Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

blazkom
Stalni uporabnik

Trening varne vožnje

Napisal/-a blazkom Po sep 26, 2011 10:11 pm

Pozdravljeni, zanima me ali je mogoče kako narediti trening varne vožnje. sicer sem voznik začetnik ampak nimam obvezno ampak bi se rad udeležil prostovolno

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Re: Trening varne vožnje

Napisal/-a weasel To sep 27, 2011 12:21 pm

Seveda, pride te pa 170€, zaenkrat se spomnim poligona na Vranskem, pa na novo odprtega na Racelandu, v Krškem.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To sep 27, 2011 12:47 pm

Če si pa član AMZS imaš pa na vranskem še mal popusta.
Old subarus never die, they just get faster!

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom To sep 27, 2011 3:47 pm

aha, sam vseen je 150€ rahlo velik glede na to da bi šou prostovolno tja

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel To sep 27, 2011 5:24 pm

Jaz moram obvezno it, plačat 125€, ampak mislim da mi ne bo žal. Mogoče kdo ve, če je izposoja avta na poligonu veliko za doplačati?

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mihouca To sep 27, 2011 7:02 pm

Jst sem delu poligon na vranskem, pod okriljem Triglava...se pravi če si naredil poligon pri njih, ti ni bilo potrebno plačati dodatka za mladega voznika pri zavarovanji.
Moram pa reči, da je poligon popolna bedarija. Naj pojasnim:

Teorija: nekaj o predstavitvi gum(kaj obstaja, zimske, letne, potem da so lahko največ stare 4 leta, razlika v zavorni poti zimskih in letnih gum poleti pri različnih hitrostih, nekaj zelo malega o pod in prekrmarjenju, o vožnji pod vplivou, uglavnem nič novega in zame nič konkretnega, teorija je trajala cca 1h, na koncu ni bilo niti nobenega testa, večinoma ko sem opazoval folk po predavalnici so se dolgočasili)

1.vaja: ravna cesta brez naklona pripelješ z hitrostjo 30kmh na podlago ki simulira poledico(30%oprijem) in z vso močjo pohodiš bremzo dokler se ne ustaviš, če imaš avto z absom pač samo tišiš bremzo in to je to. Če si uspešno opravil, brzino konstantno povečuješ za 5kmh do 50kmh, vsak je šel čez vajo 5x.

2.vaja: ravna cesta z malim naklonom navzdol vaja se dela isto kot vaja 1, s tem da je razlika pač v tem, da je naklon navzdol

3.vaja: ravna cesta brez naklona isto kot prejšnidve vaji le da si zabremzal tako, da sta bile dve gumi na ledeni podlagi, dve pa na asfaltu. Tukaj si moral če nisi imel absja zabremzat, poravnat vozilo če te je začelo zanašat in spet zabremzat.

4.vaja: polkrožni ovinek z ledeno podlago: tu si moral čimhitreje zvoziti ovinek, ter paziti, da ti ni odneslo

5.vaja: ravna cesta brez naklona:

5.1. vijuganje med vodnimi curki(bili so trije na razdaliji 20m, moral si paziti, da nisi naglo sukal volana, da te ni obrnilo)
5.2. ko si zapeljal na podlago z zmanjšanim oprijemom, ti je hidravlična plošča ne tleh ruknila zadnji konec vozila, keterega si moral potem ujeti (to je uspelo le 10-20%kandidatom

To je bilo to, trajalo je cca slabe 4h.
Na koncu, nas je 3 najboljše inštruktor nafukal v svoj avto, ter pokazal, kako je če ti med bremzanjem po ledeni podlagi crke avto(če ne držiš sklopke). (zavrtelo nas je 2kroga okoli osi.

Zdaj pa povzetek, mogoče je za nekatere to smoterno, najbolj za tiste, ki imajo zelo malo ali nič občutka za avto.
Na poligonu je bila tudi punca, ki jo je na vaji 1 obrnilo cca 180 stopinj okoli svoje osi, in je totalno popaničarila, ter v joki odhitela iz poligona(peš), domov so jo odpeljali starši, ni hotela nadaljevati poligona: ženske, kdo bi jih razumel

Meni najbolj uporabna je bila 5 vaja, mogoče tudi četrta, vse ostalo se mi je zdelo nesmisleno. Glede teorije, pa ni povedal nič novega, le osnove je preletel na hitro.

Tako da moj nasvet je, da si pozimi, najdeš PRAZNO parkirišče in tam probavaš zmogljivosti svojega avtomobila, ter se učiš, če misliš da maš premalo znanja vzameš sabo nekoga, ki mu zaupaš in ima dovolj znanja

Naj še poudarim, da sem v 2 slabih letih naredil okoli 60.000km, po sloveniji, franciji, grčiji, italiji, nemčiji, balkanu, vozil sem po hudih nalivih, temi, snežnem metežu in to zelo hudem in se nisem znašel enkrat v situaciji, v kateri bi potreboval kakšen prijem ki so me ga naučili na vranskem.

Vglavnem, na avto ornk gume, biti čimbolj zbran, brez panike in gasa :mrgreen: :mrgreen:

Lp, Miha 8)

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Napisal/-a mihouca To sep 27, 2011 7:09 pm

weasel je napisal/-a:Jaz moram obvezno it, plačat 125€, ampak mislim da mi ne bo žal. Mogoče kdo ve, če je izposoja avta na poligonu veliko za doplačati?

Za izposojo avta na poligonu pa še nisem slišal(ker avto lahko z veliko neprevidnosti kar ornk poškoduješ, RAZEN če je to kaj novega. Tja moraš priti v svojem avtu ali avtu staršev. Če se zgodi kakršnakoli škoda, za leto odgovarjaš sam.
Tisto leto, ko sem delal poligon, je neko dekle, prevrnilo avto na streho, mislim da je bilo rečeno, da je bil nek citroen malo višji, uglavnem pripeljala je prehito na ledeno podlago jo je zaneslo jo bočno naprej neslo in ko sta dve gumi prišle na stik z normalnim cestiščem sta dve gumi zagrabili in jo je obrnilo na steho. Kriva je bila sama, ker je pripeljala z preveliko hitrostjo... poškodovanih NI bilo

Lp, Miha :mrgreen: :mrgreen:

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena To sep 27, 2011 7:13 pm

@mihovca...

Res je, se strinjam, že skos to govorim in me veseli, da razmišlja podobno še kdo poleg mene :)

Sam sem komaj čakal to varno vožnjo (šel sem prostovoljno) in bil totalno razočaran. V svojem avtu imam tudi ESP in tako so prav vse vaje brezvezne, eno samo tiščanje zavore v poden in zavijanje z volanom.

Te "varne vožnje bi bile uporabne leta 90, ko ni bilo ABS, ESP in ostalega.

Lp.

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 To sep 27, 2011 7:22 pm

Kakor je bilo receno, je to morda smiselno za mlade voznike, saj s tem "izgubijo" status mladega voznika pri zavarovalnici in pridobijo nekaj znanja, da bi pa tu nekdo ki ima vsaj nekaj talenta za voznjo in prevozenih +100.000km kaj odnesel se mi zdi neumnost.

Morda kak BMW poligon v Nemciji na ledeniku, al kaj podobnega, vse ostalo pa... Prevec elektronike premorejo nova vozila, tako da nam voznikom ni treba paziti in panicariti.

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Napisal/-a mihouca To sep 27, 2011 7:24 pm

@belkaena: ja jst sem bil tudi razočaran ampat tako pač je.

Zame bi bil super trening varne voznje, da nam dajo pisto nevem veliko 1km široko par 100m, mokra tla, pa guraj avto kokr ti paše, probavaj prehito zavijat itd...
Imel bi inštruktorja, da bi ti svetoval če bi ga kaj vprašal in to bi blo to. Po parih urah drsanja, bi pa že dobil vsaj nek občutek za svoj avto.
Pri varni vožni je že sama podlaga nerealna(kolikokrat pa boš imel možnost peljati po podlagi, katera simulira poledico(30% oprijema) :D

@no fear 85: zato sem šel delat sam poligon, da mi ni bilo treba plačevati doplačilo, prostovoljno, dvomim da bi se ga loti.

tako kot sem že napisal, poligon je do neke mere uporaben za voznika z 0 izkušenj, ter nekom, ki nima vsaj malo občutka za avtto.
Zadnjič spremenil mihouca, dne To sep 27, 2011 7:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To sep 27, 2011 7:27 pm

mihouca je napisal/-a:Za izposojo avta na poligonu pa še nisem slišal(ker avto lahko z veliko neprevidnosti kar ornk poškoduješ, RAZEN če je to kaj novega. Tja moraš priti v svojem avtu ali avtu staršev. Če se zgodi kakršnakoli škoda, za leto odgovarjaš sam.

Tole je pa potem ena oreng bedarija. In zdaj naj starši dajajo svojim otrokom avte, da jih prevrnejo na streho ker morajo kot vozniki začetniki nujno narediti ta tečaj? :evil:

belkaena je napisal/-a:Te "varne vožnje bi bile uporabne leta 90, ko ni bilo ABS, ESP in ostalega..

K sreči obstajajo avti kjer se jim da ESP (vsaj do neke hitrosti) izklopiti. Ker drugače je vse skupaj ena potuha ker marsikdo misli, da je ESP mogočen. Do neke meje reši, ko pa res storiš neumnost ti pa nič ne pomaga. :roll:
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Napisal/-a mihouca To sep 27, 2011 7:31 pm

@simon: Tako pač je, na vožnjo naj bi prišel z svojim avtom, ali tistim katerega imaš namen vozit, ponavadi je to avto od strašev, če si ne lastiš svojega. Prevrneš ga zelo teško, razen če ne upoštevaš navodil inštruktorja. Edini razlog je pomoje da pač prehitro pripelješ. Recimo tisti brez absja niso smeli čez 40kmh tizti z pa čez 50kmh, in tisto dekle ki je avto prevrnilo naj bi volizo okoli 70kmh. :D :D

Uporabniški avatar
jmajdic
Nov uporabnik

Napisal/-a jmajdic To sep 27, 2011 7:33 pm

Jaz sem bil na Vranskem z škodo felicijo, ki je imela 10let stare gume :mrgreen:
To je bil zabavno lovljenje avta, ko smo bremzal sem se komaj ustavil na koncu.
Res svašta. Cena je bla pa ugodna preko Triglava v takratni akciji.
Priporočam.!!
Slika

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Napisal/-a mihouca To sep 27, 2011 7:36 pm

30 EUR :mrgreen: :mrgreen:

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To sep 27, 2011 7:37 pm

mihouca je napisal/-a:@simon: Tako pač je, na vožnjo naj bi prišel z svojim avtom, ali tistim katerega imaš namen vozit, ponavadi je to avto od strašev, če si ne lastiš svojega. Prevrneš ga zelo teško, razen če ne upoštevaš navodil inštruktorja. Edini razlog je pomoje da pač prehitro pripelješ. Recimo tisti brez absja niso smeli čez 40kmh tizti z pa čez 50kmh, in tisto dekle ki je avto prevrnilo naj bi volizo okoli 70kmh. :D :D

Dobro potem. :shock: Je pa za pričakovati, da bo večina 18 letnic (in 18 letnikov, da se razumemo) hitro zapaničarilo. In potem imaš tak primer kot una, ki je odjokala domov. :lol: Se vprašaš ali je to za na cesto ali rabi še dodatne ure na treningu, da bo znala vsaj približno odreagirati. :roll: Sem ravno danes gledal tole http://www.youtube.com/watch?v=h9WHDigXE3Y&feature=related in se kar zamisliš kake bedarije se dogajajo že po suhem kaj šele po snegu in dežju. Spet pretiravanje in mogoče tudi zanašanje na ESP in ABS?
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
mihouca
Novinec

Napisal/-a mihouca To sep 27, 2011 7:41 pm

Naj še dopolnem, to zgodbo nam je povedal naš inštruktor, tako da jo vzemite z rezervo. Sam verjamem, da bi se to lahko zgodilo, prdvsem z starejšim ter višjim avtom :D

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To jan 31, 2012 11:11 pm

Če je kdo zainteresiran http://cvv.amzs.si/?podrocje=90
Jaz sem, tak da v začetni tečaj grem, poleti pa v nadaljevalnega :). Seveda pa tečaj v primeru slabega vremena odpade ;).
Se vidimo ;)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 31, 2012 11:27 pm

pinny je napisal/-a:Če je kdo zainteresiran http://cvv.amzs.si/?podrocje=90
Jaz sem, tak da v začetni tečaj grem, poleti pa v nadaljevalnega :). Seveda pa tečaj v primeru slabega vremena odpade ;).
Se vidimo ;)

Pol je brezveze.
Pomoje bi bil ta tečaj najbolj zanimiv pozimi, ko bi bilo 10cm svežega snega :D

Enako velja za sam izpit za avto. Meni je bilo najbolj kul, ko sem imel končno vožnjo, pa je šlo v krožnem mal počez po snegu s komisijo v avtu. NEPRECENLJIV OBČUTEK :mrgreen: :twisted:

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Sr feb 01, 2012 3:20 pm

Symon je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:Te "varne vožnje bi bile uporabne leta 90, ko ni bilo ABS, ESP in ostalega..

K sreči obstajajo avti kjer se jim da ESP (vsaj do neke hitrosti) izklopiti. Ker drugače je vse skupaj ena potuha ker marsikdo misli, da je ESP mogočen. Do neke meje reši, ko pa res storiš neumnost ti pa nič ne pomaga. :roll:

Mislim, da ne obstaja avto, ki nima (vsaj do neke hitrosti) izklopljivega ESPja, ker je to nujno potrebno pri vožnji v zasnežen klanec, ko rata zelo spolzko. Ne razumem sicer zakaj spada pod "k sreči" izklapljanje ESPja?

Mislim, da je več takih, ki sploh ne vedo da imajo ESP, kot takih, ki mislijo da je vsemogočen.

Definitivno pa ESP ne bo nikoli prevladal nad fiziko ampak še vedno je nesmiselno in dolgočasno z ESP avtomobilom manevrirati po poligonu za učenje varne vožnje. No vsaj meni je bilo.

Lp-

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr feb 01, 2012 4:38 pm

belkaena je napisal/-a:
Symon je napisal/-a:

Mislim, da ne obstaja avto, ki nima (vsaj do neke hitrosti) izklopljivega ESPja, ker je to nujno potrebno pri vožnji v zasnežen klanec, ko rata zelo spolzko. Ne razumem sicer zakaj spada pod "k sreči" izklapljanje ESPja?

Mislim, da je več takih, ki sploh ne vedo da imajo ESP, kot takih, ki mislijo da je vsemogočen.

Definitivno pa ESP ne bo nikoli prevladal nad fiziko ampak še vedno je nesmiselno in dolgočasno z ESP avtomobilom manevrirati po poligonu za učenje varne vožnje. No vsaj meni je bilo.

Lp-

Mešaš ESP in ASR, kar dokazuje, da marsikdo res ne ve, kaj ima sploh v avtu in se posledično zanaša na napačne stvari! :D Če imaš tipko ASR, lahko z njo izklopiš ASR, če imaš tipko ESP, z njo ponavadi (s kratkim pritiskom) izklopiš tudi samo ASR, ESP-ja pa ne. To pomeni, da ti avto ne omejuje zdrsa oz. "šlajdranja" pogonskih koles, še vedno pa korigira smer vožnje.

Zakaj spada "k sreči"? Zato, ker ESP ni preveč kompatibilen z namernim spravljanjem avta do in čez mejo. Se pravi da omejuje "zimske radosti", omejuje vožnjo na dirkališču in kakršnokoli namerno pretiravanje. Se pravi, če hočeš (v varnem okolju) testirati meje/sposobnosti svojega avtomobila, ti to ESP onemogoči. V praksi je pa kljub ESP-ju dobro obvladat avto (brez pomagal) pri zanašanju, ker v določenih primerih enostavno ne pomaga.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov