No fantje pocas... jaz sem tudi skoraj znorel, ko sem prebral za "podrazitev" a potem sem se umiril ter malce pozanimal in sicer stvar je taka:
Vse zavarovalnice, ki izvajajo obvezna avtomobilska zavarovanja in sicer:
Zavarovalnica TRIGLAV d.d., Miklošičeva 19, 1000 Ljubljana
Zavarovalnica MARIBOR,Cankarjeva 3, 2000 Maribor
ADRIATIC, Zavarovalna družba d.d. Ljubljanska 3a, 6000 Koper
SLOVENICA, Zavarovalniška hiša d.d., Celovška 206, 1000 Ljubljana
Zavarovalnica TILIA d.d., Seidlova 5, 8000 Novo mesto
GENERALI Zavarovalnica, Kržičeva 3, 1000 Ljubljana
bodo od 1. maja 2004 dalje pričele uporabljati nove, spremenjene Splošne pogoje za zavarovanje avtomobilske odgovornosti.
Vsebinske spremembe v splošnih pogojih za zavarovanje avtomobilske odgovornosti pomenijo uskladitev z Zakonom o obveznih zavarovanjih v prometu glede območja veljavnosti zavarovanja. S 1. majem 2004 namreč stopi v veljavo določba 23. člena zakona o obveznih zavarovanjih v prometu, ki določa, da zavarovanje avtomobilske odgovornosti, krije tudi škodo, ki je bila povzročena na ozemlju držav članic, ki delujejo v okviru Evropske unije in držav, ki so podpisnice Sporazuma med nacionalnimi zavarovalnimi biroji držav članic Evropskega gospodarskega prostora in drugih pridruženih članic oziroma podpisnic Splošnih pravil (zelena karta).
Zato so na podlagi te zakonske določbe zavarovalnice spremenile Splošne pogoje za zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Po novi ureditvi pogojev tako velja zavarovanje za vse zavarovance na območju Republike Slovenije in območju držav, ki so podpisnice Sporazuma med nacionalnimi zavarovalnimi biroji držav članic Evropskega gospodarskega prostora in drugih pridruženih članic oziroma območju držav, podpisnic Splošnih pravil (zelena karta) ter območju ostalih držav.
Zaradi enotnega z zakonom določenega širšega območja zavarovalnega kritja, zavarovanec ne bo imel več možnosti izbire območja zavarovalnega kritja kot do sedaj, torej zavarovanja le za Republiko Slovenijo ali širše (tujino), ker se kot omenjeno po zakonu območje obveznega zavarovanja razširja avtomatično tudi na območja držav kot so predhodno navedena.
Kolikor jaz razumem, bo od 1.5.2004 doplacilo za tujino (11%) del obveznega avtomobilskega zavarovanja in ne vec opcija. Tako da tisti, ki so do sedaj placevali 11% za zavarovanje v tujini, te "podrazitve" ne bodo obcutili.
VIR