Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

nov510
Nov uporabnik

Zavarovanje in škoda

Napisal/-a nov510 Po jul 02, 2012 6:30 pm

Opazil sem da je nekdo podrajsal blatnik na avtomobilu, pravtako sem videl na pritlažnih vratih 1,5cm dolgo prasko sicer ni zelo opazna ampak vseeno. Šel sem na triglav in je cenilec odobril samo popravilo blatnika, praske pa ni nastala od avtomobila in je ne priznava za popravilo.

imam polni kasko... kaj pomeni da je avto zavarovano na parkirišču, npr. da je avto parkiran in te nekdo zadane z nakupovalnim vozičkom, ti pa to opaziš šele doma, potem tudi zavarovalnica krije škodo ali ne.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Re: Zavarovanje in škoda

Napisal/-a Cefizelj Po jul 02, 2012 10:04 pm

Prasko nastalo zaradi poškodbe avto-avto (blatnik), ti je odobril iz delnega kaska - parkirišče, kjer nimaš odbitne franšize. Če pa hočeš popraviti še prtljažna vrata (ni poškodba avto-avto, zato ti ne priznavajo parkirišča), jo moraš popraviti na polni kasko, kjer pa imaš odbitno franšizo (sam plačaš nekaj % škode). V parkirišče, kjer ni odbitne franšize, se štejejo samo poškodbe avto-avto (pri nekaterih policah tudi vandalizem, ampak redko).

blazkom
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazkom Po jul 02, 2012 11:41 pm

Nekaj % škode ali nekaj % vrednosti avta?

Uporabniški avatar
Tomas666
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Tomas666 Po jul 02, 2012 11:44 pm

za praske moraš imeti posebej zavarovano proti VANDALIZMU,kar ne spada skupaj v polni kasko . tako je pri Adriatic-slovenica zavarovalnici....pa tud pri tvoji vrjetno ...
Slika

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Po jul 02, 2012 11:50 pm

blazkom je napisal/-a:Nekaj % škode ali nekaj % vrednosti avta?

Ko smo mi popravljali je bilo nekaj % škode.

nov510
Nov uporabnik

Napisal/-a nov510 To jul 03, 2012 5:46 am

hvala, a to tud pomeni če mi popravi blatnik iz delnega kaska - parkirišče, mi premijski razred ostane tak kot je, če pa hočem da mi popravijo še prasko se pa zviša mislim da za 3...

nevem a je tko težko da ti to na zavarovalnici razložijo, al jim je pa čist odveč...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jul 03, 2012 7:58 am

blazkom je napisal/-a:Nekaj % škode ali nekaj % vrednosti avta?

Verjetno imaš 1% odbitne franšize, kar pomeni da sam kriješ 1% popravila od nabavne vrednsoti avta, to imaš napisano na polici. Če je avto recimo vreden 20.000€, potem sam plačaš 1%, t.j. 200€, razliko pa zavarovalnica (če je škode za več kot 200€).

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jul 03, 2012 8:01 am

nov510 je napisal/-a:hvala, a to tud pomeni če mi popravi blatnik iz delnega kaska - parkirišče, mi premijski razred ostane tak kot je, če pa hočem da mi popravijo še prasko se pa zviša mislim da za 3...

nevem a je tko težko da ti to na zavarovalnici razložijo, al jim je pa čist odveč...

Pri delnem kasku se premijski razred ne spreminja, se pa pri polnem kasku, mislim da padeš za 3 razrede oz 15%.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj To jul 03, 2012 8:24 am

nov510 je napisal/-a:hvala, a to tud pomeni če mi popravi blatnik iz delnega kaska - parkirišče, mi premijski razred ostane tak kot je, če pa hočem da mi popravijo še prasko se pa zviša mislim da za 3...

Če bi bil ti informiran oni ne bi služil. Najprej te namamijo, koj pa treba dnar dat pa evo ti ga na :) Pa ne leti sam nate, vse nas scat vozjo :D

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon To jul 03, 2012 9:53 am

Ne vem kakšne agente imate to, jaz sem še vedno vse zvedel kar sem vprašal.
So pa zato tudi pogoji, da se jih prebere kaj imaš in kaj kupuješ.

Drugače pa kot so ti že napisali, delni kasko parkirišče je samo trk drugega motornega vozila. Vandalizem je posebej, ponavadi v navezi z krajo, odvisno od zav. do zav., in po vsej verjetnosti je z 1% odbitno franšizo.
Če koristiš lastni kasko (kot lastno nesrečo) za popravilo praske je velika verjetnost da imaš sklenjen kasko z 1% odbitno franšizo, kar pomeni da enega procenta od nove nabavne vrednosti avta ne bodo plačali. Primer avto nov je bil 20.000€, škode za popravilo praske je 500€, izplačali ti bodo samo 300€ (1% od 20.000 = 200€ .... 500€ škode - 200€ = 300€)

nov510
Nov uporabnik

Napisal/-a nov510 To jul 03, 2012 10:47 am

Saj glih to me jezi! Zavarovano mam vse plus konfort, odbitno franšizo vse kar je mozn pol mi pa tko komplicirajo!
Nc dons se grem kregat na zavarovalnco

viljuska33
Nov uporabnik

Napisal/-a viljuska33 To jul 03, 2012 11:03 am

Hm... Mam na triglavu isto kasko pa niso nikol kompliciral za nč- še posebi nebi kompliciral za tako praskico kokr si jo opisu. Kje si biu na cenitvi? LJ?..
LP

nov510
Nov uporabnik

Napisal/-a nov510 To jul 03, 2012 4:40 pm

pri cenilcu sem bil v kranju, ja popravijo mi tudi to prasko samo grem pol za tri premijske razrede dol, zj pa a se mi splača... to je 15%

zanimivo je pa to da, popravilo blatnika gre iz parkerišča... brez izgube premijskega razreda, vandalizem je pa že vštet če imaš kasko, ampak pri tem pa izgubiš premijske razrede.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon To jul 03, 2012 7:47 pm

Ja ker parkirišče je delna kasko kombinacija pri katerih ni bonus malus sistema in ponavadi tudi ne odbitnih franšiz.

Če se ti splača je vprašanje, tri premijske nazaj (če gledaš da bi drugače napredoval enega, zgubiš realno 4 PR), še nekaj let boš potem skos v zaostanku za te zgubljene razrede, plus še odbitna franšiza, ki ti jo odbijejo od zavarovalnine,...
Tako da če praska košta 300€ in imaš odbitno F npr. 200€, boš dobil samo 100€ za njo. Čim je praska samo par 100€ za popravilo, se ti pomoje sploh ne splača. Mal se pozanimaj za koliko lahko popraviš.

nov510
Nov uporabnik

Napisal/-a nov510 To jul 03, 2012 8:19 pm

odbitne franšize nimama ampak vseeno nam dal popravlat prek zavarovalnice, če bom bom iz svojga žepa, oziroma laho počakam, pa če nastane šekakšna praska se mi bo pol splačal dat popravt ko bo mal večji strošek

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Če jul 05, 2012 10:02 am

Adriatic Slovenica
H - kombinacija pomeni: Poškodbe na parkirišču: Porita je škoda, ki nastane zaradi poškodovanja ali uničenja pravilno parkiranega osebnega vozila, in jo je z neposrednim dotikom povzročilo drugo neznano motorno vozilo (škoda na parkirišču) kot tudi škodo zaradi strešnih snežnih gmot in ledenih sveč ali ledenih tvorb, ki padejo s streh stavb na pravilno parkirano vozilo.

Po domače povedano, poškodba neznanega gibajočega vozila. Večinoma tu nič ne izgubiš če prijaviš škodo, vendar imajo ene tuje in manjše zavarovalnice pri teh komabinacijah tudi odbitne franšize v obliki fiksnih zneskov. Recimo 40 ali 80€.

Sepravi tu je pokrita le škoda ki se izrecno vidi, da je nastala od neznanega gibajočega VOZILA.

Sam polni kasko pokriva v bistvu vse:
-Dogodki v prometu <--- pri Adriaticu Slovenici je le na to kombinacijo možno sklenit franšizo (0%, 1%, 2% itd..)
-Požar
-Tatvina
-Posebni dogodki
Drugje franšize NI. Prav tako se bonus NE izgubi nikjer, razen pri 1. postavki (Dogodki v prometu).

Torej, če imaš rise in če so od objestnega dejanja, pokličeš policijo prijaviš in ti krije celotno škodo, brez izgube bonusa in brez franšize.

Če imaš pa rise recimo od kakih vej, ali udarcev od vrat pa lahko prijaviš le kot dogodek "Dogodki v prometu" kjer nažalost imaš franšizo (v kolikor je polica tako sklenjena) in izguba treh premijskih razredov (15% bonus, dokler ne greš v malus področje, tam so izgube večje.).

Sepravi manjše škode se definitivno ne splača popravit iz kaska. Zdaj, ko imamo pri AS-tudi še 8% popust če 2 leti ni nobena škoda prijavljena pa še bolj ne.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Sr avg 29, 2012 3:44 pm

Kako je pa z izplačilom škode oz. s popravilom ?
Recimo: Neznani storilec mi je poškodoval luč in odbijač (vandalizem), torej cenilec mi bo ocenil recimo luč 300€ + poprabilo odbijača 150€. Imam zdaj jaz kakšno možnost izbire ali peljem avto na servis kjer mi ga popravijo ali mi zavarovalnica izplača škodo oz. nadomestne dele se pravi 450€ in jaz potem sam popravim avotmobil. Je to izvedljivo (na Tilii) ?
Zadnjič spremenil B|ind, dne Sr sep 05, 2012 4:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr avg 29, 2012 4:46 pm

Blind najbolš da kar zastopnika tvojga vprašaš. Ga poznam, pa ti bo vse razložil. Lahko ga tudi jaz vprašam pa ti sporočim.

Gre pa nekako takole... Če hočeš izplačilo se odšteje se mi zdi da 20% za DDV ter ne plača se delovne ure za popravilo. Nisem čisto prepričan, koliko že točno, ampak nekako tako gre. Logično po eni strani. Torej to ti potem plačajo samo neko "nadomestilo" za škodo, ker popravljat ga verjetno ne misliš v takem primeru.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Sr avg 29, 2012 6:35 pm

No saj bistveno kar me je zanimalo je to ali je možno zahtevati denar namesto direktnega popravila na servisu.

Hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
MasTTer
Novinec

Kraj: Lendava (MS)

Napisal/-a MasTTer Pe avg 31, 2012 12:14 pm

B|ind je napisal/-a:No saj bistveno kar me je zanimalo je to ali je možno zahtevati denar namesto direktnega popravila na servisu.

Hvala za odgovor.

Za popravila karoserijskih delov je možno zahtevat, brez da bi v resnici popravil (večinoma je tako). Za steklene stvari, recimo vetrobransko steklo, pa moreš dokazat, da si steklo v resnici zamenjal, ker durgače bi to lahko izkoriščali...recimo prijavil isto škodo 2x itd... Za drugo pa velja kot je Prokarjon napisal. Nakaže se brez davka in brez dela, samo cena za material.
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov