Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Prodaja vozila - kaj mi ostane?

Napisal/-a Tamara Če jan 22, 2004 9:32 am

Ce prodam avto, kaj od zavarovanja pripade meni in kaj novemu lastniku? Kaj pa registracija in cestina? Komu to ostane?

Kako naj napisem kupoprodajno pogodbo, ce bom avto dala bratu brez, da mi bo karkoli placal...ali je bolje darilna pogodba? Ali je celo bolje, da avto odjavim iz promet? V katerem primeru bom imela manj stroskov?

Hvala za odgovore.

Galantfrik
Uporabnik

Napisal/-a Galantfrik Če jan 22, 2004 9:34 am

Če pustiš nalepko gor, novemu lastniku ostaneta plačana cestnina in tehnični pregled - do datuma na nalepki. Razliko od zavarovanja dobiš nazaj, zaokroženo na polne mesece - navzdol seveda - v prid zavarovalnice :P

Z darilno pogodbo je po moje najmanj stroškov, ampak tole ti bo kdo drug vedel več povedat.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jan 22, 2004 9:36 am

Naredita pogodbo za 10.000 tolarjev.
- plačal bo 800 tolarjev davek in poštnina - ker mora plačat na pošti davek
- plačat je treba tudi notarja ki overi pogodbo, vse ostalo pa lahko vzame od tebe - tut tablice mislim, da lahko on prevzame od tebe - pozanimaj se pa na kaki upravni enoti al pa u firmi kjer delajo prepise.

LP
Nebivedu

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Napisal/-a Tamara Če jan 22, 2004 9:57 am

Vcasih je bilo tako, da je novi lastnik dobil od prodajalca obvezno zavarovanje, ostalo razliko pa je dobil na zavarovalnici nazaj. To se drzi?

Kaj pa ce vzamem tablice dol in jih dam na svoj novi avto? Se to tretira kot odjava vozila ali mora moj brat nabaviti samo nove tablice?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 22, 2004 10:03 am

Ti lahko vzameš tablice in njemu ostane nalepka in cestnina do poteka, vseeno pa mora dobit novo prometno in tablice.

LP
Nebivedu

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Če jan 22, 2004 10:40 am

Nebivedu: Dvomim da lahko prodaš avto za 10k SIT če je vreden več. Sej imajo ocene vrednosti vozil tko da mal že lohk pomutiš tolk pa spet ne. Je pa seveda odvisno od avta.

Nisem pa pravnik tko da se res pozanimi

LP Tomaž
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
tofast
Nov uporabnik

Napisal/-a tofast Če jan 22, 2004 10:46 am

najceneje za oba bo, če avto prepišeš na brata preko posrednikov in ne z darilno pogodbo, ker je potem potrebno plačati davek na vrednost avta. Na davčni upravi pa davek zaračunavajo po euro taxu, mislm da je tko ne me pa za besedo držat
ti dobiš povrnjeno zavarovalnino(kolikorje je ostalo) in tablice obdržiš, brat pa mora potem pač dvignit nove oz. da svoje če jih že ima, in novo prometno seveda
Zadnjič spremenil tofast, dne Če jan 22, 2004 10:52 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 22, 2004 10:50 am

Men je za tok kokr sm imel napisano na pogodbi odbila davka.

LP
Nebivedu

P.S. napisano sem imel pa 10.000 sit - davek in poštne storitve so me pa prišle skor 800 sit.

Uporabniški avatar
tofast
Nov uporabnik

Napisal/-a tofast Če jan 22, 2004 10:55 am

za star avto ja, mogoče nevem, jst vem da sem plačal davka 24k za 600k vreden avto, ker nisem šel preko posrednika, na davčni pa je preverila ceno avtomobila v euro taxu. To je blo 2 leti nazaj

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters Če jan 22, 2004 11:30 am

1.Greš do posrednika, da naredi komisijsko prodajo.
2. ti greš do notarja in overiš pogodbo
3. Greš na upravno enoto odjavit vozilo iz svojega imena, si deponiraš tablice (brat jih ne more dobit, ker so vezane na osebo in ne na avto, on mora kupit nove -cca 4ksit) - potem ne pozabi kopirat odjavljene prometne
4. on gre na zavarovalnico s pogodbo in odjavljeno tvojo prometno in plača zavarovanje za preostanek registracije z 0% popusta (ker predvidevam, da ga nima)
5. On gre (še isti dan!!!) na upravno enoto in prijavi avto na svoje ime (dobi novo prometno in tablice)
6. Ti greš na tvojo zavarovalnico po svoj sorazmerni del zavarovanja - rabiš: fotokopijo odjavljene prometne, izvod pogodbe in kopijo njegove nove zavarovalne police (nič ne sme manjkat, ker ti sicer nič ne izplačajo!!!)

Ne delaj darilne pogodbe, ker te bo prišlo dražje zaradi 5 % davka od vrednosti avta (davek se ne plača samo pri prenosu iz starša na otroka in zakonci)

Če bo brat prej plačal zavarovanje, kot boš ti odjavila avto, lahko gresta skupaj na UE, da ti odjaviš on pa prijavi, vendar mora na njegovi zav. polici biti začetek zavarovanja na tisti dan, ko on prijavlja avto(nujno).

Če bi vrnila tudi nalepko, bi to pomenilo, da odjavljaš avto iz prometa in bi lahko zahtevala cestnino nazaj (na UE dobiš obrazec, ga pošlješ na Direkcijo za ceste RS, in po pošti dobiš sorazmerni del cestnine nazaj), vendar bi novi lastnik moral na tehničnega in plačat vse od začetka

Še kaj nejasno?

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Napisal/-a Tamara Če jan 22, 2004 12:01 pm

Hvala za zelo izcrpne informacije. Glavni ste! :twisted:

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon Sr feb 25, 2004 9:36 am

Peters, hvala tudi z moje strani. So mi tvoje informacije ful prav pršle, sm tud kr neki prihranu. :)
Slika
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost