Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

jestsej
Nov uporabnik

obročno odplačevanje AO zavarovanja

Napisal/-a jestsej Pe avg 27, 2010 10:17 am

lep pozdrav,

Imam eno vprašanje glede AO zavarovanja, pravzaprav me zanima, če se le meni zdi to čudno.

Reč je taka, sredi poletja mi je poteklo zavarovanje avtomobila. Ker se takrat nisem skoraj nič vozil z njim (bolj kot ne je bilo prevozno sredstvo kolo), sem ga pustil parkiranega skoraj cel mesec po preteku zavarovanja in tehničnega.
No, nato sem se le spravil reči urediti, odpeljal sem se na tehnični pregled in podlajšal zavarovanje.
Zdej pa takole: zavarovanje sem vzel na 4 obroke, s tem da sem prvega plačal v gotovini, torej so ostali še 3 obroki, in so mi napisali datum prvega trganja sredi naslednjega meseca. No, na ta datum pa so mi trgali dvojno plačilo, z obrazložitvijo, da je eno plačilo sprotno, drugo pa je neplačana obveznost za nazaj.
Ker mi ni bilo jasno, kako za nazaj, saj sem prvi obrok plačal z gotovino, sem poklical na zavarovalnico.
Tam pa sem dobil odgovor, da je reč v tem, da takrat ko mi je preteklo zavarovanje, mi je v bistvu še vedno veljalo en mesec, in da se šteje, kot da bi se jaz spravil podaljšat registracijo/zavarovanje 1 mesec prej. In, da so se takrat, ko sem jaz podpisoval pogodbo v bistvu zmotili na šalterju, da bi mi morali napisat trganje z računa 1 mesec prej. Kar pa med drugim ne bi bilo mogoče, saj je datum trganja obroka kakšen teden pred samo registracijo.

Zdej, ne gre za nek strašen denar, in to ni poanta, gre za to, da smo zopet mi mali ljudje, potisnjeni v pozicijo, kjer ti povejo, da so oni zajebal, sam plačaš pa ti.
Gre za princip. :)
Ker meni to ni bilo predstavljeno, ko sem podaljševal zavarovanje, ne vem, zakaj naj bi to veljalo.
Poleg tega, ne vem ali samo AO zavarovanje res velja 1 mesec po preteku, če se ti kaj zgodi v tem času na cesti (čeprav je avto dejansko stal pri miru ves čas), oz. bi jih rad videl kako bi mi krili stroške v primeru nesreče...

Sej pravim, plačal bom itak celotno zavarovanje, sam ne zdi se mi pa korektno, da ti 1 mesec po podaljšanju enostavno trgajo z računa 2 obroka, brez kakršnegakoli obvestil, samo daj €€€ pa mir...

kakšna misel na to....ali sem preveč picajzlast :)

lp

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Napisal/-a ThugBoy Pe avg 27, 2010 10:20 am

najbolje da se oglasiš pri agentu pa to porihtaš.Preko telefona se itaq neda nič zmenit...
Pa zakaj bi jim dajal ta denar, tudi če ni visoka vsota

LP
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Pe avg 27, 2010 10:31 am

Zavarovanje res velja še en mesec v primeru, da ne podaljšaš registracije. Če v tem času narediš nesrečo moraš skleniti novo zavarovanje (seveda tudi za nazaj) in ti krijejo škodo, ki si jo povzročil.

Čisto na novo bi šlo samo v primeru, ko poteče več kot 30 dni od poteka registracije. Vendar moraš v tem primeru tudi odjaviti in spet prijaviti vozilo.

Men se zdi samo čudno (mogoče si se zmotil) kako so ti lahko trgali dvojno, če pa plačuješ na 4 obroke. To pomeni, da plačuješ mesečni znesek, ki je vsota treh mesecev. Za nazaj pa bi moral plačati samo za en mesec.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Pe avg 27, 2010 10:35 am

Če je od datuma poteka registracije do datuma vnovične registracije poteklo 30 dni ali manj, v tem času pa avta nisi odjavil iz prometa, je zavarovanje bilo narejena na datum poteka zavarovanja, saj je zavarovalnica po zakonu dolžna kriti škodo še 30 dni po poteku registracije (v zavarovalništvu se temu reče "respiro rok 30 dni") in to neglede na to ali se ti dejansko voziš ali ne.

31.dan ali kasneje pa si avtomatsko dolžen vrniti tablice. V kolikor bi počakal 31.dan, ti ne bi bilo potrebno poravnati zavarovanja za tisti mesec, bi pa imel nekaj več stroškov pri registraciji vozila (odjava-prijava).

Tako da si zafrknil v bistvu sam, saj ob poteku registracije nisi odjavil vozila iz prometa in so ti zavarovanje in komplet registracijo naredili na datum "za nazaj".

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Pe avg 27, 2010 10:49 am

Sicer pa malo poglej na polico datum začetka in konca zavarovanja, pa ti bo takoj jasno, zakaj so ti trgali redni obrok in obrok za nazaj.

Recimo, da imaš začetek zavarovanja 24.6.2010, ti pa si zavarovanje sklenil en mesec kasneje, recimo 23.7.2010.
Če imaš na 4 obroke, pomeni da bi zavarovalnici moral plačati v obliki naslednjih rednih obrokov:
- takojšnje plačilo 24.6.2010
- trajnik 18.7.2010
- trajnik 18.8.2010
- trajnik 18.9.2010

Ampak ti si prvi obrok plačal komaj 23.7.2010, trajnik v juliju pa tudi ni mogel biti realiziran in so ti v avgustu trgali trajnik za avgust in trajnik za julij.

Takšna je pač praksa pri obročnih plačilih.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Pe avg 27, 2010 11:16 am

Placaj na gotovino takoj in si resen vseh zmot in ne vem cesa se.

Sicer pa, ce obroki znesejo pravilni koncni znesek, se ne bi prevec sekiral. Je tako kot je pred mano napisal in ne bos nic prevec placal.

lp
Slika

jestsej
Nov uporabnik

Napisal/-a jestsej Pe avg 27, 2010 2:46 pm

ja, sej do sedaj sem vedno plačeval v gotovini, v vseh primerih, pa ti je vsak trenutek točno jasno kje si...bomo šli kar nazaj na stari sistem, pa bo mir ;)
Sej pravim, da je glede denarja vseeno, ko črto potegneš boš na istem v vsakem primeru.

Ne bi pa imel nič proti temu, da bi mi že takrat na šalterju razložili, ali da bi vsaj prišlo kakšno obvestilo od zavarovalnice, da zaradi zamika lahko pričakujem 2x trganje v naslednjem mesecu, ne pa da doživiš majhno presenečenje. Presenečenje pa zaradi tega, ker pač ne uporabljaš obročnega odplačevanja, in ker te noben ne opozori na ta catch.
Pa sploh če črno na belem piše, da se prične z naslednjim 18. in se trga po en obrok...

no, ni važno, tako je malenkost...

thx vseeno lp

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Pe avg 27, 2010 6:20 pm

Ne morejo ti dva obroka odtrgat.. ni variante, da ti v naprej odtrgajo.. to so se zmotili.

Na polici lepo piše kdaj ti bodo trgali in to velja. Oni si ne morejo zmišljevati..že na banki ne morejo odtrgat takega obroka, zato me čudi kako so tebi lahko.

1. obrok moreš plačati ob sklenitvi, 2. pa šele naslednji mesec in 3. šele čez 2 meseca itd.

To je pač njihova napaka, samo očitno ne priznajo.

Smem vprašati, katera zavarovalnica?

Aja... mogoče piše na polici trganje 2. obroka šele čez dva meseca, ali takoj naslednji mesec? Ker za trajnik se rabi najmanj 30dni, da se naredi. Sepravi, če plačaš 1. obrok 20.8. je lahko 2. obrok v obliki trajnika 28.9. ali 8.10. ali 18.10. Ali ti pa pošljejo položnico za 2. obrok :)
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost