spelaz je napisal/-a:zdaj vam lahko iz prve roke povem, kaj je treba naredit za prenos lastništva. Najbolj enostavno je, da naredite kupoprodajno pogodbo. To vam naredi kakšen diler z avti, ki ima registriran tudi prenos lastništva (jaz sem to naredila ob stadionu v LJ).
Tam si 2 minuti, plačati moraš 3% od vrednsoti vozila - so pa ful ok, ker ti napišejo minimalno ceno. Na občini bi morala plačati 5% - če bi sama napisala pogodbo. Meni je pri vrednosti 750.000 SIT za avto računal 27.000 SIT.
Potem s to pogodbo greš na občino v vložišče in ti overijo. Stane 200 SIT. Ne hodit k notarju, ker računajo 6.000 SIT.
Potem pa sem sklenila zavarovanje za novi avto (upoštevali so bonus), hkrati pa naredila novo polico za stari avto (za mamo) kar v avtohiši. Potem pa smo šli s pogodbo in polico na tehnične preglede, kjer so naredili prepis lasništva - izdajo novo prometno.
Dan kasneje sem s svojo staro polico, fotokopijo nove police od mame šla na zavarovalnico, kjer sem imela prej sklenjeno zavarovanje za stari avto in so mi lepo vrnili denar.
TO je to. Sem mal zakomplicirala, ampak upam, da je jasno :freak:
Lp spela
Lakotnik je napisal/-a:S to simbolično ceno znajo bit probemi, ker majo na občini okvirne cene avtomobilov in lahko zahtevajo oceno cenilca. Ne bo problem če namesto 800000 napišeš 600000, če pa 1000 Sit pa verjetno ne bo šlo čez. Razlika med darilno in kupoprodajno pogodbo je v davku. Pri prvi je blazno zasoljen, ker drugače bi vsi podpisovali darilne pogodbe. Tudi tisto s 1000 Sit ne drži vode, ker potem bi vsi tako prodajali avtomobile. Drugo je seveda, če poznaš koga na občini in ti pogleda čez prste.
Kupoprodajno pogodbo lahko skleneš kot fizična oseba, spet precej davka (nikakor ne sam 5%), ali preko podjetja. Ponavadi je to najceneje 10000-20000 SIT.
LP
Igor
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov