnih območjih se vsekakor splača vzeti kasko oz. če ne želiš sam krit škodo. Pri tebi je pa tako, da si se sam odločil, da boš vso škodo sam kril iz svojega žepa. Lahko, da boš profitiral, lahko pa da boš v "izgubi". Vsekakor je dobro, da se sam odločiš, in sam nosiš morebitne posledice, prav je tako.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer Pe feb 14, 2014 3:12 pm

Energetik81 je napisal/-a:MasTTer in odprti clio, če se ne motim, sta "znalca" o zavarovanjih. Rabil bi nasvet glede zavarovanja za mladega voznika. Jaz imam avto zavarovan pri Tilii (osnovno+polni kasko) brez doplačila za mladega voznika in še 2 meseca do podaljšanja zavarovanja. No, zdaj bo moj avto vozila tudi mlada voznica. Baje je najbolje, da ona sama sklene svojo polico, s katero lahko vozi potem katerikoli avto, lahko pa se pripoji moji polici.
Kaj priporočata? Baje ima to samostojno polico za mlade voznike najugodneje Adriatic, kljub temu da imam avto pri Tilii. Približne cene za 2 meseca? Še kakšen drug nasvet?
Ko bom moral čez 2m podaljšati - ali še vedno bolje da ima svojo polico ali kar jaz doplačam pri svoji avto polici?

Hvala.

Malce ste že zakomplicirali vseskup. Jaz ti tako predlagam.

1. Naj ti zastopnik izračuna koliko pride tistih 25% doplačilo na obstoječo polico. To se računa le na obvezni del in AO+ (šofer).

2. Pri AS je možno posebej skleniti zavarovanje za mladega šoferja, kar znese 90€ za vozila, če bo vozil le vozila zavarovana pri AS, in 150€, za vsa vozila zavarovana v RS.
Pri tej opciji naj omenim, da vsako leto dobi 5% bonus, torej kot da bi imel svoje vozilo in če po 3 letih kupi svoje vozilo in ga zavaruje, bo imel na tisti polici že 15% bonus! Res dobra zadeva.

Ponavadi je tak, če mladi voznik vozi le 1 vozilo se vzame 25% doplačilo na tisto vozilo, če pa vozi 2 vozili, se pa že bolj splača vzeti doplačilo na mladega voznika torej 90€ varianto.

Doplačilo na vozilo se lahko sklene kdaj koli med letom in velja vedno DO poteka zav. police od vozila. Če mladi šofer prej dopolni 3 leta, oz. med zavarovalnim letom, se odnese na zavarovalnico polico, ter vozniško dovoljenje mlade osebe in se razlika povrne.
Doplačilo sklenjeno na osebo pa velja 1 leto. Tu nisem prepričan kako je z vračilom med letom, ker še nisem imel takega primera.

Lahko pa mlada oseba vozi vozilo BREZ doplačila, le pri škodi bo mogla sama poravnati okoli 15-20% od škode ;)

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Pe feb 14, 2014 3:16 pm

MasTTer je napisal/-a: 2. Pri AS je možno posebej skleniti zavarovanje za mladega šoferja, kar znese 90€ za vozila, če bo vozil le vozila zavarovana pri AS, in 150€, za vsa vozila zavarovana v RS.
Pri tej opciji naj omenim, da vsako leto dobi 5% bonus, torej kot da bi imel svoje vozilo in če po 3 letih kupi svoje vozilo in ga zavaruje, bo imel na tisti polici že 15% bonus! Res dobra zadeva.

Boljša je varianta, da si kasneje zavaruje avto preko starša, ker se šteje kot družinski član in velja družinsko zavarovanje, oz. avtomatsko mu pripada toliko popusta, kot starš.
Če je 50% za starša, potem se to tudi prenese na otroka, tako je pri AS.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Pe feb 14, 2014 3:17 pm

Torej iz mojega obveznega zavarovanja pokrivajo izgubo na kasku? To pa žal tudi ni fer.
Seveda razumem, denar je treba položiti na račun, ko bi bila premija za Kasko. Meni se to zdi več kot normalno početje
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov