Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Astra_boy
Nov uporabnik

Daritev ali prodaja

Napisal/-a Astra_boy Ne okt 29, 2006 10:59 am

Moja Astra bo zamenjala lastnika. Ker je še dobro ohranjena in stara 13 let smo se odločili, da jo prepišemo na mamo, da jo bo imela za nakupe in opravke.

Zanima me, kaj se nam bolj splača: ali da naredimo kupoprodajno pogodbo ali darilno pogodbo?
Dejansko bom avto podaril, ker se mi ne gre za tistih 100000 SIT.

Ali se lahko zavarovanje (bonifikacija) prenese na mamo?

Hvala za pomoč

Lp

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: Daritev ali prodaja

Napisal/-a MacTron Ne okt 29, 2006 11:04 am

Darilna pogodba iz matere na sina, ali obratno ne prinaša tudi pravice do njenega oz
tvojega bonusa, razen, če zavarovalnica to posebej odobri.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
pety
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a pety Ne okt 29, 2006 11:56 am

Darilna pogodba iz tebe na mamo ni isto kot obratno.
Darilna pogodba iz staršev na otroke je oproščena plačila davčnih obveznosti, medtem ko darilna pogodba iz otrok na starše ni. Za njo se normalno plača davek, kot od prodajne pogodbe. Najbolje da to naredita preko komisionarja, ki bo vzel le pavšalni znesek (od 5 do 10k); odvisno od dogovora.

Za prenos zavarovalnih bonifikacij pa kontaktiraj zavarovalnico samo, ker tu ni pravih pravil.

Lp,
Renault še ni slabega avta naredo.

Astra_boy
Nov uporabnik

daritev ali prodaja

Napisal/-a Astra_boy Sr nov 01, 2006 8:17 am

Hvala za pomoč.

Zdaj me pa še zanima kdo nosi stroške kupoprodajne pogodbe in overovitve pri notarju. Koliko pride overovitev pri notarju?

S prodajalcem se nisva o tem nič dogovorila, tako da ne vem kako naj uredim

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Sr nov 01, 2006 9:13 am

pety je napisal/-a:Darilna pogodba iz staršev na otroke je oproščena plačila davčnih obveznosti.

To ne drži! Plačaš davek 100% ...

Najceneje je še vedno narediti pogodbo pri kakšnem koncesionarju, plačaš 3-4.000sit in je stvar zaključena.

Zavarovanje se lahko prenese na mamo, je pa treba prej napisati prošnjo na zavarovalnico. Prenos med zakoncema je pa mogoč takoj, brez kakšnih prošenj ...

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Sr nov 01, 2006 11:12 am

milankregar je napisal/-a:
pety je napisal/-a:Darilna pogodba iz staršev na otroke je oproščena plačila davčnih obveznosti.

To ne drži! Plačaš davek 100% ...

Najceneje je še vedno narediti pogodbo pri kakšnem koncesionarju, plačaš 3-4.000sit in je stvar zaključena.

Zavarovanje se lahko prenese na mamo, je pa treba prej napisati prošnjo na zavarovalnico. Prenos med zakoncema je pa mogoč takoj, brez kakšnih prošenj ...

Nič ne plačaš. Saj jst nisem. Razen če je zdej kak nov zakon. ( kar nebi blo nič čudnega )

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika To nov 21, 2006 10:15 am

Ja, mislim da moraš v primeru prenosa lastništva z otroka na mamo res plačati davek na darila. Bolj se vam splača iti h koncesionarju, tam plačati pogodbo in overiti podpis na UE, kar pride 250 sit. Že za overovitev darilne pogodbe pri notarju boste najbrž plačali več.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To nov 21, 2006 10:52 am

No pa da še js povem svoje :lol:
Js sm z mamo naredu darilno pogodbo da mi podarja avto, na občini tam k je za avte sm en forular spouno pa koleke gor nalimou, in to blo to. Ob ene sem še pa neke vrste prošno napisu za zavarovalnco tako da sem si še vseh 50% bonifikacije prenesu, ob tem pa nkjer nisem palču kakiga davka, razn tistihe nekaj kolekou :P

Uporabniški avatar
pety
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a pety To nov 21, 2006 11:07 am

@pinny: tako je!

@Bor: Spet mam prav! 8) pa brez zamere...
Renault še ni slabega avta naredo.

Bor
Uporabnik

Napisal/-a Bor To nov 21, 2006 11:15 am

pety je napisal/-a:@pinny: tako je!

@Bor: Spet mam prav! 8) pa brez zamere...

Ja sej vem, da maš prov. :) Jst sem napisal, da se nič ne plača davka pri darilni pogodbi iz starša na otroka.
Iz otroka na starša pa ne gre.
Mogoče sva se sam narobe razumela. :)

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To nov 21, 2006 11:25 am

js sm pač sm povedu iz prve roke kak je blo :P

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To nov 21, 2006 12:03 pm

Pa overitev pogodbe NE delat pr notarju, ampak pejt na Upravno enoto in jo tam nared, taksa znaša le 255 SIT.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Sr nov 22, 2006 9:03 am

pinny je napisal/-a:js sm pač sm povedu iz prve roke kak je blo :P

Ja, samo ne iz otroka na starša!
Koliko pa stanejo koleki za takšno pogodbo?
Sicer pa se pogovarjamo o treh, štirih jurjih (če greš pač delat pogodbo h koncesionarju), tako da gre zgolj za akademsko vprašanje.
Protonika ima bullbar.

Bor
Uporabnik

Napisal/-a Bor Sr nov 22, 2006 9:08 am

Mislim, da overitev na OE pride 255 sit.

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Sr nov 22, 2006 9:18 am

Bor je napisal/-a:Mislim, da overitev na OE pride 255 sit.

točno tako je!
pa pri preprodajalcih te lahko prepis pride tudi samo 1200 sit!
Slika

monaco
Nov uporabnik

Napisal/-a monaco Če nov 23, 2006 5:43 pm

Naredi prepis pri najbližjem posredniku (lahko pri meni za 2400sit ;) ), potem greš pa na UE še overit podpis (par sto sit) in to je to. Ne komplicirat z darilno pogodbo, ker te bo prišlo dražje.

S kuponi pa žal ne bo nič.

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Shatzy Pe jan 12, 2007 5:19 pm

Imam podobno vprašanje, kolegica mi bo šenkala verjetno eno petko, zdej me zanima postopek, če se komu da v par korakih razložit prosim. Kolikor jst razumem gre zadeva tkole:

- nardiva darilno pogodbo, ki jo je treba overit na UE (ali je te vrste darilo treba upoštevati pri dohodnini?
- opraviva prepis pri posredniku

In to je to? Še nekaj, ali se bonus pri zavarovalnici prenese iz staršev na otroke ali se ga skopira, se pravi da ima starš po prenosu še vedno isti bonus?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a mihant Pe jan 12, 2007 6:12 pm

če je ta tvoja kolegica tvoja mama ali oče, potem bo z darilno pogodbo šlo.

ker pa sklepam da je kolegica in ne mama ali oče, potem pa ne boš ničesar naredil z darilno pogodbo. pojdita k prodajalcu avtomobilov, ki se ukvarja z komisijsko prodajo. on bo naredil prepis in ti mu boš za to plačal nekaj malega (verjetno ne več kot 5000 sit za petko). potem gresta oba na upravno enoto, kjer bo ona kot prodajalka overial svoj podpis na pogodbi, ki jo po naredil komisijonar (stane 255 sit). in po tem podpisu je avto tvoj in delaš z njim kar hočeš. dohodnina tukaj nima povezave, ker ne gre za darilno pogodbo (ne more biti darilna pogodba, če ni oče ali mama).

bomus ima lahko samo eden. če ga ima starš, ga otrok ne more imet, če ga ima otrok, ga ne more imet starš. nasvet: ker pomoje ni cenejše registracije kot pri petki, plačaj ti 100%. kaj drugega kot obvezno zavarovanje se ti tako ali tako ne splača. pa naj imajo potem starši pri večjem, novejšem, dražjem, močnejšem avtu tist bonus, pa naj dajo potem tebi denar za tiste procente. boste ceneje prišli skoz.
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.

Uporabniški avatar
Shatzy
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Shatzy Pe jan 12, 2007 6:17 pm

Hvala za točne odgovore, vendar bi še nekaj prašal. Do sedaj še nisem imel avta, zato me zanima v kateri razred spadam, ko računam stroške registracije na amzs.si? PR 14? V čem je razlika med enojno in dvojno zavarovalno vsoto?

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a mihant Pe jan 12, 2007 7:33 pm

ker še nisi imel avta boš avtomatično uvrščen v PR14 (0%). če boš preživel 11 mesecev brez nesreče (zavarovanje velja 1 leto, ampak pri zavarovanju se ti bonus upošteva že za 11 mesecev), boš dobil popust 5%, po dveh letih 10%, po treh letih 15% ... po desetih letih 50% in za vsako nadaljnje leto 50% (več popusta ni).

če pa boš povzročil prometno nesrečo in koristil zavarovanje, boš pa za vsako koriščenje zavarovalnih ugodnosti dobil pribitek 10% (malus).

enojna zavarovalna enota ti v nesreči, ki si jo zakrivil ti, pokrije škodo na stvareh in vozlih (ali samo na stvareh, ali samo na vozilih - se odločiš. pravzaprav te na amzsju sploh ne vprašajo, to da lahko zbiraš semvidel na spletni strani zav. triglav) ki si jo povzročil do zakonsko določene vsote. ta vsota je:

a) za škodo zaradi smrti, telesne poškodbe in prizadetega zdravja, ki izvira iz posameznega škodnega dogodka ne glede na število oškodovancev,
- za avtobuse in tovorna vozila 245.000.000 tolarjev
- za druga vozila 122.500.000 tolarjev
- za vozila, ki prevažajo nevarne snovi 490.000.000 tolarjev

b) za škodo zaradi uničenja ali poškodovanja stvari, ki izvira iz posameznega škodnega dogodka ne glede na število oškodovancev
- za avtobuse in tovorna vozila 49.000.000 tolarjev
- za druga vozila 24.500.000 tolarjev
- za vozila, ki prevažajo nevarne tovore 98.000.000 tolarjev."

pri podvojeni zavarovalni vsoti pa je ta vsota pač podvojena. kar se ti, glede na to, da je doplačilo 6%, splača. še posebej, če se zaletiš v kakšnega dragega MB, ali pa povzročiš verižno trčenje - več vozil poškodovanih...
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov