Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Prokarjon
Stalni uporabnik

Re: Zavarovanje in škoda

Napisal/-a Prokarjon Pe avg 31, 2012 12:40 pm

Hvala za doplnilo. Res je tako kar se tiče steklenih in podobnih zadev. Treba je prinesti račun o popravilu oz. zamenjavi.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Sr sep 05, 2012 4:34 pm

A mi lahko kdo razloži kako je možno da cenilec luč ki je sicer vredna 350€ oceni preko eurotaxa na 175€ (gre za izplačilo po cenitvi) ?

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Sr sep 05, 2012 7:54 pm

Je možno, da je to cena nadomestka oz ponaredka?

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Sr sep 05, 2012 8:13 pm

Zakaj ponaredka če je zdaj na avtu polomljena luč ki je originalna?!
Ta cena naj bi bila po eurotaxu, to je vse kar je bilo rečeno.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Sr sep 05, 2012 9:58 pm

Zato, ker včasih v pogodbah piše, da oni lahko nudijo tud nadomestne dele in ne nujno vedno originalov. Torej z "enakovredno" robo ti oni popravijo avto.

Kosek1
Nov uporabnik

Napisal/-a Kosek1 Če sep 06, 2012 10:44 am

Kadar gre za zlonamerno dejanje tretjih oseb, se bonus izgubi le pri Triglav, Generali, Grawe in Ergo. Bonusa ne izgubiš pri ZM, AS, Tilia.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Pe sep 07, 2012 7:42 am

B|ind je napisal/-a:A mi lahko kdo razloži kako je možno da cenilec luč ki je sicer vredna 350€ oceni preko eurotaxa na 175€ (gre za izplačilo po cenitvi) ?

Če je res original luč na vozilu, ti lahko da le v dveh primerih drugačno, cenejšo luč.

1. Vozilo je starejše in ni ekonomično (se ne splača itd...), dati original luč.. to velja ponavadi za vozila starejša od 7 let. In seveda če obstaja za ta tip vozila NE original žaromet. Večinoma se ti žarometi celo delajo v isti tovarni, le da na enega dajo original žig od tovarne vozil in je dražji od tistega, kateri ta žig nima. Lahko pa je res kitajska roba.

2. Da imaš na polici res klavzulo oz. POPUST z katerim si se strinjal, da ti bo zavarovalnica povedala kakšen nadomestni del ti bo dala. To ti piše na polici če imaš to zajeto..malce poglej pri popustih in klavzulah polek popustov.... To opcijo imajo le nekatere, večinoma tuje zavarovalnice.

Aja pa še to.. če ti izplačajo na TRR in nato boš sam uredil popravilo, ti seveda nakažejo brez 20% DDV in brez dela..tako da če je luč z delom vredan 350€ ti to pride približno 280 brez davka, minus delo (pri enih vozilih je treba odbijač odstranit itd...) je to 240€...če še vzamemo neoriginal res prideš na 175€....

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe sep 07, 2012 1:12 pm

Kot je že napisano pri Tiliji nikoli ne menjajo z neoriginali prav tako ni B/M ali odbitne franšize na vandalizmu. Če ti je cenilec rekel da je luč po eurotaxu 175€, potem je toliko cena za enako novo originalno luč pri uradnem servisu. Druge logike ni.
Sicer pa kolikor vem, če boš hotel za luč izplačilo, boš moral pokazat originalen račun da si jo dejansko kupil (oz. vsaj pokazat avto, da je dejansko namontirana na avto). Enako naj bi veljalo za stekla, parkirišče, in morda še kaj kar se zdajle ne spomnim. Sicer bi za isto poškodbo hodil vsak teden po denar :P

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Pe sep 07, 2012 3:08 pm

Imam dve ponudbi eno iz AH Moste in drugo iz AH Adria (oba poblaščenca za opel) kjer piše črno na belem da je ENA ORIGINALNA luč za Opel Corso OPC 356€ z ddv.
In jaz sem predlagal da mi oni znesek (dve luči + ličanje odbijača) z odbitkom 30% nakažejo na trr.
Cenilec mi je rekel da v primeru da luči obdržim mi odbijejo 30% in delo (logično) oz. če polomljene luči vrnem pa odbijejo 20% in delo. O ceni luči se nisva pogovarjala..
Potem pa čez dva dni tole..da mi priznajo samo 175€ na luč kao zaradi amortizacije..saj razumem, samo nemoreš 50% amortizacije vzet !?

Sem seveda predlagal da ko luči zamenjam pripeljem avto pokazat da so notri originalne luči, samo pač ne nove. Bistveno pa itak je da oni vidijo da nisem popravljal starih luči oz. jim lahko stare luči celo dam.
Ampak s cenilcem se enostavno neda nič dogovorit. Kaj mi preostane ? Na koga se obrniti ?

MasTTer, avto je mlajši od 7let in na polici ni takega popusta kot ga omenjaš ti.

Torej kdo mi lahko to razloži, kje iskat pojasnilo ? cenilec mi je rekel da nima smisla da k njemu še hodim ker nebo nič drugače kot je rekel on. Ku*evi arogantneži.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe sep 07, 2012 8:09 pm

Jaz ne vidim po eni starni kje je tak problem... pelješ popravit na servis in ti dajo vse novo in plačajo pač kolikor mislijo plačat serviserju. Ti imaš vse popravljeno kot je treba in zadeva rešena. Pač služenje na račun zavarovalnice pa nikoli niso radi vidli še na nobeni zavarovalnici, in tudi ni bistvo zavarovanja da bi se služilo, temu primerno očitno tudi računajo zneske čim so neka izplačila. Sam nisem še srečal takega primera, tako da tudi nisem vedel da takole odbijajo procente in mešetarijo s cenami.

Razmisli kaj boš, čeprav jst bi na tvojem mestu potem raje peljal na servis.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer So sep 08, 2012 9:12 am

Hm, to je tudi za mene nekaj novega, da bi ti tak odbijali neke procente. Vedno se vzame cena po eurotaxu, to pomeni, da je to priporočena prodajna cena v SLO in za to ceno tudi dobiš ta izdelek. Smo imeli že primer, da je v GMT luč bila dražja, kot pri pooblaščenem serviserju za mercedes, zato pazit!
Če slučajno lahko dobiš to luč ceneje ti seveda vzamejo spet tisto ceno od katere ti odbijejo 20% DDV in delo. Tako so pri nas delali, zato vprašaj cenilca, kje lahko tako luč dobiš po tej ceni, kot jo je navedel. Ti bo povedal podjetje. In vprašaj ga, če je to original luč, kajti ti imaš original v svojem vozilu in prav tako ti more dati. Ta cena je pač 20% višja kot ti jo je dal zaradi davka. Tako more bit in nikakor drugače.

Za taka izplačila se ponavadi odločajo tisti, kateri imajo neke drugačne luči notri, recimo kak angel eyes ali devil eyes, katere luči so ponavadi dosti cenejše kot original in se ti splača, da ti nakažejo pač ceno po eurotaxu -DDV in -delo. Še vedno več dobiš. Je pa mogoče, da po novem tudi to gledajo, ker so trenutne razmere pač takšne da je treba pogledat vsak € tudi zavarovalnicam...

Če bo pa kompliciral, pa ti tudi jaz priporočam, da enostavno greš na servis, zamenjaš luč in ostalo uredijo zavarovalnica in servis med sabo. Bodo pač izplačali večjo škodo.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne sep 09, 2012 5:56 pm

Zdaj se gre tudi že malo za princip v vsemu skupaj. In nebom dovolil da se neki arogantni cenilci norce delajo. Hočem dobit toliko kolikor mi pripada.
Jutri se bom na Tiliji pozanimal dodatno če bom kaj izvedel..s cenilci se več nebom pogovarjal.

Če bom na koncu dobil nek pameten argument ZAKAJ mi pripada samo 175€ namesto 350€ po luči bom pač rekel ok, hvala. Dal zadevo porihtat na servis da plačajo polne cene vsega in konec novembra zamenjal zavarovalnico. Seveda jim bom to tudi povedal. Vrjetno jim bo vseeno..pa vendar hvala bogu, konkurenca je velika.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer Po sep 10, 2012 9:56 am

Verjemi, da jim ne bo vseeno ;)

Drugače pa vprašaj tisto, kar sem ti zgoraj napisal...Kje lahko dobiš za ceno 175€ novo luč, seveda brez davka in brez dela. Če ti dajo to ceno, to pomeni, da jo moreš za ta denar dobit!

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Po sep 10, 2012 6:32 pm

MasTTer, sem danes še mojega agenta obvestil o vsem skupaj. Morda bo on uspel kaj izvedet od cenilcev pa mi razložit zadeve.
Če nebo potem pa pišem pritožbo na Tilijo. Nebom se več ukvarjal s tem koliko so luči in kje se jih da tako poceni dobit.
Sploh pa ker sem preveril povsod in originalnih, novih luči za 175€ se ne dobi nikjer. Bojo pač cenilci svojim šefom utemeljevali svoje cenitve.

Vrjetno jim nebo vseeno, res. Imamo 3 avtomobile pri njih, nepremičnine, itd.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne okt 14, 2012 9:06 pm

Vglavnem na koncu sem dobil priznano ceno 350€ za luč z odbitkom 20% + vračilo poškodovanih luči.
Pravega pojasnila o prvi cenitvi nisem dobil ker je bil telefonski klic zelo kratek in jedrnat s strani zavarovalnice (cenilca).

Kdove koliko naivnih in nevednih zavarovancev so že na tak način prinesli okoli..da so jim pač priznali krneki za pol cene originalnega dela ki so ga imeli na avtu.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr okt 17, 2012 6:37 pm

Zakaj naivni? Če peljejo popravit kleparju dobijo plačan celoten znesek brez enega odbitega procenta oz. z zavarovalnico v tem primeru sploh nimajo stika. Če pa gredo po denar pa verjetno že vedo zakaj, torej tudi vedo koliko minimalno ga morajo dobit in manj kot to ga ponavadi nikoli ne dobijo oz. če ga ne ponudijo dovolj pač popravljaš pri kleparju za polno ceno.

Te čist razumem kje je point, logično vsak te, ampak ne moreš pa krivit zavarovalnico, ker si hotel priti skozi čim "ugodneje". Verjetno si še vedno do neke mere prišel "ugodno" skozi, če ne se ti ne bi splačalo vzeti izplačila.

Nobeno izmed premoženjskih zavarovanj po zakonu ne dovoljuje služenja z zavarovanjem. Tako gledano sploh ni logično da dajejo finančna izplačila, ampak bi morali samo direktno popravljat nastale škode. Tako da dokler je še možnost izplačil smo lahko samo veseli da se da še kaj naredit z svojo roko.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Če okt 18, 2012 6:55 pm

Glede na tvoj poklic razumem tvoje mnenje :D
ampak..a ti veš koliko kleparji služijo na ta račun ? Malo pojdi k sosedu pogledat kako se dela..izdajajo neke račune za xy storitve ki jih ne izvedejo oz. jih izvedejo na način da npr. storitev zaračunajo 300€ dejansko pa njih stane recimo 150€ (samo za primer).

Hm kriviti zavarovalnico ker je hotela priti skozi čim bolj ugodno ? Kaj pa če jaz plačam namesto 1000€ samo 850€ zavarovanja pa pač upam da nebo nihče v računovodstvu ugotovil ? :lol:
Ne dela se to tako.
Se strinjam, smo lahko veseli da imamo izbiro. In dokler jo imamo pač lahko izbereš ali boš dal avto popraviti ali boš ven vzel denar in na svojo roko popravil, ni pa pravično da če se odločiš da vzameš denar da ga dobiš manj kot je škode (razen tiste obrabnine kosov in davka na ličarsko delo).

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Napisal/-a MasTTer Pe okt 19, 2012 7:54 am

V bistvu izplačilo škode je mišljeno, če je recimo avto totalka ali se več ne bo zavaroval, da ti izplačajo pač škodo. V vseh ostalih primerih gre direktno preko serviserjev. Prav zato ti tudi odbijejo davek in delo, ker ne boš popravljal.

Imaš pa še eno možnost drugače. V primeru, da imaš recimo na avtu luč ali kako tako stvar, ki se jo pri serviserjih ali v SLO ne da dobit, lahko sam kupiš in ti na podlagi računa izplačajo to stvar, popravilo oz. storitev pa izplačajo serviserju in nisi na zgubi. Seveda je tu pogoj, da si to "extra" stvar imel navedeno na polici in to pokriva le polno kasko zavarovanje ali zavarovanje od krivca torej če gre iz obveznega avto zavarovanja od druge osebe. Pri delnih kombinacijah (D,E,H) ti extra stvari žal ne morejo izplačati, ker zanjo nisi doplačal, ker jo sploh ne moreš zavrovati...recimo kak angel eyes ali predelan branik ;) Lahko ti izplačajo le original ali nadomestno stvar. So pa ponavadi te extra luči in večinoma tudi ostale stvari (predelani braniki, havbe itd..) vedno cenejši kot original, razen če imaš res kako drago zadevo ali top unikatno stvar, kjer je veliko dela vloženega na avtu. Tu seveda popušiš po celi fronti če povoziš kako žival ali če ti kdo neznan poškoduje avto na parkirišču. Prav tako ne moreš zavarovati proti kraji recimo avdio sistema v avtu, ki je dosti vreden, če nimaš polnega kaska in plačano dodatno premijo za ta sistem. Se je treba z tem spijazniti na žalost....

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Pe okt 19, 2012 4:11 pm

No saj če bojo rekli da izplačilo ni možno če avto ni totalka se bom strinjal in bom pač dal drugič na popravilo pa naj plačajo 300€ več.
Do takrat pa je moja odločitev kaj bom izbral. Ali izplačilo ali popravilo..oz. v končni fazi je itak popravilo saj sem luči že zamenjal z drugimi (skoraj novimi).

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon So okt 20, 2012 6:01 pm

Jah kleparji majo že lep čas normative koliko časa je za kakšno delo potrebno. Če piše 15min zamenjava luči lahko računa 15min dela in nič več, pa čeprav je z njo zgubil 1h dela. Kaj in koliko se bo rihtalo mora še vedno vprašat zav., saj mora ona določit koliko škode je krito, tako da račun za pol avta namesto ene luči ravno ne morajo izstavit.
Normalno, za nekaj se pa verjetno da nategnit.

No sej zato pa pravim da je lahko samo veselje da se sploh lahko denar ven dobi.
Da boš pa dobil polno ceno na roke, tega pa pač ni nikjer. Tako da moraš že vedet kje boš sam popravil, da ti bo še kaj v žepu ostalo, ponavadi se gre za to pri izplačilih, mar ne?!

Ni ravno izbira ali boš izplačilo ali popravilo. V obeh primerih moraš načeloma popraljvat. Tako kot si dobil plačane luči, stare pa prinesel nazaj. To ni denarno nadomestilo zato ker si imel škodo in bi dobil neko zadostitev nazaj. To je dejansko mišljeno popravilo v obeh primerih, ker če ne bi vsak mesec prišel po denar za isto škoda. Drugo pa je za koliko boš ti prišel skozi če sam popravljaš.
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov