Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

panterka
Nov uporabnik

Totalka?

Napisal/-a panterka Ne maj 14, 2006 7:03 pm

Lep pozdrav!

Hja, mislim, da vas ima kar nekaj tukaj izkušnje s totalko..nesreče se dogajajo in najhuje je zagotovo, ko sami nismo krivi popolnoma nič.. No, moja izpoved je približno takšna: nekaj dni nazaj se nam je neka ženska zaletela v zadnji del avtomobila, uničen je odbijač, vezna plošča, zadnja vrata, pa tudi zadnje blatnike bi bilo treba menjati. Cenilec je neuradno rekel da je avto totalka, vendar nas je vseeno napotil h kleparju, da le-ta pregleda škodo in naredi predračun za popravilo. Kaj zdaj to pomeni?
1. Da bodo na zavarovalnici, ko bodo videli račun za popravilo zmajali z glavo in raje napisali totalko ker jim (verjetno) to bolj (zagotovo cenovno) ustreza
2. Izplačali oz. poravnali račun za popravilo (ki zagotovo ne bo majhen), ker pač cenilec ni takoj uradno rekel da je to totalka
Je sploh možno, da po tem ko te pošljejo h kleparju naknadno napišejo totalko ker bi popravilo pač stalo več kot pa če bi oni napisali in izplačali totalko? Lahko to naredijo naknadno?
Pardon za mojo nevednost, ampak res nimam izkušenj s tem.. Pa še hudo mi je, ker mi je tale avto res zelo pri srcu..
Še eno vprašanje.. je res, da če je avto ocenjen kot totalka, ga potem ne moreš več registrirati?

Aja, če bo kaj pomagalo, gre za VW Corradota, 92 letnik. Ima kdo slučajno dostop do Eurotaxa, da bi preveril koliko je ta avto po njihovo vreden?

Hvala in lp.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Ne maj 14, 2006 7:30 pm

Pri meni je bilo tako, da so najprej počakali na uraden predračun za popravilo. Ker je ta presegal določeno mejo vrednosti avtomobila (ponavadi med 50 in 70%) so rekli, da je totalka in izplačali tržno vrednost vozila zmanjšano za preostalo vrednost vozila.

Če je avto označen kot totalka, to ne pomeni, da se ga ne da ali ne sme popraviti. Splača se malo okrog poiskat kakšnega majstra, ki stvari naredi dobro, a ceneje kot uradni in večji servisi, pa malo se okrog pogleda za rabljene dele - kakšen oglasnik v roke, smetišča pregledat, ... pa se da stvar dobro popravit za nižjo ceno, kot je prvotni predračun.

Tudi če je avto totalka, se ga lahko ponovno registrira - seveda ko opravi tehnični pregled.
Slika

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Ne maj 14, 2006 8:59 pm

Zavarovalnica sele po predracunu pove, ali ti bodo izplacali totalko ali popravilo. To je cisto normalno, ce cenilec na zavarovalnici ne more takoj ugotovit vse skode. Saj tebe nic ne stane, tudi ce je avto ze pri kleparju, saj dokler ne dobi nazaj odgovora od zavarovalnice, kaj bodo naredili, ne popravlja nic.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Maxx
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Maxx Ne maj 14, 2006 9:31 pm

Ko pregleda se naredi uradna cenitev pri kleparju.Pošlješ predračun ali ga jim pošlje on.Ono potlej ocenijo kaj je njim najbolše in če ti ocenijo da je avto totalka pomeni da ti izplačajo 50% vrednosti avta po Eurotaxu.Potem pa se sam odločiš al ga boš popravljal al ne odvisno kaj se ti splača.

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate To maj 16, 2006 11:22 am

Maxx je napisal/-a:če ti ocenijo da je avto totalka pomeni da ti izplačajo 50% vrednosti avta po Eurotaxu.

Izplačilo 50% vrednosti po Eurotaxu in ocenitev totalke pri škodi točno 50% vrednosti vozila NI pravilo pri vseh zavarovalnicah. Morda pri nekaterih je, ker so kasko zavarovanja precej bolj individualne narave in manj pogojena z zakonom ko zavarovanja avtomobilske odgovornosti.
Slika

panterka
Nov uporabnik

Napisal/-a panterka To maj 16, 2006 3:36 pm

Khm.. torej je totalka, če škoda presega nekje 50% vrednosti po Eurotaxu? In ti potem izplačajo teh 50%?
Še zdaj ne razumem logike, da se ti nek cepec zabije v avto in potem ne dobiš niti toliko izplačano, kolikor stane popravilo. Ni fer, res ne. :cry:

P.S. Koliko bi vas reklo, da je to totalka? In ali se da tale avtič sploh ocenit po Eurotaxu, glede na to, da je 92 letnik?
Priponke
Corrado.JPG

Uporabniški avatar
NoFX
Novinec

Napisal/-a NoFX To maj 16, 2006 3:57 pm

Jaz mislim, da to ni totalka. Pa tudi če je bi se ga pomoje splačalo popravit... (z deli od kakega od spredaj razbitega)

panterka
Nov uporabnik

Napisal/-a panterka To maj 16, 2006 4:16 pm

Hja, naj povem ker se ne vidi, da so tudi zadnja vrata zvita (od udarca) in torej potrebna menjave, pa tudi zadnji (električni) spojler se tudi dvigne le z veliko muko..

Mate
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mate To maj 16, 2006 4:18 pm

Izplačilo škode v primeru totalke je vrednost nepoškodovanega vozila minus vrednost poškodovanega vozila oz. njegovih delov. Je pa tako, da si v primeru nesreče, kriv ali ne, vedno na slabšem kot sicer, razen v čudnih in večinoma nepoštenih primerih.

Glede na cene takih avtomobilov bo pomoje ocenjena totalka, ker se odbijača ne splača popravljati in je potreben nov, ki pa je drag. Kljub temu pa ob izplačilu totalke dobiš v najslabšem primeru nekje 150k, kar mora zadostovati za tole popravilo z malo iznajdljivosti.

Ob tem pa ne računaj samo stroškov popravila in cene avtomobila ampak tudi vse ostale stroške, če bi se odločili za nakup novega/rabljenega avtomobila in raznih vložkov v ta avto (popravila, gume, registracija, ...).
Slika

Uporabniški avatar
rsquattro
Nov uporabnik

Kraj: Gorenjska/Ingolstadt

Napisal/-a rsquattro To jul 11, 2006 3:34 pm

tole vsekakor ni totalka, saj ni videti da bi bilo poškodovano podvozje.če bi bilo poškodovano tudi podvozje , bi pa že bilo blizu totalke, saj je slednje težko popraviti.

torej, tole izgleda kot trk v lonec za rože :lol:

Uporabniški avatar
sevnican
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a sevnican Sr jul 19, 2006 10:55 am

Zavarovalnice pri starejših vozilih velikokrat izplačajo kar totalko, ker jih tako ceneje pride.

panterka
Nov uporabnik

Napisal/-a panterka Pe jul 21, 2006 3:55 pm

@rsquattro: trk v rože za lonec? Če bi bil, bi mi bilo ok, ker bi vedela da je moja krivda in bi se sprijaznila. Ampak se ne morem, ker je kriva ženska, ki se je zaletela v nas (z njenim grdim avtom - fej) - In njena izjava takoj po nesreči: "Sploh nisem videla, ker sem gledala retro"!! Wtf, retro? agrrrr, stupido :x

Kakorkoli, avto je bil ocenjen totalka, predračun pri kleparju je znašal 920 tisočakov, od zavarovalnice smo jih dobili slabih 250.

Dobra stvar je, da je avtek že popravljen in pobarvan ter pripravljen za na cesto :P

In ja, zavarovalnice v takih primerih ocenijo totalko, ti dajo tisto nekaj malo denarja in je to to. Hvalabogu, da je že vse mimo, tega res nočem še 1x doživet.

lp

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Pe jul 21, 2006 4:22 pm

920 jurjev?? On mislil naročiti zlat odbijač in havbo? :roll:
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

panterka
Nov uporabnik

Napisal/-a panterka Pe jul 21, 2006 4:26 pm

Ne, ampak samo spoiler stane 190 jurjev brez DDV-ja... kar veliko nanese, ja. Ampak je že vse popravljeno, tako da ni panike.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Pe jul 21, 2006 7:17 pm

Škoda. A je to vr6 varianta?
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

panterka
Nov uporabnik

Napisal/-a panterka To jul 25, 2006 10:51 am

Ne. 1.8 16V. ;)

Uporabniški avatar
|pikec|
Nov uporabnik

Napisal/-a |pikec| To jul 25, 2006 11:30 am

lep avto drugače.. me veseli, da ste porihtali..

kandy
Novinec

Napisal/-a kandy Po feb 26, 2007 9:02 am

nebi rad odpiral nove teme.Stvar je sledeča..kolega je razbila fiat bravo.poškodovana je prednja desna luč,hauba je zanič,odbijač,meglenka je počena,maska tudi,malenkost je dobila tudi vezna stena prednja.
Zdaj me pa zanima ali je to totalka? slik žal nimam..
no avto je letnik 95,barva je navadna. Zdaj deli sami za popravilo niti niso tako pretirano dragi...nekje 100 jurjev,potem pa še menjava delov,pa barvanje pa tak dalje. In koliko približno bo dobil za totalko če je res? No avto se drugače da popravit z rabljenimi deli,ker ni tak strašno.zanima me kaj bodo rekli na zavarovalnici?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po feb 26, 2007 12:27 pm

kandy je napisal/-a:nebi rad odpiral nove teme.Stvar je sledeča..kolega je razbila fiat bravo.poškodovana je prednja desna luč,hauba je zanič,odbijač,meglenka je počena,maska tudi,malenkost je dobila tudi vezna stena prednja.
Zdaj me pa zanima ali je to totalka? slik žal nimam..
no avto je letnik 95,barva je navadna. Zdaj deli sami za popravilo niti niso tako pretirano dragi...nekje 100 jurjev,potem pa še menjava delov,pa barvanje pa tak dalje. In koliko približno bo dobil za totalko če je res? No avto se drugače da popravit z rabljenimi deli,ker ni tak strašno.zanima me kaj bodo rekli na zavarovalnici?

verjetno je ocenjena ekonomska totalka... tukaj sem nekaj o tem napisal
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 736#778736
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov