Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Kasko- premalo ocenjen avto

Napisal/-a xalfist Pe nov 12, 2010 2:38 pm

Ker se mi je pred časom, zgodila nezgoda, in ker je avto kasko sem šel na zavarovlanico in uredil vse potrebne zadeve. Rekli so mi da rabijo predračun, kleparske delavnice da ocenijo če je totalka ali bojo krili popravilo. Čez čas so mi sporočli da je avto ocejen totalka, sem reko ok, pa naj bo totalka. No jaz sem imel en predračun v vrednosti 1600€. Sem mislil ok če dobim vsaj 1200€ bo zadost. Danes pa dobim domov papirje in znesek 500€? Sedaj pa nevem koliko oni odbijejo od dejanske vrednosti avta.

Avto je kia sephia 1.5 16v 2001, 130.000km, vsa oprema kere so sephie imele. Po oglasih če gledam 500€ cene so tiste kere so res zjebane , brez opreme pa še to letnik 98-99. Tak letnk 2001 z opremo pa je cena 1200-1800€.

Lani smo meli punteja prvi model 1999, totalko, sam da ni šlo iz kaska ker je bil drug kriv, pa smo dobli 1200€.
Zato mi je ta znesek sedaj veliko premalo? Za 500€ mi tega noben ne bo šel popravlat?
Je že imel kdo podobno situacijo da je dobil tolk malo?
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Re: Kasko- premalo ocenjen avto

Napisal/-a myster Pe nov 12, 2010 4:20 pm

zavarovalnica ima čudne račune, še posebej ko gre za totalko.očitno so izračunali, da je tvoj sesut avto vreden 1000€, prodajajo se pa v povprečju 1500€ in ti dajo raje razliko kot strošek popravila. zavarovalnice so pokvarjene

lahko se pritožiš in izrecno zahtevaš, da hočeš avto v originalnem stanju...bojo še drugi kaj več povedal
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo Pe nov 12, 2010 4:33 pm

Dobil si njihov predlog. Sedaj je na tebi da se pogajaš.
Podoben primer pred leti pri triglavu. Najprej so ponudili 800€, na koncu so dali 1700 (3. ponudba po vrsti).
Bo verjetno trajalo nekaj tenov, vendar tako pač je. Danes vsak baranta...
Lep dan!

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Pe nov 12, 2010 5:02 pm

Vrednost tvojega vozila po eurotaksu je maksimalno 1.200€. Totalka se izplača kot razlika med vrednostjo nepoškodovanega vozila in vrednostjo razbitine. Če je razbitina (oziroma rešeni deli) vredno 700€, pomeni da dobiš za totalko izplačanih 500€.

Uporabniški avatar
mire
Poznavalec foruma

Kraj: koper

Napisal/-a mire Pe nov 12, 2010 5:38 pm

Sam dober si ta imas kasko na takem vozilo.
rocna - bok - streha
Pravopis spreglej

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Pe nov 12, 2010 6:22 pm

Aja, pa še nekaj sem pozabil zgoraj. V primeru da imaš odbitno franšizo pri kasku, moraš upoštevati še ta odbitek.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe nov 12, 2010 7:04 pm

Kolikor jaz vem, lahko izbereš med:
1. obdržiš razbit avto, zavarovalnica pa ti poplača razliko od rešenih delov do ocenjene vrednosti
2. dobiš izplačilo ocenjene vrednosti, avto obdrži zavarovalnica (seveda ta varianta ni v interesu zavarovalnice, zato je praviloma prva varianta ugodnejša => rešene dele ocenijo v manjšem odstotku in si vsak izračuna, da lahko avto popravi, proda in je na "profitu")

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Pe nov 12, 2010 7:09 pm

točno tako kot ti je napisal f.taunus:
več kaj boš težko iztržil,kvečjemu ša kakšnih 50-100€,več pa nikakor ne

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Pe nov 12, 2010 7:29 pm

eljuero je napisal/-a:Kolikor jaz vem, lahko izbereš med:
1. obdržiš razbit avto, zavarovalnica pa ti poplača razliko od rešenih delov do ocenjene vrednosti
2. dobiš izplačilo ocenjene vrednosti, avto obdrži zavarovalnica (seveda ta varianta ni v interesu zavarovalnice, zato je praviloma prva varianta ugodnejša => rešene dele ocenijo v manjšem odstotku in si vsak izračuna, da lahko avto popravi, proda in je na "profitu")

Se z zavarovalništvom ukvarjam že nekaj let, pa do sedaj nisem slišal za noben primer pod točko (2), da bi katera zavarovalnica v Sloveniji nudila to možnost. Razen pri vozilu starem manj kot 1 leto, pod pogojem da je doplačano zavarovanje vozila na novo vrednost.

Uporabniški avatar
scisco1
Novinec

Kraj: Ljubljana&Dolina ljubavi

Napisal/-a scisco1 Pe nov 12, 2010 7:42 pm

Js se pa strinjam z Miretom... Zakaj sploh maš kasko na tem avtu??

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe nov 12, 2010 8:05 pm

f.taunus je napisal/-a:
eljuero je napisal/-a:Kolikor jaz vem, lahko izbereš med:

Se z zavarovalništvom ukvarjam že nekaj let, pa do sedaj nisem slišal za noben primer pod točko (2), da bi katera zavarovalnica v Sloveniji nudila to možnost. Razen pri vozilu starem manj kot 1 leto, pod pogojem da je doplačano zavarovanje vozila na novo vrednost.

Iščem in iščem nekaj bolj konkretnega in najdem ta odgovor, ki nekako potrjuje:
"Pozdravljeni !
Rešeni deli (ostanek vozila) so v vsakem primeru vaša last. S prodajo rešenih delov in izplačano odškodnino morate dobiti nadomeščeno škodo, ki vam je nastala. Torej dobiti morate toliko kolikor je bilo vredno vaše 9 dni staro vozilo pred prometno nesrečo.
Če sami ne morete zagotoviti prodaje za znesek, ki bo skupaj z odškodnino zagotavljal, da lahko kupili enako vozilo kot je bilo vaša, zahtevajte od zavarovalnice, da vam oni najdejo kupca. V vsakem primeru vam pripada nadomestitev vam nastale škode.

Adriatic Slovenica d.d., Področje avtomobilskih zavarovanja"

http://www.varnostvprometu.org/index.ph ... as&id=4943

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Pe nov 12, 2010 8:59 pm

Preveri se pri kaksni drugi zavarovalnici kaj ti oni v tem primeru
ponujajo.Le informativno.

Glede delov ki jih zavarovalnica placa. Dam moj primer: Zavar. Maribor
je placala prek Kaska obe dve luci Bi-Xenon na mojem avtu in ceprav
jasno in izrecno stoji v pogodbi in zavarovalnih pogojih, da vsi deli
ostajajo lastniku je agent rekel, da "zaradi velike vrednosti"mora uzeti
te lampe in jih nesti v Zavarovalnico. Kar je velika LAZ in goljufija.
Zakaj? V nadaljevanju pogodbe in pogojih tudi stoji, da ce zavarovalnica
vzame poskodovane predmete zavarovanja-jih je dolzna komisijsko prodati
ce se jaz strinjam stem in tudi v tem primeru izplacati MENI ves dobit denar.
Pomeni, da na Zavarovalnici Maribor imajo tatove in goljufe. (z polno odgovornostjo
stojim za napisanim) Serviser mi je samo rekel, ma ko ih smirgla, itak pri njih ne bos vec
a ce spet razbijes (samo mal so popokale obe) bos spet na kasko uzel nove.

Ne daj se. Zahtevaj visjo ponudbo in napisi pisno, priporoceno s povratnico, da se ne strinjas
z njihovo ponudbo in da v roku 8 dneh pricakujes novo. Izrecno napisi, da se ne strinjas z visino
ocene ter zahtevas da premislijo in ti posljejo novo ponudbo ali gres v tozbo.

Srecno.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe nov 12, 2010 9:34 pm

Ne vem no, splošno načelo odš. prava pri nas je, da ne moreš dobiti več, kot znaša škoda.
Moram iti gledati spp od moje police.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Pe nov 12, 2010 9:51 pm

@Cornelius: Te pogoje si ti mal površno prebral. Ostanki poškodovanih delov (v tvojem primeru luči), ki ostanejo v tvoji lasti, se ovrednotijo in ti zavarovalnica od škode odbije tržno vrednost teh delov.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan So nov 13, 2010 11:34 am

Jao me kr glava boli ko berem te bučke po forumu. Prvo kot prvo se zavedajte nekaj, zavarovalnice so omejene z Obligacijskim zakonikom, ki med drugim govori o Načelu prepovedi obogatitve. To pomeni, da če ti zavarovalnica izplača škodo za nove žaromete, ne moreš pod nobenimi pogoji dobiti poleg odškodnine, še stare luči, katere bi lahko nato prodal (seveda če niso totalno uničene). In to ni določeno s strani zavarovalnic, temveč s strani zakonodaje RS.

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius So nov 13, 2010 3:33 pm

Bom skaniral pogoje in objavil.
Ekzaktno pise, da vsi razbiti deli ostajajo lastniku.Pika.
Tudi v primeru, da zavarovalnica prevzame v prodajo te dele
spet je dolzna izplacati zavarovancu denar. Bom skaniral.
Nikakrsne razlike ni omenjeno v tem primeru.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist So nov 13, 2010 5:57 pm

Kot sem že napiso, razbitina oz deli so na kia p&d ocenli za 1600€, pri štajerskem pa 1200€, deli in delo, tako da tu ne gre za nobeno obogatitev ampak samo da se avto popravi v prvotno stanje. Saj so sami na zvarovalnici zahtevali predračun.

Zakaj imam tak avto kasko, enostavno ker plačam za polni kasko+osnovno še 500€ ne. Pa imam vse zavarovano, ne tako kot eni malo ruknejo pol pa jamrajo kje je najcenejši ličar itd.Kasko imamo že odkra imamo avto, torej ko smo kupili novega, in nevem zakaj bi zaj gledo na tistih 100€ razlike če nebi dal kaska, pa bi dal luči, divjad itd polek osnovnega ,pa samo na skoraj isti ceni. Folk vidi 9lket star avto pa se čudi zakaj kasko, a sami pa plačujejo skoraj več za osnovno + ostale pizdarije, pa se kaj zgodi pol pa jok.

Gre se sedaj samo zato ker, smo za lani za punta kot sem ž enapiso dobli 1200€, za kio pa sedaj 500? Ali mogoče kaj vpliva na to da je punto bil nevozen, kia pa normalno vožena, sam je vseen totalka? Sam za 500€ je nemogoče vse popravit. To sem pozabo v prvem postu napisat?

Morem pogledat točno kaj vse mi piše na polici.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero So nov 13, 2010 9:10 pm

Zato pa se temu zavarovalniškemu nategu reče ekonomska totalka.
Avto ti ocenijo v skladu z evrotax in to je tvoja "realna" škoda.
Morebitna višja uporabna vrednost avta, kot je navadno pri starih avtih, njih ne zanima. Prav tako ne morebitni realni strošek popravila.
Ne pričakuj, da ti bo zavarovalnica "plačala popravilo" do v višini ocenjene vrednosti avta, saj bi s tem delala v svojo škodo. Zato pa odbije rešene dele in ne rabi plačati cele škode.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist So nov 13, 2010 11:06 pm

eljuero je napisal/-a:
Ne pričakuj, da ti bo zavarovalnica "plačala popravilo" do v višini ocenjene vrednosti avta, saj bi s tem delala v svojo škodo. Zato pa odbije rešene dele in ne rabi plačati cele škode.

Nevem če prav razumem al ne, sam tu se ne gre za popravilo v vrednosti avta, ampak strošek popravila. Ker avto je vreden več kot stane samo popravilo, to je dejstvo. Zato nevem zakaj so se odločli za totalko. Po tem takem je za njih avto vreden 500€ da ne krijejo celih stroškov popravila. MIslim da je en napiso da je avto po evrotaksi vreden 1200€, popravilo pa bi prišlo, kolk sem se pri drugih pozanimal okol 1000€, se pravi da mi oni bi z temi 500€ krili sam pol ostalo pa si sam plačaj.
Da nebo kdo mislo da hočem služit, ker so se sami odločli za totalko, meni blo boljše da krijejo popravilo pa čao.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
Cornelius
Stalni uporabnik

Napisal/-a Cornelius Ne nov 14, 2010 12:05 am

Jaz ti svetujem najboljso varianto: Pejd osebno se enkrat do njih se pogovori
in zaprosi za novo ponudbo.
Ce ne pa im se zaleti v zavarovalnico skozi sipo
in jim ga tam pusti. :DDD :mrgreen: mal heca. :lol: Enostavno ti tak pride
ko ti povsod dupe lizejo ti zavarovalniski agenti sam da sklenes pogodbo.
Ko kaj rabis pa jih od nikoder ni.

Moja je sla na Tilio prejsnji teden da vprasa za podaljsanje zavarovanja. Imam pa Generali
in ji je ena BLONDIE bejba rekla, joj pa mi smo tudi zastopniki za Generali samo ce
boste pri nas naredili zavarovanje kasko vam damo 100% cenejse od njih.
O.k. potem naredite novo polico full kasko za nic. Koja izjava leta. Umrl sem od smeha
ko mi je sporocila v tujino. 100% cenejse od Generali. :mrgreen: :mrgreen:
sorry za off topic ali pred kratkim sem to dozivel.
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost